Temat: Skrzyżowanie Al.RP / Oś Królewska
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Skrzyżowanie Al.RP / Oś Królewska
Temat pojawił się już gdzie indziej - jednak dla porządku otwieram dyskusje tutaj. Chodzi o światła na skrzyżowaniu Al.RP i Osi Królewskiej. Wspominaliśmy już wielokrotnie o tym, że odcinek Al.RP w pobliżu Osi to dla niektórych taka "szybka prosta". W efekcie na coraz ruchliwszym skrzyżowaniu (Scandinavian, Avangarden, NRKM...) zaczyna dochodzić do nieprzyjemnych sytuacji. Rozwiązaniem problemu byłoby uruchomienie sygnalizacji. Pojazdy skręcające w lewo w i z Osi miałyby komfort, jednocześnie nie podejmowały by desperackich prób "zmieszczenia się" pomiędzy pędzącymi Al.RP. Poprawiłoby to tez bezpieczeństwo jadących Al.RP i zmusiłoby co bardziej krewkich do zauważenia, że znajdują się w mieście, nie na trasie OSu...
Instalacja sygnalizacji miałaby również niebagatelny wpływ na bezpieczeństwo pieszych na trasie pomiędzy przystankiem autobusowym a w/w osiedlami.
Formułuję więc apel o poważne rozważenie instalacji sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu AL.RP i Osi Królewskiej.
Instalacja sygnalizacji miałaby również niebagatelny wpływ na bezpieczeństwo pieszych na trasie pomiędzy przystankiem autobusowym a w/w osiedlami.
Formułuję więc apel o poważne rozważenie instalacji sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu AL.RP i Osi Królewskiej.
! Demostenes: Nie mów 'inni tak robią', ale pomyśl, czy przystoi aby tak robili.
! Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie chcesz - znajdziesz powód.
-
YOGItheBEAR
- Osiedle/Inwestycja: Royal Axis
Re: Skrzyżowanie Al.RP / Oś Królewska
sorki, że tak brutalnie, ale ten apel to do kogo? innych forumowiczów?
- loki2000
Yogi, chyba lekko przesadzasz z tymi "desperackimi próbami zmieszczenia się pomiędzy pędzącymi Al. RP". Po Al. RP nie jeżdżą nieprzerwane potoki samochodów, które nie pozwalają na skręt w Oś ani na wyjazd z niej w którąkolwiek stronę.
Natomiast widzę sytuację, w której światła będą funkcjonowały jak na skrzyżowaniu Al. Wilanowskiej z Pomidorową (to te światła w połowie drogi między Dolinką a Al. RP, przed Kresowiakiem) - podjeżdża jeden samochód do wyjazdu, na Al. Wilanowskiej zapala się czerwone, samochód przejeżdża.. i wszyscy stoją przez ok. 2 minut. W tym czasie żywej duszy nie ma..
Poza tym na skrzyżowaniu Al. RP i Osi jest rezerwa pomiędzy pasami gdzie można na spokojnie się zatrzymać, przeczekać ruch i skręcić. Ja nie widzę problemu, ale może jestem krótkowzroczny.
No chyba, że chodzi o to żeby poskromić rajdowców. Ale to już inna bajka.
Natomiast widzę sytuację, w której światła będą funkcjonowały jak na skrzyżowaniu Al. Wilanowskiej z Pomidorową (to te światła w połowie drogi między Dolinką a Al. RP, przed Kresowiakiem) - podjeżdża jeden samochód do wyjazdu, na Al. Wilanowskiej zapala się czerwone, samochód przejeżdża.. i wszyscy stoją przez ok. 2 minut. W tym czasie żywej duszy nie ma..
Poza tym na skrzyżowaniu Al. RP i Osi jest rezerwa pomiędzy pasami gdzie można na spokojnie się zatrzymać, przeczekać ruch i skręcić. Ja nie widzę problemu, ale może jestem krótkowzroczny.
No chyba, że chodzi o to żeby poskromić rajdowców. Ale to już inna bajka.
-
garneck
To ja mam apel do jadących Al. RP w stronę Wilanowskiej. Jak widzicie, że ktoś próbuje wyjechać z Osi w prawo, to zjedźcie na lewy pas. Wy wszyscy tacy "zachodni" jesteście (Cannes, Niemcy i inne USA), to na pewno wiecie o co chodzi.
