Temat: Capital Park przygotowuje projekt Royal Wilanów

Masz coś ciekawego na temat Wilanowa? Zamieść tutaj.

Regulamin forum Moderator: admin

Capital Park przygotowuje projekt Royal Wilanów

Postautor: magber » 05 wrz 2011, 19:27

Przy ul. Przyczółkowa/Klimczaka w Warszawie powstanie obiekt biurowo-handlowy realizowany przez spółkę Capital Park. Powierzchnia handlowo–usługowa wyniesie 7 tys. mkw. Projekt można poznać bliżej podczas targów Shopping Center Forum & Trade Fair 2011.

Aktualnie projekt jest w trakcie realizacji. Na 7 tys. mkw. powstanie 40 sklepów, delikatesów, punktów usługowych, kawiarni i restauracji. W zamierzeniach Royal Wilanów będzie kameralnym budynkiem biurowym z otwartymi patiami oraz wielkomiejskim placem. Lokalizacja będzie dostępna zarówno dla mieszkańców Wilanowa, jak i Sadyby, Mokotowa oraz okolicznych miejscowości takich jak Konstancin-Jeziorna czy Powsin.

– Prowadzimy rozmowy z licznymi najemcami. Zainteresowanie powierzchnią jest bardzo duże, niestety na tym etapie nie mogę podać żadnych konkretnych marek – mówi portalowi Retailnet.pl Anna Durzyńska z firmy Capital Park.

Spółka pokaże swój projekt podczas SCF&TF, które odbędą się w dniach 8-9 września 2011 roku. Oprócz tej inwestycji Capital Park zaprezentuje także nowy koncept typu street mall Vis a Vis w Radomiu i Łodzi.

Grupa Capital Park aktywnie działa na polskim rynku nieruchomości od 2005 roku inwestując wspólnie z międzynarodowym funduszem private equity Patron Capital Partners zarządzającym kapitałem w kwocie 1,7 mld euro. Grupa Capital Park i Patron Capital Partners stworzyły jeden z największych na polskim rynku portfeli nieruchomości składający się z powierzchni biurowych, handlowych i mieszkaniowych w budynkach istniejących i przeznaczonych do realizacji. Na portfel Grupy składają się obecnie 73 aktywa w 40 miastach w Polsce o łącznej powierzchni wynajmu brutto około 316 759 mkw.

http://www.retailnet.pl/Capital-Park-pr ... ,2011.aspx
magber

Re: Capital Park przygotowuje projekt Royal Wilanów

Postautor: Ja_cek » 06 wrz 2011, 14:33

Witam,
nie ma co czekac do targów :D w sieci jest juz opis projektu oraz wizualizacje.
Można też już wynajmować powierzchnie handlowe.
Royal Wilanówhttp://www.capitalpark.pl/#
royal wilanów.jpg

Wizualizacje projektu: (klikać w prawo):
http://www.capitalpark.pl/pl/projekty/w ... lanow.html
Póki co na wizualizacjach placu nie widać fontanny - a tak na nią liczyłem, na serio :cry:
MOŻE JEST SZANSA COŚ Z TYM ZROBIĆ :roll: :?:
UWAŻAM, ŻE WODA BYŁABY NAPRAWDĘ PIĘKNYM ELEMENTEM PRZESTRZENI PUBLICZNEJ MW W TYM MIEJSCU :!:
Na rogu alei Przyczółkowej i ulicy Klimczaka w Wilanowie, w prestiżowym sąsiedztwie unikalnego zespołu pałacowo-parkowego, kompleksu eleganckich osiedli mieszkaniowych oraz przyszłego Ratusza i galerii handlowo-usługowej powstanie budynek biurowy Royal Wilanów, który stanie się ważnym punktem odniesienia nowego fragmentu dzielnicy. Budynek zaprojektowany przez renomowaną pracownię JEMS Architekci dzięki wyważonej bryle oraz stonowanej kolorystyce i szlachetnym materiałom będzie stanowić właściwe tło dla pobliskiej historycznej zabudowy i współczesnej architektury apartamentów „Miasteczka Wilanów”.
Royal Wilanów został zaprojektowany zgodnie z wytycznymi dla budynków klasy A. Na czterech kondygnacjach znajdzie się około 28 000 m2 powierzchni biurowych charakteryzujących się doskonałym doświetleniem oraz elastycznością aranżacyjną. Czytelne moduły biurowe będą gwarantować swobodę zagospodarowania i możliwość dostosowania do silnie zindywidualizowanych potrzeb najemców. W budynku znajdą się doświetlone naturalnym światłem zielone patia w strefach wejściowych, trzykondygnacyjny parking z 921 miejscami postojowymi, wielofunkcyjna recepcja oraz całodobowa ochrona.
Royal Wilanów to jednak przede wszystkim przyjazna przestrzeń.
Na parterze budynku powstaną pasaże handlowo-usługowe i otwarty, wielkomiejski plac, dostępne zarówno dla użytkowników biur, jak i okolicznych mieszkańców. W ramach powierzchni handlowo-usługowych znajdą się między innymi restauracje, kawiarnie, cukiernie, delikatesy, apteki, drogerie, pralnia, banki oraz liczne sklepy i punkty usługowe.

