Temat: Czy zarząd wspólnoty może...

Pisz o czym chcesz - na luzie lub poważnie...

Czy zarząd wspólnoty może...

Postautor: al-manar » 12 gru 2011, 22:09

zakazać wydania członkowi wspólnoty kopii umowy zawartej z dostawcą usług świadczonych dla wspólnoty?

W mojej wspólnocie zarząd/administrator nie wydaje członkom wspólnoty kopii umów zawartych przez wspólnotę z dostawcami różnych usług (np. umowa z zarządcą, umowa z firmą ochroniarską, itp.) – można je przejrzeć tylko na miejscu w biurze administratora.
Z odmową spotkały się moje prośby o przekazanie skanu umowy drogą mailową czy też wydanie kserokopii. Czy zarząd/administrator ma prawo wprowadzać takie ograniczenia – jeśli tak, to na jakiej podstawie? Czy też takie działanie należy traktować jako „widzi-mi-się” tych obu podmiotów?

Jak jest w Waszych wspólnotach?
Awatar użytkownikaal-manar

Re: Czy zarząd wspólnoty może...

Postautor: YOGItheBEAR » 12 gru 2011, 22:34

U nas nie ma najmniejszego problemu z otrzymaniem czegokolwiek "w pedeefie".

Wydaje mi się, że to jest po prostu wygodnictwo zarządcy, któremu się nie chce rozsyłać skanów...
! Demostenes: Nie mów 'inni tak robią', ale pomyśl, czy przystoi aby tak robili.
! Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie chcesz - znajdziesz powód.
Awatar użytkownikaYOGItheBEAR

Osiedle/Inwestycja: Royal Axis

Postautor: Ja_cek » 13 gru 2011, 8:49

Witaj Al-manar :D
Ani zarząd ani zarządca nie ma prawa by zabronić członkowi wspólnoty/właścicielowi lokalu zapoznać się z dokumentami wspólnoty- w tym umowami- ani zrobić ich zdjęcie.
Wszelkie dokumenty stanowią bowiem własność wspólnoty. Zarządca czy administrator jest po to, by je przechowywać i na bieżąco wykonywać czynności do których został zobowiązany. Należy tu powołać na art. 29 punkt 3 ustawy o własności lokali "Prawo kontroli działalności zarządu służy każdemu właścicielowi lokalu" i art. 27 "Każdy właściciel lokalu ma prawo i obowiązek współdziałania w zarządzie nieruchomością wspólną. Utrudnianie dostępu do dokumentacji, może rodzić podejrzenie, że zarządca wykonując swe obowiązki albo je zaniedbuje albo działa niezgodnie z prawem.
Natomiast wydanie kopii jest traktowanie bardzo różnie.
Do poczytania.

I ACa 1382/07 Prawo właściciela do kserokopii
http://www.zarzadca.pl/content/view/611/94/

"Obowiązujące przepisy ustawy o własności lokali nie stanowią podstawy do całkowitego i bezwarunkowego pozbawienia członka wspólnoty prawa do otrzymania kserokopii dokumentacji związanej ze sprawowaniem zarządu nieruchomością wspólną. Za dopuszczalne należy uznać natomiast co do zasady wprowadzenie określonych rozwiązań organizacyjnych związanych z technicznymi aspektami realizacji uprawnień kontrolnych, w związku z koniecznością przygotowania określonych dokumentów (odszukania ich i usystematyzowania) oraz wykonania odpisów lub kserokopii, przy uwzględnieniu technicznych i kadrowych możliwości zarządu lub zarządcy danej wspólnoty oraz zatrudnionych przez nich pracowników, a także kosztów powstałych z tego tytułu. W praktyce funkcjonowania wspólnot mieszkaniowych powstaje problem pogodzenia wykonywania przez właściciela czynności kontrolnych z czynnościami związanymi z zarządem nieruchomością. Niewątpliwie prawo właściciela powinno być wykonywane w sposób rozsądny. Nie może ono utrudniać ani tym bardziej uniemożliwiać normalnych czynności związanych z zarządzaniem nieruchomością".

Czy można kserować i fotografować akta w urzędzie?
Można.
http://www.rp.pl/artykul/180126.html
pozdr
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: YOGItheBEAR » 13 gru 2011, 13:29

Oczywiście Ja_cku, masz rację. Jednak prawo prawem, ale musi być po naszej stronie... Zarząd ma obowiązek dokumenty udostępnić, ale...
  1. nie ma obowiązku niczego skanować
  2. nie ma obowiązku udostępniać swoich maszyn i urządzeń
  3. ma prawo zabronić wynoszenia dokumentów
Jednym słowem możesz przytaszczyć swój skaner lub kopiarkę i hulaj dusza. Zarządca mając obowiązek udostępnić Ci wszystko, może jednocześnie maksymalnie uprzykrzyć Ci życie. Jedyna szansa, to na zebraniu wspólnoty przypomnieć grzecznie (przy wszystkich) zarządcy, kto płaci jego pensję. Ewentualnie jesli nie da się po dobroci, to zobowiązać zarządcę do konkretnej kooperacji (skan lub kopia na żądanie) uchwałą wspólnoty. Albo zmienić zarządcę.
! Demostenes: Nie mów 'inni tak robią', ale pomyśl, czy przystoi aby tak robili.