- sober
@ sober - osobiście zawsze tak robię, ale tez mam apel do wyjeżdzających z Osi na Al. RP, jak zjechałem na lewy pas, abyś mógła/ógł się włączyć sprawnie do ruchu (na prawym pasie) to nie zajeżdzaj mi drogi także wjeżdzając na lewy pas
bo to już jest wymuszenie (przynajmniej na Zachodzie ;p - choć nie wiem o co chodzi z tym Zachodem ;p) ...
- loki2000
Apel jest - nie ukrywam, głównie do naszych Radnych
Zakładam, że wiedzą, gdzie należy nacisnąć, aby był odzew. Sam się na tym nie znam, ale jeśli trzeba, to się włączę w proces lobbingowy.
Co do desperacji - osobiście nie mam problemu z przejechaniem gdziekolwiek i kiedykolwiek (o ile przepisy pozwalają
). Widzę jednak innych, którym to już takiej łatwości nie sprawia. Widzę też przejście dla pieszych między przystankiem, a całkiem sporymi inwestycjami, widzę też rajdowców.
Jedne światła, wiele korzyści.
Jako kierowca wiem doskonale, że źle ustawiona sygnalizacja to utrapienie na drodze. Jednak to, że jest źle ustawiona, to nie wina sygnalizacji. Argument, że gdzieś światła źle funkcjonują, to nie argument przeciw światłom...
Co do desperacji - osobiście nie mam problemu z przejechaniem gdziekolwiek i kiedykolwiek (o ile przepisy pozwalają
Jedne światła, wiele korzyści.
Jako kierowca wiem doskonale, że źle ustawiona sygnalizacja to utrapienie na drodze. Jednak to, że jest źle ustawiona, to nie wina sygnalizacji. Argument, że gdzieś światła źle funkcjonują, to nie argument przeciw światłom...
! Demostenes: Nie mów 'inni tak robią', ale pomyśl, czy przystoi aby tak robili.
-
YOGItheBEAR
- Osiedle/Inwestycja: Royal Axis
Yogi, ja nie mówię, że skoro na Wilanowskiej funkcjonują jak funkcjonują to znaczy, że jak na Al. RP podstawią światła to będzie dokładnie to samo - i dlatego jestem przeciw.
Ja po prostu wyrażam swoją obawę wobec takiej sytuacji. Jeśli postawią światła - płakać nie będę. Będą to kolejne z kilkudziesięciu świateł które muszę minąć po drodze to domu.
Ale jakby kto się mnie spytał o zdanie - to jestem przeciw.
Ja po prostu wyrażam swoją obawę wobec takiej sytuacji. Jeśli postawią światła - płakać nie będę. Będą to kolejne z kilkudziesięciu świateł które muszę minąć po drodze to domu.
Ale jakby kto się mnie spytał o zdanie - to jestem przeciw.
-
garneck
Wyjeżdżam/wjeżdżam na tym skrzyżowaniu co najmniej dwa razy dziennie i nigdy nie miałem z tym problemów. Ok czasem trzeba postać z 15 sekund, ale żeby był to problem??? Bardzo wielu jadących od Klimczaka do Wilanowskiej zmienia pas na lewy, żeby umożliwić włączenie.
Jestem przeciwny światłom w tym miejscu dopóki ruch jest taki, jak teraz i dopóki nie ma przebicia na wprost w kierunku Urysnowa.
Jestem przeciwny światłom w tym miejscu dopóki ruch jest taki, jak teraz i dopóki nie ma przebicia na wprost w kierunku Urysnowa.
- mvoiture
A ja jestem "za" ze względu na:
- pasjonatów prucia Al. Rp ile fabryka dała (spróbujcie bez strachu przeskoczyć pieszo po zmroku przez pasy ...);
- ignorantów wyjeżdzających z Osi na Al. Rp bez ustąpienia pierszeństwa lub po prostu na skos i jeszcze wygrażajacych agresywnie pięściami jak im się zwraca uwagę...
i wpisałam się w tej sprawie do "księgi życzeń" u Radnych:
http://www.e-wilanow.pl/forum/98?p=27283#p27280
- pasjonatów prucia Al. Rp ile fabryka dała (spróbujcie bez strachu przeskoczyć pieszo po zmroku przez pasy ...);
- ignorantów wyjeżdzających z Osi na Al. Rp bez ustąpienia pierszeństwa lub po prostu na skos i jeszcze wygrażajacych agresywnie pięściami jak im się zwraca uwagę...
i wpisałam się w tej sprawie do "księgi życzeń" u Radnych:
http://www.e-wilanow.pl/forum/98?p=27283#p27280
-
wawra
- Osiedle/Inwestycja: Ostoja Wilanów
Apropos pasjonatów prucia - widzieliście ślady hamowania na Al. Rp w kierunku skrzyżowania z Klimczaka, przed skrętem w uliczkę osiedlową na Ostoję? Ślady mają jakieś 100m długości, w połowie jeden ślad urywa się chwilowo na krawężniku od strony chodnika i ciągnie dalej po odbiciu się od niego.
