Temat: Akcja ochrony rezerwatu skarpa ursynowska !!!!!

Pisz o czym chcesz - na luzie lub poważnie...

Akcja ochrony rezerwatu skarpa ursynowska !!!!!

Postautor: luis » 15 sty 2012, 17:10

Witam wszystkich
Zapoczątkowaliśmy z naszym radnym pomysł ochrony naszego pięknego i unikalnego rezerwatu Skarpa Ursynowska poprzez jego dobre oznakowanie i docelowe założenie monitoringu miejskiego (jak leśnicy w lasach państwowych przeciwdziałając śmieceniu i wandalizmowi) .
Została już napisana przez Pana Dominika Szeląga interpelacja w tej sprawie czekamy na odpowiedź (koszty, możliwości techniczne itd).
W załączeniu przedstawiam treść interpelacji, docelowo chcemy aby w akcji i kosztach uczestniczyła gmina Wilanów, gmina Ursynów i szkoła SGGW.
Wszystkich mieszkańców którym bliska jest nasza przyroda a nie tylko inwestycje budowlane prosimy o oddanie głosu na forum na tak. Nasz piękny rezerwat Skarpa Ursynowska znajduje się pomiędzy Wilanowem a Ursynowem za ulicą Rzodkiewki, ostatnio rezerwat był całkowicie posprzątany przez wolontariuszy pod patronatem Jana Niezbędnika. Niestety już pojawiły się w małej ilości śmieci, które sam posprzątałem podczas spaceru (tu prośba do mieszkańców o to aby w miarę możliwości na spacerze zabierać drobne śmieci i wyrzucać do osiedlowego śmietnika i w przypadku zauważenia wandali i śmieciarzy informować odpowiednie służby lub stanowczo zwracać uwagę!)
Pozdrawiam wszystkich
Załączniki
Kopia-Interpelacja-Monitoring.TIF
Kopia-Interpelacja-Monitoring.TIF (1.04 MiB) Przeglądany 880 razy
luis

Osiedle/Inwestycja: Nowy Wilanów

Re: Akcja ochrony rezerwatu skarpa ursynowska !!!!!

Postautor: Ja_cek » 15 sty 2012, 19:19

Witam,
Luis :D
ważny pomysł. Chociaż skąd wsiąść na niego pieniądze w czasach kryzysu?
Rozmawiałem dzisiaj podczas akcji karmnik 2012 -obrączkowania i liczenia ptaków w parku wilanowskim z ekologami i ornitologami również na temat własnie rezerwatu skarpa ursynowska w kontekście budowy tuż obok Ciszewskiego-bis :roll:
Dlatego uważam, że oprócz ww. inicjatywy Pan radny Szeląg, który jest również przewodniczącym (nomen omen) Komisji Ochrony Środowiska i Planowania Przestrzennego powinien w pierwszym rzędzie zająć się sprawdzeniem i wyjaśnieniem mieszkańcom jak wyglądają plany zmiany wilanowskiego planu zagospodarowania przestrzennego i jak będzie przebiegać w nim i jakiej będzie to wielkości ciąg drogowy, a na nim natężenie ruchu -ul. Ciszewskiego-bis.
Jest to bardzo ważne i śmiem twierdzić, że nawet ważniejsze niż tylko sama ochrona przed zaśmiecaniem rezerwatu- gdyż to co zostanie zapisane w planie zagospodarowania zostanie tam zapisane na lata i w oparciu o to będzie kształtować natężenie ruchu i np. chałas w rezerwacie .
W tym względzie powinno być obligatorynie zlecone badanie wpływu Ciszewskiego-bis na rezerwat (!!!).
Nie chodzi o to aby zablokować budowę ale przypominam że w pierwotnym planie Ciszewskiego-bis miała być tylko i wyłącznie ciągiem pieszo spacerowym z wąskim pasem ruchu, który miał mieć niewielki wpływ na rezerwat.
A teraz słyszałem, że mówi się o 2 pasach ruchu i puszczenie autobusów?
Bardzo proszę radnego Szeląga o podjęcie tego tematu i ochronę przyszłości rezerwatu również w tym aspekcie.
pozdr
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: luis » 16 sty 2012, 17:38

