Temat: (coraz mniejsze) bezpieczeństwo w Ostoi
Moderator: admin
• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
(coraz mniejsze) bezpieczeństwo w Ostoi
Moi Drodzy,
W nawiązaniu do posta andzi z innego wątku http://www.e-wilanow.pl/forum/11/2541?start=135 postanowiłem założyć nowy.
Po pierwsze - to nie tylko wywalona kasa. To kasa wzięta za coś co nie funkcjonuje bo pewnie z założenia nie miało funkcjonować. Ktoś wziął pieniądze za monitornig mający rejestrować to co jest w jego zasięgu ale wynika z powyższego posta, że najprawdopodobniej ten sprzęt nie spełnia wymagań technicznych. Czyli inaczej: zleceniobiorca wziął pieniądze za coś czego nie wykonał a druga strona (zleceniodawca) tego nie tylko nie sprawdził ale do takiego stanu rzeczy dopuścił. Wiele zatem wskazuje, że możemy mieć do czynienia z przestępstwem korupcji. Są na szczęście odpowiednie służby publiczne, które po przyjęciu zgłoszenia mają obowiązek się tym zająć.
Jedynie co może uchronić osobę odpowiedzialną za ten stan rzeczy może być sytuacja, gdy w umowie nie było zapisu o tym, że to nie musi być sprawny system a jedynie atrapy.
Andzia napisała o zdarzeniu sprzed pół roku. Widzę, że teraz na Osiedlu montowane są kamery. Jeżeli ich jakość (bądź jakość nośnika nagrań) jest podobna należy podjąć odpowiednie działania. Chyba, że ktoś z Was miał w ostatnim czasie kontakt z nagraniami z monitoringu i może powiedzieć coś innego o jego jakości.
Po drugie - tzw. "element przestępczy" doskonale zdaje sobie sprawę, że za drzwiami naszych mieszkań może znaleźć wiele atrakcyjnych "fantów". Zanim ogołoci się kilka mieszkań sonduje się najpierw system zabezpieczeń. Nikt się nie włamuje ale kradnie drobne przedmioty pozostawione bez opieki. Pierwsze testy, być może nie pojedynczych wykonawców ale przez jakieś grupy, zostały już przeprowadzane. Oby za chwilę nie rozpoczęły się większe kradzieże.
W nawiązaniu do posta andzi z innego wątku http://www.e-wilanow.pl/forum/11/2541?start=135 postanowiłem założyć nowy.
andzia pisze:A drugi temat dotyczy monitoringu. Niestety potwierdzam, że to wywalona kasa, otóż miałam taka przygodę; ok. pół roku temu ukradziono mi pewne drobne rzeczy które chwilowo zostały na noc na kl. schodowej - mieszkam na IV więc jestem tam sama. Zdarzyło się to dwa razy w odstępie ok. miesiąca. Oczywiście zgłosiłam to ochronie, Panowie - skądinąd bardzo uprzejmi i pomocni - odnaleźli nagrania, ba, pokazali nawet sprawcę jak podjeżdża samochodem, potem idzie, wchodzi na klatkę, po chwili wychodzi z moimi rzeczami , wsiada do wozu i odjeżdża. Ale uwaga, chciałoby się powiedzieć, no to super, złapaliśmy złodzieja. Otóż jakość nagrania jest taka, że nie tylko nie widać twarzy gościa (no może za dużo bym oczekiwała), nie widać też rejestracji samochodu (też przesada), ale żeby nie można było stwierdzić MARKI samochodu, to chyba już nie przesada z mojej strony...
I co, poczuliście się bezpieczniej z naszym wszechobecnym monitoringiem?
Po pierwsze - to nie tylko wywalona kasa. To kasa wzięta za coś co nie funkcjonuje bo pewnie z założenia nie miało funkcjonować. Ktoś wziął pieniądze za monitornig mający rejestrować to co jest w jego zasięgu ale wynika z powyższego posta, że najprawdopodobniej ten sprzęt nie spełnia wymagań technicznych. Czyli inaczej: zleceniobiorca wziął pieniądze za coś czego nie wykonał a druga strona (zleceniodawca) tego nie tylko nie sprawdził ale do takiego stanu rzeczy dopuścił. Wiele zatem wskazuje, że możemy mieć do czynienia z przestępstwem korupcji. Są na szczęście odpowiednie służby publiczne, które po przyjęciu zgłoszenia mają obowiązek się tym zająć.
