Temat: Czy warto kupić mieszkanie na Zawadach?
• Strona 1 z 1
Czy warto kupić mieszkanie na Zawadach?
Witam,
Od pewnego czasu przyglądamy się inwestycjom na Wilanowie. Najpierw było Miasteczko Wilanów, ale z wielu powodów odpadło. Teraz zastanawiamy się nad starą częścią dzielnicy. Podoba nam się mieszkanie w inwestycji Kwintet Wilanów. To co skłania nas do zakupu to cisza, spokój, zieleń, brak takiego natłoku jak w Miasteczku. Zastanawiam się jednak czy Zawady to dobry pomysł. Przeraża mnie kiepski dojazd komunikacją miejską. Zastanawiam się nad korkami w stronę centrum w godzinach szczytu kiedy wszyscy z Gracji, Kwintetu, Ogrodów i innych nieruchomości wyruszą do pracy. Co ze szkołami, przedszkolem, żłobkiem? Czy w okolicy są fajne kawiarnie, restauracje. Czy na Zawadach żyje się fajnie?
Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam
Od pewnego czasu przyglądamy się inwestycjom na Wilanowie. Najpierw było Miasteczko Wilanów, ale z wielu powodów odpadło. Teraz zastanawiamy się nad starą częścią dzielnicy. Podoba nam się mieszkanie w inwestycji Kwintet Wilanów. To co skłania nas do zakupu to cisza, spokój, zieleń, brak takiego natłoku jak w Miasteczku. Zastanawiam się jednak czy Zawady to dobry pomysł. Przeraża mnie kiepski dojazd komunikacją miejską. Zastanawiam się nad korkami w stronę centrum w godzinach szczytu kiedy wszyscy z Gracji, Kwintetu, Ogrodów i innych nieruchomości wyruszą do pracy. Co ze szkołami, przedszkolem, żłobkiem? Czy w okolicy są fajne kawiarnie, restauracje. Czy na Zawadach żyje się fajnie?
Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam
- zolwik
Re: Czy warto kupić mieszkanie na Zawadach?
Na Zawadach żyje sie świetnie. IMHO dużo lepiej niż na blokowiskach Miasteczka Wilanów.
Co do kiepskiej komunikacji miejskiej to chyba troche przesadzasz. To w końcu cicha okolica i autobusy nie będą jeździć po każdej ulicy. 164 dowozi Cię pod Best Mall na Sadybie.
Korki są takie jak wszędzie. Na pokonanie trasy do okolic Galerii Mokotów potrzebuję średni 30 minut jeśli wyjadę w okolicach 7.30-8.00. Do Bartyckiej ok 10 minut trasą przez Augustówkę.
Przadszkola są i to dużo. 3-czy 4 prywatne i jedno nowe publiczne przy Sytej 123 tam gdzie jest Orlik. Szkoły publiczne są na Wilanowie na przeciwko Mcdonalda i na Powsinku na Uprawnej
Restauracje i kawiarnie też sa ale mogło by być wiecej.
Co do kiepskiej komunikacji miejskiej to chyba troche przesadzasz. To w końcu cicha okolica i autobusy nie będą jeździć po każdej ulicy. 164 dowozi Cię pod Best Mall na Sadybie.
Korki są takie jak wszędzie. Na pokonanie trasy do okolic Galerii Mokotów potrzebuję średni 30 minut jeśli wyjadę w okolicach 7.30-8.00. Do Bartyckiej ok 10 minut trasą przez Augustówkę.
Przadszkola są i to dużo. 3-czy 4 prywatne i jedno nowe publiczne przy Sytej 123 tam gdzie jest Orlik. Szkoły publiczne są na Wilanowie na przeciwko Mcdonalda i na Powsinku na Uprawnej
Restauracje i kawiarnie też sa ale mogło by być wiecej.
- ZawadniK
Witam,
Napewno wielkmi plusem Zawad jest bliskość pięknych tras spacerowych,rowerowych, ornitologicznych- prawdziwy skarb
wędkarskich i ogniskowych
nad Wisłą w stronę Czerska i dalej Góry Kalwarii, jeziorka Wilanowskiego i Powsinkowskiego, rozległe tereny rolno-sadowo-polne, które są piekne każdą porą + bardzo ciekawe
pozostałości historyczne osadnictwa olendarskiego- stare nekropolie
.
Wielkim minusem, że autobus 164 jeżdzi tylko co 30 min !!
