Temat: Wilgoć w C1 i innych budynkach (np. B5)???

Hlonda 2-2C,4,5,6
Fadesa Prokom

Moderator: admin

Wilgoć w C1 i innych budynkach (np. B5)???

Postautor: Globi » 03 maj 2011, 1:42

Witam wszystkich,

ponieważ jestem zainteresowany zakupem mieszkania w OW dość uważnie obserwuję to, co dzieje się w osiedlu, w już istniejących etapach - szczególną uwagę zwracam na newralgiczną na tym terenie kwestię czyli wilgoć.

Podczas spaceru zauważyłem kilka niepokojących obrazów - w jednym z budynków etapu C1 nad daszkiem śmietnika widać spore wykucie, skuty jest także tynk pod daszkiem wokół wejścia do śmietnika - czy to efekt wilgoci, zacieku spowodowanego złym uszczelnieniem daszku?
Podobnie jest przy wjeździe do garażu w C1, skucia tynku przy połączeniach daszków tarasu widoczne są także w nowych etapach - np. na rogu B5 (między 3 a 4 piętrem).

Czy wilgoć w Ostoi to tylko problem garaży, czy też ktoś z Wam ma ten problem w mieszkaniu?
Globi

Re: Wilgoć w C1 i innych budynkach (np. B5)???

Postautor: M@tteo » 03 maj 2011, 8:42

W B5 to skucie między III a IV p. to u mnie :-)
Złe wykonanie odpływu z tarasu powyżej powodowało zacieki w mieszkaniu. Fadesa wykonała poprawkę w styczniu i od tamtej pory wszystko jest ok. Ubytek w elewacji poprawią razem z innymi kosmetycznymi usterkami już niebawem.
M@tteo
Awatar użytkownikaM@tteo

Osiedle/Inwestycja: Ostoja Wilanów

Postautor: andr » 03 maj 2011, 12:32

Witam,

Mieszkam w A3 i w mieszkaniu na razie nie stwierdziłem większych problemów z wilgocią.

Czym innym są części wspólne. Jak kupowałem mieszkanie w połowie zeszłego roku, na klatkach schodowych na poziomie -1 było pełno śladów wilgoci, (może nawet grzyba). To samo w garażach. Podono problem dotyczy całego osiedla.

W A3 sprawa została naprawiona w ten sposób, że skuto w klatkach schodowych i garażach tynki na wysokości kilkudziesięciu centymetrów nad ziemią i połozono nowe. Na razie wygląda OK. Ale boje się, że jak spadnie sporo deszczu i podniesie się poziom wód gruntowych to znowu zacznie wychodzić wilgoć.

Znając już historie związane z usuwanie usterek przez dewelopera boje się że ta wymiana tynku miała na celu tylko zamaskowanie problemu a nie jego naprawę.

Dodatkowo u mnie na balkonie odpada elewacja. Powodem jest wilgoć. Ale problem powstał przed odebraniem mieszkania, więc deweloper ma to naprawić.

Już nie w budynkach ale w parku jest ogromny problem z wilgocią. Nawet w upalne lato jak w zeszłym roku stała tam woda. Wiem, że deweloper zaczął to naprawić przez budowę jakiś instalacji ale dał sobie spokój. Ja tego problemu przed zakupem nie zauważyłem, bo przecież „wczoraj padało i jeszcze nie odparował”.

Na pewno mamy też problem z zalewaniem garaży, ale o tym na forum już było sporo powiedziane.

Pozdrawiam.
andr

Postautor: M@tteo » 03 maj 2011, 12:57

W B5 był zalany garaż podczas zeszłorocznych powodzi ale ponoć ze względu na awarię przepompowni wody. Podobno wszystko już naprawiono. W garażu skuto tynki, ze okno dreny w posadzce. Teraz pomimo tego że mało ostatnio nie pada wszystko raczej wygląda ok, nie ma się do czego przyczepić :-)
M@tteo
Awatar użytkownikaM@tteo

Postautor: mruw77 » 03 maj 2011, 13:11

M@tteo pisze:W B5 był zalany garaż podczas zeszłorocznych powodzi ale ponoć ze względu na awarię przepompowni wody.

przepompownia to przy okazji, głównie z ulicy wjazdami się woda wlewała, stąd te worki z piaskiem tam później układali
na pierwszym wjeżdzie nawet kostki brukowe wymyło
M@tteo pisze:Podobno wszystko już naprawiono. W garażu skuto tynki, ze okno dreny w posadzce.

