Temat: Naziemna telewizja cyfrowa

Hlonda 2-2C,4,5,6
Fadesa Prokom

Moderator: admin

Naziemna telewizja cyfrowa

Postautor: mr.stanio » 13 lis 2011, 14:11

Witam,

Czy w OW można odbierać naziemną telewizję cyfrową?
http://www.telewizja-cyfrowa.com/faq.html
Awatar użytkownikamr.stanio

Re: Naziemna telewizja cyfrowa

Postautor: lukasz » 13 lis 2011, 15:19

Można. Mieszkam w B5 kl. C na parterze. Antenkę mam przewieszoną za okno na taśmie progowej i wszystko działa jak trzeba. Jedyny problem to zakłócenia od samochodów przejeżdżających drogą obok bloku.
lukasz

Osiedle/Inwestycja: Ostoja Wilanów

Postautor: mr.stanio » 13 lis 2011, 18:54

Czyli nie ma jej bezpośrednio w gnieździe TV? Czy jest jakaś szansa, żeby sygnał był w gniazdach wyprowadzonych w pokojach?

Postautor: lukasz » 13 lis 2011, 19:40

Nie widziałem na dachach anten do dvb-t, a wewnątrz urządzeń do rozdzielania sygnału, więc jest mało prawdopodobne żebyśmy mieli sygnał w gniazdach tv. Nie wiem nawet czy budynek jest przystosowany do wprowadzenia sygnału tv z dachu bez kładzenia dodatkowych kabli i wiercenia dziur w dachu. Większość mieszkańców zapewne ma już kablówkę i nie są zainteresowani inwestowaniem w tv naziemną.
lukasz

Postautor: maik » 13 lis 2011, 23:02

hmm... NTC można w W-wie odbierać na tej samej antenie co analogową (i to zarówno nastawioną na PKiN jak i Raszyn).
Oczywiście ten sygnał musi być do gniazdka doprowadzony... jak masz w bloku instalację zbiorczą i jest tam kablówka bez sygnału z dachu, to bez dodatkowej anteny się nie obędzie.
maik

Osiedle/Inwestycja: Wilanów Zawady

Postautor: Muks » 13 lis 2011, 23:54

Anten nie ma żadnych na dachach Ostoi. Był kiedyś taki projekt i nawet ustawa na zebraniu wspólnoty - żeby udostępnić sygnał DVB w gniazdkach. Mieszkańców zniechęcił jednak bardzo wysoki koszt instalacji (zdaje się że na całą wspólnotę to było koło 500 tyś).

Ja odbieram DVB-T, antena na balkonie ustawiona na Raszyn. Mam balkon z widokiem na patio i to tylko drugie piętro więc myślałem że mogą być zakłócenia, ale kupiłem antenę ze wzmacniaczem i sygnał jest bardzo dobry. Koszt całej zabawy to około 70 zł jednorazowo. W tej chwilii odbieram 16 kanałów w tym TVN HD i Polsat HD.
Jakby ktoś potrzebował bardziej szczegółowe info to mogę zamieścić lub przesłać na maila.
Muks

Postautor: Ja_cek » 14 lis 2011, 10:00

Tez sie na ten temat zastanawiałem -bo wydaje mi się że same plusy :D
Z komputer świat na ten temat
Cyfrowa telewizja za darmo. Jak ją odbierać?
http://tech.wp.pl/kat,130038,title,Cyfr ... omosc.html
pozdr
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: mr.stanio » 14 lis 2011, 12:37

Dzięki za odpowiedzi, jak już odbierzemy mieszkanie i przyjdzie nam decydować odnośnie TV to z chęcią skorzystam z Waszej pomocy w dobrze sprzętu.
Rozumiem, że antena na balkonie nie stanowi żadnego problemu odnośnie psucia koncepcji architektonicznej Miasteczka Wilanow?

Postautor: mr.stanio » 10 sty 2012, 23:29

Chciałem wrócić do tematu i zapytać czy konieczny jest zakup droższych (lepszych) anten kierunkowych czy wystarczy antena siatkowa? Mam mieszkanko w 10d i obawiam się, że będzie problem z sygnałem ze względu na to, że blok jest otoczony przez inne bloki. Czy możecie napisać z czego korzystacie i jakie macie wrażenia odnośnie dvb-t?

Planowałem podłączyć sygnał z zewnętrznej anteny na balkonie do "zbiorczej puszki TV" w mieszkaniu, skąd sygnał będzie rozsyłany na poszczególne pomieszczenia. Czy ktoś zrobił to w ten sposób?

Postautor: buba » 11 sty 2012, 10:40

mr.stanio pisze:Chciałem wrócić do tematu i zapytać czy konieczny jest zakup droższych (lepszych) anten kierunkowych czy wystarczy antena siatkowa? Mam mieszkanko w 10d i obawiam się, że będzie problem z sygnałem ze względu na to, że blok jest otoczony przez inne bloki. Czy możecie napisać z czego korzystacie i jakie macie wrażenia odnośnie dvb-t?

