Temat: Mieszkanie A1 parter - kupować?

Hlonda 2-2C,4,5,6
Fadesa Prokom

Moderator: admin

Mieszkanie A1 parter - kupować?

Postautor: kamiss » 05 lut 2012, 12:26

Witam,
Aktualnie rozpatruję zakup mieszkania w budynku A1 (Hlonda 2 klatka B) na parterze z ogródkiem. Czytając wątki na forum znalazłam niepokojące informacje na temat stanu budynków w tej inwestycji (chodzi głównie o wilgoć) choć nauczona już wcześniejszym doświadczeniem (kupowałam mieszkanie w Poznaniu) wiem, że chyba nie ma developera, który buduje wszystko jak należy a potem ma pozytywny stosunek do ewentualnych napraw gwarancyjnych.

Większość postów dotyczy nowszych budynków B, C natomiast mnie interesuje budynek A1, który był budowany troche wczesniej:
- czy usterki, które były zostały już naprawione przez developera
- czy nadal tam jest mokro - oglądając mieszkanie do kupna i garaż pod budynkiem niczego niepokojącego nie znalazłam (ale wiadomo po pobieżnych oględzinach ciężko wszystko zanotować)
- jak wygląda nasłonecznienie mieszkań na parterze od strony patio? - wydawało mi się, że mimo południowej strony jest trochę ciemno, przez zabudowane tarasy i budynek na przeciwko
Będę wdzięczna jeśli ktoś z mieszkańców wypowie się w tym temacie i coś doradzi.
Z góry dziękuję
Kamila
kamiss

Osiedle/Inwestycja: Ostoja Wilanów

Re: Mieszkanie A1 parter - kupować?

Postautor: Klimczak » 05 lut 2012, 12:41

Daj sobie spokój Dziewczyno. Ta inwestycja to jedno wielkie nieporozumienie.
Awatar użytkownikaKlimczak

Osiedle/Inwestycja: nie w Wilanowie

Postautor: Ja_cek » 05 lut 2012, 18:22

Witam
ja mieszkam w A1.
Niektóre przecieki w garażu w A1 oraz grzyb w pom. technicznym możesz zobaczyć tutaj:
http://www.e-wilanow.pl/component/jmrph ... 2&start=15
Np. wózkownia jest obecnie naprawiana.
Ponadto do zapoznania się pismo Admin. Larix do Fadesy z e-kartoteka dot. stanu technicznego bloków i garaży na osiedlu Ostoja (dokładny opis w tym A1 w biurze Larix)
http://www.e-wilanow.pl/forum/download?id=2042
Gdybym przed kupnem wiedział tyle ile wiem obecnie o stanie technicznym osiedla (stanowimy jedną wspólnotę i za remonty będziemy płacili razem) oraz kwestii naliczeń dla dewelopera za części wspólne wynikające z w mojej ocenie z błędnych aktów notarialnych i błędnych zapisów w ksiągach wieczystych (polecam osobny wątek) pismo do kancelarii notarialnej.
http://www.e-wilanow.pl/forum/106/2463?start=90
to bym ZA CHINY LUDOWE nie kupił mieszkania na Ostoja w A1.
Szkoda kasy i nerwów.
pozdr
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: kamiss » 05 lut 2012, 19:21

