Temat: Kontener na choinki

Hlonda 2-2C,4,5,6
Fadesa Prokom

Moderator: admin

Kontener na choinki

Postautor: Kolkas » 06 sty 2012, 13:54

Czy administrator przewiduje jakieś kontenery na stare choinki ? Czy wyrzuca się je do śmietnika ?
Awatar użytkownikaKolkas

Re: Kontener na choinki

Postautor: Ja_cek » 06 sty 2012, 18:44

Witaj Kolkas :D
pytanie ważne.
Ale adresat zły :mrgreen:
Spytaj się Larix ale myślę, że temat załatwi podobnie jak moją i innych sąsiadów propozycję postawienia szczelnych kontenerów do prostej segregacji śmieci.
Ale spróbuj zająć Larixowi całe 5 minut :lol:
p.s. moja choinka też już leci. Szczęślwie dotrwała chociaż do Objawnienia Pańskiego, do Matki Gromnicznej już szan nie ma :(
A znam rekordzistów, którzy po Bożemy kończą swoje choinki właśnie na Matki Gromnicznej czyli 02.02- Św. Ofiarowania Pańskiego.
pozdr
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: edito » 06 sty 2012, 19:11

A czy wogóle gdziekolwiek w Polsce jest praktykowane stawianie kontenerów na świąteczne choinki?
Awatar użytkownikaedito

Osiedle/Inwestycja: Ostoja Wilanów

Postautor: Ja_cek » 06 sty 2012, 20:45

czesc Edito :D
temat utylizacji i zbiórek niepotrzebnych choinek znany jest w "światłych" miastach od paru lat.
Dlatego stawiane są kontenery oraz organizowane specjalne zbiórki, gdyż choniki nie powinny być wrzucane ad hoc do zwykłych kontenerów (grozi za to kara lub firma może nawet nie odebrać zwykłego kontenera).

"Mieszkańcy nie mają świadomości, że nie wolno tego robić. Pół biedy, jeśli porąbią drzewko. Gorzej, gdy w całości wrzucają je do śmietnika. Wtedy firmy sprzątające nie chcą odbierać takich śmieci albo naliczają kary nawet do kilkuset złotych - wyjaśnia.

Miejskie Przedsiębiorstwo Oczyszczania potwierdza, że na wywóz choinek trzeba mieć podpisaną umowę. - Robimy to bezpłatnie tylko w ramach umów ze spółdzielniami albo wspólnotami. Wtedy wystarczy, że zarządca zgłosi nam taką potrzebę - tłumaczy dyrektor Barbara Chmielnik z MPO.

Jak legalnie wyrzucić świąteczną choinkę?
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35816, ... inke_.html
pozdr
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: edito » 06 sty 2012, 21:05

No to za rok będę myślała czy kupić sztuczną czy żywą.. póki co zastanawiam się nad kolorem podłóg... na szczęście :D
Awatar użytkownikaedito

Postautor: klientwkrawacie » 11 sty 2012, 14:53

Tymczasem mieszkańcy Sarmackiej 5 znaleźli taki oto sposób na pozbycie się choinek - wystarczy wyrzucić za rogiem (leżą tam już 3-4 szt):

S5.JPG
facebook.com/pantunieszczal
Awatar użytkownikaklientwkrawacie

Postautor: andzia » 11 sty 2012, 15:11

Niewiarygodne, jakim trzeba być ćwolem żeby tak ię zachować. Może przesadzam, może to wiatr je tam przywiał..
andzia
andzia

Postautor: garneck » 11 sty 2012, 16:13

Wg informacji z administracji, choinki należy pozostawić w pomieszczeniu śmietnika i nie wyrzucać ich do kontenerów.
Awatar użytkownikagarneck

Postautor: mimbla » 31 sty 2012, 20:07

Może ktoś z Was się orientuje jakie są dalsze losy choinek pozostawianych w śmietnikach?
Zaobserwowałam zjawisko zrzucania ich na kupę w krzakach. Wczoraj pan w odzieży roboczej potrząsał i obsypywał z nich igły, czy jak już wszystkie opadną, to porąbie choinki na wykałaczki? Bardzo jestem ciekawa...
(Nie, nie pisałam w tej sprawie do administracji, bo pisałam ostatnio w sprawie chodników i Pani chyba ma mnie dość).
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownikamimbla

Postautor: Ja_cek » 31 sty 2012, 22:12

Czy na zdjęciach są nasze ostojowe choinki? :roll:
U mnie w śmietniku w A1 widziałem stojące w koncie same kikuty choinek
bez gałęzi. Natomiast gałęzie z igłami leżały już obcięte w pojemnikach na śmieci zajmując prawie cały pojemnik.
Natomiast nie sprzedane bardzo solidne choinki np. jodły :shock: jeszcze w siatkach widziałem wyrzucone w okolicach 15.01 na drodze obok mogiły powstańczej za naszym osiedlem.
Tam obok w altance ogrodowej mieszkają bezdomni i tak nawet zdziwiłem się, że nie zgarneli z drogi i nie pocieli na opał tych wyrzuconych choinek.
pozdr
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: adad » 31 sty 2012, 22:38

To teraz w sumie problem Sawy.
Awatar użytkownikaadad

Postautor: mimbla » 01 lut 2012, 16:19

Nie wiem, czy są nasze... ale Pan tak znajomo wygląda i sam te choinki tam układa... chyba, że akurat przechodził przypadkiem obok z choinkami i siekierą.
Awatar użytkownikamimbla

Postautor: Dareczek » 05 lut 2012, 12:29

Choinki są nasze, na dowód zdjęcie poniżej. Pisaliśmy już do Larix tej sprawie (dodatkowo poruszyliśmy temat zagospodarowania działki pomiędzy inwestycją Syrena a Ostoją), ale odpowiedzi brak. Firma zajmują się zielenią na naszym osiedlu notorycznie pozbywa się odpadów organicznych w tym miejscu. Nie wygląda to zbyt estetycznie i nie spotkałam się na innych osiedlach z praktyką wyrzucania skoszonej trawy i choinek pod okna mieszkańców. Słaba wizytówka "Ostoi Wilanów"... :roll:
Załączniki
IMG00453-20120111-1313.jpg
Dareczek

Postautor: Ja_cek » 05 lut 2012, 18:46

Dareczek :D
wielkie dzięki za interwencję w tej sprawie i zdjęcia.
Skierowałem zapytanie do Larix (treść poniżej).
Zobaczymy co wyjaśnią.
pozdr
Ja_cek

WITAM
SZANOWNA PANI ANETTO
uprzejmie proszę odnieść się do informacji mieszkańców, że DOM-SERWIS(???) wyrzuca choinki i inne odpady organiczne na pole przy Al.RP?
Ww. wynika z 2 informacji mieszkańców zamieszczone na forum e-wilanów, którzy zamieścili również stosowne zdjęcia
http://www.e-wilanow.pl/forum/11/3266?p=29710#p29710
Ponoć zgłaszali ww. problem i do dzisiaj nie doczekali się Państwa odpowiedzi na zgłoszenie w tej sprawie?

Z poważaniem
Ja_cek,05.02.2012 r.
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: adad » 06 lut 2012, 11:37

Larix chyba oswaja się z myślą że będzie odwołany, bo coraz bardziej ignoruje i wolniej reaguje na wszelkie zgłoszenia.
Awatar użytkownikaadad

Wróć do Ostoja Wilanów