Temat: Stowarzyszenie Mieszkańców "Nasz Wilanów"

Stowarzyszenie Mieszkańców "Nasz Wilanów"

Postautor: AdNewman » 24 wrz 2010, 12:09

Witam wszystkich Zawadowiczan,

z grupą sąsiadów i sąsiadek z osiedla (Bruzdowa), mamy taki pomysł aby zebrać się i działać w ramach stowarzyszenia mieszkańców naszej dzielnicy (robocza nazwa: Nasz Wilanów). Potrzebujemy minimum 15 osób... 4 już są ;)

Przykład jaki daje SMMW, pozwala mieć nadzieję na obudzenie naszych sennych Zawad z letargu w jakim się znajdują i wyegzekwowanie od władz dzielnicy realizację planów mających na celu polepszenie warunków życia w tej części miasta.

W przyszłości (niedalekiej) moglibyśmy wystawić własną reprezentację radnych i powalczyć o miejsca w radzie. W sojuszu z SMMW bylibyśmy w stanie nadać tempo realizacji zadań ważnych dla Zawad i MW... wspólnych celów jest wiele.

Co o tym myślicie?
Awatar użytkownikaAdNewman

Re: Stowarzyszenie Mieszkańców "Nasz Wilanów"

Postautor: maik » 25 wrz 2010, 0:55

A nie lepiej porozmawiać z SMMW i połączyć siły przed wyborami. SMMW przygotowuje się do wyborów samorządowych już blisko rok i mają rozpracowane procedury, ordynację, itp., itd i wiem, że szukają kandydatów z Zawad, żeby reprezentować poza MW inne "nowe" rejony Wilanowa. Część problemów jest wspólna.

Może być łatwiej zebrać wymaganą liczbę chętnych do startu w wyborach i zwiększyć szansę na poważną reprezentację w radzie, która będzie przeciwwagą dla przyniesionych w teczkach kandydatów partyjnych z PO/PIS/SLD/PSL/ABC/XYZ (niepotrzebne skreślić).

Staszek z SMMW na pewno chętnie o tym porozmawia.

pozdrowienia z Bruzdowej :->
maik

Osiedle/Inwestycja: Wilanów Zawady

Postautor: baart » 25 wrz 2010, 8:09

zgadzam się z maikiem
baart

Postautor: AdNewman » 25 wrz 2010, 11:41

maik pisze:A nie lepiej porozmawiać z SMMW i połączyć siły przed wyborami. SMMW przygotowuje się do wyborów samorządowych już blisko rok i mają rozpracowane procedury, ordynację, itp., itd i wiem, że szukają kandydatów z Zawad, żeby reprezentować poza MW inne "nowe" rejony Wilanowa. Część problemów jest wspólna.

Staszek z SMMW na pewno chętnie o tym porozmawia.

pozdrowienia z Bruzdowej :->

Tak się składa, że już na ten temat z Panem Staszkiem "mailowałem". :D SMMW było tak miłe, że zaproponowało mieszkańcom Zawad (w tym mnie) start z list SMMW. Jednak w trakcie analizy tej propozycji pojawiło się kilka ważnych kwestii (nie chcę o tym pisać na forum), które skłoniło nas do zastanowienia się nad powołaniem własnego stowarzyszenia. To prawda, że mamy wiele wspólnych celów, jednak w krótkim czasie pojawią się kwestie istotne przede wszystkim dla Zawadowiczan a abstrakcyjne dla mieszkańców Miasteczka.

Jeśli miałbym uczciwie, w zgodzie z własnym sumieniem wystartować z listy SMMW lub jako zawadowiczanin na SMMW zagłosować, to SMMW musiałoby zmienić swój statut dodając do niego kilka punktów istotnych z punktu widzenia mieszkańców np. Zawad. Jednak nie mam prawa o to prosić - choć z drugiej strony patrząc, gdyby taka zmiana nastąpiła, SMMW zyskałoby sporo głosów!

Tymczasem, zameldowany na bruzdowej nawet nie bedę mógł zagłosować na SMMW :( (nie ten okręg wyborczy).

maik... pozdrowienia z bruzdowej 102 :mrgreen:

Postautor: maik » 25 wrz 2010, 22:44

AdNewman pisze:(...) Tymczasem, zameldowany na bruzdowej nawet nie bedę mógł zagłosować na SMMW :( (nie ten okręg wyborczy).

:-/ A to tu mnie zaskoczyłeś. Byłem przeświadczony, że w ramach Dzielnicy głosujemy w wyborach do Rady Dzielnicy wszędzie na te same listy.
maik

Postautor: pawelr » 27 wrz 2010, 23:28

Jakkolwiek (razem z SMMW czy bez) warto pochylić się nad lokalnymi problemami.

W maju odgrażałem się, że wypytam kandydatów na spotkaniach przedwyborczych o stan Wału Zawadowskiego. Ale to chyba zbyt duża sprawa dla radnego z dzielnicy.

pawelr
pawelr

Postautor: maik » 31 paź 2010, 22:26

No i w naszym okręgu poza partyjnymi z PO/PiS/SLD mamy jeden lokalny komitet (a właściwie lokalna odnoga ogólnowarszawskiego Komitetu Warszawskiej Wspólnoty Samorządowej)

Kandydaci:
1 Bohdanowicz Katarzyna Anita 32
2 Witkowski Kazimierz 76
3 Koczywąs Maciej Jan 26
4 Rybarczyk Wiesława 53
5 Wasilewska-Tietz Aleksandra Hanna 57
6 Materzyński Piotr 24
7 Lubańska Amanda Regina 23
8 Barłowska Monika Sylwia 37
9 Milczarek Jordan Tomasz 27
10 Helszer Katarzyna Anna 23

@AdNewman
Udało się Wam dołączyć do jakiegoś lokalnego ugrupowania?

A i zmiana z punktem głosowania. Teraz Zawady i Kępa głosują w nowym przedszkolu przy Sytej 123. Nie trzeba już jechać do szkoły na Wiertniczą.
maik

Postautor: baart » 03 lis 2010, 15:36

widzę na liście syna dewelopera z bruzdowej
baart

Postautor: AdNewman » 22 lis 2010, 13:16

Witam po wyborach.
Chętnych do budowy i pracy na rzecz lokalnego Stowarzyszenia Mieszkańców Wilanowa - Zawady, zapraszam do kontaktu: adnewman@onet.eu

Postautor: AdNewman » 24 lis 2010, 14:50

Stowarzyszenie ma już nazwę: Stowarzyszenie Mieszkańców "Na Zawadach" i już troje chętnych. Piszemy statut i szykujemy stronę www.NaZawadach.pl

Chętnych zapraszamy do współpracy.

Wróć do Wilanów Zawady