bardzo dziękuję za merytoryczną odpowiedź.
kamiss

Postautor: andzia » 05 lut 2012, 23:41

Żeby dostarczyć Ci Kamilo trochę przemyśleń na mroźne wieczory, powiem, że jako mieszkanka co prawda nie A1 ale również tej starszej części osiedla, jestem na prawdę zachwycona i uważam, że przewaga plusów nad wadami jest znacząca.
Powiem krótko, albo ktoś godzi się na mieszkanie w budynku wielorodzinnym i wszystkie tego konsekwencje tj. od doświadczania różnych mniejszych i większych awarii, które raz usuwane są sprawnie innym razem trwa to tygodniami, po "współżycie" z wieloma sąsiadami z których każdy ma swoje zdanie, pomysły, wnioski na zebraniach, etc. Jak chce się być jednostką zupełnie niezależną od tych wyżej wymienionych sytuacji, to buduje się swój dom.
Mieszkam tu półtora roku i nigdy nie było żadnej wilgoci (jeśli pojawiły się jakieś zacieki po mega ulewach to albo wysychały albo były suszone, skuwane i naprawiane - drobiazg), gwarancje na mieszkanie masz przez 3 lata, ja zgłaszałam kilka razy coś tam (rozszczelnione okno, zaciek z dachu na klatce schodowej, itp) i zawsze było to usunięte.
Podsumowując, jak wszędzie, jest kilka rzeczy które denerwują (poprzeglądaj forum) ale niech ktoś wskarze mi miejsce do życia gdzie wszystko jest idealne.
A patio w A1 moim zdaniem jest najładniejsze ze wszystkich, bo ma super zieleń już kilkuletnią.
Przyjemnych rozmyślań i wpadnij tu koniecznie wiosną a zobaczysz piękne parki i niewiarygodny rechot żab.
Trochę optymizmu, Sąsiedzi.
andzia
andzia

Postautor: adad » 06 lut 2012, 11:54

Klimczak pisze:Daj sobie spokój Dziewczyno. Ta inwestycja to jedno wielkie nieporozumienie

Ta inwestycja moim zdaniem to najlepsza inwestycja w MW. Ale wszystko jest kwestią gustu. Jako jedyna ma parki i ogólno dostępne miejsca parkingowe. We wcześniejszej częsci są też spore przestrzenie pomiędzy budynkami i wiele starych zachowanych drzew. Przez lata zakładałem że nigdy nie zamieszkam w miasteczku. Później zobaczyłem Ostoję i zmieniłem zdanie.
Oczywiście są pewne trudności, ale to bolączka całego miasteczka i wogóle rynku pierwotnego. Tym bym się nie przejmował, bo Fadesa i tak chyba nieżle wypada przy konkurencji. Jedynie bym radził zobaczyć mieszkania w innych budynkach i napewno warto oglądać mieszkanie z biurem sprzedarzy Fadesy a nie przez pośredników.
Awatar użytkownikaadad

Postautor: Klimczak » 06 lut 2012, 12:56

Tak tak, usprawiedliwiajcie na forum wasze nietrafione decyzje sprzed lat dotyczące zakupu mieszkań w tych ruinach. Wszyscy dobrze wiedzą jak wyglądają te wasze "apartamentowce" - podmokłe od gruntu, zalewane z góry, pękające wszerz i wzdłuż.
O firmie Fadesa i jej podejściu do klientów nie wspomnę tu nawet...
Awatar użytkownikaKlimczak

Osiedle/Inwestycja: nie w Wilanowie

Postautor: YOGItheBEAR » 07 lut 2012, 10:29

Każdy ma prawo do własnej opinii i jej publicznego wyrażania. Jedno o co proszę, to ograniczenie - dla wspólnego komfortu - osobistych wycieczek. Z góry dziękuję.
! Demostenes: Nie mów 'inni tak robią', ale pomyśl, czy przystoi aby tak robili.
! Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie chcesz - znajdziesz powód.
Awatar użytkownikaYOGItheBEAR

Osiedle/Inwestycja: Royal Axis

Postautor: feru » 09 lut 2012, 16:34

Ja również jestem mieszkanką budynku A1 i nie mam większych zastrzeżeń. Ogolnie polecam!
feru

Postautor: wojciech9 » 12 lut 2012, 21:25

Totalnie odradzam. Tak niechlujnego i nieuczciwego dewelopera jakim jest Fadesa nie znajdziesz w calym miasteczku. Ja blad zakupu mieszkania w ostoji popelnilem tylko raz w zyciu; czego bardzo zaluje. Wystarczy spojrzec jak obiecany kamien na klatkach przeobrazil sie w ochydna terakote, a kamien na elewacji w imitacje kamienia. Oszusci niech spadaja do Hiszpani budowac swoje osiedla duchow.
wojciech9

Postautor: Kuba90 » 16 lut 2012, 16:18

Dlaczego tak wiele zarzutów i pretensji macie do Fadesy?
@Wojciech9 czy Fadesa Cię w jakiś sposób oszukała? Masz na myśli terakotę w klatkach czy coś zupełnie innego? Z tego co wiem, to mieszkańcy chwalą sobie mieszkanie w A1.Szczególnie to patio o którym była mowa już wcześniej. Moim zdaniem warunki życia na osiedlu są dobre, a zmiany dokonywane przez administracje są w momencie kiedy coś się dzieje. Ta złość jest zupełnie niepotrzebna... Ja gdybym miał wybierać jeszcze raz osiedle, to zdecydowałbym się na nie.
Kuba90

