Temat: Skrócenie trasy 519

Skrócenie trasy 519

Postautor: Olek007 » 24 sty 2011, 22:57

Witam!
Ostatnio urzędnikom ZTM wpadł pomysł, by skrócić linię 519 do pętli w Wilanowie, na jej dalszą trasę wpuszczając autobus 239 jadący z metra wilanowska do Parku Kultury w Powsinie. Wydaje mi się to pomysłem zupełnie chybionym, gdyż na prawie tej samej trasie, co 239, jeżdżą już 4 autobusy - 139, 700, 710 i 724, więc chętni do metra na pewno mają już spory wybór, a do centrum z dalszych zakątków Wilanowa jeździ tylko 519. Linia jest skracana pod pretekstem nierentowności na odcinku Powsin - Wilanów, ale zauważyłem, że na tym odcinku jeździ sporo pasażerów, więc uprzykrzanie im życia wydaje mi się bezzasadne.
http://www.ztm.waw.pl/aktualnosci.php?i=346&c=100&l=1 - link do informacji o zmianach
http://www.ztm.waw.pl/?c=115&l=1 - kontakt z ZTM, ja do nich już napisałem
Może by ktoś ważniejszy od nas poruszył ten temat i zrobił w tej sprawie, co trzeba, jednak na razie ślijmy do nich prośby o wstrzymanie się z decyzją.

P.S. Wiecie może co z tramwajem do Wilanowa? Gdyby powstało, to byłby już zupełnie raj w Wilanowie.
Olek007

Re: Skrócenie trasy 519

Postautor: Olender » 25 sty 2011, 10:52

Jako mieszkaniec Powsina potwierdzam, że 519 cieszy się dużym wzięciem - zawsze jest kilka/naście osób. W zasadzie pusty dojeżdża dopiero do samej pętli przy Parku, ale to chyba normalne.

Szkoda by było...

Może jakaś petycja?
Awatar użytkownikaOlender

Postautor: Ja_cek » 25 sty 2011, 11:56

WITAM,
ad vocem linii 519 to cześciowo pragnę nie zgodzić się z Szanownym Panem Radnym Marcinem.
Z moich kilkunastoletnich już obserwacji linii 519 uważam, że szczególnie w weekendy oraz w ciepłe miesiące do samej pętli jeździ bardzo dużo osób - np. po wodę do zdroju wody oligoceńskiej i na spacery po lesie.
Ponadto 519 to jedyne połączenie z prawdziwego zdarzenia dla mieszkańców innych dzielnic - bezpośrednio z centrum (z pod Dworca Centralnego) do Powsina.
Dlatego może warto by z petycją lub pismem w tej sprawie wystapili własnie radni z Wilanowa,Powsinka i Powsina?
pozdr
Jacek
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: Gaduła » 28 sty 2011, 21:39

Dzięki za informację o planach skrócenia tej linii! Myślę, że bardzo mało osób o tym wie. Jestem nogami i rękoma za pozostawieniem tej linii! Inaczej bedziemy całkowicie odcienci od centrum! Nie bedzie żadnego bezposredniego polączenia z centrum i dw. centralnym! Pozostanei albo brnąc w błocie do Swiatyni albo nadkładac kilometrów do pętli! Porponuje nagłośnic sprawe! Bardzo dużo osób jezdzi 519 w godzinach szczytu z przystanku Vogla! Z Powsina nigdy nie przyjezdza też pusty! Na uruchomionym ostatnio na trasie tej lini przystanku Spacerowa wsiada za to w godzinach sczytu 1-2 ososby albo czesto nikt! Myslalam że zniosą żadanie na tym prystanku bo tyle osób wsiada a ZTM chce skrócic trase! Gdzie tu logika! Jak można pozowlic żeby zostawic kilkudziesięciotysięczne osiedle bez komunikcji miejskiej?! Osiedle i tak ubogie w infrastrukturę drogową!!! Składajcie prosze petycje na stronie ZTM! Zgłosiłam sprawe do SMMW! Może warto zgłosic do deweloperów? Im tez powinno zależec na tym by był tu jakakolwiek komunikacja miejska!
Awatar użytkownikaGaduła

Wróć do Wilanów Zawady