Witam
Naprawdę tak mało osób w Wilanowie interesuje nasza przyroda i nasz rezerwat bo korzystających z niego widzę dużo !!!! chyba zacznę ich pytać co tam robią :-/
Pozdrawiam
luis

Postautor: luis » 19 sty 2012, 8:58

Tutaj jeszcze znalazłem film z niedawnego sprzątania naszego rezerwatu
http://www.janniezbedny.pl/aktualnosci/ ... rudem.html
Akcja monitoringu i oznakowania się rozwija :) zainteresowanie i chęć pomocy będzie prawdopodobnie ze strony uczelni SGGW.
O dalszym rozwoju akcji będę informował
Panie Jacku dla chcącego nic trudnego pieniądze zorganizuje się tylko trzeba działać i to robimy a co do Pana sugestii odnośnie Ciszewskiego bis to jak najbardziej ale wszystko w swoim czasie jak będą możliwości odnośnie wpływu na planu zagospodarowania przestrzennego to będziemy działać na razie to śpiew przyszłości (Ciszewskiego bis) z tego co wiem a nasz rezerwat już jest i trzeba go chronić "teraz". Zresztą Pan Dominik udzieli pewno szczegółowych informacji odnośnie stanu spraw.
Pozdrawiam
luis

Postautor: Ja_cek » 19 sty 2012, 9:34

Witam,
dzięki za info.
Ad vocem to uważam, że trzeba działać na kilku płaszczyznach jednocześnie.
Z tego co słyszałem to właśnie teraz ważą się losy nowego planu zagospodarowania i prace nad nim trwają.
Przed wydaniem kolejnej kasy na monitornig (np. kamery?) warto uaktywnić odpowiednie służby.
Juz kiedyś była na ten temat dyskusja na forum.
Uważam, że radny Szeląg jako przedstawiciel rządzącego PO w zespól z burmistrzem Rakowskim mogą już teraz zrobić dużo więcej w temacie ochrony rezerwatu skarpa ursynowska przez np. aktywizację Straży Miejskiej i Policji do regularnych i częstych patroli tego terenu (wpisanie tego odcinka do grafiku patroli pieszych).
Jak zapewne wiesz w sezonie wiosenno-letnim teren ten jest ulubionym miejscem dla dzikich ognisk i libacji alkoholowych pod chmurką (krzyki i awantury są tam na porządku dziennym) i w zęby można też dostać i rower stracić (inna sprawa, że rowerzyści na całego rozjechali już bardzo mocno podstawę skarpy).
Po libacjach na wypalonej trawie po ogniskach zostają sterty śmieci,pobitych butelek :evil: (np. przy skarpie pod budynkiem SGGW).
Patrolu Policji lub Straży Miejskiej nigdy tam nie widziałem.
Spaceruję regularnie skarpą od ponad 30 lat :oops:
MAM NADZIEJĘ, ŻE RADNY SZELĄG RÓWNIEŻ WW. KWESTIE UWZGLĘDNI W INTERPELACJI.
A regularna akcja sprzątania też by się przydała- służę swoją osobą np. w ramach akcji sprzątanie świata?
pozdr
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: DSzelag » 19 sty 2012, 11:04

Witam po dłuższej nieobecności na forum :)

Oczywiście temat rezerwatu trzeba potraktować kompleksowo.

W tym momencie czekamy na odpowiedź na interpelację w sprawie możliwości objęcia monitoringiem terenu rezerwatu.

Kluczowe pytania brzmią:
- ile taki monitoring kosztuje?
- gdzie miałyby zostać umieszczone kamery? (przy wejściu do rezerwatu, czy już na samym jego terenie)
- kto może partycypować w kosztach zainstalowania takiego monitoringu?

Liczę na to, że poza Dzielnicą Wilanów uda się również namówić Ursynów oraz władze SGGW.

