Temat: 519 i 117 OBRONIONE !! NOWA LINIA DO MIASTECZKA !!

Wszystko na temat dróg i komunikacji w Miasteczku Wilanów

519 i 117 OBRONIONE !! NOWA LINIA DO MIASTECZKA !!

Postautor: SMMW » 10 lut 2011, 0:57

Dzisiaj odbyła się konferencja prasowa ZTM, potwierdziły się poprzednie nieoficjalne informacje. Udało nam się obronić 519 i 117, a do Miasteczka puścić nową linię 422 (niby jest to obecna linia, ale de facto skasowanie obecnej 422, a w to miejsce zupełnie nowa).
http://www.ztm.waw.pl/aktualnosci.php?i=357&c=100&l=1

Podziękowania odnośnie 519 należą się radnej Laskowskiej (PO) która zebrała za tą sprawą prawie 1000 podpisów w całej dzielnicy, a cała Rada jednogłośnie poparła pozostawienie tej linii, jak również puszczenie do Miasteczka nowego autobusu.

Pewien żal można i należy mieć, że uruchomienie 422 do Miasteczka to równocześnie skasowanie 422 na Wiertniczej, gdzie pozostaje tylko jeden autobus co 30 minut (linia 180). Będziemy wnioskować o wydłużenie 131 do pętli Wilanów, tak aby ten niedobór załatać.

Tymczasem cieszmy się drugim autobusem w Miasteczku, a pierwszym który ma szansę dowieźć nas bezpośrednio do centrum bez konieczności przesiadek. Przynajmniej od poniedziałku do piątku.

pozdrawiam,
Staszek
SMMW
SMMW

Re: 519 i 117 OBRONIONE !! NOWA LINIA DO MIASTECZKA !!

Postautor: Chris » 10 lut 2011, 7:05

Likwidacja 519 i 117 była zapowiedziana więc można było protestować i zablokować tą decyzję.
Likwidacji 422 chyba nie zapowiadano, więc osoby z Czerniakowskiej/Powsińskiej/Wiertniczej nie mogły zareagować.

Owszem, cieszy mnie nowy autobus w miasteczku, ale szkoda, że to nie całotygodniowe 116 lub 130 i szkoda, że odebrano jeden z dwóch autobusów jeżdżących na Sadybę z pętli Wilanowskiej.

Bolała zmiana 522 na 422, a teraz ta likwidacja sprawi, że zamiast czekać na 180 (np na Sadybie) bardziej opłaca się podjechać do Sobieskiego i na pewno się trafi na jakiś autobus do Wilanowa.

Powinniśmy zatem teraz wspólnie powalczyć o przedłużenie 131 do Wilanowa, bo z tego co słyszałem, ma kursować co 5 minut i aż się prosi by pojechał te kilka przystanków dalej do pętli w Wilanowie.
Awatar użytkownikaChris

Postautor: Kacperek » 10 lut 2011, 12:33

Mówiąc o pętli "w Wilanowie" masz na myśli tę w Miasteczku, czy przy cmentarzu?
Awatar użytkownikaKacperek

Postautor: Chris » 10 lut 2011, 20:32

W Wilanowie jest jedna pętla - przy cmentarzu :)
Awatar użytkownikaChris

Postautor: bezimienna » 10 lut 2011, 23:44

Witam,

zgadzam się z przedmówcami i czuję ogromne rozgoryczenie z powodu zabrania linii 422 z pętli i skrócenie częstotliwości kursowania 180, bo były to moje jedyne autobusy, którymi się mogłam dostać codziennie rano na Czerniakowską.
Chciałam zauważyć, że linia 217 zaczynająca swoją trasę z Miasteczka zapełnia się dopiero na pierwszym przystanku przy Wilanowskiej. Stworzenie więc nowej linii uważam za bezcelowe, przynajmniej na chwilę obecną, gdzie w Miasteczku nadal zamieszkuje niewielu mieszkańców i jednak spora część porusza się samochodami. Od skrzyżowania Al. Rzeczypospolitej z Al.Wilanowską jeździ wiele autobusów zarówno w kieunku metra, którym można szybko i sprawnie dostać się do centrum, jak i w kierunku Nowego Światu. Natomiast w tej chwili zostaliśmy praktycznie pozbawieni połączenia w kierunku Sadyby i nie sądzę, aby szybko nastąpiło przedłużenie linii 131 do pętli w Wilanowie.
Gratuluję bezmyślności !
bezimienna

