Temat: Wał zawadowski - brak reakcji rady dzielnicy (sic!)
• Strona 1 z 1
Wał zawadowski - brak reakcji rady dzielnicy (sic!)
WITAM,
SZANOWNI PAŃSTWO,
MIESZKAŃCY WILANOWA -ZAWAD
Uprzejmie proszę o podjęcie działań dotyczących oceny i zabezpieczenia
wału Zawadowskiego wraz z przyległościami (wał siekierkowski).
Uprzejmie informuję, że ponad miesiąc temu (w dniu 02.12.2010 r.) skierowałem w tej sprawie następujące zapytanie do nowo wybranej Rady Dzielnicy Wilanów w osobach :
p. Hubert Królak
Radny III kadencji w Radzie Dzielnicy Wilanów
Kazimierz Witkowski
Radny III kadencji w Radzie Dzielnicy Wilanów. Wcześniej - dwie kadencje w Radzie Gminy Wilanów.
Dorota Virion
Radna II kadencji w Radzie Dzielnicy Wilanów.
SZANOWNY PAN PRZEWODNICZĄCY RADY DZIELNICY WILANÓW
P.HUBERT KRÓLAK
Sz.P Przewodniczący Rady Dzielnicy
P.Kazimierz Witkowsk
Sz.P. Wiceprzewodnicząca Rady Dzielnicy
P.Dorota Virion
SZANOWNY PANIE PRZEWODNICZĄCY,
SZANOWNI PAŃSTWO WICEPRZEWODNICZĄCY,
mając na uwadze przysługujące Państwu ustawowe prerogatywy
Przewodniczącego/Wiceprzewodniczących oraz zapisy Kodeksu Postepowania
Administracyjnego
wnoszę o podjęcie przez Państwa jako Radnych oraz kierowaną przez
Państwa Radę Dzielnicy Wilanów następujących kwestii:
1.Co radni zamierzają zrobić z wałem zawadowskim, żeby nie powtórzyła
się na wiosnę sytuacja z powodzi (przeciekanie, podmywanie, poziom bliski
przelania):
W tym zakresie prosze o udzielenie odpowiedzi:
(czy wał jest dobrze zabezpieczony? czy prawdziwe jest info, że
zlikwidowano etat osoby, która dbała o stan wału - koszenie traw,
likwidacja kretowisk? etc. czy wysokość wału zabezpiecza dostatecznie
mieszkańców dzielnicy przed zalaniem?)
Do dnia dzisiejszego (pomimo jasno określonego terminu w Kodeksie Postępowania Administracyjnego – 30 dni) NIE OTRZYMAŁEM ODPOWIEDZI (sic!!)
Mając powyższe na uwadze uprzejmie proszę Państwa jako mieszkańców Zawad o podjęcie własnych działań w zakresie zmitygowania indolentnych radnych.
Ze swojej strony skontaktowałem się również z Radnym, Prezesem Stowarzyszenia Mieszkańców „Nasz Wilanów” – p. Stanisławem Orłem, który jako jedyny wyraził zainteresowanie ww. sprawą.
Niestety opinie synoptyków, którzy wypowiadają się na temat obecnej sytuacji hydrologicznej są BARDZO NIEPOKOJĄCE i wskazują, że za 2 -3 miesiące (po spłynięciu do rzek całego śniegu) może powtórzyć się sytuacja powodziowa z wiosny i lata 2010 r.
Z wyrazami szacunku
Ja_cek, Ostoja Wilanów.
SZANOWNI PAŃSTWO,
MIESZKAŃCY WILANOWA -ZAWAD
Uprzejmie proszę o podjęcie działań dotyczących oceny i zabezpieczenia
wału Zawadowskiego wraz z przyległościami (wał siekierkowski).
Uprzejmie informuję, że ponad miesiąc temu (w dniu 02.12.2010 r.) skierowałem w tej sprawie następujące zapytanie do nowo wybranej Rady Dzielnicy Wilanów w osobach :
p. Hubert Królak
Radny III kadencji w Radzie Dzielnicy Wilanów
Kazimierz Witkowski
Radny III kadencji w Radzie Dzielnicy Wilanów. Wcześniej - dwie kadencje w Radzie Gminy Wilanów.