Co do wpływu Ciszewskiego-bis na środowisko i rezerwat, to przypomnę, że na terenie Dzielnicy Wilanów Ciszewskiego-bis nie jest wpisana do miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego rejonu Wilanowa Zachodniego w części I i II.

Wpływ na środowisko będzie uwzględniony na etapie zmiany planu, do którego obligatoryjnie musi być sporządzona prognoza oddziaływania na środowisko.
To do tego dokumentu Komisja Ochrony Środowiska i Planowania Przestrzennego będzie miała najwięcej pytań i uwag.

Ponadto na etapie występowania o pozwolenie na budowę inwestor będzie musiał uzyskać decyzję środowiskową, która również obligatoryjnie będzie wymagała przeprowadzenia procedury oddziaływania na środowisko, a ta z kolei wymaga sporządzenia raportu o oddziaływaniu inwestycji na środowisko. W raporcie muszą znaleźć się informacje o sposobie zabezpieczenia rezerwatów i obszarów Natura 2000 przed negatywnym oddziaływaniem danej inwestycji.

Co do akcji sprzątania świata m.in. w okolicach rezerwatu, to złożyłem 9 stycznia interpelację w tej sprawie - http://bip.warszawa.pl/NR/rdonlyres/000 ... pc/355.pdf
Jeśli uda się zebrać dużą grupę chętnych, to będzie szansa na zorganizowanie wielkiego sprzątania Wilanowa :)

Pozdrawiam,

Dominik Szeląg
Dominik Szeląg
DSzelag

Postautor: garneck » 19 sty 2012, 11:48

DSzelag pisze:Co do wpływu Ciszewskiego-bis na środowisko i rezerwat, to przypomnę, że na terenie Dzielnicy Wilanów Ciszewskiego-bis nie jest wpisana do miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego rejonu Wilanowa Zachodniego w części I i II.

Wpływ na środowisko będzie uwzględniony na etapie zmiany planu, do którego obligatoryjnie musi być sporządzona prognoza oddziaływania na środowisko.
To do tego dokumentu Komisja Ochrony Środowiska i Planowania Przestrzennego będzie miała najwięcej pytań i uwag.

Ponadto na etapie występowania o pozwolenie na budowę inwestor będzie musiał uzyskać decyzję środowiskową, która również obligatoryjnie będzie wymagała przeprowadzenia procedury oddziaływania na środowisko, a ta z kolei wymaga sporządzenia raportu o oddziaływaniu inwestycji na środowisko. W raporcie muszą znaleźć się informacje o sposobie zabezpieczenia rezerwatów i obszarów Natura 2000 przed negatywnym oddziaływaniem danej inwestycji.

Dla osób nierozumiejących mowy polityków:
Przez najbliższe kilkanaście lat będziecie jeździć na Ursynów ul. Orszady, a wracali Dolinką Służewiecką, Al. Wilanowską i Al. RP :roll:
Awatar użytkownikagarneck

Postautor: DSzelag » 19 sty 2012, 20:17

Sprostowanie, bo na szybko odpowiedź w pracy pisałem.

W mpzp Wilanowa Zachodnie Ciszewskiego - Bis oczywiście funkcjonuje. Przy wniosku o pozwolenie na budowę, tak jak już pisałem, wymagana jest decyzja środowiskowa, a jej wydanie poprzedza procedura oceny oddziaływania na środowisko i sporządzenie raportu środowiskowego. To będzie główne zadanie do monitorowania dla Komisji.
Tym bardziej, że ponad miesiąc temu został uchwalony miejscowy plan w rejonie ul. Nowoursynowskiej, który umożliwia realizację połączenia Wilanowa z Ursynowem.

Póki co, nie ma środków na realizację inwestycji. Jeśli się znajdą - oprócz rozwiązań komunikacyjnych - trzeba będzie też bacznie przyglądać się kwestiom środowiskowym. Ważnym dokumentem będzie raport środowiskowy i cała procedura oceny oddziaływania na środowisko.

