Temat: Ogrzewanie

ul. A.Branickiego 9, 11

Ogrzewanie

Postautor: Mililori » 04 lut 2012, 5:56

Witam,

Mam problem z ogrzewaniem w mieszkaniu, właśnie się wprowadziłam, grzejniki początkowo były chłodne teraz po interwencji konserwatora niby funkcjonują tak jak powinny - są ciepłe ale nie super gorące. Mimo tego w mieszkaniu jest nadal conajmniej chłodno. Czy ktoś jeszcze ma podobny problem, czy wasze mieszkania są genralnie ciepłe, czy mieliście jakieś problemy z grzejnikami? Rozumiem, że aura za oknem jest jaka jest, ale to chyba właściwa temperatura dla tej strefy, a system ogrzewania powinien być tak rozwiązany by dawać mieszkańcom komfort cieplny bez względu na temperaturę za oknem oraz wielkość okna...
Mililori

Osiedle/Inwestycja: Villa Bianca

Re: Ogrzewanie

Postautor: Mati » 04 lut 2012, 11:39

Witam,

1. Zobacz czy w pionie na klatce schodowej masz włączone ogrzewanie na full?
2. Daj czas grzejnikom na nagrzanie mieszkania.
3. Zobacz czy przypadkiem nie wpada Tobie mroźne powietrze przez nadwietrzniki/wywietrzniki. Jeśli tak - ustaw je na OFF.
4. Jeśli nie zadziała - interweniuj.

Jak jest u mnie? Też chłodnawo, ale już po roku sie przezwyczaiłem. Wkurza mnie, że w łazience nawiewa mi mroźne powietrze - podczas kąpieli nie jest to przyjemne. Odnośnie cyrkulacji jest osobny wątek na forum.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownikaMati

Postautor: tskork3 » 04 lut 2012, 12:31

Witam,

Ile masz stopni w mieszkaniu? Ja mam w tej chwili ok 21-22 przy termostatach ustawionych na "4". Nawietrzniki w pozycji off. Dla mnie jest ok ale ja lubię lekki "chłodek".
Do tego, co napisał Mati dodałbym jeszcze jeden punkt - sprawdzenie czy sprawne są termostaty.

Pozdrawiam i życzę ciepła :)
tskork3

Postautor: Oscar » 05 lut 2012, 16:44

Jeśli to nie pomoże, pisz do administratora, być może masz zakręcone ogrzewanie w garażu.
Pozdrawiam i również życzę ciepła :mrgreen:
Awatar użytkownikaOscar

Postautor: Mililori » 06 lut 2012, 22:43

Cześć,

1) Sprawdziłam pion w klatce schodowej, nie tylko ja ale i osoba od administracji;
2) Sprawdziłam odpowietrzenie grzejników;
3) Termostat ustawiony na full;
4) Ustawienia grzejnika - "coś pod termostatem" odkręcone na full.

W mieszkaniu jest dalej chłodno. W otworach wentylacji umieściłam ręczniki, blokują dopływ lodowatego powietrza, ale tak nie należy robić. Problem w łazience chyba faktycznie spowodany jest odwróconym ciągiem powietrza, i fakt możliwe że zjawisko prawidłowe z punktu widzenia fizyki ale chyba wentylacja powinna działać inaczej. Zablokowałam też wentylację w pomieszczeniach - otwory w ścianach z plastikowymi nakładkami, nie dają się ustawić na off, po prostu ciągle wieje. Jestem po wizycie osoby od dewelopera i czuję się jak w "czeskim filmie". Rozmowa totalny absurd, pan uznał problem z wywietrznikami i jakiś problem z grzejnikami. Nie zwrocił uwagi na moje tłumaczenie, iż grzejniki mogą być niewłaściwe dobrane do kubatury pomieszczenia oraz że w łazience jest odwrócony ciąg powietrza i zamiast wywiewać wwiewa. Przez chwilę podczas rozmowy z panem zaczęłam się zastanawiać czy aby pan nie widzi we mnie blondynki z dowcipu... choć blondynką nie jestem, rozmowa obrała tak groteskowy obrót... Zastanawiam się co dalej, sama chyba wiele nie zdziałam, musimy zebrać się wszyscy, ci którzy mają problem z grzejnikami, ci którym wieje w łazience oraz ci którym a wywietrzniki nie blokują dostępu chłodu. Co Wy na to Sąsiedzi? Jak to zorganizować?

