Temat: kupno mieszkania w A3

Hlonda 2-2C,4,5,6
Fadesa Prokom

Moderator: admin

kupno mieszkania w A3

Postautor: madru » 24 lut 2011, 1:38

Witam Wszystkich,

zastanawiam się nad kupnem mieszkania w budynku A3. Chciałbym prosić o Wasze opinie (pozytywne i negatywne). Na forum udało mi się znaleźć informacje na temat "mówiącej windy". Czy oprócz tej niedogodności jest jeszcze coś o czym warto wiedzieć? na co zwrócić uwagę przy odbiorze?

z góry dziękuję za wszystkie sugestie i opinie
Pozdrawiam
madru

Re: kupno mieszkania w A3

Postautor: DAN » 02 kwi 2011, 1:57

Sprawdź koniecznie:
- przed odbiorem poproś o rysunki instalacji z lokalu np. elektrycznej, żeby dobrze ją obejrzeć i wiedzieć co i jak powinno działać, jak ci nie dadzą to weź od zarządcy
- czy na ścianach nie ma śladów grzyba
- czy szyby, parapety nie są porysowane
- czy nie masz brudnej barierki na balkonie (zabrudzenia np. od ściekającej z góry wody) + zabrudzone od tego okna!!!!
- czy są odpowiednie spadki (balkon, blachy balkonu, parapety)
- czy zewnętrzne parapety nie są porysowane lub pokryte nalotem
- czy balustrady są w dobrym stanie (rdza)
- czy instalacja elektryczna działa poprawnie (np. czy przełącznik w skrzynce działa zgodnie z opisem, czy wszystkie gniazda mają zasilanie, czy wszystkie punkty świecą)
- czy posadzka nie klawiszuje
- czy kaloryfery grzeją na całej powierzchni
- czy rury wodne, wychodzące ze ścian są w do siebie poziome i czy są pod kątem prostym do ściany
- czy posadzki trzymają poziom (np. czy naroża nie idą do góry)
- czy nie masz pęknięć na ścianach
- zlokalizuj wszystkie wyprowadzenia rur odprowadzających wodę brodzik/wanna
- czy masz kąty proste między ścianami (ważne przy planowaniu na ścianach glazury)
- czy wybrane przez ciebie miejsce garażowe nie ma świeżo malowanej ściany (w porównaniu z innymi)

Napisz na prv jaki numer kupiłeś.
Pozdrawiam.
DAN

Postautor: adad » 02 kwi 2011, 17:10

Gdybym przy odbiorze sprawdzał dokładnie to co wyżej zostało wyszczególnione to bym pewnie się zniechęcił i nigdy nie odebrał swojego mieszkania. A tak mogę się cieszyć niezwykłym mieszkaniem w rewelacyjnym miejscu, tymbardziej w czasie posteępującej wiosny.
Myślę że inwestycja ogólnie jest OK. A może nawet lepiej szczególnie w odniesieniu do sąsiednich.
Oczywiście warto zadbać o kalosze jesłi planujesz miejsce w garażu podziemnym.
Awatar użytkownikaadad

Osiedle/Inwestycja: Ostoja Wilanów

Postautor: DAN » 06 kwi 2011, 13:59

Myślę, że zawsze warto wiedzieć co faktycznie się kupuje i dopiero na tej podstawie podjąć decyzję. Nawet najwspanialsze widoki nie naprawią potencjalnych usterek - to należy egzekwować i to KONIECZNIE pisemnie.
DAN

Postautor: kocurydwa » 16 kwi 2011, 19:09

witam wszystkich,

chętnie podłączę się pod powyższe pytanie, a konkretnie będę wdzięczny za wszelkie opinie i rady dotyczące penthouse'ów w budynku A3 na 4 piętrze z tarasami po ok 120m2.

zalety posiadania takiego tarasu są wiadome, jakie widzicie wady?

proszę również o więcej informacji dotyczących zalewania parkingów w tym budynku (lub odesłanie mnie do stosownego wątku).

dzięki serdeczne.
kocurydwa

Postautor: MOS » 19 kwi 2011, 21:21

Witam,
też zamierzamy kupić mieszkanie w A3 z tarasem. Z tego co zdążyliśmy się zorientować przeprowadzając wywiad środowiskowy z garażem nie ma tragedii (tak jak na przykład w B5).

