Temat: skrzyżowania w MW
• Strona 1 z 2 • 1, 2
skrzyżowania w MW
Drodzy Sąsiedzi, od pół roku mieszkam w MW i zauważyłam pewną tendencję tutejszych kierowców, a mianowicie notoryczne wymuszanie pierwszeństwa przez osoby wyjeżdżające z dróg oznaczonych znakiem "droga wewnętrzna", szczególnie, jeśli z tej wewnętrznej skręcają w prawo.... Jak skręca w prawo to jest panisko! Sąsiedzi, a szczególnie ty kierowco, który zwymyślałeś mnie dziś za śmiały fakt upomnienia cię klaksonem, jeśli zbliżasz się do skrzyżowania i widzisz przed sobą po którejkolwiek stronie, przekreślony znak drogi wewnętrznej, to znaczy, że włączasz się do ruchu. I nie ma siły, żebyś miał pierwszeństwo... choćbyś nie tylko skręcali z niej w prawo, ale i frunął w górę...!
Również bardzo dziękuję wszystkim tym, którzy na siłę przepuszczają mnie wyjeżdżającą z drogi wewnętrznej (z Herbu Leliwa na Oś Królewską) - ale nie skorzystam. Jak zaczną mnie przepuszczać przy wyjeździe z garażu, to stwierdzę, że mieszkam na osiedlu debili... (przepraszam za ostre słowa, ale dzisiejsze zajście przebrało miarkę mej uprzejmości).
Pozdrawiam wszystkich Kierowców
Również bardzo dziękuję wszystkim tym, którzy na siłę przepuszczają mnie wyjeżdżającą z drogi wewnętrznej (z Herbu Leliwa na Oś Królewską) - ale nie skorzystam. Jak zaczną mnie przepuszczać przy wyjeździe z garażu, to stwierdzę, że mieszkam na osiedlu debili... (przepraszam za ostre słowa, ale dzisiejsze zajście przebrało miarkę mej uprzejmości).
Pozdrawiam wszystkich Kierowców
- Gosiek
- Osiedle/Inwestycja: Royal Axis
Re: skrzyżowania w MW
Witam sąsiadkę.
Chęć wyrażenia bólu mobilizuje - pierwszy post na forum i od razu z pretensjami
Ad rem - jeżdżąc trochę dłużej tą drogą nie zauważyłem, by Herbu Leliwa była drogą wewnętrzną, pewnie podobny brak spostrzegawczości dotyka innych kierowców, którzy wolą zastosować zasadę prawej ręki niż wymusić pierwszeństwo.
Używanie klaksonu nie jest zachowaniem polecanym w środku osiedla - ktoś może właśnie spać (także w środku dnia - nie wolno?), pobliscy piesi mogą doznać zawału od nagłego hałasu itd.
Na koniec - ważne, że masz pierwszeństwo, ważniejsze, czy żeby to udowodnić, dasz się zabić w wypadku.
Pozdrawiam i więcej dystansu życzę.
Chęć wyrażenia bólu mobilizuje - pierwszy post na forum i od razu z pretensjami
Ad rem - jeżdżąc trochę dłużej tą drogą nie zauważyłem, by Herbu Leliwa była drogą wewnętrzną, pewnie podobny brak spostrzegawczości dotyka innych kierowców, którzy wolą zastosować zasadę prawej ręki niż wymusić pierwszeństwo.
Używanie klaksonu nie jest zachowaniem polecanym w środku osiedla - ktoś może właśnie spać (także w środku dnia - nie wolno?), pobliscy piesi mogą doznać zawału od nagłego hałasu itd.
Na koniec - ważne, że masz pierwszeństwo, ważniejsze, czy żeby to udowodnić, dasz się zabić w wypadku.
Pozdrawiam i więcej dystansu życzę.
- mrm74
Kolejnym takim skrzyżowaniem jest Sarmacka-Klimczaka, tak dzieją się takie akcje, że szok ..... przejeżdżam przez nie po kilka razy dziennie i naprawdę nie raz, nie dwa a inni skasowali by i mnie i siebie również, a trąbienie słychać na porządku dziennym, najbardziej niebezpieczne są osoby nie zamieszkujące tutaj i przejeżdżające przypadkiem 
-
deps
Jeśli chodzi o Sarmacką-Klimczaka, to rzadko widzę wymuszenia. Częściej sytuacja wygląda tak, że 4 pojazdy stoją i nikt nie wie kto ma ruszyć pierwszy. Wygrywa najodważniejszy.