Do niedawna była tez pustynia sklepowa- obecnie troche sie to zmienia.
Blisko jest też do nowej kaplicy.
Ponadto nalezy miec na uwadze, że wał zawadowski jest w złym stanie i jego przebudowa potrwa aż 3 lata - do tego czasu w mojej ocenie- jak powtórza się zesłoroczne opady na 100% będzie na osiedlach zawadowskich gorąco nie raz
pozdr
Ja_cek
Napewno wielkmi plusem Zawad jest bliskość pięknych tras spacerowych,rowerowych, ornitologicznych- prawdziwy skarb
Wielkim minusem, że autobus 164 jeżdzi tylko co 30 min !!
Do niedawna była tez pustynia sklepowa- obecnie troche sie to zmienia.
Blisko jest też do nowej kaplicy.
Ponadto nalezy miec na uwadze, że wał zawadowski jest w złym stanie i jego przebudowa potrwa aż 3 lata - do tego czasu w mojej ocenie- jak powtórza się zesłoroczne opady na 100% będzie na osiedlach zawadowskich gorąco nie raz
pozdr
Ja_cek
-
Ja_cek
Ja_cek pisze:Wielkim minusem, że autobus 164 jeżdzi tylko co 30 min !!
Ponadto nalezy miec na uwadze, że wał zawadowski jest w złym stanie i jego przebudowa potrwa aż 3 lata - do tego czasu w mojej ocenie- jak powtórza się zesłoroczne opady na 100% będzie na osiedlach zawadowskich gorąco nie raz![]()
pozdr
Ja_cek
164 co pół godziny to może co najwyżej minusik. Większość nowych mieszkańców i tak z niego nie korzysta bo jest zmotoryzowana. A wały... hmm takiej paniki jaka była w zeszłym roku to dawno nie widziałem. Ale w końcu telewizja musi z czegoś żyć a sensacja jest na oglądalność najlepsza. Akurat po naszej stronie wały są OK. Zawsze będzie tak że puści w innym miejscu i sie rozleje odciążając wały lewostronnej Warszawy.
Ja spałem spokojnie ale to chyba dlatego że sie tu wychowałem i pamiętam różne "powodzie". Za 3 lata wał umocnią i wtedy będzie już całkowicie bezpiecznie.
- ZawadniK
ZawadniK pisze:Na Zawadach żyje sie świetnie. IMHO dużo lepiej niż na blokowiskach Miasteczka Wilanów.
IMHO: I Mimo Hu...go Otoczenia?
A wśród tych blokowisk są też perełki: kameralne małe budynki między parkiem a parkiem.
-
adad
- Osiedle/Inwestycja: Ostoja Wilanów
Dokładnie. Jak przytulne spokojne, mieszkanie to lepiej Miasteczko Wilanów. Zawady to powodzie, komary, oczyszczalnia, elektrociepłownia, wysypisko popiołów, linia kolejowa, Lidl, szambiarki, wytwórnie betonu i krzywe ulice. Lepiej się tu nie sprowadzać.
-
PoleApart
Jeden woli ogórki inny ogrodnika córki.
Ja sie w blokowych "apartamentach" po 50 m2
duszę. Wolę komary szambiarki i całą wymienioną resztę ale sąsiada za płotem a nie za ścianą. A grilla robię w ogrodzie a nie na balkonie
Zawady to w większości teren zabudowany indywidualnie i daj Boże żeby tak zostało. Jest cicho i spokojnie.
btw
Fajne centrum biurowe sie buduje w Wilanowie...
btw
Fajne centrum biurowe sie buduje w Wilanowie...
- ZawadniK
Witam,
niestety bliskość na Zawadach hałd z radiacyjnymi popiołami jest faktem
Pisałem już o tym kiedyś na forum szerzej.
http://www.e-wilanow.pl/forum/6/2373
pozdr
Ja_cek
niestety bliskość na Zawadach hałd z radiacyjnymi popiołami jest faktem
Pisałem już o tym kiedyś na forum szerzej.
http://www.e-wilanow.pl/forum/6/2373
pozdr
Ja_cek
-
Ja_cek
Jacku,
Przeczytałem artykuł prof. Turskiego, który przytoczyłeś w poprzednim wątku, który jakoś umknął mojej uwadze.