Jedynie co może uchronić osobę odpowiedzialną za ten stan rzeczy może być sytuacja, gdy w umowie nie było zapisu o tym, że to nie musi być sprawny system a jedynie atrapy.
Andzia napisała o zdarzeniu sprzed pół roku. Widzę, że teraz na Osiedlu montowane są kamery. Jeżeli ich jakość (bądź jakość nośnika nagrań) jest podobna należy podjąć odpowiednie działania. Chyba, że ktoś z Was miał w ostatnim czasie kontakt z nagraniami z monitoringu i może powiedzieć coś innego o jego jakości.
Po drugie - tzw. "element przestępczy" doskonale zdaje sobie sprawę, że za drzwiami naszych mieszkań może znaleźć wiele atrakcyjnych "fantów". Zanim ogołoci się kilka mieszkań sonduje się najpierw system zabezpieczeń. Nikt się nie włamuje ale kradnie drobne przedmioty pozostawione bez opieki. Pierwsze testy, być może nie pojedynczych wykonawców ale przez jakieś grupy, zostały już przeprowadzane. Oby za chwilę nie rozpoczęły się większe kradzieże.
- marczello
- Osiedle/Inwestycja: Ostoja Wilanów
Re: (coraz mniejsze) bezpieczeństwo w Ostoi
odnośnie jakości nagrań z kamer zewnętrznych to potwierdzam to co pisała andzia. jakiś czas temu będąc świadkiem zdarzenia jakim było ścięcie znaku na chodniku przy B5 przez auto osobowe prowadzone przez małolata, od ochrony dowiedziałem się że rejestracji na pewno nie widać na nagraniu i nie mogą oni nic z tym zrobić. Znak stał kilka metrów od kamery.
facebook.com/pantunieszczal
-
klientwkrawacie
marczello pisze:
To że mamy otwarte osiedle jest dużą zaletą (na te zamknięte i tak każdy może wejść) ale niesie to też pewnie zagrożenia. Wiem że pomysł dla wielu będzie bardzo kontrowersyjny,sam jestem jak najdalej od zamykania osiedla, ale na niektórych osiedlach przed wjazdem jest szlaban i ochrona która się pyta kto, po co i do kogo jedzie. ( a mieszkaniec zgłasza ochronie że ma ktoś taki przyjechać, tak jest np na ul. pustułeczki, na Marinie chyba też) A mieszkańcy otwierają sobie z pilota. Wystarczyły by takie szlabany na wjazdach na osiedle (Jedno od Rzeczypospolitej, drugie od ronda ) i było by o wiele bezpieczniej. A i chyba technicznie zrobienie takiego posterunku też by nie było jakoś bardzo skomplikowane i kosztowne. A złodziej jak by miał wynosić łupy na plecach to też by się 2 razy zastanowił. Monitoring nawet dokładny może się okazać mało skuteczny jak ktoś przyjedzie na kradzionej rejestracji.
-
edito
Szlaban jako propozycja najdalej od zamykania osiedla...
-
buba
edito pisze:Wystarczyły by takie szlabany na wjazdach na osiedle (Jedno od Rzeczypospolitej, drugie od ronda )
Over my dead body..
-
garneck
Z przykrością potwierdzam, że kamery absolutnie nie pełnią swojej funkcji i poza działaniem psychologicznym to w tej chwili źle wydane/wykorzystane nasze pieniądze.
W garażu mieliśmy incydent, którego autorów z zapisów monitoringu nawet najogólniej nie udało się scharakteryzować, o rozpoznaniu twarzy już nie wspominając.
Zupełnie inną kwestią jest błędne ustawienie kamer, które rejestrowały najbardziej odległe ich względem miejsca. Skutek był taki, że na nagraniach nic nie widać.
Ochrona nie była zdziwiona tym faktem. Bez komentarza.
W garażu mieliśmy incydent, którego autorów z zapisów monitoringu nawet najogólniej nie udało się scharakteryzować, o rozpoznaniu twarzy już nie wspominając.
Zupełnie inną kwestią jest błędne ustawienie kamer, które rejestrowały najbardziej odległe ich względem miejsca. Skutek był taki, że na nagraniach nic nie widać.