To co nas trochę martwi to fakt, że na ścianach widać pęknięcia, aczkolwiek nie są one dramatyczne (pytanie czy się nie powiększają) i widać ślady wody na tarasach oraz w komórkach tarasowych. Komórki wyglądają na niezabezpieczone od wewnątrz na działanie wody (tynki chłoną wodę, której nie zdążą odprowadzić odpływy tarasowe co gdzieniegdzie widać poprzez wyłażący grzyb). Płyty na tarasie są położone dosyć niechlujnie, niektóre są pęknięte. Pytanie jak wygląda kwestia odprowadzania wody z tarasów podczas ulewy i ewentualnie zalegającego śniegu. Dodatkowe odpływy (żygacze) są wykonane na tyle wysoko, że dużo prędzej zanim woda zacznie wypływać nimi - wpłynie przez drzwi balkonowe do mieszkania.

Jeśli coś jeszcze udało się Państwu zauważyć - chętnie przeczytam.

Pozdrawiam,
MOS
MOS

Postautor: DAN » 19 kwi 2011, 23:01

Widziałem jak woda z balkonu powyżej spływa na barierki niższego balkonu i brudzi je strasznie - popatrzcie szczególnie w naroża. Z tego co widzę to jest tam też sporo pordzewiałych - obecnie wymienianych, elementów balustrady. Może to być źle wykonana obróbka blacharska balkonów, która powinna wystawać poza barierki lub za daleko wysunięte barierki. Jednak obstawiam to pierwsze bo podobno woda z wyższego balkonu spływa na płytki niższego....!Warto sprawdzić, czy spływająca woda nie brudzi okien jeżeli są blisko...! Może jest ktoś na tym forum kto reklamował te blachy (swojego balkonu i wyższego)? Jak to rozpatrzyła FPP ? FPP czyści barierki, a co z przyczyną ....?! Na koszt klienta?! No i jak mowa o zaciekach to mogą tam być zazielenione parapety w małych oknach - są prawdopodobnie z piaskowca, więc najlepiej było by je wymienić, zanim się po czyszczeniu znów zazielenią. Ale jak to z parapetami bywa dobrze sprawdzić czy się nie ruszają... nie powinno być najmniejszego ruchu. Jak przechadzam się wzdłuż bloku to widzę zacieki pod balkonami na elewacji, to też może być sprawka źle wykonanej blachy, być może woda zamiast z niej spływać stoi jak w rynnie?
DAN

Postautor: andr » 20 kwi 2011, 9:24

Przed podpisaniem umowy, proponuje Wam wypożyczyć klucze od Fadesy do lokalu, który sobie upatrzyliście, wziąć ze sobą krzesła, wejść do lokalu w godzinach porannego 7:00-9:00 i wieczornego 17:00-22:00 szczytu komunikacyjnego, spędzić ok. 2h tak jakbyście spędzali czas po pracy w mieszkaniu (bez obecności sprzedawcy koniecznie), w którym mieszkacie i upewnić się, czy aby na pewno chcecie kupić to mieszkanie;(

Pozdrawiam,

PS. Uwaga ta dotyczy szczególnie mieszkań położonych w budynku A3 (Hlonda 2b) od strony wjazdu z Rzeczypospolitej.
andr

Postautor: kocurydwa » 20 kwi 2011, 17:07

@andr - Jest aż tak głośno?
kocurydwa

Postautor: andr » 20 kwi 2011, 17:52

To zależy jak, dla kogo.

Dla mnie bardzo. Do tej pory mieszkałem bezpośrednio przy ul. Grójeckiej i poziom hałasu przy otwartych oknach był "w porządku" a naprawdę cicho było przy zamkniętych oknach. Tu zdarza się, że budzą mnie sąsiedzi jadący po osiedlu o 2-3 rano (przy zamkniętych, nawet nie rozszczelnionych oknach). W mieszkaniu wietrzymy tylko przy głośno włączonym kinie domowych.

To jest moje zdanie. Myślę, że warto zapytać i innych sąsiadów, nawet pukając do ich mieszkań, na pewno ochoczo wyleją swoje żale (ktoś ich w końcu wysłucha).

Szkoda tylko, że FPP mimo apelu bardzo wielu mieszkańców zachowuje się tak jakby nie chciała dostrzec problemu, pomimo, że "słyszy" go co najmniej kilkadziesiąt osób, o których wiem ja, których apel o rozwiązanie problemu został przekazany developerowi.