Postautor: Gabin » 17 lut 2012, 10:54

Mnie Ostoja jako osiedle podoba się bardzo. Z samym deweloperem nie miałam żadnych problemów. Nawet teraz gdy mam jakiś problem reagują szybko i skutecznie. Nie mogę też powiedzieć, że jest to jakaś nietrafiona inwestycja. Z tego co wiem wielu jest zdania, że bardzo dobrze się tu mieszka. POLECAM!!
Gabin

Postautor: Ja_cek » 17 lut 2012, 11:05

Kuba90 pisze: zmiany dokonywane przez administracje są w momencie kiedy coś się dzieje.

HA,HA,HA... chyba kolega najadł się za dużo pączków w tłusty czwartek :lol: :lol:
proszę sobie wyobrazić, że np. żadne ze wskazanych przez Straż Pożarną uchybień w systemie przeciwpożarowanym na osiedlu nie zostało usunięte do dziś przez Larix pomimo, że termin nakazany przez PSP upłynął był sobie w dniu 31.12.2011 r. :oops:
Życzę dalej dobrego samopoczucia i dużo humoru :evil:
pozdr
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: Ja_cek » 26 lut 2012, 11:09

Witam
na e-kartoteka można zapoznać się z zamieszczonymi raportami rocznymi za 2011 r. z przeglądów stanu technicznego naszych bloków i garaży.
W bloku A1 i A1.1 w garażach nadal poważnym problemem są przecieki oraz łatwopalne materiały trzymane przez mieszkańców za co grozi mandat PSP.
pozdr
Ja_cek