Postautor: Ja_cek » 13 gru 2011, 14:02

YOGItheBEAR toć to własnie wynika z wyroku.
Stąd też napisałem że przydatny al-manar będzie aparat cyfrowy :P
Zrobić zdjęcia nie mają prawa zabronić.
Wspłnota może tez podjąc uchwałę (nasze zebrania współnot w marcu 2012 zbliżają się wielkimi krokami) i zobowiązać zarządce do udostepniania np. na koszt wnioskującego kopię stosownych dokumentów.
pozdr
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: al-manar » 10 sty 2012, 6:40

Wielkie dzięki YOGItheBEAR i Ja_cek.

Mam jeszcze takie pytanie: czy jako członek wspólnoty jestem "w pewnym sensie" stroną umowy zawieranej z dostawcą usług?
A jeśli tak, to każdy członek wspólnoty powinien otrzymać jej kopię bez żadnego grymasu zarządu w tej kwestii - oczywiście biorąc pod uwagę uciążliwość dystrybucji takiej kopii dla każdego z właścicieli ponad 300 lokali, optymalnym rozwiązaniem jest scan przesyłany drogą elektroniczną na wyraźne życzenie członka wspólnoty.

Postautor: Ja_cek » 10 sty 2012, 8:15

Witaj Al :D
taka dyspozycja z przepisów uowl nie wynika, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby twoja wspólnota na zebraniu w marcu br. przegłosowała uchwałe o treści przez Ciebie zaproponowanej- faktycznie będzie wtedy transparentnie na 100% i każdy praktycznie - bez kosztowo- dostanie ww. umowy.
Dobrym pomysłem jest tez założenie na specjalnym portalu np. e-kartoteka konta wspólnoty/kazdy mieszkaniec ma subkonto i może obejrzeć i wydrukować wazne dokumenty współnoty np. również umowy na serwis współnoty.
pozdr
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: al-manar » 11 sty 2012, 6:43

Zgoda - dyspozycja przekazywania scanów członkom wspólnoty nie wynika z Ustawy o własności lokali, ale także - ani nie zabrania, ani nie nakazuje czynić powyższego. Przepisy ustawy są bardzo ogólne i stąd wymóg doprecyzowania konkretnych kwestii we wspólnocie przez nią samą (przez podjęcie uchwał). W moim odczuciu oznacza to również, że dopóki uchwała wspólnoty nie wniesie ograniczeń w tym zakresie, dopóty wydawanie (na życzenie członka wspólnoty) scanów, kopii, itp. dokumentów należących do wspólnoty nie może być zakazane li tylko przez dyktat zarządu.
Należy również zauważyć, że zarząd otrzymał od wspólnoty tylko pełnomocnictwo do zawierania/podpisywania umów na rzecz wspólnoty. Zatem - dokumenty, o których mowa, są własnością wspólnoty a nie zarządu (4 osób), i to członek wspólnoty ma prawo decydować, czy chce posiadać, czy nie fizyczną kopię takiej umowy u siebie w domu, zwłaszcza by móc skutecznie realizować swoje prawo do kontroli wykonywania przez zobowiązane podmioty zapisów wynikających z zawartych umów.

poprawcie mnie proszę, jeśli się mylę...

Postautor: YOGItheBEAR » 11 sty 2012, 10:01

al-manar pisze: wydawanie (na życzenie członka wspólnoty) scanów, kopii, itp. dokumentów należących do wspólnoty nie może być zakazane li tylko przez dyktat zarządu.
Może. Zarządca jest podmiotem, któremu na podstawie umowy płacisz za wykonanie zadań zleconych wynikających z prawa i uchwał wspólnoty. Jeśli więc nie jest zobligowany do jakiegoś działania może odmówić jego wykonania. Zwykła ludzka życzliwość nakazywałaby, aby tak prostą rzecz jak zrobienie kopii dokumentu przez paniusię, która przez większość dnia i tak piłuje paznokcie, wykonać bez przeszkód. Jednak to kwestia życzliwości, a nie obowiązku. Jeśli Zarząd uznał, że nie płacą mu za kserowanie, to może odmówić takiej czynności, bo tego prawdopodobnie Wasza umowa nie obejmuje. Oczywiście może to być przyczynek do:
1. zmiany Zarządu na życzliwszy
2. zobowiązania Zarządu uchwałą, co może skutkować wypowiedzeniem umowy na zarządzanie przez Zarządcę (np. ze wzrost kosztów obsługi)
Nie sądzę jednak, żeby doszło do rozwiązań siłowych. Uchwała powinna unormować sytuację.

Wróć do Pogadanki