Temat: Zebranie Wspólnoty

ul. A.Branickiego 9, 11

Zebranie Wspólnoty

Postautor: Gaduła » 05 lut 2012, 1:03

Informuję, iż zgodnie z projektami uchwał jakie otrzymałam od Administracji w dniu 21.02.2012 w instytucie papieskim planowane jest coroczne Zebranie Wspólnoty. W skrócie

Uchwała nr 1 - przyjęcie sprawozdania finansowego i udzielenie absolutorium Zarządowi
Uchwała nr 2 - rozliczenie zaliczek na utrzymanie części wspólnych za 2011 rok
Uchwała nt 3 - przyjęcie planu gosp. 2012/2013 i ustalenie miesięcznych zaliczek

Projekty te otrzymałam na zebraniu Rady. Nie wiem czy jest to ostateczna wersja, bo nie dostałam jeszcze oficjalnego zawiadomienia pocztą. To samo tyczy się terminu.

Moje uwagi, co do tych uchwał są następujące:
1. Do projektu uchwały nr 1 nie jest dołączony załącznik stanowiący sprawozdanie finansowe, analogicznie w uchwale nr 2
2. Uważam iż powinny być osobne uchwały do głosowania nad przyjęciem sprawozdania fin. i udzieleniem absolutorium (choć głosowaniem nad absolutorium to czysta fikcja, bo UoWL nie przewiduje żadnych sankcji w związku z jego brakiem, ale można by chociaż sprawdzić jakie Status ma poparcie wśród mieszkańców)
3. Brak uchwały na temat sprawozdania z działalności Rady Osiedla. Nie jest to wymagane ustawa, ale chyba warto by było dowiedzieć się jakie decyzje podjęła Rada, ilość spotkań Rady i frekwencje członków na zebraniach. Ponadto może warto by zrewidować liczebność i skład Rady. Członkostwo chyba nie jest dożywotnie :lol:
4. Osobiscie w planie gospodarczym nie podoba mi się zrównanie opłat za miejsca postojowe zwykłe i platformowe - dochodzi 12 zł/m za utrzymanie platform. Niestety ustawa nie reguluje takiej formy właności jaka jest udział w wielostanowiskowym garażu z prawem do wyłącznego korzystania z konkretnego miejsca. Nie jest to zwykła część wspólna (bo mamy oznaczone miejsce i można je sprzedać) ani nie jest to część wspólna do wyłącznego korzystania taka jak balkon, bo balkonu nie można sprzedać. Osobiście uważam, że najbliżej jest do balkonu i można by kierować sie wyrokiem SN III CZP 10/08, jak w sentencji, ale moje zdanie w stosunku do zdania prawnika Statusa sie nie liczy...
Awatar użytkownikaGaduła

Wróć do Villa Bianca