Ochrona nie była zdziwiona tym faktem. Bez komentarza.
- bgm2
[quote="marczello"]
(...)najprawdopodobniej ten sprzęt nie spełnia wymagań technicznych. Czyli inaczej: zleceniobiorca wziął pieniądze za coś czego nie wykonał a druga strona (zleceniodawca) tego nie tylko nie sprawdził ale do takiego stanu rzeczy dopuścił. Wiele zatem wskazuje, że możemy mieć do czynienia z przestępstwem korupcji. Są na szczęście odpowiednie służby publiczne, które po przyjęciu zgłoszenia mają obowiązek się tym zająć.
Marczello wielkie dzięki za zanagażowanie lecz namawiam Cię do większej roztropności i rzetelności przy formułowaniu ocen.
Liczę wobec powyższego, że nie tylko będziesz publicznie formułował pomówienia, za co może grozić Ci kara grzywny lub nawet pozbawienia wolności lecz zajmiesz się tą ważną dla naszej wspólnoty sprawą (ostatni etap zakupu kamer to koszt ok 50.000 pln) na serio, czyli:
- dokonasz przeglądu dokumentacji w Larixie (masz do tego prawo jak każdy właściciel) ,
-wystąpisz z zawiadomieniem do właściwych służb celem przeprowadzenia kontroli - jeśli masz ku temu rzeczywiste powody.
pozdr
Ja_cek
(...)najprawdopodobniej ten sprzęt nie spełnia wymagań technicznych. Czyli inaczej: zleceniobiorca wziął pieniądze za coś czego nie wykonał a druga strona (zleceniodawca) tego nie tylko nie sprawdził ale do takiego stanu rzeczy dopuścił. Wiele zatem wskazuje, że możemy mieć do czynienia z przestępstwem korupcji. Są na szczęście odpowiednie służby publiczne, które po przyjęciu zgłoszenia mają obowiązek się tym zająć.
Marczello wielkie dzięki za zanagażowanie lecz namawiam Cię do większej roztropności i rzetelności przy formułowaniu ocen.
Liczę wobec powyższego, że nie tylko będziesz publicznie formułował pomówienia, za co może grozić Ci kara grzywny lub nawet pozbawienia wolności lecz zajmiesz się tą ważną dla naszej wspólnoty sprawą (ostatni etap zakupu kamer to koszt ok 50.000 pln) na serio, czyli:
- dokonasz przeglądu dokumentacji w Larixie (masz do tego prawo jak każdy właściciel) ,
-wystąpisz z zawiadomieniem do właściwych służb celem przeprowadzenia kontroli - jeśli masz ku temu rzeczywiste powody.
pozdr
Ja_cek
-
Ja_cek
marczello pisze:Zanim ogołoci się kilka mieszkań sonduje się najpierw system zabezpieczeń. Nikt się nie włamuje ale kradnie drobne przedmioty pozostawione bez opieki. Pierwsze testy, być może nie pojedynczych wykonawców ale przez jakieś grupy, zostały już przeprowadzane.
A ja myślę , że w zupełności wystarczy poczytać ten wątek.
Proponuję takie kwestie omawiać w węższym gronie a nie na ogólnodostępnym wątku. Czuwaj
-
p24
p24 pisze:marczello pisze:Zanim ogołoci się kilka mieszkań sonduje się najpierw system zabezpieczeń. Nikt się nie włamuje ale kradnie drobne przedmioty pozostawione bez opieki. Pierwsze testy, być może nie pojedynczych wykonawców ale przez jakieś grupy, zostały już przeprowadzane.
A ja myślę , że w zupełności wystarczy poczytać ten wątek.
Proponuję takie kwestie omawiać w węższym gronie a nie na ogólnodostępnym wątku. Czuwaj
w węższym gronie to narazie sobie Larix lekkomyślnie środki wspólnoty wydaje i każda forma zainteresowania oraz kontroli ich pracy w naszej sytuacji jest b. ważna ... zwłaszcza kwestią bezpieczeństwa warto zainteresować szersze grono mieszkańców
akurat nagłośnienie tego problemu, może utrudnić ew. "akcję", a napewno sprawi, że więcej sąsiedzkich oczu zacznie baczniej rozglądać się po osiedlu
-
mruw77
Już teraz wiem dlaczego w rozmowie z administratorem odwołując się do nagrań z monitoringu, dziwnie cicho się robi i żadnych reakcji. To skandal i tyle
- Gabin
Witam,
Larix zareagował na moje pytana dot pracy ochrony i jakości monitoringu.