pozdr
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: Ja_cek » 06 wrz 2011, 15:07

Szanowni Radni,
Póki co na wizualizacjach placu nie widać np. fontanny czy innego centralnego punktu, który nadawałby temu miejscu jakiś klimat, oraz uzupełniał przestzeń publiczną w tym miejscu. Który mógłby stać się miejscem spotkań oraz symbolem MW. Dlaczego?
Czy jest szansa na uzupełnienie tego projektu w zakresie przestrzeni ogólnodostępnej o taki element.
Ostatnio oglądałem pokaz świetlny przy nowej fontannie na centralnym placu w Piasecznie (która jest bardzo cieakwym projektem artystycznym podobnym do tzw. strumieni wody w Toruniu obok planterium) robi naprawdę ogromne wrażenie.
Obraz nr 1 - Piaseczno
piaseczno.jpg

Obraz nr 2- Toruń
toruń.jpg

Może warto zaintersować się tym tematem bliżej?
Z poważaniem
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: Lech Jaworski » 06 wrz 2011, 15:22

Szanowny Panie. Inicjatywa jest godna roważenia. Jednak pojawia się pytanie.Czy jest to potrzeba pierwszej kolejności? Jak Pan doskonale wie, Wilanów nie ma: godnego siebie Ratusza, Domu Kultury czy innej, służącej mieszkańcom infrastruktury.Moim zdaniem najważniejszą sprawą jest odpowiednie zagospodarowanie Wilanowa, a później można myśleć o wartościach dodanych. Pozdrawiam. Lech Jaworski
Drodzy Sąsiedzi. Od 2006 r. reprezentuję Was w Radzie Warszawy. W działalności publicznej i społecznej kieruję się przede wszystkim pasją i zaangażowaniem w sprawy mieszkańców Warszawy.
Awatar użytkownikaLech Jaworski

Postautor: Ja_cek » 06 wrz 2011, 16:39

Szanowny Panie Lechu,
Witamy w Wilanowie.
Ad vocem.
Punkt centralny w MW może nie jest tak ważny jak wymienione przez Pana obiekty, ale skala wydatków również jest nieporównywalna.
Do tego obiekt ten powstawać może na gruncie prywatnym w ramach np. partnerstwa dzielnica-prywatny inwestor, a nie tylko z pieniędzy podatników jak wymienione przez Pana instytucje użyteczności publicznej.
Natomiast - tak czy siak- centrum handlowo-usługowe powstanie i albo będzie miało wokół wilanowski genius locci albo będzie kolejnym biurowcem klasy A bez duszy - jakich wiele wokół nas.
Póki co Miasteczko Wilanów nie ma punktu centralnego gdzie można zwyczajnie posiedzieć czy umówić się z kimś.
Natomiast jeśli chodzi o polityczny wymiar Pana obecności w Wilanowie jako reprezentanta PO uprzejmie proszę zapoznać się z obietnicami dla Wilanowa Pana ugrupowania i włączenie się w ich realizację.
Spis 53 pkt znajdzie Pan w moim archiwalnym poście
http://www.e-wilanow.pl/forum/6/2494?start=15
Może- na pierwszy ogień- zainterweniuje Pan w skandalicznej sprawie brakujących 10 m drogi publicznej do szpitala Medicover Al.RP/Branickiego?
pozdrawiam serdecznie sąsiada
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: dyzio » 07 wrz 2011, 10:10

Panie Lechu,
również witam na stronach forum.
Rozumiem, że Pańska aktywność związana jest ze zbliżającymi się wyborami parlamentarnymi a co za tym idzie chęcią zdobycia przychylności i poparcia mieszkańców MW.
Przychylam się do postulatu Ja_cka w sprawie interwencji dotyczącej Al. RP i brakujących 10 m drogi.
Może w ramach kampanii face-to-face wybierze się Pan na skrzyżowanie Al. RP i Branickiego i ujrzy ten skandal na własne oczy a przy okazji spotka mieszkańców i da się poznać.
Czy nie jest to przykład na brak gospodarności, myślenia i wyobraźni ? To jest istna groteska. Jeżeli poważnie zająłby się Pan takimi sprawami, myślę, że mieszkańcy spojrzeliby na Pańską kandydaturę przychylnym okiem. Sądzę, że jako dr nauk prawnych, legalista miałby Pan kompetencje do działania w tej materii. W działalności zawodowej w tym publicznej, potrzebni są ludzie, którzy mają efekty swojej pracy, wyniki swojej tak jak w firmie. To, że zawitał Pan na forum to miłe ale to zbyt mało na pozyskanie głosów mieszkańców.
Powodzenia!
dyzio.
dyzio