Hlonda 2b. Mam antenę "pokojową". Taki typowy supermarketowy chłam. Schowana w rogu pokoju. Odbieram bez problemu zarówno pekin jak i raszyn.

mr.stanio pisze:Planowałem podłączyć sygnał z zewnętrznej anteny na balkonie do "zbiorczej puszki TV" w mieszkaniu, skąd sygnał będzie rozsyłany na poszczególne pomieszczenia. Czy ktoś zrobił to w ten sposób?

Nie boisz się, że taka antena zeszpeci Ci balkon?
Tak czy siak - ingerowanie w elewacje zewnetrzna jest zasadniczo niedozwolone.
Awatar użytkownikabuba

Postautor: mr.stanio » 11 sty 2012, 11:23

buba pisze:Hlonda 2b. Mam antenę "pokojową". Taki typowy supermarketowy chłam. Schowana w rogu pokoju. Odbieram bez problemu zarówno pekin jak i raszyn.

Jeżeli da się na antenie pokojowej no to super - a czy podłączałeś to do puszki z kablami czy bezpośrednio do tv?

Postautor: lukasz » 11 sty 2012, 11:46

mr.stanio pisze:Mam mieszkanko w 10d i obawiam się, że będzie problem z sygnałem ze względu na to, że blok jest otoczony przez inne bloki.

W 10a na parterze od strony północno-zachodniej mała zewnętrzna antena działa dobrze. Problem z obrazem pojawia się wyłącznie gdy drogą obok jadą samochody. Niestety sygnał za blokiem ma bardzo niski poziom i jakiekolwiek zakłócenia powodują znikanie obrazu.
lukasz

Postautor: buba » 11 sty 2012, 12:09

mr.stanio pisze:
buba pisze:Hlonda 2b. Mam antenę "pokojową". Taki typowy supermarketowy chłam. Schowana w rogu pokoju. Odbieram bez problemu zarówno pekin jak i raszyn.

Jeżeli da się na antenie pokojowej no to super - a czy podłączałeś to do puszki z kablami czy bezpośrednio do tv?

Do peceta (tuner + mythtv). Strumienie można rozrzucać na pokoje przez ethernet/od biedy wifi.
Minus jest taki, że mam jeden tuner, więc równocześnie mogę oglądać różne programy tylko z jednego multiplexa.
Nie boli mnie to za bardzo, bo
a) i tak nie mam czasu oglądać. czasem coś nagrywam.
b) gdyby jednak zaszła potrzeba, to dokupię drugi tuner za 100pln i problem zniknie.
Awatar użytkownikabuba

Postautor: buba » 11 sty 2012, 12:12

Aha, a TV podłączasz do mytha przez DLNA czy jakoś tak.
Awatar użytkownikabuba

Postautor: sadybiak » 12 sty 2012, 17:02

Muks pisze:Anten nie ma żadnych na dachach Ostoi. Był kiedyś taki projekt i nawet ustawa na zebraniu wspólnoty - żeby udostępnić sygnał DVB w gniazdkach. Mieszkańców zniechęcił jednak bardzo wysoki koszt instalacji (zdaje się że na całą wspólnotę to było koło 500 tyś).

Tylko, że ta wycena dotyczyła kompleksowej instalacji do odbioru zarówno telewizji naziemnej jak i satelitarnej. Zamysł był taki, że po oddaniu jej do użytku można byłoby zlikwidować wszelkie indywidualne anteny satelitarne, które szpecą elewacje naszych budynków. Po prostu w gniazdku byłyby dostępne wszelkie sygnały telewizyjne: od kablówek, poprzez satelity (eNka, Cyfra+, Cyfrowy Polsat i cała reszta 'free to air'), na sygnałach z nadajników naziemnych kończąc.
Faktem jest, że wycena była droga. Pamiętam, że wspominano o znalezieniu innych oferentów. Nie wiem jednak czy administracja coś w tym względzie zrobiła.
Jeśli nie, to należałoby ją przycisnąć. Można też poprosić o dwa warianty instalacji: full wypas z sygnałami satelitarnymi oraz tylko do odbioru telewizji naziemnej (cyfrowej i jeszcze przez jakiś czas analogowej). Ten drugi wariant na pewno byłby tańszy.
Osobiście jednak optowałbym za wysileniem się i poszukaniem sensownej oferty na pełen pakiet - wizja coraz większej ilości wstrętnych talerzy na balkonach mnie przeraża. Chyba za parę lat nie chcecie czegoś takiego? ;)
Obrazek
Awatar użytkownikasadybiak

Wróć do Ostoja Wilanów