A skąd sąsiad ma takie rewelacje? Tego nawet Larix nie wie, a podobno stale monitują prace ... :hevil:
M@tteo pisze:Teraz pomimo tego że mało ostatnio nie pada wszystko raczej wygląda ok, nie ma się do czego przyczepić :-)

he he
poczekajmy do burzy letniej :mrgreen:
Awatar użytkownikamruw77

Postautor: M@tteo » 03 maj 2011, 13:43

Masz racje że życie pokaże, skąd wiem, z jakiś tam nieformalnych rozmów z pracownikiem Fadesy. Taka burza to potrafi nieźle namieszać, mam nadzieję, że nie będzie mi dane sprawdzić.

Swoją drogą to nasze miejsca garażowe przy klatce M są daleko położone od wjazdów, czy tam woda też dopłynęła?
M@tteo
Awatar użytkownikaM@tteo

Postautor: Globi » 03 maj 2011, 13:51

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
Nie wygląda to wszystko niestety zachęcająco :( Bardzo podoba mi się ta lokalizacja, osiedle, nie przeszkadza mi nawet brak infrastruktury (moim zdaniem są miejsca gdzie jest dużo gorzej). Jednak przerażają mnie problemy z wilgocią - mieszkałem w różnych częściach Warszawy i nigdzie nie był to problem na taką skalę :(
Matteo - zła izolacja tarasu?? Przy 6 etapie Fadesa nie potrafi nauczyć się jak tarasy powinno się izolować? Rozumiem jeszcze choroby wieku młodzieńczego wynikające z nieznajomości terenu, ale to? Kupujesz drogi apartament na 3 piętrze i martwisz się co będzie :( Wyobrażam sobie jak można być wkurzonym i bezsilnym, kiedy po trudach i kosztach wykańczania upragnionego mieszkania nagle odkrywasz w salonie na suficie wielki zaciek :(( I co z tego, że przyjdą panowie i skują to (brudząc przy okazji wszystko wokół). To nie powinno mieć po prostu miejsca!

Chyba raz jeszcze przemyślę zakup mieszkania w MW - z żalem, ale chyba wolę uczyć się na czyiś, a nie swoich błędach.
I nie może być tu tłumaczeniem wysoki poziom wód gruntowych, tym bardziej że jest inwestorom i wykonawcom doskonale znany. Wenecja, Amsterdam czy inne miasta stoją na większej wodzie i jakoś potrafią używać środków, jakie daje współczesne budownictwo by unikać takich sytuacji. Zastanawia mnie, czy naprawdę zapobieganie w tym wypadku jest dużo droższe od późniejszego poprawiania swoich błędów w nieskończoność - jestem ciekaw Waszego zdania?
Globi

Postautor: Warszawski » 03 maj 2011, 13:58

Globi pisze: Jednak przerażają mnie problemy z wilgocią - mieszkałem w różnych częściach Warszawy i nigdzie nie był to problem na taką skalę :(

Jeśli chcesz kupić mieszkanie nowe to musisz się liczyć że będą błędy, niedoróbki przepychanki z deweloperem. Nie słyszałem jeszcze o takiej inwestycji w której wszystko było jak należy. Prawda jest taka, że z czasem wszystko się jednak prostuje, deweloper przyciśnięty do muru naprawia. Tak czy siak należy się raczej spodziewać że problemy z czasem ustąpią albo zmaleją.
Co do wilgoci, chcąc kupić mieszkanie na terenie MW musisz się liczyć z problemami z wodą, jak nie garaż to tarasy, jak nie wilgoć i grzyb w ścianie to problemy z kanalizacją. To są tereny podmokłe, jest wysoki poziom wód gruntowych i tu niestety tak być musi, zważywszy na to, że deweloperzy oszczędzają na czym się da. Ostoja nie jest wyjątkiem, gdziekolwiek byś szukał mieszkania to zawsze problem wody jakoś, gdzieś jest widoczny.
Awatar użytkownikaWarszawski

Postautor: zawaszczak » 03 maj 2011, 14:01

Dokłanie, Ostoja nie jest tu wyjątkiem jeśli chodzi o wodę.
zawaszczak

Postautor: Globi » 03 maj 2011, 14:11

Warszawski - pozwolę się z Tobą nie zgodzić.
Jasne jest, że nowe mieszkania mają to do siebie, że muszą się lekko "zestarzeć', dotrzeć i pewne mankamenty wychodzą.
Jednak pęknięcia tynku na łączeniach ścian i sufitu, czy pojawiający się lekki obrys wzdłuż linii bloczków to nie to samo co 2-3 milimetrowe głębokie pęknięcia na całych ścianach, które miałem okazję zobaczyć w mieszkaniach od 2 lat gotowych do odbioru w OW. Lekka wilgoć w przyziemiu czy garażach budynku to nie to samo co zalane do kostek garaże po letniej ulewie, woda przesiąkająca strużkami przez ich ściany o której czytam na forum, czy nie daj Boże grzyb na ścianach w mieszkaniach na piętrach. Tu chodzi o skalę zjawiska. I tak jak wspomniałem nie tłumaczy tego żaden poziom wód gruntowych - wszędzie na świecie buduje się i przy wyższym ich poziomie i jakoś można - jest rok 2011 i wszelkie dostępne na rynku technologie zabezpieczeń poziomych i pionowych w tym zakresie. Wiem (bo czytam), że to problem całego MW, nie tylko Ostoi - zastanawiam się jednak dlaczego???