PS. Nie chcę życzeń odnośnie ciepła, chcę aby było ciepło!
Mililori

Postautor: potencjalnymieszkaniec » 06 lut 2012, 23:25

Uznał problem i co ? ustaliłaś z nim co dalej z tym zrobią i kiedy ?
potencjalnymieszkaniec

Postautor: Mililori » 06 lut 2012, 23:33

Tak ustalił, iż wywietrznikami zajmą się panowie z firmy Henpol, a grzejnikami administrator. Natomiast ponieważ przedstawiciele administracji byli już 3 razy i problem nie został rozwiązany nie sądzę by mogli coś więcej zrobić. Oczywiście zobaczę jak to się dalej potoczy, z mojej strony zrobię wszystko co mogę by to rozwiazać ale nie wygląda na to że będzie łatwo - nie wygląda na to aby którakolwiek ze stron chciała faktycznie problem rozwiązać. Dzisiejsza wizytę moża podsumować zdaniem "jest zima, jest zimno, także w mieszkaniu".
Mililori

Postautor: potencjalnymieszkaniec » 06 lut 2012, 23:46

a terminy ? określili do kiedy to załatwią ? jeśli tak, to dzwoń i się przypominaj (wiem, że to nie my powinniśmy się upominać, ale co zrobić)
potencjalnymieszkaniec

Postautor: Mililori » 06 lut 2012, 23:56

Rozmowa odbyła się dziś, nie mam kopii protokołu ale terminów w nim nie ma. Nie odniósł się do pozostałych problemów, więc nie wywieszam białej flagi. Mogę jedynie stwierdzić, że dochodzenie do rozwiązania będzie trudne i co więcej arcy mało sympatyczne...
Mililori

Postautor: dixi » 07 lut 2012, 22:54

Potwierdzam - zachowanie dewelopera w sprawie trudniejszych usterek jest groteskowe i przypomina PRL. Ja w swojej sprawie (odwrotny ciąg w wentylacji) spotkałem się z tak bezczelnym zachowaniem dewelopera, jakiego nie widziałem od 10 lat....na razie tego tutaj nie opisuję szczegółowo.... - chcę, aby deweloper rozważył co może stracić w momencie, gdy wszystkie poszkodowane osoby opiszą jego zachowanie na forach, w gazetach, portalach i ... na balkonach mieszkan (w postaci np. banerów...)

zapraszam do pisania na mail: usterka.kominy@gmail.com

Na pewno razem możemy zdziałać wiele więcej.
dixi

Postautor: Grabar » 09 lut 2012, 21:34

Jesli chodzi o temparature grzejnikow mam podobny problem. Co ciekawe w poprzednim sezonie wygladalo to lepiej - grzejnik ustawiony na 4/5 byl b. goracy. Teraz aby cokolwiek bylo ogrzywane grzejnik musi byc ustawiony na min. 3
Grabar

Postautor: mefius1 » 10 lut 2012, 12:42

ja natomiast nie mam problemu z grzejnikami. gorące być chyba nie mogą, bo właściwa część grzewcza ma metalową obudowę. przy ustawieniu 2,5-3 mam w mieszkaniu optymalną temperaturę. Potwierdzam natomiast, że przy wyłączonym okapie kuchennym, trochę z niego duje chłodem.
Awatar użytkownikamefius1

Postautor: tomekkk » 14 lut 2012, 11:08

U mnie z grzejnikami też wszystko w porządku...chciałem tylko dodatkowo zwrócić uwagę na to, że w zależności od temp zewn zmienia się tez temp wody w grzejnikach, więc może się poprawiło podczas tych ostatnich mrozów?

Przy okazji chciałem poruszyć temat powiązany z ogrzewaniem tj. Temperatura na klatce schodowej i w garażu. Jeżeli chodzi o klatkę to na czwartym piętrze w ogóle nie ma grzejnika i jest bardzo zimno (to co grzeje za 3p nie wystarcza), a w garażu temp spada czasem nawet do 4 stopni. Czy to normalne? Może macie doświadczenia z innych osiedli?
Awatar użytkownikatomekkk

Wróć do Villa Bianca