Temat: Niebezpieczni motocykliści na ul. Rzeczypospolitej

Wszystko na temat dróg i komunikacji w Miasteczku Wilanów

Niebezpieczni motocykliści na ul. Rzeczypospolitej

Postautor: magda2416 » 13 lip 2011, 19:18

200 km na godzinę - z taka prędkością po rzeczypospolitej poruszają się motocykliści. Moim skromnym zdaniem trzeba ich zatrzymać, szukam ludzi którzy razem ze mną stworzyliby petycję do policji, straży miejskiej żeby wyłapywali zmotoryzowanych idiotów albo żeby zamontowano progi zwalniające. Jeżeli nic z tym się nie zrobi to pewnie zacznie się dziać gdy dojdzie do pierwszej tragedii.
czekam na Państwa opinie w tym temacie.
magda2416

Re: Niebezpieczni motocykliści na ul. Rzeczypospolitej

Postautor: bartekka » 13 lip 2011, 19:55

O ile sam uwazam, ze to powazny problem i juz wspomnalem o tym na forum (i jedynie skuteczne rozwiazanie jakie mi przyszlo do glowy to wymuszenie patroli policyjnych, zwlaszcza drogowki lub sygnalizacja swietlna na skrzyzowaniu z Osia) to moim zdaniem pomysl z progami jest "od czapy". Na Al.RP nie da sie zrobic progow i nikt nigdy sie na to nie zgodzi...
bartekka

Postautor: YOGItheBEAR » 13 lip 2011, 20:00

Zgadzam się z tym, że niektórym użytkownikom dwóch kółek pod wpływem prędkości odpływają spod kasku resztki oleju, ale 200km/h? Skąd ten "dokładny" pomiar? Jeśli rzeczywiście chcemy poważnie rozmawiać, to nie używajmy retoryki tabloidów, tylko mówmy konkretnie o faktach. O tej a o tej godzinie w takim a takim kierunku jechał motocyklista z dużą (większą niż inne pojazdy) prędkością. Nie podpierajmy się wyssanymi z palca wartościami (chyba, że miał miejsce dokładny pomiar), bo z całą pewnością nie podnosi to wartości procesowej zeznań... Ten motocyklista mógł jechać zarówno z prędkością 300km/h ;) jak i 100km/h - w każdym z podanych przypadków - zbyt szybko. Ale nie epatujmy się tu liczbami, tylko rozmawiajmy rzeczowo i poważnie.
! Demostenes: Nie mów 'inni tak robią', ale pomyśl, czy przystoi aby tak robili.
! Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie chcesz - znajdziesz powód.
Awatar użytkownikaYOGItheBEAR

Osiedle/Inwestycja: Royal Axis

Postautor: magda2416 » 13 lip 2011, 21:31

Yogi nie będę robiła żadnych pomiarów, jeżeli mija mnie koleś z prędkością światła to raczej nie może jechać 100 km na godzinę. Nie będę stała przy Rzeczypospolitej z kartą i notowała o której godzinie jechał dany koleś i z jaką prędkością bo przede wszystkim nie posiadam radaru tylko po to żeby móc pisać na forum. Tak jak wcześniej napisałam uważam że trzeba coś z tym zrobić ale czytając Twojego posta czasami mam wrażenie że nie ma sensu próbować coś robić bo zawsze znajdzie się ktoś kto będzie czepiał się słów zamiast spojrzeć na dany problem ogólnie.
magda2416

Postautor: Tomek_Z » 13 lip 2011, 23:05

Magda, ogólnie czasami ogólny problem polega na przesadzaniu i nie chodzi o sam fakt, że ktoś robi źle, ale o to, że 200 brzmi [i robi większe wrażenie] niż zbyt szybko
Awatar użytkownikaTomek_Z

Osiedle/Inwestycja: Ostoja Wilanów

Postautor: loki2000 » 13 lip 2011, 23:58

w sumie to mogła być motocyklista...