Postautor: motyl » 11 lut 2011, 1:35

bezimienna pisze:Chciałam zauważyć, że linia 217 zaczynająca swoją trasę z Miasteczka zapełnia się dopiero na pierwszym przystanku przy Wilanowskiej.

eeee niemożliwe :-? niejednokrotnie widziałam ten autobus wypełniony ludźmi już na pierwszym przystanku (przy Klimczaka), ale przyznam, że nie jeżdżę nim, to tylko okazyjna obserwacja, więc może to przypadek :roll:
bezimienna pisze:Natomiast w tej chwili zostaliśmy praktycznie pozbawieni połączenia w kierunku Sadyby

czyli nie będzie żadnego autobusu jadącego w tym kierunku?
Awatar użytkownikamotyl

Postautor: Chris » 11 lut 2011, 7:05

Do bezimiennej,
Decyzję o przesunięciu 422 do Świątyni ZTM podjął sam (bez nalegań mieszkańców miasteczka).
Mieszkańcy jedynie protestowali by nie zmieniać tras 117 i 519.

Owszem, były nieśmiałe nadzieje, że jedna z linii jeżdżących Sobieskiego zostanie przekierowana do Świątyni zamiast do pętli (myśleliśmy raczej o 116).
Zamiast tego zabrano autobus kursujący Wiertniczą i zgadzam się, że to nie fair.

Niesprawiedliwe jest jednak twierdzenie, że do i z miasteczka 217 kursuje puste. Jeżdżę ok 6 rano, wracam ok 16-17 - zawsze w obie strony autobus zapełniony. Przyznaję, że na Wilanowskiej się dopełnia, ale już na pierwszych przystankach jest sporo osób.
Często też wracam 116,519,E2,130 przez Sobieskiego i wiele osób drepcze aż do Klimczaka od Królowej Marysieńki (bo nie mają autobusu jadącego prosto z Sobieskiego do Świątyni.

Podpiszę jednak każdą petycję i wyślę pismo za przedłużeniem linii 131 do Wilanowa lub dodanie innej linii na tej trasie, bo dziwię się, że nikt wcześniej się nie domagał tego. Czasem na Sadybie trafi się w taką dziurę, że ponad 20 minut czeka się na autobus do Wilanowa (zresztą to samo na Czerniakowskiej).
Awatar użytkownikaChris

Postautor: konkus » 11 lut 2011, 8:48

bezimienna pisze:Chciałam zauważyć, że linia 217 zaczynająca swoją trasę z Miasteczka zapełnia się dopiero na pierwszym przystanku przy Wilanowskiej. Stworzenie więc nowej linii uważam za bezcelowe, przynajmniej na chwilę obecną, gdzie w Miasteczku nadal zamieszkuje niewielu mieszkańców i jednak spora część porusza się samochodami.

Jak na razie miałem 2 okazje przejechać się linią 217. Wsiadałem na wysokości Osi Królewskiej. Wszystkie miejsca siedzące były zajęte, miejsca stojące przy oknach również. Sporo ludzi... wysiadło na skrzyżowaniu Wilanowska/Sobieskiego. Pewnie przesiadali się na autobus jadący ul. Sobieskiego do centrum.

"Jednak spora część mieszkańców porusza się samochodami". No tak, ja też poruszam się samochodem. I codziennie żałuję, że MUSZĘ poruszać się samochodem, bo nie ma żadnych sensownych autobusów. Bilet miesięczny kosztowałby mnie poniżej 100zł, natomiast dojazdy samochodem to co miesiąc 300zł za paliwo + drugie tyle na eksploatację samochodu.

Czekam więc z niecierpliwością na linię autobusową w stronę Służewca Przemysłowego. Jak doczekam - sprzedaję jeden samochód.
konkus

Postautor: Spock » 11 lut 2011, 10:25

W nawiązaniu do oczekiwań konkusa :) czy było analizowane przedłużenie 217 na Służewiec (prznajmniej w okolice galerii mokotów / domaniewskiej) - z wilanowskiej to raptem 2 czy 3 przystanki, a byłoby bezpośrednie połączenie MW ze Służewcem. Możnaby to potraktować jako swego rodzaju "odszkodowanie" za likwidację 117 z wilanowa (która pewnie w końcu nastąpi)...
Spock