Dorota Virion
Radna II kadencji w Radzie Dzielnicy Wilanów.
SZANOWNY PAN PRZEWODNICZĄCY RADY DZIELNICY WILANÓW
P.HUBERT KRÓLAK
Sz.P Przewodniczący Rady Dzielnicy
P.Kazimierz Witkowsk
Sz.P. Wiceprzewodnicząca Rady Dzielnicy
P.Dorota Virion
SZANOWNY PANIE PRZEWODNICZĄCY,
SZANOWNI PAŃSTWO WICEPRZEWODNICZĄCY,
mając na uwadze przysługujące Państwu ustawowe prerogatywy
Przewodniczącego/Wiceprzewodniczących oraz zapisy Kodeksu Postepowania
Administracyjnego
wnoszę o podjęcie przez Państwa jako Radnych oraz kierowaną przez
Państwa Radę Dzielnicy Wilanów następujących kwestii:
1.Co radni zamierzają zrobić z wałem zawadowskim, żeby nie powtórzyła
się na wiosnę sytuacja z powodzi (przeciekanie, podmywanie, poziom bliski
przelania):
W tym zakresie prosze o udzielenie odpowiedzi:
(czy wał jest dobrze zabezpieczony? czy prawdziwe jest info, że
zlikwidowano etat osoby, która dbała o stan wału - koszenie traw,
likwidacja kretowisk? etc. czy wysokość wału zabezpiecza dostatecznie
mieszkańców dzielnicy przed zalaniem?)
Do dnia dzisiejszego (pomimo jasno określonego terminu w Kodeksie Postępowania Administracyjnego – 30 dni) NIE OTRZYMAŁEM ODPOWIEDZI (sic!!)
Mając powyższe na uwadze uprzejmie proszę Państwa jako mieszkańców Zawad o podjęcie własnych działań w zakresie zmitygowania indolentnych radnych.
Ze swojej strony skontaktowałem się również z Radnym, Prezesem Stowarzyszenia Mieszkańców „Nasz Wilanów” – p. Stanisławem Orłem, który jako jedyny wyraził zainteresowanie ww. sprawą.
Niestety opinie synoptyków, którzy wypowiadają się na temat obecnej sytuacji hydrologicznej są BARDZO NIEPOKOJĄCE i wskazują, że za 2 -3 miesiące (po spłynięciu do rzek całego śniegu) może powtórzyć się sytuacja powodziowa z wiosny i lata 2010 r.
Z wyrazami szacunku
Ja_cek, Ostoja Wilanów.
-
Ja_cek
Re: Wał zawadowski - brak reakcji rady dzielnicy (sic!)
WITAM,
oczywiście pan Stanisław Orzeł jest prezesem Stowarzyszenia Mieszkańców Miasteczka Wilanów
a nie Nasz Wilanów.
http://www.funksters.pl/smmw/
za pomyłkę przepraszam
Jacek
oczywiście pan Stanisław Orzeł jest prezesem Stowarzyszenia Mieszkańców Miasteczka Wilanów
a nie Nasz Wilanów.
http://www.funksters.pl/smmw/
za pomyłkę przepraszam
Jacek
-
Ja_cek
Chielibyśmy opisać temat na "zawadowskim facebook'u" ( www.NaZawadach.pl). Czy jest jakiś ślad, że twoje pismo dotarło do adresata? Jeśli tak, i nadal nie ma odpowiedzi (niedotrzymanie terminu) to możemy wspólnie zlożyć skargę na przewidzianej drodze administracyjnej.
-
AdNewman
WITAM,
SZANOWNI PAŃSTWO,
dziękuję za odzew bo wody niestety przybywa :-(
Namawiam do samodzielnego wysyłania listów i dzwonienie - do dzielnicy,władz miasta,radnych etc.