a tak na serio, czy jest to rzeczywisty problem? chodniki, ścieżki rowerowe są po bokach szerokie wygodne, generalnie tereny pustawe... dzieci piłek nie kopią itp... jeśli nie bedziemy przesadzac ze ta motocyklistka jechala 200 lub 300 a np 140, to juz nie jest to problem motocyklistow tylko takze wielu samochodow... jesli sama piszesz ze gdyby jechal 100 to by Ci tak nie smignał, to oznacza, ze sama musiałas jechac 80-100 km/h... innymi slowy albo mi sie wydaje i ktos znowu kogos sie czepia, a najlepiej podejsc do sprawy stereotypowo, ze to zly motocyklista i na pewno jeszcze pil piwo a jechal 300 a moze i nawet 200, albo sami sie uderzmy w piersi i przynajmy ile razy jechalismy swoim samochodem/jednosladem 50km/h ...?

P.S. dla mnie moze tam stanac 10 fotoradorów, w koncu bedzie jak w cywilizowanych stolicach 50 km/h :)
loki2000

Postautor: YOGItheBEAR » 14 lip 2011, 1:21

magda2416 pisze:jeżeli mija mnie koleś z prędkością światła to raczej nie może jechać 100 km na godzinę.
100% prawda, bo prędkość światła to zdecydowanie więcej niż 100km/h. Nawet więcej niż 200km/h, czyli chłopak się rozpędzał... :hevil:

Jestem po Twojej stronie, jednak zwracam uwagę jak absurdalnie zaczyna brzmieć Twój skądinąd słuszny post o szaleńcach, który pojawiają się na drogach jak tylko wyjrzy zza chmur słońce. I nie jest to tylko problem Rzeczypospolitej, bo dotyczy każdego szerszego i prostszego kawałka asfaltu.

Nie oczekuję bynajmniej, że będziesz stać tam z kartką. Wystarczą konkrety dotyczące tego jednego przypadku - nie wiesz kiedy Ci śmignął? Jak zbierzemy kilka, kilkanaście takich zapisów typu: 2011.07.12 ok. 16:30 Zielone Suzuki... przepraszam zielony ścigacz, bo marki mogło nie być widać, to przynajmniej będziemy tu wiedzieli, czy rozmawiamy o jednym narwańcu, czy jest ich więcej... I czy jest jakaś prawidłowość. A wtedy będzie można zadzwonić na policję i poprosić o konkretną pomoc.

Tymczasem rzuciłaś ogólne spostrzeżenie poparte abstrakcyjnymi danymi do tego bez żadnego weryfikowalnego konkretu. I bez żadnego sensownego rozwiązania, bo robienie garbów na dwujezdniowej arterii jest nierealne! Ot, zrzuciłaś z wątroby, może jeszcze ktoś podziamgoli na motory i będzie nam wszystkim raźniej... Nie będzie, bo nie rozwiąże problemu. Może więc podejść do sprawy inaczej?
! Demostenes: Nie mów 'inni tak robią', ale pomyśl, czy przystoi aby tak robili.