Postautor: adad » 07 wrz 2011, 10:29

Oczywiście, że jest to inicjatywa pierwszej kolejności, bo ma największe szanse na rychłą realizację. Mimo braku ratusza, domu kultury, 10 m drogi i innych niedogodności miasteczko żyje i żyją w nim ludzie.
Słuszne spostrzeżenie Jacku. Fontanna naprawdę by się przydała. Zdecydowanie wolę iść z dzieckiem w takie miejsca w upały (fontanny pod Starym Miastem czy przy Metropolitanie) niż na plażę bez wody, czyli pustynię.
Awatar użytkownikaadad

Osiedle/Inwestycja: Ostoja Wilanów

Postautor: Zdrowy » 07 wrz 2011, 10:50

Dokładnie tak.
Ja-cek, adad i dyzio napisali właściwie wszystko.

Od siebie dodam tylko, że po frekwencji na wilanowskiej plaży widać, jak duże jest zapotrzebowanie w Wilanowie na miejsce, w którym można się spotkać, porozmawiać, napić czy zjeść.
Także frekwencja na Podzamczu, przy nowo otwartych fontannach pokazuje, że nie tylko mieszkańcy Wilanowa czekają na takie (charakterystyczne, sprzyjające wyjściu z domu i spotkaniom) miejsca.

Plac + jakiś charakterystyczny do placu dodatek miałby wielkie szanse na to, by zostać jednym z symboli MW. Przy niewspółmiernie niższych nakładach finansowych niż wspominane wcześniej braki w infrastrukturze dzielnicy.
Awatar użytkownikaZdrowy

Postautor: Ja_cek » 07 wrz 2011, 11:11

Cześć, wielkie dzięki za zainteresowanie tym tematem i cenne uwagi!!
Jakbykomuś chciało się poprzeć pomysł to warto wysłać 2 zdania do właściciela inwestycji i projektu Royal Wilanów (wklejam poniżej).
Ja juz swoje wysłałem :D
pozdrawiam serdecznie
Ja_cek

Sz.P. Anna Kotyńska
Leasing Director
a.kotynska@capitalpark.pl
Sz.P. Artur Pietraszewski
Dyrektor Sprzedaży i Marketingu
biuro@capitalpark.pl
Sz.P. Anna Durzyńska
Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu do kontaktu z mediami
a.durzynska@capitalpark.pl
Capital Park Sp. z o.o.
02-674 Warszawa
ul. Marynarska 11

Uwagi mieszkańców do projektu Royal Wilanów

WITAM,
SZANOWNI PAŃSTWO,
mając na uwadze informacje medialne o zakończeniu prac nad projektem Royal Wilanów- obiektu usługowo-handlowego klasy A w Wilanowie, przy którym ma być zlokalizowana przestrzeń ogólnodostępna z placem, uprzejmie proszę o zapoznanie się z następującymi uwagami mieszkańców.
W przedmiotowej sprawie dyskusje wśród mieszkańców Miasteczka Wilanów trwają od 2006 roku.
Z ich zapisem można zapoznać się na stronie forum mieszkańców Miasteczka Wilanów
e-wilanów:
http://www.e-wilanow.pl/forum/6/385
http://www.e-wilanow.pl/forum/6/385?start=90
http://www.e-wilanow.pl/component/jmrph ... /2264?f=24
Generalnie bardzo ważne dla mieszkańców jest to by planowana inwestycja oraz znajdująca się przy tym obiekcie przestrzeń publiczna wpisywała się w charakter Miasteczka Wilanów i odzwierciedlała jego specyfikę.
Póki co Miasteczko Wilanów nie ma placu, ani żadnego punktu centralnego gdzie można zwyczajnie posiedzieć czy umówić się z kimś na spotkanie.
Na wizualizacjach Royal Wilanów nie widać dokładnie projektu przestrzeni ogólnodostępnej, ani np. fontanny czy innego centralnego punktu, jakiejś instalacji artystycznej, rzeźby etc. który nadawałby temu miejscu jakiś klimat, oraz uzupełniał przestrzeń publiczną w tym miejscu. Który mógłby stać się miejscem spotkań oraz symbolem MW. Dlaczego?
Czy jest szansa na uzupełnienie tego projektu w zakresie przestrzeni ogólnodostępnej o taki element. Koszty ew. uzupełnienia placu o taki element - np. podświetlaną fontannę lub ciekawą instalację rzeźbiarską w proporcji do całości inwestycji wydają się niewielkie.
Ostatnio oglądałem pokaz świetlny przy nowej fontannie na centralnym placu w Piasecznie (która jest bardzo ciekawym projektem artystycznym podobnym do tzw. strumieni wody w Toruniu obok planetarium) robi naprawdę ogromne wrażenie.
Fontanny przy przestrzeniach komercyjnych są na świecie standardem, który bardzo dobrze zmiękcza komercyjny wymiar inwestycji tego typu dodając im również oryginalności i zdecydowanie ożywiając miejsca tego typu.
Nawet jak wokół jest sama stal i szkło- niewielkim kosztem i do tego bardzo szybko można zmienić daną przestrzeń i zrobić coś bardziej przytulnego np. the fountain at Market Square, downtown Pittsburgh
http://good-times.webshots.com/photo/12 ... 6939YPlrHo