Niektórzy mówią, cóż się dziwić, "sprzedane zapomniane".

Ps. Powiem szczerze, że jeszcze 2-3 tygodnie temu wierzyłem w dobrą wolę FPP. Jednak doświadczenia ostatnich 2 tygodni pozbawiły mnie złudzeń…
andr

Postautor: DAN » 20 kwi 2011, 19:16

Stań i posłuchaj a zobaczysz o czym mówi andr, dodatkowo możesz zapytać kogoś z parteru ..... Ta kostka na drodze strasznie potęguje hałas przejeżdżającego auta.
DAN

Postautor: DAN » 20 kwi 2011, 19:25

Developer powinien to naprawić ale nadzieja tylko w klientach. Jak nikt nie będzie chciał kupić mieszkań z hałasem w cenie to może się "opłaci" zmienić konstrukcję drogi. Jak będą się domagać napraw przed zakupem to pewnie naprawy będą, jak kupią bez napraw to będą tutaj pisali jak my teraz do innych potencjalnych sąsiadów..... a problem z hałasem jest poważny.
DAN

Postautor: Ja_cek » 20 kwi 2011, 19:59

WITAM,
SZANOWNI SĄSIEDZI,

bardzo dziekuję za poruszenie na spotkaniu wspólnoty oraz na forum tematu drogi osiedlowej od strony Al.Rzeczpospolitej.
Uprzejmie informuję, że Rada Mieszkanców skierowała w tej sprawie pismo do Administratora LARIX w którym wskazała, że niezbedne jest pilne przygotowanie ekspertyzy dot. oszacowania poziomu hałasu i dokładnego ustalenia jego przyczyn oraz dokonania oceny prawidłowości wykonania drogi.
Ponadto w piśmie Rady Mieszkanców poruszono sprawę przetargu dot. zakupu i montażu progów zwalniających, które powinny zostać zamontowane na ww. odcinku jezdni.
Będziemy na bierząco informować o wynikach podjetych w tej sprawie działań.
pozdr
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: andr » 20 kwi 2011, 20:40

Już jakiś czas temu wspólnie z sąsiadami z budynku A3 zorganizowaliśmy akcję społeczną w wyniku której istotna część mieszkańców naszego bardzo głośnego skrzydła skierowała do Zarządcy naszej Wspólnoty Mieszkaniowej – firmy Larix – apel o zajęcie się sprawą uporczywego hałasu na naszej uliczce wjazdowej przedostającego się do naszych mieszkań w tym m.in. o wystąpienie w tej sprawie do dewelopera –firmy Fadesa Polnord Polska.

Jednocześnie skontaktowaliśmy się bezpośrednio z członkami Zarządu naszego dewelopera.

Pan Prezes Fadesy odpowiedział, że przeanalizuje problem uporczywego hałasu na poziomie wewnętrznym spółki, po czym skontaktuje się z nami.

Niestety, pomimo szeroko zakrojonego apelu mieszkańców, deweloper do dnia dzisiejszego nie odpowiedział na apel ani nie wyraził zainteresowania dialogiem z mieszkańcami.

Pozdrawiam serdecznie,
andr

Postautor: Ja_cek » 20 kwi 2011, 21:53

Szanowny Panie Andr,
pozwalam sobie wyrazić publicznie uznanie dot. Pana aktywności w sprawach osiedlowych.
Trudno też nie zgodzić się z Pana b. realistyczną (aż do bólu) konstatacją co do działań Fadesy.
(Niestety analogicznych do działań Fadesy na zebraniu wspólnoty w sprawie powołania Zarządu mieszkanców).
Jak Pan widzi moje uwagi na forum (wielokrotne) również znajdują dziś potwierdzenie.
Może przyjdzie czas, że jak zapozna się Pan bliżej z dokumentami podzieli też Pan moje stanowisko co do Larix.
Mam nadzieję, że wspólne działania przyniosą skutek ku dobru mieszkańców naszego osiedla.
Bo tematów i odkrytych zaniedbań jest bez liku (na serio!!!).
A rąk do pracy brak :(
I Rada pada już ze zmęczenia :(
Jakby miał Pan i sąsiedzi od drogi i inni chęć pomóc uprzejmie proszę odezwać się do Przewodniczacej rady, protokolantki zebrania, Pani Ani W.
radaostoja@gmail.com

pozdr serdecznie
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Wróć do Ostoja Wilanów