Temat: Akty notarialne C1

ul. Sarmacka 20a-22a

Akty notarialne C1

Postautor: RachelM » 31 sty 2012, 13:46

Witam,
Mam pytanie, czy ktos z Was podpisywał juz akt notarialny?
Mnie cena trochę poraziła, poand 5 tys zł ze wszystkimi ząłącznikami i wypisami.
Zastanawiam się, czy przy zakupie mieszkania od developera nie przysługuje ustawowa obniżka taksy notarialnej o połowę, tak jak jest to w przypadku mieszkań z rynku wtórnego.

Jak to wyglądało w innych etapach.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam,
RachelM

Osiedle/Inwestycja: Aura Park

Re: Akty notarialne C1

Postautor: gizmo » 10 mar 2012, 23:39

RachelM udało Ci się tą kwotę negocjować? Cena niestety wyśrubowana.
Na dodatek nie zwróciłem należytej uwagi podczas podpisywania umowy na zapis który daje prawo deweloperowi wskazania kancelarii notarialnej.

Pozdrawiam
gizmo

Osiedle/Inwestycja: nie w Wilanowie

Postautor: pola » 12 mar 2012, 11:24

Witam,

jestem z etapu C.
My jak usłyszeliśmy cenę podpisania aktu nie zgodziliśmy się na nią. Wg nas była zawyżona. Mąż negocjował i coś tam wynegocjował. Nie pamiętam dokładnej kwoty. Także polecam negocjowanie ceny:)

Pozdrawiam!
pola

Postautor: RachelM » 12 mar 2012, 13:44

Niestety, nie udało mi się tej kwoty wynegocjować, a Pan, z którym rozmawiałam w Kancelarii był bardzo niemiły. Prowadziłam dość długa dyskusję, same załączniki do aktu to koszt prawie 1000 zł, i tutaj zasugerowałam, ze może powinna być obniżka z uwagi na to, że jest wiele zapisów w samym akcie dotyczących np. drogi, zewolen, upowaznień do niej, gdzie to developer zabezpiecza sobie konkretne prawa do tej własnie drogi, co wydłuża sam akt, a co się z tym wiąże wzrasta jego koszt. Uzyskałam odpowiedz, ze nie miałabym jak wejsc do budynku, gdyby nie było zapisow o drodze, chyba to jakas bzdura, bo pewnie mozna było załatwic to na tysiac innych sposobow z ta droga. Odniosłam wrazenie, ze pracownik Kancelarii wchodzi trochę w rolę developera w tym wypadku. Poinformowano mnie równie, ze notariusz wykonał bardzo duzo prac dla developera we wczesniejszym okresie i nasza zapłata za akty pokrywa tez te prace. W ogole nie powinni sie do tego przynawac, bo tak to chyba nie działa.
Co mi sie udało to:
- powiedziałam, ze nie chce swiadectwa charakterystyki energetycznej potwiedzonego notarialnie, tylko potwierdzone przez developera za zgodnosc z oryginałem
- nie zapłaciłam za wypis aktu dla developera, bo my za to nie pownnismy płacić.
To taka oszczedność, a nie było absolutnie mowy o jakiekkolwiek większej zniżce taksy.
Bardzo raził mnie impertynencki ton jednej z osób pracujących w Kancelarii, z którą te sprawy omawiałam.
Powodzenia w Waszych negocjacjach!
RachelM

Wróć do Wspólnota mieszkaniowa C1/C2