Postautor: Ja_cek » 14 lip 2011, 7:56

WITA,
Inicjatywa bardzo - bardzo słuszna.
Na ostatnim spotkaniu z władzami Wilanowa dot. bezpieczeństwa i porządku publicznego zgłaszałem problem przekraczających prędkość i bardzo głośnych motocyklistów.
Problem ten oczywiście dotyczy również kierowców.
Uważam, że petycja jest bardzo dobrym pomysłem bo ma realną moc wpłynięcia na władze dzielnicowe czy radnych.
Na temat motocyklistów oraz pędzących na złamanie karku kierowców na Al. RP była już kiedyś dyskusja na forum.
http://www.e-wilanow.pl/forum/24/2485
Niestety pisałem w tej sprawie m.in. na forum z prośbą o interpelacje do p. Radnego z PO R.Krzyżanowskiego ale do dziś nie dostałem sygnału czy zajął się tą sprawą???
Postulowałem w tej materii np. aktywizację patroli drogówki
- nigdy od uruchomienia Al. RP nie widziałem tam patrolu z fotoradarem.
Uważam też, że jeśli wszyscy zaczniemy pisać w tej sprawie do władz Wilanowa chociażby e-maile oraz np. do ZDM to jest b. duża szansa na zmianę.
Podaje przydatne adresy:
bezpieczenstwo@wilanow.pl, windykacja@zdm.waw.pl, windykacja@zdm.waw.pl, krzyzanowski.rafal@wp.pl, stanislaw.orzel@intone.pl, marcinpuchalski@poczta.onet.pl, dszelag@poczta.onet.pl, ania@swiderska.info, hkrolak@wp.pl, anna_drewniak@op.pl
Korespondencja mailowa powinna zawierać: imię i nazwisko piszącego oraz jego dokładny adres. Dodatkowo musi on zawierać wyraźną zgodę na odpowiedź w formie mailowej.
Swój e-mail już wysłałem.
Podobne działania mieszkańców spowodowały zamontowanie przez ZDM na ul. Lucerny w Warszawie nowoczesnego układu powiązanych sygnalizatorów świetlnych oraz detektorów prędkości (nie mylić z fotoradarami).
Może nasi wilanowscy Radni też poprą mieszkańców w tej sprawie!!!????

Do poczytania :

„Na ulicy Lucerny będzie bezpieczniej. ZDM wprowadził system skutecznie zapobiegający przekraczaniu prędkości. Tym razem nie będą to fotoradary ani progi zwalniające...

Nowy system jest testowany na ulicy Lucerny. Po wymianie nawierzchni kierowcy w rażący sposób przekraczali tam dozwoloną prędkość. Okoliczni mieszkańcy wystąpili do Zarządu Dróg Miejskich z prośbą o interwencję. Kierowcy, pędząc na złamanie karku praktycznie uniemożliwiali przechodzenie przez ulicę.

Zarząd Dróg Miejskich zamontował system skutecznie zapobiegający przekraczaniu prędkości. Przy ulicy Lucerny postawiono układ powiązanych sygnalizatorów świetlnych oraz detektorów prędkości. W momencie przekroczenia obowiązującego ograniczenia prędkości do 50 km/h sygnalizator wyświetla sygnał czerwony, obligując prowadzącego do zatrzymania pojazdu. W przypadku zwolnienia do 50 km/h sygnał zmieni się na pulsacyjny pomarańczowy i pozwoli na kontynuowanie jazdy.

Elementy systemu regulującego prędkość umieszczono w czterech miejscach - po dwa w obu kierunkach na wysokości ulic Pielęgniarek i Antenowej. Od początku roku trwa kalibracja systemu i oswajanie kierowców z nową organizacją ruchu. Sygnalizatory są zasilane energią słoneczną. Inwestycja poprawiająca bezpieczeństwo kosztowała ok. 90 tysięcy złotych.

http://www.fotoradary.eu/
pozdr
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: Ja_cek » 14 lip 2011, 8:05