Swoją drogą ciekawi mnie to, czy zarządca zalanych garaży odstąpił od pobierania czynszu za miejsca postojowe w okresie, kiedy nie można z nich było komfortowo (zgodnie z przeznaczeniem) korzystać?
Globi

Postautor: Warszawski » 03 maj 2011, 14:28

Masz rację, ale mi chodziło raczej o to że, kiedyś to będzie musiało zostać naprawione, nie wyobrażam sobie że ktoś mieszka z takim pęknięciem, przez które wchodzą myszy do domu ;)

A na pytanie dlaczego? odpowiedź jest prosta - oszczędność, pazerność, zachłanność (jak zwał tak zwał) deweloperów. I to niestety wszystkich, nie wiem tylko czy to cecha rynku polskiego czy na całym świecie tak jest. Oszczędzają na materiałach, na projekcie, na wykonawcy dosłownie na wszystkim a efekty widać na załączonym obrazku :-/
Awatar użytkownikaWarszawski

Postautor: M@tteo » 03 maj 2011, 14:37

Izolacja była rozcięta przez kawałek rynienki. To zawsze może się zdarzyć. Ważne że szybko usterkę usunięto i developer się spisał.
M@tteo
Awatar użytkownikaM@tteo

Postautor: andr » 03 maj 2011, 14:51

Globi pisze: Lekka wilgoć w przyziemiu czy garażach budynku to nie to samo co zalane do kostek garaże po letniej ulewie,

@Globi, kto Ci powiedział do kostek? Do połowy łydki to było w A3; w B5 było dużo gorzej.

Jak stwierdził inżynier Fadesy w przypadku A3 zalanie garażu to normalne, bo woda może zalewać garaże jak popada.

A to że cała woda z połowy osiedla spływa w okolice wjazdu do garażu w A3 to inna sprawa (z powodu wyprofilowania terenu). Co by się upewnić że woda nie ominie naszego garażu, zatoczka dla straży pożarnej jest tak wyprofilowana, żeby ta woda co przepłynie obok wjazdu, cofnęła się i wpłynęła jednak do środka...

Najważniejsze żeby nie spłynęła na sąsiednią działkę, swoją drogą należącą do Fadesy, bo by się trzeba postarać o pozwolenie wodnoprawne.
andr

Postautor: Globi » 03 maj 2011, 15:51

Woda do łydek, kolan - w nowym budynku będącym 5 etapem budowanego od kilku lat osiedla??? I to nie z powodu siły wyższej, kataklizmu, powodzi dziesięciolecia ale z powodu zwykłej ulewy :(
I to jest dla Was akceptowalne, to z uśmiechem na ustach nazywacie normalną koleją rzeczy? Nie zrozumcie mnie źle, nie chcę nikogo urazić czy obrazić ale zakładam chyba słusznie, że nie dostaliście tych mieszkań za darmo bądź z przydziału za minimalny wkład, to nie lata 80 i rynek konsumenta wygląda inaczej. Wydaliście kupę kasy na wymarzone mieszkania/apartamenty w prestiżowej lokalizacji i musicie akceptować taki stan rzeczy tłumacząc to sobie tym, że to nowe mieszkania - WTF, czy to uśmiech przez łzy?

Swoją drogą jakbym usłyszał coś tak niedorzecznego od wspomnianego inżyniera to zweryfikowałbym jego wykształcenie i uprawnienia. Mieszkałem w kilkunastu nowych mieszkaniach różnego standardu, na Woli, Bemowie, Mokotowie, nawet Powiślu 200m od Wisły i nigdy nie spotkałem się z sytuacją by w garażu trzeba było chodzić w woderach!!
Mam pytanie - czy udało Wam się doprowadzić do opisywanej swojego czasu na forum niezależnej ekspertyzy stanu izolacji budynków OW?
Globi

Postautor: Johny » 03 maj 2011, 17:16

nie siej paranoi :) na Kabatach zalało całe garaże, gdzieś tam w Piasecznie wylała "perełka"... zeszły rok był dość mokrawy...
pls. jeżeli jesteś zainteresowany zakupem przeczytaj całe forum, zobacz z czym ludzie / mieszkańcy się borykają, poczekaj na letni deszcz pojedź zobacz

powodzenia
Awatar użytkownikaJohny

Wróć do Ostoja Wilanów