Osobiście w Warszawie mam bardzo dobre doświadczenia z ryneczku na osiedlu SMB z fontanną na Kabatach vis a vis wejścia do metra.
Miejsce to żyje szczególnie w miesiącach wiosenno-letnich i przywołuje nieodparcie nastrój hiszpańskich i greckich miasteczek.
Poeta i znawca Włoch z "Gazety Wyborczej" (…) p.Jarosław Mikołajewski (dziś szef ośrodka kultury polskiej w Rzymie) tak kiedyś "pisał o tym miejscu: "Widać plac - słoneczne kabackie forum z fontanną. Daję słowo - kiedy patrzę na wystawione przed Antich'Caffe' osłonecznione stoliki, kiedy słyszę szum wody
i dziecięcy szczebiot, czuję, że za ścianą najbliższego domu jest plaża, a za nią jakiś skromny Adriatyk, i jestem wtedy jeszcze bardziej szczęśliwy, niż byłem, nie wyobrażając sobie niczego. A najbardziej w Antich' Caffé' lubię piątki, bo w piątki jest cacciucco alla livornese - zupa rybna z Livorno, miasta, które leży w tej samej Toskanii, skąd pochodzi właściciel Marco Salvadori, kucharski majster nad majstry, człowiek żarliwy, dowcipny i skromny". Warto zwrócić uwagę, że płócienne parasole rozpięte na drewnianej konstrukcji niczego nie reklamują"
Natomiast - tak czy siak- centrum handlowo-usługowe Royal Wilanów powstanie i albo będzie miało wilanowski genius loci albo będzie kolejnym biurowcem klasy A bez duszy - jakich wiele wokół nas.
Z wyrazami szacunku
Ja_cek, 07.09.2011 r.
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: kkaliber44 » 11 wrz 2011, 12:57

Wyslalem do dewelopera email z apelem o umieszczenie tam fontanny. Dobra akcja, dzieki za inicjatywe.
kkaliber44

Postautor: kkaliber44 » 12 wrz 2011, 23:34

Dostalem dzis odpowiedz od dewelopera, ze jest on na etapie projektowania architektury malej oraz, ze wezmie pod uwage propozycje fontanny.
Milo z ich strony, ze odpisali.
Zobaczymy jak bedzie wygladal szczegolowy projekt tego placu przed budynkiem.
kkaliber44

Postautor: sdsw » 05 gru 2011, 22:51

http://www.topbiura.pl/33,1099,Podglad-aktualnosci.html

Royal Wilanów, obiekt biurowy klasy A położony w samym sercu Wilanowa przy skrzyżowaniu ulic Przyczółkowej i Klimczaka, uzyskał ostateczne pozwolenie na budowę. Jej rozpoczęcie planowane jest w II kw. 2012 r. Inwestorem jest Grupa Capital Park, a autorem projektu architektonicznego uznana pracownia JEMS Architekci.
sdsw

Osiedle/Inwestycja: nie w Wilanowie

Postautor: loki2000 » 06 gru 2011, 11:55

szkoda, że dopiero II kw. 2012...
loki2000

Postautor: luka7k » 06 gru 2011, 12:22

Oby to był II kw. 2012
Awatar użytkownikaluka7k

Postautor: sdsw » 11 gru 2011, 18:42

Dziala juz strona http://royal-wilanow.pl wynika z niej ze na kondygnacji -1 bedzie lokal 2000m, a na partarze sporo lokali a roznym przeznaczeniu. Byloby super gdyby znalazlo sie w tej inwestycji miejsce na jakis klub nocny lub restauracja otwarta w nocy. Halas raczej nikomy by tam nie przeszkadzal.
sdsw

Osiedle/Inwestycja: nie w Wilanowie

Wróć do Przegląd Prasy