WITAM,
SZANOWNI PAŃSTWO,
jako mieszkaniec Miasteczka Wilanów oraz członek Rady Właścicieli Mieszkańców Osiedla Ostoja w Wilanowie uprzejmie proszę zapoznać się z głosami mieszkanców Miasteczka Wilanów w sprawie ogromnego problemu jakim jest przekraczanie prędkości i hałas powodowany przez kierowców oraz szczególnie motocyklistów na Al. Rzeczpospolitej w Wilanowie.
http://www.e-wilanow.pl/forum/24/2485
http://www.e-wilanow.pl/forum/6/2737?p=23329#p23329
Na drodze tej od Al.Wilanowskiej do ul. Klimczaka odbywają się regularne wyścigi motocyklowe/samochodowe oraz nagminnie łamane są ograniczenia prędkości przez kierowców(kierowcy oraz motocykliści stają z reguły po obu stronach ww. drogi: od Al.Wilanowskiej lub od strony ul. Klimczaka).
Niestety również "zwykli" kierowcy korzystając z dogodności tej drogi-łamią tam bardzo często przepisy ruchu drogowego.
Problem ten wynika paradoksalnie m.in. z bardzo dobrego stanu tej drogi i jego wyprofilowania (niedawno oddana, prosta jak stół) brakiem sygnalizacji świetlnej na jedynym skrzyżowaniu z ulicą Oś Królewska oraz zerowym zaintersowaniam tym ciągiem drogówki (nigdy nie widziałem tak patrolu Policji z fotoradarem).
Ścigający się motocykliści generują ogromny hałas (dotkliwy szczególnie nocą) są też realnym zagrożeniem dla normalnych użytkowników dróg oraz pieszych (przechodzących bez świateł na ul. Oś Królewska).
W podobnej sprawie działania mieszkańców, radnych i władz miejskich spowodowały zamontowanie przez ZDM na ul. Lucerny w Warszawie nowoczesnego układu powiązanych sygnalizatorów świetlnych oraz detektorów prędkości, który rozwiązał analogiczny problem (info-link-poniżej).
Bardzo proszę o zajęcie sie ta sprawą.
http://www.fotoradary.eu/

Zgadzam się na udzielnie mi odpowiedzi w formie elektronicznej.

Z poważaniem
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: bartekka » 14 lip 2011, 8:19

loki2000 pisze:w sumie to mogła być motocyklista...

a tak na serio, czy jest to rzeczywisty problem? chodniki, ścieżki rowerowe są po bokach szerokie wygodne, generalnie tereny pustawe... dzieci piłek nie kopią itp... jeśli nie bedziemy przesadzac ze ta motocyklistka jechala 200 lub 300 a np 140, to juz nie jest to problem motocyklistow tylko takze wielu samochodow... jesli sama piszesz ze gdyby jechal 100 to by Ci tak nie smignał, to oznacza, ze sama musiałas jechac 80-100 km/h... innymi slowy albo mi sie wydaje i ktos znowu kogos sie czepia, a najlepiej podejsc do sprawy stereotypowo, ze to zly motocyklista i na pewno jeszcze pil piwo a jechal 300 a moze i nawet 200, albo sami sie uderzmy w piersi i przynajmy ile razy jechalismy swoim samochodem/jednosladem 50km/h ...?

P.S. dla mnie moze tam stanac 10 fotoradorów, w koncu bedzie jak w cywilizowanych stolicach 50 km/h :)

Problemem raczej nie jest sama predkosc - co kultura jazdy i organizowanie sobie rajdow na Al. Rp.

Nie jest (niestety) czyms niespotykanym nocna impreza kilku motocyklistow, ktorzy korzystajac z urokow lata wpadaja na AL. np. o 23, ustawiaja sie w szeregu, kreca motocykle do odciecia i rura, jazda na jednym kole, wyscigi etc.

I tak kilka razy.

ps. ja - mimo, ze mieszkam przy Al. RP drogowke widzialem u nas raz. Doslownie jeden raz nieoznakowany radiowoz z wideorejestratorem smigal po Al.
bartekka

Postautor: Veegoo » 15 lip 2011, 23:07

Wydaje mi się że to walka z wiatrakami, ale Policja mogła by oddelegować ze dwa motocykle służbowe na patrol na Alei RP co drugi/trzeci dzień.
Veegoo

Postautor: Sebol » 17 lip 2011, 10:39

Tylko radary takie jak na skrzyżowaniu w Tarczynie trasa E7 Warszawa - Radom.
Wystarczy że zainstalują taki sprzęt skrzyżowanie Al. RP / Oś królewska.
Ustawią prędkość maks. 50 km/h i reakcję na przejazd na czerwonym.
Problem z nadmierną prędkością zniknie i hałas będzie odpowiednio niższy. Wpływy do budżetu miasta znaczne.
Tylko koszty instalacji duże, ale jeśli ma być bezpiecznie dla mieszkańców to warto, życie człowieka jest bezcenne.