Mnie to jakoś nie boli, ale jakby trzeba było sobie wyremontować jakąś część auta, to chyba w Miasteczku długo by jeździć nie trzeba
Mnie to jakoś nie boli, ale jakby trzeba było sobie wyremontować jakąś część auta, to chyba w Miasteczku długo by jeździć nie trzeba
- sober
ludzie po prostu nie wiedza, co ten znak oznacza
trzeba uwazac
prawde mowiac to oznakowanie nie jest najlepsze, powinno byc zdublowane znakiem stop czy czyms takim. co zrobi np. obcokrajowiec ? dodatkowo dla kogos jadacego droga z pierwszenstwem nie ma informacji, ze droga po prawej jest wewnetrzna. wiec jesli ktos nie jest tutajszy prawdopodobnie sie zatrzyma.
nie bardzo natomiast rozumiem w czym jest problem jesli ktos chce umozliwic Ci wlaczenie sie do ruchu, w cywilizowanych krajach jest to na porzadku dziennym.
trzeba uwazac
prawde mowiac to oznakowanie nie jest najlepsze, powinno byc zdublowane znakiem stop czy czyms takim. co zrobi np. obcokrajowiec ? dodatkowo dla kogos jadacego droga z pierwszenstwem nie ma informacji, ze droga po prawej jest wewnetrzna. wiec jesli ktos nie jest tutajszy prawdopodobnie sie zatrzyma.
nie bardzo natomiast rozumiem w czym jest problem jesli ktos chce umozliwic Ci wlaczenie sie do ruchu, w cywilizowanych krajach jest to na porzadku dziennym.
- bonegn
Zgoda, w szczególności w kwestii braku informacji o drodze wewnętrznej dla jadącego z pierwszeństwem i korzystania z uprzejmości innych, ale z tym obcokrajowcem - przypomina mi się dowcip, którego pointa brzmiała "niech się uczy języków" - tak poważnie, jeżdżąc w danym kraju, trzeba stosować się do jego przepisów.
- mrm74
Pragnę zwrócić uwagę, że sytuacja, kiedy ktoś "niepotrzebnie" ustąpi pierwszeństwa, powoduje mniejsze zagrożenie niż taka, w której ktoś "bezczelnie" wyjedzie z drogi wewnętrznej. Nie obawiałbym się więc, że cudzoziemiec namolnie
będzie ustępował pierwszeństwa, niż że po prostu wyjedzie np z Herbu Leliwa na Oś... Sytuację ratuje wprawdzie podwyższenie skrzyżowania, które wymusza wolna jazdę, jednak nieprzejrzystość oznakowania może doprowadzić do stłuczki. Szczególnie jak zrobi się chłodniej i śnieżniej.
Akurat moje spostrzeżenia co do tego skrzyżowania są takie, że powinny na nim obowiązywać albo zasady ogólne (pierwszeństwo z prawej), albo powinny na nim stanąć standardowe znaki A-7 (ustąp pierwszeństwa) i D-1 (droga z pierwszeństwem). Głupotą jest wydzielanie na takim osiedlu "dróg wewnętrznych", zwłaszcza, że zasadniczo nie różnią się one niczym od analogicznych uliczek w "niedeweloperskiej" częsci miasta. Dodatkowo niebezpieczne wydaje mi się parkowanie pojazdów przy Osi i przy Herbu w obrębie skrzyżowania. To jest niedozwolone!
Akurat moje spostrzeżenia co do tego skrzyżowania są takie, że powinny na nim obowiązywać albo zasady ogólne (pierwszeństwo z prawej), albo powinny na nim stanąć standardowe znaki A-7 (ustąp pierwszeństwa) i D-1 (droga z pierwszeństwem). Głupotą jest wydzielanie na takim osiedlu "dróg wewnętrznych", zwłaszcza, że zasadniczo nie różnią się one niczym od analogicznych uliczek w "niedeweloperskiej" częsci miasta. Dodatkowo niebezpieczne wydaje mi się parkowanie pojazdów przy Osi i przy Herbu w obrębie skrzyżowania. To jest niedozwolone!
! Demostenes: Nie mów 'inni tak robią', ale pomyśl, czy przystoi aby tak robili.
! Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie chcesz - znajdziesz powód.