Pozdrawiam,
Dominik Szeląg
Dominik Szeląg
DSzelag

Postautor: Ja_cek » 19 sty 2012, 21:21

WITAM
SZANOWNY PANIE PRZEWODNICZĄCY
B.dziekuję za uzupełnienie odpowiedzi, która faktycznie zmienia stan rzeczy.
Jakiś czas temu sprawdzałem ww. sprawę i na stronie dzielnicy był tylko stary plan (!!!)
Również w biurze architekta miasta nie potrafili udzielić mi odpowiedzi.
Czy obecnie aktualny plan z naniesioną Ciszewskiego-bis po stronie Wilanowa jest gdzieś dostępny? i czy może Pan napisac chociaż krótko jaki ciąg drogowy zapisano w końcu w naszym wilanowskim planie- miał być bowiem przecież pierwotnie tylko ciąg pieszo-rowerowy z 1 pasem ruchu aut bez autobusów? co obecnie tam się znalazło?
Bardzo dziwi mnie, że planu tyle lat nie było i nagle zmieniono go nic o tym nie mówiąc- nie było też żadnych konsultacji społecznych, możliwości wniesienia uwag do planu etc? Przecież nawet ten 1 plan Ciszewskiego-bis po stronie Ursynowa budził wielkie kontrowersje?
A teraz co - np. Pana Komisja Ochrony Środowiska bez mrugnięcia okiem puściła do planu Ciszewwskiego-bis bez uwag?
pozdr
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: luis » 20 sty 2012, 11:37

Witam
Mam takie pytanko, może ktoś wie czemu nie ma ogólnodostępnego wejścia do Rezerwatu Las Natoliński ???
Tu mapa http://mapa.wilanow.pl
Pozdrawiam
luis

Postautor: Ja_cek » 20 sty 2012, 11:47

Ahoj Luis
park natolinski piękna i unikatowa rzecz (park pałac) obok bramy najstarszy na mazowszu dąb- ponad 1000 lat, natolin ukradziony przez komunę barnickim (w okresie PRL siedziba UB i Bieruta,Gierka) potem po 1989 nadal zamknięty i strzeżony we władaniu URM a potem elitarnego centrum europejskiego
jedyna szansa zobaczenia to wycieczki biura PTTK Trakt współfinansowane przez miasto- pare razy do roku.
Byłem widziałem- warto.
zadzwoń do biur zapytaj kiedy dokładnie w tym roku od wiosny będzie zwiedzanie.
http://www.trakt.com.pl/pa-ac-i-park-w- ... ych-2.html
pozdr
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: luis » 21 sty 2012, 11:05

Dzięki za info
Co do rezerwatu to jak coś będzie wiadomo to dam znać podobno jest on wpisany do obszarów Natura 2000 co by ułatwiło o wiele sprawę wdrożenia monitoringu i regularnego patrolowania służb miejskich jak i patrolów kampusu SGGW.
Pozdrawiam
luis

Postautor: luis » 22 sty 2012, 21:48

tu jest fajna stronka o ochronie przyrody
http://www.gdos.gov.pl/Articles/view/1914/Baza_danych
luis

