Temat: zastanawiające w C3
Moderator: admin
• Strona 1 z 2 • 1, 2
zastanawiające w C3
Witam serdecznie,
Co Państwo jako przyszli lokatorzy mieszkań etapu C3 w OStoi Wilanów myślą o: - braku zabezpieczenia barierką okien, przy których nie ma balokonów (grozi wypadkiem); - wolnej przestrzeni między balkonem a barierką (możne ugrzeznąć np. stopa); - braku chodników do każdej z klatek (już są wydeptany ścieżki); - chłonących wodę szarych płytach elewancji, które po deszczu robią się w brzydkie zaciekające plamy (nie będą impregnowane)? Bardzo proszę o info, co o tym myślicie
.
pozdrawiam
Co Państwo jako przyszli lokatorzy mieszkań etapu C3 w OStoi Wilanów myślą o: - braku zabezpieczenia barierką okien, przy których nie ma balokonów (grozi wypadkiem); - wolnej przestrzeni między balkonem a barierką (możne ugrzeznąć np. stopa); - braku chodników do każdej z klatek (już są wydeptany ścieżki); - chłonących wodę szarych płytach elewancji, które po deszczu robią się w brzydkie zaciekające plamy (nie będą impregnowane)? Bardzo proszę o info, co o tym myślicie
pozdrawiam
- anusia
- Osiedle/Inwestycja: Ostoja Wilanów
Re: zastanawiające w C3
''Co Państwo jako przyszli lokatorzy mieszkań etapu C3 w OStoi Wilanów myślą o: - braku zabezpieczenia barierką okien, przy których nie ma balokonów (grozi wypadkiem)''
Okno otwiera się tylko do połowy.
- bootee
nie wiem czy już było gdzieś to poruszane, ale jak będzie zabezpieczeniem wyjścia na dach. Na razie na piętrze jest włącznik który otwiera i zamyka dach. Można więc bez problemu wyjść. Jedna sprawa co będzie jak na dach wejdą jakieś dzieci, a druga to jak ktoś z dachu zeskoczy na taras i wejdzie do mieszkania.( ale tu to sobie alarm mogę we własnym zakresie założyć) Tak czy inaczej takie wyjście na dach jest w jakimś sensie zagrożeniem. Zamknąć się go nie da na kłódkę itp (musi być do oddymiania) ale może jakaś krata itp zamontowana we wnęce była by rozwiązaniem??
-
edito
Witam Serdecznie
Anusia ma rację – te uchybienia w bezpieczeństwie należałoby gdzieś zgłosić.
Anusia ma rację – te uchybienia w bezpieczeństwie należałoby gdzieś zgłosić.
- ojciec
bootee pisze:''Co Państwo jako przyszli lokatorzy mieszkań etapu C3 w OStoi Wilanów myślą o: - braku zabezpieczenia barierką okien, przy których nie ma balokonów (grozi wypadkiem)''
No nie wiem, czy to zabezpiecza poczucie bezpieczeństwa i samo bezpieczeństwo. Przynajmniej zarządzenia tak tego nie widzą (690 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 12 kwietnia 2002 r. ):
§ 301. 1. W budynku na kondygnacjach położonych
poniżej 25 m nad terenem odległość między górną krawędziż wewnętrznego podokiennika a podłogà powinna wynosić co najmniej 0,85 m z wyjątkiem przyziemia oraz ścianek podokiennych w loggii, na tarasie lub galerii, gdzie nie podlega ona ograniczeniom.
3. Wysokość położenia podokiennika, określona w ust. 1, może być pomniejszona, pod warunkiem zastosowania ZABEZPIECZENIA OKNA BALUSTRADĄ do wymaganej wysokości lub zastosowania w tej części okna SKRZYDŁA NIEOTWIERANEGO I SZKŁA O PODWYŻSZONEJ WYTRZYMAŁOŚCI.
- anusia
Wydaje mi się , że wyjścia z klatek (nie wiem czy wszystkich ale tych od bloku 10F tak) są trochę źle zaplanowane, bo trzeba przechodzić na około przez trawę, może to pierdoła , ale podejrzewam że trawa pod wejściem będzie szybko wydeptana. Podejście mogło by być bliżej wejścia do klatek. Ale teraz i tak już chyba nikt tego nie poprawi. Na razie wygląda do nieciekawie, już teraz widać że trawa już jest mocno przetarta.
-
edito
anusia pisze:No nie wiem, czy to zabezpiecza poczucie bezpieczeństwa i samo bezpieczeństwo. Przynajmniej zarządzenia tak tego nie widzą
Też się nad tym zastanawiałem. Mamy dwa takie okna. Zapytałem mailowo o tę kwestię oraz normy, które spełniają montowane u nas okna. Dam znać.
P.
- PCet
Dostałem odpowiedź od Pani Architekt z Fadesy . Brzmi:
"Dolne, stałe części części okien do podłogi wykonane są ze szkła hartowanego
bezpiecznego."
Brakuje mi jeszcze informacji o konkretnej normie, ale mam nadzieją ją dostać.
A powyższa informacja chociaż trochę naświetla kwestię zabezpieczenia okien.
"Dolne, stałe części części okien do podłogi wykonane są ze szkła hartowanego
bezpiecznego."
Brakuje mi jeszcze informacji o konkretnej normie, ale mam nadzieją ją dostać.
A powyższa informacja chociaż trochę naświetla kwestię zabezpieczenia okien.
- PCet
Czy komuś jeszcze może pilot bramy do poziomów -1 działa z metra?? Biorąc pod uwagę to że to markowy sprzęt (brama) to może jest wina pilota, normalnie powinien działać z 30 metrów albo i więcej.
-
edito
Mi wogóle nie otwiera bramy do poziomu -1 od strony skarpy!!! Od drugiej strony działa w miarę ok, tzn tak z 2-3 metrów.
-
Kasik30
Nasz pilot w ciągu ostatnich trzech tygodni "wyczerpał" już drugą baterię i brama w ogóle na niego już nie reaguje, więc obstawiam jakąś wadę
Używamy go dwa razy dziennie, żeby wyjechać i wjechać do garażu. Przy takim użytkowaniu w poprzednim miejscu zamieszkania pilot wytrzymywał około roku 
-
RAM
To oznacza, że robi się zwarcie w pilocie, powinniście wymienić pilot (zgłosic reklamacje), bo to nie jest normalna sytuacja 
Małgosia
-
Małgosia
Kasik30 pisze:Mi wogóle nie otwiera bramy do poziomu -1 od strony skarpy!!!
mi od skarpy działa jak wyjdę z samochodu i łaskawie przystawię pilot do czujnika
-
edito
U mnie jest podobnie - wjechać od strony skarpy nigdy mi się nie udało - z wyjazdem nie mam za to problemów.
- leonizer
Ja też mam ten sam problem - brama od strony skarpy nie otwiera się, po zgłoszeniu do Larix dostałem informację że mechanizm otwierający bramę ma uszkodzoną antenę i to by tłumaczyło możliwość otwarcia bramy tylko od strony wewnętrznej. Ponieważ mechanizm bramy jest na gwarancji Larix zgłosił ten problem do developera. Nie dostałem informacji kiedy usterka zostanie usunięta.
Pzdr
Łukasz
Pzdr
Łukasz
- lucas30
• Strona 1 z 2 • 1, 2