-
YOGItheBEAR
dziękuję Sąsiadom za uwagi
szczególnie będę uważać na tych, którzy przepuszczają mnie, no i dam się przepuścić ;-) Ostatnio dogoniłam na światłach pana, który wymusił pierwszeństwo i gdy z uśmiechem, naprawdę bardzo uprzejmie, zwróciłam uwagę, że wyjeżdżał z drogi wewnętrznej i nie miał pierwszeństwa, usłyszałam, że MIAŁ bo wyjeżdżał z drogi wewnętrznej, która MA NAZWĘ.... zatkało mnie! Wobec tak absurdalnych odpowiedzi odechciało mi się edukacji... jak komuś wjedzie w bok to pewnie będzie wina Tuska...
Również jestem za tym aby pozdejmować wszystkie znaki dróg wewnętrznych - Rzeczpospolitej i Klimczaka jako główne, a reszta równorzędne!
pozdrawiam
Również jestem za tym aby pozdejmować wszystkie znaki dróg wewnętrznych - Rzeczpospolitej i Klimczaka jako główne, a reszta równorzędne!
pozdrawiam
- Gosiek
Gosiek - nazwij jakoś swoje auto i masz wszędzie pierwszeństwo 
A tak poważniej... Kto ma pierwszeństwo kto nie w naszym miasteczku często jest niejasne, bo znaki są różne na różnych skrzyżowaniach (skrzyżowanie dróg równorzędnych to niestety rzadko spotykany znak pionowy)... Sam się łapię na tym, że jak nie mam pewności, puszczam. Tak bezpieczniej.
A tak poważniej... Kto ma pierwszeństwo kto nie w naszym miasteczku często jest niejasne, bo znaki są różne na różnych skrzyżowaniach (skrzyżowanie dróg równorzędnych to niestety rzadko spotykany znak pionowy)... Sam się łapię na tym, że jak nie mam pewności, puszczam. Tak bezpieczniej.
- NdR
Serdecznie pozdrawiam pania, ktora wyjezdzajac dzis rano z Rycerstwa Polskiego, czyli drogi wewnetrznej, chciala miec pierwszenstwo i byla mini awanturka.
Naprawde odechciewa sie tego MW, przy takich plonkerach. Juz nie wspomne o bezczelnym parkowaniu na zakazach zatrzymywania, ostatnio na Osi Krolewskiej przy Sarmackiej 10. To cale miasteczko to porazka i niestety czesciowo przez ich mieszkancow.
Naprawde odechciewa sie tego MW, przy takich plonkerach. Juz nie wspomne o bezczelnym parkowaniu na zakazach zatrzymywania, ostatnio na Osi Krolewskiej przy Sarmackiej 10. To cale miasteczko to porazka i niestety czesciowo przez ich mieszkancow.
- tubylec
Nie ma co generalizowac, matoly znajda sie w kazdej spolecznosci i MW nie jest tutaj wyjatkiem. Polecam zachowac spokoj 
-
rafael
- Osiedle/Inwestycja: Aura Park
Dziwna sprawa. Mieszkam w MW już od ponad 3 lat i jakoś jeszcze nigdy żaden kierowca na skrzyżowaniu mnie nie zdenerwował. Sami mili ludzie, wszyscy nawzajem sobie ustępują, nawet przy wyjeździe z garażu się zdarzy, że ktoś poczeka, uśmiechnie się i przepuści.
Ja chyba żyję w innym świecie. Ale dobrze mi tu
.
Niestety, nie można tego samego powiedzieć o parkingowych piratach. Ale to już osobny temat-rzeka.
Ja chyba żyję w innym świecie. Ale dobrze mi tu
Niestety, nie można tego samego powiedzieć o parkingowych piratach. Ale to już osobny temat-rzeka.
- konkus
W Miasteczku ewidentnie brakuje Straży Miejskiej. Jeden patrol w przeciągu godziny mógłby z mandatów dla nieprawidłowo parkujących spokojnie uzbierać na swoje miesięczne pensje. A nam wszystkim (może w pierwszym momencie poza ukaranymi) - żyłoby się lepiej.
! Demostenes: Nie mów 'inni tak robią', ale pomyśl, czy przystoi aby tak robili.
-
YOGItheBEAR
Chodzili wczoraj wieczorem po całej Sarmackiej i podobno spisywali auta zaparkowane nieprawidłowo.
-
deps
Ja się zastanawiam nad jakimś gigantycznym megafonem na skrzyżowaniu Sarmackiej i Klimczaka, który potrafiłby czasem ryknąć "Rusz d..ę!" do mało zdecydowanych.
Za to jak oni się z tej prawej strony zawsze pięknie w oczy patrzą
Za to jak oni się z tej prawej strony zawsze pięknie w oczy patrzą
- sober
• Strona 1 z 2 • 1, 2