Moim zdaniem Twój cytat o promieniowaniu na Siekierkach jest wyrwany z kontekstu. Oto cały cytat:
"A niebezpieczeństwa? Promieniowanie?
Skażenie radioaktywne w pobliżu elektrociepłowni węglowej, np. na Siekierkach, jest większe niż dopuszczalne normy skażenia radioaktywnego wytwarzanego przez elektrownie jądrowe. Cały świat jest radioaktywny. Cały czas jesteśmy naświetlani promieniowaniem. Pani też świeci, bo ma w kościach radioaktywny wapń i prawie całą tablicę Mendelejewa nosi pani w sobie. Gdybyśmy chcieli uniknąć promieniowania, to najlepiej każdego człowieka zabetonować, podobnie trawniki, ziemię w ogródkach."
Na ziemi jest naturalne tło promieniowania jonizującego. W naturze występują stabilne pierwiastki promieniotwórcze, z którymi stykamy się na codzień. Jadasz pomidory i banany? To fajnie, bo w nich jest izotop potasu 40, któy jest promieniotwórczy. A jednak żyjesz.
Nie ma co demonizować tych spraw. Jeżeli naprawdę skażenie wokół elektrociepłowni na Siekierkach stanowiłoby zagrożenie, to by nakazali im zrobić dekontaminację, a odpady zatopiliby w betonie pod ziemią.
A dla Twojej informacji jeszcze link do poczytania:
http://www.physics.isu.edu/radinf/natural.htm
Przeczytałem artykuł prof. Turskiego, który przytoczyłeś w poprzednim wątku, który jakoś umknął mojej uwadze.
Moim zdaniem Twój cytat o promieniowaniu na Siekierkach jest wyrwany z kontekstu. Oto cały cytat:
"A niebezpieczeństwa? Promieniowanie?
Skażenie radioaktywne w pobliżu elektrociepłowni węglowej, np. na Siekierkach, jest większe niż dopuszczalne normy skażenia radioaktywnego wytwarzanego przez elektrownie jądrowe. Cały świat jest radioaktywny. Cały czas jesteśmy naświetlani promieniowaniem. Pani też świeci, bo ma w kościach radioaktywny wapń i prawie całą tablicę Mendelejewa nosi pani w sobie. Gdybyśmy chcieli uniknąć promieniowania, to najlepiej każdego człowieka zabetonować, podobnie trawniki, ziemię w ogródkach."
Na ziemi jest naturalne tło promieniowania jonizującego. W naturze występują stabilne pierwiastki promieniotwórcze, z którymi stykamy się na codzień. Jadasz pomidory i banany? To fajnie, bo w nich jest izotop potasu 40, któy jest promieniotwórczy. A jednak żyjesz.
Nie ma co demonizować tych spraw. Jeżeli naprawdę skażenie wokół elektrociepłowni na Siekierkach stanowiłoby zagrożenie, to by nakazali im zrobić dekontaminację, a odpady zatopiliby w betonie pod ziemią.
A dla Twojej informacji jeszcze link do poczytania:
http://www.physics.isu.edu/radinf/natural.htm
-
garneck
Cześć Garneck,
dzięki za dodatkowe info
Problem z tym, że temat poziomu promieniowania obok wysypiska na Zawadach raczej nie jest wogóle monitorowany.
Z prowadzonych przez Państwową Agencję Atomistyki oszacowań wynika, iż roczny efektywny równoważnik dawki promieniowania jonizującego otrzymywany przez statystycznego mieszkańca Polski od różnych źródeł promieniowania jonizującego (takich jak np. skażenia po awarii w Czernobylu, rentgenodiagnostyka medyczna, radionuklidy w glebie, radon w budynkach i na zewnątrz budynków) w 1997 r. wynosił 3,08 mSv.
Przyjmując współczynnik ryzyka indukcji raka żołądka na poziomie 10-2 Sv-1, otrzymamy wartość ryzyka ok. 5 x 10-6. Według danych Centrum Onkologii w Warszawie wielkość standaryzowanego współczynnika umieralności na nowotwory złośliwe żołądka dla mężczyzn w 1996 r. w woj. jeleniogórskim wynosiła 230 x 10-6. "
http://orka2.sejm.gov.pl/IZ3.nsf/main/2D616830
Stąd moje pytanie o ww. poziom na Zawadach?
pozdr
Ja_cek
dzięki za dodatkowe info
Problem z tym, że temat poziomu promieniowania obok wysypiska na Zawadach raczej nie jest wogóle monitorowany.