Ja swój post wysyłalem na skrzynki e-mail przewodniczącego i sekretariatu dzielnicy podane na stronie ww.
mam kopię ze skrzynki e-mail
Do: <hkrolak@wp.pl>, <e-wom@wilanow.pl> Data: Czwartek, 2 Grudnia 2010 12:43Temat: wniosek o podjęcie działań przez radnych Rady Dz. Wilanów
list spełniał wymogi z KPA był podpisany i podany był adres.
Z poważaniem
Jacek
SZANOWNI PAŃSTWO,
dziękuję za odzew bo wody niestety przybywa :-(
Namawiam do samodzielnego wysyłania listów i dzwonienie - do dzielnicy,władz miasta,radnych etc.
Ja swój post wysyłalem na skrzynki e-mail przewodniczącego i sekretariatu dzielnicy podane na stronie ww.
mam kopię ze skrzynki e-mail
Do: <hkrolak@wp.pl>, <e-wom@wilanow.pl> Data: Czwartek, 2 Grudnia 2010 12:43Temat: wniosek o podjęcie działań przez radnych Rady Dz. Wilanów
list spełniał wymogi z KPA był podpisany i podany był adres.
Z poważaniem
Jacek
-
Ja_cek
List wysłany.
Umieścimy też za parę dni list na "tablicy" po wybrzmieniu tematu ulicy Vogla.
pzdr.
Umieścimy też za parę dni list na "tablicy" po wybrzmieniu tematu ulicy Vogla.
pzdr.
-
AdNewman
Coś się ruszyło:
http://www.wilanow.pl/news,aktualnosci,822.html
Przebudowa Wału Zawadowskiego
2011.01.28
W środę, 26 stycznia w Urzędzie Dzielnicy Wilanów odbyło się spotkanie Burmistrza Ludwika Rakowskiego z przedstawicielami Wojewódzkiego Zarządu Melioracji i Urządzeń Wodnych.
Głównym tematem spotkania było omówienie stanu przygotowań przebudowy wału przeciwpowodziowego rzeki Wisły , znajdującego się na terenie Dzielnicy Wilanów (Wał Zawadowski).
Według informacji WZMiUW inwestycja rozpocznie się w 2011 roku. Wał będzie zmodernizowany na odcinku o długości 6 700 metrów.
Podniesienie korony wału, uszczelnienie, oraz zastosowanie przesłony wodoszczelnej w podstawie wału to najważniejsze elementy przebudowy.
Na wale powstanie również 4,5 - kilometrowa ścieżka rowerowa.
Prace modernizacyjne potrwają do 3 lat. Przewidywany koszt to około 18 mln zł. Inwestycja będzie współfinansowana ze środków m.st. Warszawy.
Przebudowa Wału Zawadowskiego połączona będzie z przebudową wału na terenie Gminy Konstancin i wałów wstecznych rzeki Jeziorki.
http://www.wilanow.pl/news,aktualnosci,822.html
Przebudowa Wału Zawadowskiego
2011.01.28
W środę, 26 stycznia w Urzędzie Dzielnicy Wilanów odbyło się spotkanie Burmistrza Ludwika Rakowskiego z przedstawicielami Wojewódzkiego Zarządu Melioracji i Urządzeń Wodnych.
Głównym tematem spotkania było omówienie stanu przygotowań przebudowy wału przeciwpowodziowego rzeki Wisły , znajdującego się na terenie Dzielnicy Wilanów (Wał Zawadowski).
Według informacji WZMiUW inwestycja rozpocznie się w 2011 roku. Wał będzie zmodernizowany na odcinku o długości 6 700 metrów.
Podniesienie korony wału, uszczelnienie, oraz zastosowanie przesłony wodoszczelnej w podstawie wału to najważniejsze elementy przebudowy.
Na wale powstanie również 4,5 - kilometrowa ścieżka rowerowa.
Prace modernizacyjne potrwają do 3 lat. Przewidywany koszt to około 18 mln zł. Inwestycja będzie współfinansowana ze środków m.st. Warszawy.
