Temat: skrzyżowanie Al. Rzeczypospolitej i Branickiego

Wszystko na temat dróg i komunikacji w Miasteczku Wilanów

skrzyżowanie Al. Rzeczypospolitej i Branickiego

Postautor: Aga » 09 sie 2011, 13:34

Witam,
od kilku (a może już od kikunastu) dni moje oczy cieszy wybudowane w końcu skrzyżowanie z Al. Rzeczypospolitej i ul. Branickiego. Na moje laickie oko wszystko już jest, włącznie z lampami (które niestety nie świecą) i wymalowanymi pasami. Czy może ktoś wie, kiedy i na jakich zasadach będzie tam puszczony ruch? I gdzie bedzie przystanek autobusowy?
Pozdrawiam
Aga
Aga

Re: skrzyżowanie Al. Rzeczypospolitej i Branickiego

Postautor: mefius1 » 09 sie 2011, 14:13

Hej Ago,
tuż przed (lub też za, zależy jak stoisz) skrzyżowaniem jest wybudowana zatoczka. Sądzę, że tam będzie przystanek.
pozdr
Awatar użytkownikamefius1

Postautor: norbert » 09 sie 2011, 22:21

Tak, też baaaaardzo mnie ciekawi, kiedy to będzie i czy już jest to skrzyżowanie połączone z drogą do Medicover'a?
Awatar użytkownikanorbert

Osiedle/Inwestycja: Wilanów ONE

Postautor: Aga » 09 sie 2011, 23:38

Muszę sprostować - dzisiaj skrzyżowanie jest oświetlone (za to dla odmiany ciemno na początkowym odcinku Alei, od Sobieskiego).
Połączenie z drogą do Medicovera jest, ale mało cywilizowane. Przejechać jednak się da, jeśli znikną zapory. Ciekawe tylko co urzędnicy na takie rozwiązanie...
No i kiedy autobus będzie dojeżdżał do Branickiego (Mefius1, dzięki za info o przystanku:) ). Byłoby fajnie....
Aga

Postautor: ktx » 10 sie 2011, 9:11

No byłoby fajnie tylko, że od 3 tygodni robotnicy chyba na urlopie... dzieje się tam tyle, że uhuhhuu. Przedwczoraj ktoś tam chyba siał trawę ale tylko przy ścieżce rowerowej. No 8 godzin to za mało, żeby wszystko zasiać ;). Brak oznakowania, świateł i posprzątania. Pomijam fakt, że starsza cześć jezdni została zniszczona przez zapory i ciężkie maszyny, które tam stały. Na moje oko z takim zapałem to jeszcze z 3 miesiące potrzeba do otwarcia tej ulicy (a może tylko do ukończenia).

Niestety radni też chyba na urlopach bo nikt nie potrafi odpowiedzieć na kilka prostych pytań związanych z tą budową. A miło byłoby gdyby ktoś z radnych zainteresował się tym poważniej bo ta budowa to kpina. Dzisiaj nie ma tam nikogo...
ktx

Postautor: norbert » 10 sie 2011, 23:00

A ja się pytam gdzie jest dwoje radnych, na których to zagłosowałem i którzy reprezentują nasze MW???
Awatar użytkownikanorbert

Osiedle/Inwestycja: Wilanów ONE

Postautor: ktx » 10 sie 2011, 23:41

No jak to gdzie? Na urlopach część a część zajmuje się drzewkami na osi królewskiej - bo podobno gniją:) także czekamy na urlopowiczów:) no chyba, że to za ciężki temat...
ktx

Postautor: karadzi » 11 sie 2011, 10:44

Witam,
wywołana, wyjaśniam, że u mnie juz dawno po urlopie i nie wiem czemu ma służyć taki "przytyk" :-( A losem drzewek interesuje się sporo osób, zwłaszcza te, które własnorecznie je sadziły lub ufundowały. Miło , że czytacie :-)

Informuję, że w sprawie skrzyżowania Al.RP z ul. Branickiego juz złożyliśmy interpelację. Właśnie, mimo wakacji nie śpimy, gdyż organizując spotkanie trójstronne w lipcu uzyskalismy deklaracje dot . min. tej i innych spraw. Aktualnie złozyliśmy tez interpelacje w tych tematach deklarowanych, a przedłużających się i/lub zapomnianych przez miasto lub Polnord, tj. projekt organizacji ruchu ul. Kazachskiej, Plac miejski, ul. Klimczaka i własnie w.w. skrzyżowanie.

Generalnie, dziękuję za czujność w sprawach i gorąco zachęcam do kontaktu bezpośredniego, wszystkich, którym nieobojętne są konkretne tematy naszej okolicy. Tak też prościej, zwłaszcza zanim wysnuje się wnioski publicznie o czyjejś robocie.
A obok wszystkiego - czasem zwyczajnie nie nadążamy, dysponując wyłącznie czasem prywatnym, poza pracą zawodową, wrzucać na fora lub www wszystkie bieżące dokumenty.

Naprawdę zapraszam :-) - katarzyna.radzikowska@onet.pl, 502 579 008.