Gdyby ten pasjonat jechał w przeciwnym kierunku i ktoś z Osi właśnie by się włączał to nie byłoby szans na uniknięcie kolizji.
W przyszłości, kiedy ruch w MW będzie zdecydowanie większy - światła w tym miejscu na pewno będą konieczne, teraz być może nie ma takiej potrzeby, ale na pewno już teraz nie zaszkodzi o tym myśleć i np. podrzucać pomysły Radnym jak to właśnie proponuje Yogi
Gdyby ten pasjonat jechał w przeciwnym kierunku i ktoś z Osi właśnie by się włączał to nie byłoby szans na uniknięcie kolizji.
W przyszłości, kiedy ruch w MW będzie zdecydowanie większy - światła w tym miejscu na pewno będą konieczne, teraz być może nie ma takiej potrzeby, ale na pewno już teraz nie zaszkodzi o tym myśleć i np. podrzucać pomysły Radnym jak to właśnie proponuje Yogi
facebook.com/pantunieszczal
-
klientwkrawacie
- Osiedle/Inwestycja: Ostoja Wilanów
Litości. Tylko nie kolejne światła. Już widzę sznur samochodów stojący na czerwonym świetle na Osi i pustą Al. RP. Może jak przebiją druga jezdnię Osi do Al. RP, ale na pewno nie teraz.
- hhpg
Nie wiem jak światła mają spowolnić piratów drogowych. Gdyby tak działały magicznie to w Warszawie mielibyśmy tylko grzecznie jeżdżących kierowców. Przecież światła przy skrzyżowaniu z Wilanowską i przy świątyni trzymają na tyle długo, że co kilkanaście sekund pojawia się bardzo duża luka do przejechania z w poprzek do Osi Królewskiej. Na dodatek ruch na tej arterii jest naprawdę mały. Korzystam ze skrzyżowania Osi z Rzeczypospolitej co najmniej 4 razy dziennie o różnych porach. Sporadycznie dochodzi do sytuacji, kiedy muszę się zatrzymać i przepuścić jadące samochody. Średnio w 8 przypadkach na 10 wjeżdżam płynnie. Uważam to skrzyżowanie za bardzo praktycznie chociażby ze względu na szeroki azyl pośrodku i możliwość bezproblemowego schowania się pomiędzy jezdniami.
Mi też od razu przy haśle "światła" pojawiają się idiotycznie ustawione światła na Alei Wilanowskiej, które zatrzymują ruch dla duchów chyba.
Mi też od razu przy haśle "światła" pojawiają się idiotycznie ustawione światła na Alei Wilanowskiej, które zatrzymują ruch dla duchów chyba.
- Piotrek
Kolejnym swiatlom trzeba powiedziec NIE. Radzimy sobie tam dobrze bez swiatel i oszczedzamy czas.
Pomysl nie trafiony przy obecnym natezeniu ruchu, w przyszlosci byc moze warto wrocic do tematu.
Pomysl nie trafiony przy obecnym natezeniu ruchu, w przyszlosci byc moze warto wrocic do tematu.
-
rafael
- Osiedle/Inwestycja: Aura Park
Zdecydowanie przeciw.
Budowa tam sygnalizacji przy obecnym (i pewnie jeszcze nie specjalnie większym przez 2-3 lata) ruchu to wyrzucenie pieniędzy w błoto.
To, że trzeba poczekać 10-20 sekund na skręt w w Oś... moim zdaniem to nie powód do budowy sygnalizacji. Ruch pieszy na razie jest tam również znikomy.
pzdr, Paweł G
Budowa tam sygnalizacji przy obecnym (i pewnie jeszcze nie specjalnie większym przez 2-3 lata) ruchu to wyrzucenie pieniędzy w błoto.
To, że trzeba poczekać 10-20 sekund na skręt w w Oś... moim zdaniem to nie powód do budowy sygnalizacji. Ruch pieszy na razie jest tam również znikomy.
pzdr, Paweł G
- pguraj
• Strona 1 z 2 • 1, 2