Kilka fotek o czym piszę:
Załączniki
41ddd368105a65f8med.jpg
53e6899bf2ea6dd7med.jpg
85c7f9e70ca14e3amed.jpg
e740e569e309a85dmed.jpg
Sebol

Postautor: M@tteo » 20 lip 2011, 21:29

Brawo Yogi za rzeczowe podejście i nie poddawanie się tabloidyzacji. Walczmy z wariatami ale wszystkimi a nie z kilkoma przedstawicielami jednej z grup zmotoryzowanych.
Policzcie sobie ile motocykli jeździ codziennie po Al. Rzeczpospolitej, ile z nich jedzie zgodnie z przepisami, ile troszkę za szybko ale nie szybciej niż samochody a ile realnie "Wasze 200 km/h", jedzie na jednym kole itp. Uwierzcie, że statystyka nie będzie tu na korzyść tych którzy uważają że wszyscy motocykliści to ZŁOOO. Jak poczytacie inne moje wypowiedzi na forum to zobaczycie że jestem normalnym pomocnym i miłym sąsiadem który jeszcze nigdzie na nikogo nie naskakiwał - to tak jakby ktoś myślał że szukam zwady, nie ja po prostu nie cierpię generalizowana i niesprawiedliwego ładowania wszystkich do jednego worka.
M@tteo
Awatar użytkownikaM@tteo

Osiedle/Inwestycja: Ostoja Wilanów

Postautor: YOGItheBEAR » 20 lip 2011, 22:58

M@tteo pisze:Jak poczytacie inne moje wypowiedzi na forum to zobaczycie że jestem normalnym pomocnym i miłym sąsiadem który jeszcze nigdzie na nikogo nie naskakiwał...
Normalnie zakamuflowana opcja niemiecka... :hevil:

Tak naprawdę idiotów można znaleźć na dowolnej liczbie kół, a także i bez nich. Trzeba ich tylko konsekwentnie wyłapywać i walić po kieszeni tak długo, aż się nauczą, że ich prawo do gry własnym życiem kończy się tam, gdzie zahacza o wolność i zdrowie innych. Sam nie jestem święty - też mi się zdarza "sprawdzić kucyki". Najlepiej jednak czuję się w Austrii, gdzie monitoring dróg jest na orwellowskim poziomie. I wcale nie dociera się tam do celu jakoś specjalnie później...

Spróbujmy konsekwentnie zebrać trochę danych o piratach na Rzeczypospolitej (jaki pojazd, kiedy) i dać to na tacy odpowiednim służbom. Wtedy to będzie miało sens...

Postautor: no_limit » 17 lis 2011, 10:28

Odgrzeje troche kotleta...

Mam prośbę do kierowcy srebrnej Hondy Civic coupe na tablicach zaczynających się na LU (jeżeli to czyta), żeby trochę się zastanowił co wyczynia na Al. Rzeczpospolitej a następnie ul. Sobieskiego w kierunku centrum... Widuję go dość często i to co wyprawia woła o pomste do nieba. To że dwukrotnie udało mu się na mnie wymysić pierwszeństwo jakoś przeżyje, ale jazda z nadmierną prędkością na każdym możliwym odcinku (prędkości pewnie powyżej 120 km/h nie są mu obce), zmienianie pasów bez kierunkowskazów, jazda buspasem, czy tak jak dzisiaj niezjechanie ze skrzyżowania i chwilowe przyblokowanie o 7.40 Doliny służewieckiej sprawia że czasami żaluje że nie mam uprawnień drogówki...
Dodam tylko że wszystkie te "wyczyny" zaobserwowam w kilka różnych dni. Nie wiem co jest powodem takiej jazdy, ale proponuje troche wcześniej nastawiać budzik :roll:
no_limit

Wróć do Drogi i komunikacja