Pozdrawiam serdecznie
Kasia Radzikowska
SMMW
Awatar użytkownikakaradzi
Radny

Postautor: ktx » 11 sie 2011, 10:56

Przepraszam,
Może trochę przegiąłem... :)
Dziękuję za wyjaśnienia.
Martwiłem się, że sprawa została pozostawiona sama sobie bo na stronie smmw.org również brakuje informacji o aktualnych interpelacjach i odpowiedziach. Na fejsbukowym fanpejdżu też pisałem itd. Cisza...
Dziwi mnie też to, że dużo inwestycji w mieście opisane jest na stronach miasta W-wa (lub innych typu ZRiKD), dzielnicy itd wraz z terminem ukończenia, aktualnych postępach. Niestety al. Rzeczypospolitej to temat TABU w sieci. Nigdzie nie ma jej wpisanej. Tak jakby ta inwestycja nie istniała (przepraszam istnieje ale tylko jest mowa o starym zakończonym już odcinku). Szkoda...
No i dlatego poniosło mnie trochę...
ktx

Postautor: karadzi » 11 sie 2011, 17:26

Spoko i dzięki, szacunek :-)))

Ale faktycznie musimy nadgonić z aktualizacjami na www.

Z ta Al. RP to jest dziwna sprawa. Mieli to zakończyc jesienia ubiegłego roku, dlatego tez nasz poprzedni burmistrz chwalil się, nie widząc drogi na oczy, że to juz gotowe :-(. Szczęśliwie, to były burmistrz.
Stąd mysle, że na www miasta brak info o tej inwestycji, bo głupio o tym pisac.

Generalnie, to inwestycja miejska i właściwie Dzielnica ma niewiele do pogadania w tym temacie, zwłaszcza, że buduje ZRiKD. Słyszałam, że ta firma przerzuca pilnie sprzęt na Konstancin, więc z końcem lipca mieli zakończyc u nas. Podejrzewam, że zwyczajnie trawają odbiory, czyli formalności, a przez urlopy w urzędach to sie tak przedłuża.

Licze, że naprawdę niebawem skorzystamy z nowego przystanku i skrzyżowania. Prywatnie tez będe bardzo zadowolona, bo mieszkam niedaleko i to bedzie najblizszy przystanek :-) Swoja droga trzeba będzie pomyslec i skłonić decydentów do zabezpieczenia jakiś ścieżek, czyli dojść do przystanku, zwlaszcza jak się zacznie jesień....to popłyniemy w błocie na Branickiego :-(

Jeszcze raz dzięki za aktywność i czujnośc, to siłą rzeczy też nas mobilizuje :-)

Pozdrawiam serdecznie
Katarzyna Radzikowska
SMMW
Radny

Postautor: ktx » 18 sie 2011, 10:50

żeby nie było odliczam kolejny tydzień:) zastanawiam się czy odbiór może odbyć się gdy nie jest skończona droga? bo w moim rozumieniu skończona oznacza, że można z niej skorzystać po odbiorze. A nie wygląda na to aby tak było...
ktx

Postautor: karadzi » 18 sie 2011, 12:34

Dziś w UD o godz. 17.00 odbędzie się Komisja Budżetu i Inwestycji /co prawda na inny temat/. Korzystając z obecności merytorycznych urzędników chcemy dopytać o aktualnie prowadzone w MW inwestycje, w tym oczywiście temat naszego skrzyżowania. Co prawda to nie inwestycja dzielnicowa, ale liczę choć na podstawowe informacje. Chętnych oczywiście zapraszam.

Pozdrawiam
KR
Radny

Postautor: ktx » 18 sie 2011, 13:05

o! to super! oczywiście prośba o relację:)) wielka prośba:)
ktx

Postautor: ktx » 19 sie 2011, 11:16

czy coś wiadomo? mam nadzieję, że ktoś na komisji udzielił jakiś konkretnych informacji
ktx

Postautor: karadzi » 19 sie 2011, 15:34

Witam,
oceniem wczorajszą komisję źle i nic nadal nie wiemy. Przykro to pisac, ale to była strata czasu. Epitety pominę.

Przyszedł pracownik merytoryczny /nie przedstawiony radnym/, który na wejsciu powiedział, jak tylko dowiedział się o możliwości szerszej rozmowy, że jednak nie jest merytoryczny.. i ma mało czasu. Mój wniosek o dodanie pkt. Sprawy różne, bo bylo kilka pytań w obszarze aktualnych inwestycji, mimo 7 głosów ZA na 11 obecnych radnych, nie przeszedł :-) Raptem zastosowano przepis, którego wczesniej nie stosowano. Zreszta sam przewodniczący nie mógł się zdecydować, czy wniosek przeszedł. Kpina:-( nadal mam watpliwośc o poprawnośc tego głosowania.
Oczywiście przedstawiciela Zarządu zabrakło....mimo zaproszenia.

Nawet w temacie głównym spotkania nie posunęliśmy się dalej, bo zaledwie dzień wczesniej wykonano działania, których efekt będzie znany dopiero za 1 -2 tygodnie, stąd nie wiem jaki był cel tej komisji. Część radnych wróciła spacjalnie z urlopu, żeby wczoraj pracować... tyle , że nie bylo nad czym.

To embargo informacyjne i sposób organizacji prac niektórych komisji, wreszcie marazm, nawet jesli urlopowy - to wysoce niewłaściwe i wkurzające.

Nic to. Postaram sie w temacie skrzyzowania popytać gdzie indziej i napisze, jak się czegoś konkretnego dowiem.

Na razie
Kasia Radzikowska
SMMW
Radny

Wróć do Drogi i komunikacja