Postautor: michauek » 11 lut 2011, 12:10

Chyba troszeczkę przesadzacie. Dzisiaj drugi raz miałem okazję przejechać się 217. Wskoczyłem do autobusu kilka minut po 9 i frekwencja na przystankach MW była niewielka. Może wcześniej jest inaczej... W każdym razie popieram pomysł przedłużenia trasy kursowania 131 do Wilanowa i chętnie się pod taką inicjatywą podpiszę. A 422 zwyczajnie szkoda. Pamiętam ją jeszcze jako linię B. :(
michauek

Postautor: Paolcia » 11 lut 2011, 12:13

Codziennie jezdze 217 i potwierdzam, ze przy Klimczaka autobus zapelnia sie tak, ze nie ma juz miejsc siedzacych.
Paolcia

Postautor: parkuje_skosnie » 11 lut 2011, 12:24

konkus pisze:
bezimienna pisze:Czekam więc z niecierpliwością na linię autobusową w stronę Służewca Przemysłowego. Jak doczekam - sprzedaję jeden samochód.

117 wsiadasz w wilanowie królowej marysieńki lub dalej na połączeniu wilanowskiej i sobieskiego i dojeżdżasz do wołoskiej, domaniewskiej itp.
lub 217, 710, 139, 724 do metra wilanowska i stamtąd 218 lub 107 i też jesteś na służewcu p.

ja juz dawno sie przesiadłem i znowu mam czas na książkę, gazetke itp. nie wkurza mnie spalanie wachy w korku itp.
POLECAM!!!
nie deklaruje tylko reaguje...
parkuje_skosnie

Postautor: Paweł80 » 11 lut 2011, 14:03

bezimienna pisze:Witam,
Chciałam zauważyć, że linia 217 zaczynająca swoją trasę z Miasteczka zapełnia się dopiero na pierwszym przystanku przy Wilanowskiej. Stworzenie więc nowej linii uważam za bezcelowe, przynajmniej na chwilę obecną, gdzie w Miasteczku nadal zamieszkuje niewielu mieszkańców i jednak spora część porusza się samochodami. Od skrzyżowania Al. Rzeczypospolitej z Al.Wilanowską jeździ wiele autobusów zarówno w kieunku metra, którym można szybko i sprawnie dostać się do centrum, jak i w kierunku Nowego Światu.

Nie mogę się zgodzić. Codziennie jeżdżę do pracy 217, i zapewniam Panią, że autobus jest pełen już przy Klimczaka.
Jeśli zaś chodzi o drogę do metra, to jest to droga bardzo utrudniona przez fatalnie działającą sygnalizację świetlną przy Dolince Służewieckiej, jedzie się nieraz 25 minut do metra, bardzo się cieszę, że będzie alternatywna droga do Centrum. Poza tym jestem leniwy i nie lubię przesiadek, więc bezpośredni dojazd do Centrum spod mojego mieszkania bardzo mi odpowiada 8-)
Paweł80

Postautor: Aga » 11 lut 2011, 15:01

parkuje_skosnie pisze:ja juz dawno sie przesiadłem i znowu mam czas na książkę, gazetke itp. nie wkurza mnie spalanie wachy w korku itp.
POLECAM!!!

Święta prawda, mam dokładnie takie same odczucia. Jazda samochodem do pracy zawsze wywoływała u mnie skok ciśnienia ;)
Aga

Postautor: konkus » 11 lut 2011, 15:13

parkuje_skosnie pisze:117 wsiadasz w wilanowie królowej marysieńki lub dalej na połączeniu wilanowskiej i sobieskiego i dojeżdżasz do wołoskiej, domaniewskiej itp.
lub 217, 710, 139, 724 do metra wilanowska i stamtąd 218 lub 107 i też jesteś na służewcu p.

5 minut piechotą na przystanek 217, potem przejazd 2 przystanki do Wilanowskiej, 5 minut czekania na 117, przesiadka pod Galerią Mokotów, przejście 150m przez 4 jezdnie wokół ronda, 3 przystanki tramwajem - i już po 50 minutach jestem w biurze. Z czego 30 minut czystej jazdy i czytania książki.

Niczym w "Nie lubię poniedziałku":
http://www.youtube.com/watch?v=v1dZBlZuZHA

Dziękuję, jednak poczekam przynajmniej na bezpośredni autobus spod Medicovera pod Galerię Mokotów. Wtedy sprzedam samochód.
konkus

Wróć do Drogi i komunikacja