Postautor: Vlad T. » 25 sty 2012, 12:05

W związku z tym, że sprawa poważna i wiele do napisania, postaram się w punktach przedstawić swoje stanowisko i propozycje:
1. Przede wszystkim ogromne ukłony i podziękowania oraz szacunek za posprzątanie tego fragmentu skarpy wiślanej. Akcja godna pochwały.
2. Odnośnie samego rezerwatu. Przede wszystkim należy wykonać minimum, czyli porządnie i na stałe (z regularną konserwacją, wymianą lub naprawą) oznakować rezerwat, bo teraz konia z rzędem, temu kto odgadnie gdzie jest jego południowa granica.
3. Natomiast odnośnie monitoringu to nasuwa się od razu propozycja, aby pójść dalej i wprowadzić szlabany, kontrole, przepustki oraz zatrudnić przeganianą teraz z Iraku i bezrobotną, osławioną korporację Black Water. Moim zdaniem jest to myślenie XIX wieczne.
4. Aby nauczyć ludzi szacunku do przyrody, wg mnie, nie należy stosować systemu represyjnego, tak prostego i przyjemnego w użyciu (bo przecież monitoring i patrole są fajne do wykazania na papierze, są zapisy, raporty, no i w końcu robią to za nas inni, których można na koniec rozliczyć). Super sprawa. Szkoda, że nie dla użytkowników i przyrody.
5. Moja propozycja:
a: zamiast monitoringu ścieżka edukacyjna ze wskazaniem najbardziej interesujących i wartościowych przyrodniczo miejsc rezerwatu (nie jest on jednorodny),
b: zamiast patroli, dokładnie oznakowane, stałe, kontrolowane i regularnie oczyszczane miejsca do wyrzucania śmieci, czyli po prostu stałe kosze nań,
c: dwa lub trzy wyznaczone, ogrodzone i odpowiednio zabezpieczone miejsca do palenia ognisk (nie muszą być nawet w samym rezerwacie a na jego obrzeżach np. pomiędzy południową jego granicą a mostkiem na cieku wodnym przy planowanej Ciszewskiego-bis),
d: ograniczone wjazdy i jeżeli już coś ma być moniotorowane, to właśnie one, od strony SGGW.
6. Wg mojej wiedzy i obserwacji to właśnie SGGW (jako instytucja ale też jej studenci) należą do największych niszczycieli rezerwatu. Dlaczego tak sądzę. Nikt nie jest w stanie wjechać do rezerwatu od strony Rzodkiewki i tym bardziej nie wpadnie na pomysł przetaszczenia starej opony lub worka z gruzem 100 lub 200 metrów od miejsca pozostawienia samochodu przy kanałku do lasu. SGGW ma swoje wjazdy np. ten przy rozrytym kilka lat temu parowie poniżej jej hangaru na sprzęt rolniczy, aby odprowadzać deszczówkę do oczka wodnego przy południowej granicy rezerwatu. Posiada również zamieszkałe domostwa tuż przy skarpie (o ile należą one do SGGW, sądzę, że tak). Z góry też są odprowadzane ścieki na łąki (znów okolice południowej granicy rezerwatu, przed ruinami idąć z północy). Nie pisząc o tym co się dzieje w niektórych miejscach pod ściółką - żelastwo, tony folii. No i studenci, oczywiście jakaś ich część, która od czasu do czasu i pali ogniska i na górze i u dołu skarpy lub po prostu organizuje tzw. szybkie piwo.
7. Pdsumowując: rezerwat jest dla nas wszystkich. Oznakowanie tak. Monitoring i kontrola to nie jest rozwiązanie. Edukacja i sprawienie by rezerwat stał się przyjaznym i ciekawym miejscem tak. I zdecydowane ograniczenie i kontrola możliwości dotarcia i ingerencji SGGW do i w sam rezerwat. Plus oczywiście regularne sprzątanie.
8. A sprawa Ciszewskiego-bis to już osobna sprawa na kolejny eleborat. Zdecydowanie jednak opowiadam się za jej powstaniem.
Awatar użytkownikaVlad T.

Osiedle/Inwestycja: Kryształ Wilanowa

Postautor: luis » 28 sty 2012, 10:20

Witam
Ścieżka edukacyjna jak najbardziej ,kosze jak najbardziej lecz z monitoringu, patroli służb miejskich i ochrony kampusu SGGW nie zrezygnujemy ze względu niestety na znajomość kultury niektórych ludzi z naszego społeczeństwa, szkoda by było aby te wszystkie starania utrzymania unikalnego zakątka niszczono regularnie (wandalizm pijackie ogniska itp. tego zdecydowanie tabliczka nie zatrzyma hehe) kontrola wyższą formą zaufania :mrgreen: aby dziedzictwo przyrody pozostało dla naszych dzieci i dzieci dzieci.
I taki apel do Państwa jak zauważycie w naszym rezerwacie przejawy wandalizmu itp proszę o szybka reakcję i powiadomienie straży miejskiej lub policji (oni w takich sprawach naprawdę reagują)
luis

Wróć do Pogadanki