Ma odbyć się spotkanie z szefem ochrony Polkop oraz ew. prezentacja nagrań z kamer (!!).
Jeśli chodzi o jakość pracy ochrony + jakość monitoringu z kamer to Larix stoi na stanowisku, że potrzebne są dowody (np. zdjęcia śpiących ochroniarzy,puste pomieszczenia ochrony-tak na przyszłość ORAZ OSOBISTE ZGŁOSZENIE UWAG PRZEZ MIESZKAŃCA DO LARIX I PODPISANE JEJ PRZEZ CZŁONKA WSPÓLNOTY!!!
Dlatego BARDZO PROSZĘ -Andzia, Gabin, bgm2, klientwkrawacie PISALIŚCIE NA FORUM O JAKOŚCI NAGRAŃ I NP. INCYDENTACH ZAPISYWANYCH PRZEZ MONITORNIG- NAPISZCIE W TEJ SPRAWIE SWOJE UWAGI/ZGŁOSZENIE
DO LARIX TYLKO WTEDY BĘDZIE MOŻNA DALEJ ANALIZOWAĆ TEN TEMAT!!!
pozdr
Ja_cek
Larix zareagował na moje pytana dot pracy ochrony i jakości monitoringu.
Ma odbyć się spotkanie z szefem ochrony Polkop oraz ew. prezentacja nagrań z kamer (!!).
Jeśli chodzi o jakość pracy ochrony + jakość monitoringu z kamer to Larix stoi na stanowisku, że potrzebne są dowody (np. zdjęcia śpiących ochroniarzy,puste pomieszczenia ochrony-tak na przyszłość ORAZ OSOBISTE ZGŁOSZENIE UWAG PRZEZ MIESZKAŃCA DO LARIX I PODPISANE JEJ PRZEZ CZŁONKA WSPÓLNOTY!!!
Dlatego BARDZO PROSZĘ -Andzia, Gabin, bgm2, klientwkrawacie PISALIŚCIE NA FORUM O JAKOŚCI NAGRAŃ I NP. INCYDENTACH ZAPISYWANYCH PRZEZ MONITORNIG- NAPISZCIE W TEJ SPRAWIE SWOJE UWAGI/ZGŁOSZENIE
DO LARIX TYLKO WTEDY BĘDZIE MOŻNA DALEJ ANALIZOWAĆ TEN TEMAT!!!
pozdr
Ja_cek
-
Ja_cek
Ja_cek pisze:potrzebne są dowody (np. zdjęcia śpiących ochroniarzy,puste pomieszczenia ochrony-tak na
Dobre, to nic mi nie pozostaje jak na spacery zabierać ze sobą aparat. W celu zbierania dowodów oczywiście
- Gabin
Można zamontować kamery w pomieszczeniu ochrony.
-
adad
marczello pisze:. Zanim ogołoci się kilka mieszkań sonduje się najpierw system zabezpieczeń. Nikt się nie włamuje ale kradnie drobne przedmioty pozostawione bez opieki.
dziś właśnie moja ekipa stwierdziła że jest zimno w mieszkaniu i grzejniki nie grzeją, okazało się że ktoś z pomieszczenia technicznego ukradł liczniki do CO. I mi i sąsiadowi. I raczej nie był to przypadkowy zbieracz złomu, bo zostawił miedziane złączki i zawory, i nawet zaizolował te elektryczne wtyczki które są do wodomierzy podpięte.
-
edito
uuu, to niewesoło.
A który to etap? Jest jeszcze w tej samej klatce inna ekipa?
Taki ciepłomierz to prawie 300 pln za szt, tu przykładowy na alledrogo (takie są w B5):
http://allegro.pl/cieplomierze-cieplomi ... 12479.html
A który to etap? Jest jeszcze w tej samej klatce inna ekipa?
Taki ciepłomierz to prawie 300 pln za szt, tu przykładowy na alledrogo (takie są w B5):
http://allegro.pl/cieplomierze-cieplomi ... 12479.html
facebook.com/pantunieszczal
-
klientwkrawacie
• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4