Przebudowa Wału Zawadowskiego połączona będzie z przebudową wału na terenie Gminy Konstancin i wałów wstecznych rzeki Jeziorki.
- maik
- Osiedle/Inwestycja: Wilanów Zawady
WITAM,
niestety wydzwięk artykułu jest MOCNO pesymistyczny - 3 lata modernizacji wału zawadowskiego to co najmniej 3 stany alarmowe lub jeśli powtórzy sie ostatnia sytuacja fala powodziowa dwa razy w roku to nawet 6
Niestety potwierdza się moja intuicja, która stała za skierowaniem w dniu 02.12.2010 r. zapytania do nowo wybranej Rady Dzielnicy Wilanów o to co radni zamierzają zrobić z wałem zawadowskim, żeby nie powtórzyła się na wiosnę sytuacja z powodzi 2010 r. (przeciekanie, podmywanie, poziom bliski przelania).
W piśmie pytałem sie też wprost jaki jest stan wału obecnie?
Pismo do dziś pozostało bez odpowiedzi.
Z artykułu wynika jednoznacznie, że sytuacja wału jest
zła - stąd konieczność przebudowy, podniesienia koorony wału, założenia wzmacniającego pokrycia i uszczelnienia całości.
Kompromitujące dla władz Wilanowa (kontynuacja rządów PO) jest to, że nic W TYM ZAKRESIE NIE ZROBIONO NA WALE ZAWADOWSKIM OD WIOSNY 2010 r.
No może zrobiono jedną rzecz - zlikwidowano etat osoby, która dbała o wał (koszenie trawy, likwidacja kretowisk, wycinka krzaków etc.)
Ciekawe kto z władz Wilanowa odpowie na wiosnę jak nie po 3 latach modernizacji, ale już w 2011 r. przyjdzie do Wilanowa znowu wysoka fala?
Oby nie przyszła
(przepraszam za dublet wypowiedzi ale temat jest ważny szczególnie dla mieszkańców Zawad ale ew. powódż dotyczy wszystkich mieszkanców Wilanowa bo zgodnie z mapą Sztabu Kryzysowego z wiosny 2010r. woda miała dojśc spokojnie pod skarpę natolińską).
pozdr
Jacek
niestety wydzwięk artykułu jest MOCNO pesymistyczny - 3 lata modernizacji wału zawadowskiego to co najmniej 3 stany alarmowe lub jeśli powtórzy sie ostatnia sytuacja fala powodziowa dwa razy w roku to nawet 6
Niestety potwierdza się moja intuicja, która stała za skierowaniem w dniu 02.12.2010 r. zapytania do nowo wybranej Rady Dzielnicy Wilanów o to co radni zamierzają zrobić z wałem zawadowskim, żeby nie powtórzyła się na wiosnę sytuacja z powodzi 2010 r. (przeciekanie, podmywanie, poziom bliski przelania).
W piśmie pytałem sie też wprost jaki jest stan wału obecnie?
Pismo do dziś pozostało bez odpowiedzi.
Z artykułu wynika jednoznacznie, że sytuacja wału jest
Kompromitujące dla władz Wilanowa (kontynuacja rządów PO) jest to, że nic W TYM ZAKRESIE NIE ZROBIONO NA WALE ZAWADOWSKIM OD WIOSNY 2010 r.
No może zrobiono jedną rzecz - zlikwidowano etat osoby, która dbała o wał (koszenie trawy, likwidacja kretowisk, wycinka krzaków etc.)
Ciekawe kto z władz Wilanowa odpowie na wiosnę jak nie po 3 latach modernizacji, ale już w 2011 r. przyjdzie do Wilanowa znowu wysoka fala?
Oby nie przyszła
(przepraszam za dublet wypowiedzi ale temat jest ważny szczególnie dla mieszkańców Zawad ale ew. powódż dotyczy wszystkich mieszkanców Wilanowa bo zgodnie z mapą Sztabu Kryzysowego z wiosny 2010r. woda miała dojśc spokojnie pod skarpę natolińską).
pozdr
Jacek
-
Ja_cek
• Strona 1 z 1