Z prowadzonych przez Państwową Agencję Atomistyki oszacowań wynika, iż roczny efektywny równoważnik dawki promieniowania jonizującego otrzymywany przez statystycznego mieszkańca Polski od różnych źródeł promieniowania jonizującego (takich jak np. skażenia po awarii w Czernobylu, rentgenodiagnostyka medyczna, radionuklidy w glebie, radon w budynkach i na zewnątrz budynków) w 1997 r. wynosił 3,08 mSv.
Przyjmując współczynnik ryzyka indukcji raka żołądka na poziomie 10-2 Sv-1, otrzymamy wartość ryzyka ok. 5 x 10-6. Według danych Centrum Onkologii w Warszawie wielkość standaryzowanego współczynnika umieralności na nowotwory złośliwe żołądka dla mężczyzn w 1996 r. w woj. jeleniogórskim wynosiła 230 x 10-6. "
http://orka2.sejm.gov.pl/IZ3.nsf/main/2D616830
Stąd moje pytanie o ww. poziom na Zawadach?
pozdr
Ja_cek
-
Ja_cek
Ja_cek pisze:roczny efektywny równoważnik dawki promieniowania jonizującego otrzymywany przez statystycznego mieszkańca Polski od różnych źródeł promieniowania jonizującego (takich jak np. skażenia po awarii w Czernobylu, rentgenodiagnostyka medyczna, radionuklidy w glebie, radon w budynkach i na zewnątrz budynków) w 1997 r. wynosił 3,08 mSv.
Czyli jak sam widzisz - ryzyko indukcji raka żołądka jest o prawie 50 razy mniejsze niż "standaryzowany współczynnik umieralności na nowotwory złośliwe żołądka dla mężczyzn".
5 x 10-6 to 0,000005. Jak przeliczysz na procenty to jest to 0,0005%. Zakładając, że populacja polski wynosi 38 milionów, a mężczyzn jest statystycznie mniej - załóżmy 49%. Daje to 18 620 000 mężczyzn. Tzn że istnieje ryzyko że spowoduje to zachorowanie 93 mężczyzn w Polsce.
To chyba niewiele, zakładając, że 50% przypadków zgonów w Polsce następuje z powodu chorób układu krążenia:
http://www.zdrowiepubliczne.pl/artykul/pobierzPdf/id/2683/lang/pl
-
garneck
I jeszcze jedno:
"Although radiation may cause cancers at high doses and high dose rates, currently there are no data to establish unequivocally the occurrence of cancer following exposure to low doses and dose rates – below about 10,000 mrem (100 mSv). Those people living in areas having high levels of background radiation – above 1,000 mrem (10 mSv) per year – such as Denver, Colorado, have shown no adverse biological effects."
http://www.nrc.gov/reading-rm/doc-collections/fact-sheets/bio-effects-radiation.html
"Although radiation may cause cancers at high doses and high dose rates, currently there are no data to establish unequivocally the occurrence of cancer following exposure to low doses and dose rates – below about 10,000 mrem (100 mSv). Those people living in areas having high levels of background radiation – above 1,000 mrem (10 mSv) per year – such as Denver, Colorado, have shown no adverse biological effects."
http://www.nrc.gov/reading-rm/doc-collections/fact-sheets/bio-effects-radiation.html
-
garneck
Wszystko ładnie tylko nie każdy ma kontakt z taką samą dawką promieniowania.Stąd problem.
W oszacowaniu ew. zagrożenia chodzi właśnie o zróźnicowanie populacji i oblicznie, który kowalski ma większe prawdopodobnieństwo zachorowania- czy ten który mieszka przy wysypisku
czy ten którzy mieszka przy plaży
A, że umieralność z innych przyczyn jest wieksze/pewniejsze
(najpopularniejsze palenie, wóda i zła dieta
) to juz zupełnie inna sprawa.
pozdr
Ja_cek
W oszacowaniu ew. zagrożenia chodzi właśnie o zróźnicowanie populacji i oblicznie, który kowalski ma większe prawdopodobnieństwo zachorowania- czy ten który mieszka przy wysypisku
A, że umieralność z innych przyczyn jest wieksze/pewniejsze
(najpopularniejsze palenie, wóda i zła dieta
pozdr
Ja_cek
-
Ja_cek
• Strona 1 z 1