PROTOKÓŁ Z OKRESOWEGO PRZEGLĄDU OGÓLNO-BUDOWLANEGO BUDYNKU PRZY UL. KS. P. A. HLONDA 2
Garaż
Poziom – 1
Usterki do usunięcia w ramach rękojmi:
- korozja słupa bramy garażowej. Zdj nr 374
- na wjeździe do garażu wzdłuż muru na styku z kostką widoczne zawilgocenie i wycieki wody.
Wykonano odkrywki w linii ścian wjazdowych. Zdj nr 372
- nierówność kostki na wjeździe w linii zamykania bramy garażowej przy odwodnieniu liniowym, zdj nr 375
- administracja osiedla zgłasza problem utrzymującej się wilgoci w części garażu sytuowanej pod patio. Charakteryzuje się to miedzy innymi skraplaniem się wody
- na styku kratek odwodnienia liniowego widoczne odspojenie wierzchniej powłoki posadzki i punktowa korozja na styku kratki i posadzki zdj nr 376
- na posadzce przy wyjeździe z garażu występuje odspojenie wierzchniej powłoki posadzki zdj nr 370, 371, 373
- w całym garażu występują spękania posadzki, w kilku przypadkach ze spękań nastąpiło przesączanie wody spod płyty coś świadczy o nieszczelności izolacji garażu lub/i nieszczelności połączeń korytek odwadniających np. mg mg nr 127,128, 156, 157, 170, 179, 180, 189, 204. 24
Usterka bez właściwej naprawy będzie powodowała większe uszkodzenia posadzki garażowej,zdj nr 373, 379, 413
- spękanie posadzki przy kl E widoczne wysolenie oraz przy słupie ognisko korozji, zdj nr 381, 382, 383
- samozdylatowanie (spękanie) posadzki na wysokości mg nr 170 a także na wysokości kl.K zdj nr 385, 386
- na ścianach garażowych wykonano uszczelnienia np. na wysokości mg nr 131, 135, 136, 188, 189 – prace w toku, wykonano punktowe malowanie ścian zdj nr 377, 378, 384, 414
- nad posadzką w linii miejsc garażowych od 185 do 196 wykonano uszczelnienia ścian – prace w toku,
- na dylatacji konstrukcyjnej, w miejscu sytuowania bramy pożarowej widoczne spękania posadzki i przesączanie się wody z rdzawymi śladami. np mg 210/221, 227/258, 226/301 Zdj nr 399, 400, 401, 402, 404, 405, 415
- na ścianie na wysokości mg nr 115 widoczna naprawa przecieku, zdj nr 417
- na posadzce na wysokości węzła c.o widoczne przecieki oraz przy przejściu technicznym łączącym hale garażowe obok mg nr 49 zdj nr 418, 419
- przy wjeździe od ulicy Hlonda poluzowana kostka na styku z odwodnieniem liniowym, zdj nr 387
- przy wjeździe od ulicy Hlonda widoczne uszkodzenia ścian na styku z posadzką, wynik trwałych zawilgoceń zdj nr 389, 390, 410, 411
- ślady po zawilgoceniu przy przepuście ściennym przy wyjeździe z garażu, zdj nr 412
- w całym garażu, a przede wszystkim w części garażu od strony wjazdu z ulicy Hlonda występuje niestabilne mocowanie kratek korytek odwadniających zdj nr 391, 392
- na ścianie garażowej na wysokości mg nr 250, 251, 253, 254, 255 przez powstałe rysy widać przesączanie wody, zdj nr 393, 394, 395, 396, 397, 398
- do poprawy montaż kratki odwodnienia liniowego począwszy od mg nr 273, zdj nr 407, 408
- po wyjściu z kl. „J” na posadzce występuje duża nierówność posadzki (przy samym odwodnieniu liniowym
- w różnych miejscach garażu widoczne odspojenie farby na cokole, zdj nr 422
Nieprawidłowość do usunięcia przez zarządcę nieruchomości:
- na kliku miejscach garażowych składowane są materiały łatwopalne i wydzielające toksyczne gazy pod pływem wysokiej temperatury (np. styropian, folie). Użytkownicy garażu powinni zostać poinformowani o zasadach jego użytkowania oraz grożących niebezpieczeństwach w sytuacji pozostającej bez zmian .Należy nadmienić, że tym przypadku Państwowa Straż Pożarna może wezwać w trybie natychmiastowym do uporządkowania przedmiotowych miejsc oraz nałożyć mandat na zarządcę nieruchomości. Zdj nr 380, 403, 406
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: Jolka » 27 lut 2012, 17:11

Jak wiele osób, które się tu wypowiadały, mieszkam w A1. Nie mam większych zastrzeżeń do budynku, niektóre sprawy nie zostały co prawda przez dłuższy czas naprawione, np. zacieki, ale wierzę, że co się odwlecze to nie uciecze i wszystko w końcu zostanie doprowadzone do porządku. Więcej - mieszkam na parterze, tak chciałam, mam ogródek i bardzo mnie to cieszy. Niestety gdzieś wyżej ode mnie mieszkają osoby, które najwyraźniej uważają, że skoro mam ogródek, to moim obowiązkiem jest posprzątanie ich petów, a czasami jakiś innych śmieci, np. folijek z pudełek papierosów, papierków, chusteczek. Nigdy nie wiadomo, kto nad Tobą zamieszka, pewnie i na wyższym piętrze może się zdarzyć pet na balkonie, bo wiatr go wwiał od sąsiadów, ale jest to mniej prawdopodobne niż kiedy mieszka się na parterze. Fadesa nie pomyślała o chodniku wzdłuż klatek A, B i C, dlatego wiele osób przechodzi po trawniku lub co gorsza po kamieniach ułożonych tuż pod oknem. O ile trawnik pal sześć, można się przyzwyczaić do ludzi ciągle przechodzących pół metra od okna i do widoku posianej i zadeptywanej trawy (w zasadzie zadeptywane są już nasiona, trawa nie ma szans wzejść), o tyle przesuwające się kamienie są głośne i rano można się przypadkiem obudzić ;-) Niektóre osoby wychodzą na papierosa przed klatkę i palą zaraz pod oknami sąsiadów z parteru, dobrze więc wybrać mieszkanie, które nie ma okien zaraz przy wyjściu z klatki. Tyle przychodzi mi w tej chwili do głowy na temat nie samego budynku/inwestycji a parteru.
Jolka

Wróć do Ostoja Wilanów