Temat: Wasze wrazenia zimy 2009/2010?
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Wasze wrazenia zimy 2009/2010?
Wiekszosc mieszkan jest juz za siedlonych i mamy drugi sezon zimowy w Aura Park. Warto chyba podyskutowac nad tym jak wyglada zycie na naszym osiedlu zima...
Ja wciaz narzekam na ogrzewanie, ale to przypadlosc ostatniego pietra i moich grzejnikow - mimo ze sa lepsze niz standard wykonczenia... trudno. Kolejna rzecz zwiazana z 4 pietrem i tarasem - jakos te podgrzewane odplywy nie funkcjonuja najlepiej. Osobiscie nie widze efektow tych urzadzen, ktore tez pewnie troche kosztowaly.
Wszystkich dotycza jednak inne sprawy.
1. Nie moge sie nadziwic, ze z oczek wodnych nie zostala usunieta woda. Czy to nie zniszczy systemu nawodnienia i odwodnienia oczek?
2. Odsniezanie jakos funkcjonuje, ale z posypaniem chodnikow piaskiem z sola jest juz gorzej. Przejsciem (przez uliczke) miedzy A2 i B1 nikt sie jednak nie przejmuje i mozna sie tam ladnie polamac.
3. Odsniezanie schodow przy furtkach wejsciowych mogloby byc dokladniejsze. Tam tez jest czasami niebezpieczne.
4. Zimna parkingi powinny byc czesciej sprzatane niz latem. Wszedzie jest pelno blota. Samochod wjezdza, wszystko z niego splywa i na miejscach parkingowych robi sie bagno. Moze warto czesciej korzystac z uslug ekipy sprzatajacej?
5. Wycieraczki przy wejsciach nie spelniaja swojej roli. Gdyby byly lepsze i zbieraly snieg i bloto z butow mielibysmy czystsze korytarze...
tyle mi przyszlo do glowy. Moze macie inne uwagi?
Ja wciaz narzekam na ogrzewanie, ale to przypadlosc ostatniego pietra i moich grzejnikow - mimo ze sa lepsze niz standard wykonczenia... trudno. Kolejna rzecz zwiazana z 4 pietrem i tarasem - jakos te podgrzewane odplywy nie funkcjonuja najlepiej. Osobiscie nie widze efektow tych urzadzen, ktore tez pewnie troche kosztowaly.
Wszystkich dotycza jednak inne sprawy.
1. Nie moge sie nadziwic, ze z oczek wodnych nie zostala usunieta woda. Czy to nie zniszczy systemu nawodnienia i odwodnienia oczek?
2. Odsniezanie jakos funkcjonuje, ale z posypaniem chodnikow piaskiem z sola jest juz gorzej. Przejsciem (przez uliczke) miedzy A2 i B1 nikt sie jednak nie przejmuje i mozna sie tam ladnie polamac.
3. Odsniezanie schodow przy furtkach wejsciowych mogloby byc dokladniejsze. Tam tez jest czasami niebezpieczne.
4. Zimna parkingi powinny byc czesciej sprzatane niz latem. Wszedzie jest pelno blota. Samochod wjezdza, wszystko z niego splywa i na miejscach parkingowych robi sie bagno. Moze warto czesciej korzystac z uslug ekipy sprzatajacej?
5. Wycieraczki przy wejsciach nie spelniaja swojej roli. Gdyby byly lepsze i zbieraly snieg i bloto z butow mielibysmy czystsze korytarze...
tyle mi przyszlo do glowy. Moze macie inne uwagi?
pozdr
robert_kudelski
robert_kudelski
-
robert_kudelski
Re: Wasze wrazenia zimy 2009/2010?
Zgadzam sie w 100% ...
Chcialbym bardziej rozwinac pkt. 4
Wgarażach zamontowane sa klimatyzatory które wogole nie dzialaja .. a doprowadza to do tego ze woda stoi caly czas na miejscach postojowych a do tego zimno jak na syberi w 39 ;]
Chcialbym bardziej rozwinac pkt. 4
Wgarażach zamontowane sa klimatyzatory które wogole nie dzialaja .. a doprowadza to do tego ze woda stoi caly czas na miejscach postojowych a do tego zimno jak na syberi w 39 ;]
-
QQrydziany
- Osiedle/Inwestycja: Królewskie Przedmieście
no co do tych garaży to masakra na moim miejscu parkingowym już nic nie widać oprócz czarnego syfu
generalnei mieszkam prawie 2 miesiące i ani razu nie widziałem aby ekipa myła garaż, śmieci zbierają widziałem.
np wczoraj włączam samochód po nocy garażowania i pokazuje mi "-6,5 C" wtf? najgorsze jest to, że przy miejscu mam jakiś nawiew więc przy wyjściu z samochodu szok termiczny wieje tam chyba z -10!
np wczoraj włączam samochód po nocy garażowania i pokazuje mi "-6,5 C" wtf? najgorsze jest to, że przy miejscu mam jakiś nawiew więc przy wyjściu z samochodu szok termiczny wieje tam chyba z -10!
Pozdrawiam,
Jacek
Jacek
- JacekB2
Tak tez zwrocilem uwage na temperature w garazu. Wydaje mi sie ze jak mieszkalem na Kabatach to parking byl zima o wiele cieplejszy. Chyba ogrzewania nie stosowano bo to za duza przestrzen, ale w garazu raczej nic nie zamarzalo.
pozdr
robert_kudelski
robert_kudelski
-
robert_kudelski
Mój samochód w A1 pokazuje zimą zazwyczaj 13 stopni. Ostatnio przy tych największych mrozach temperatura w garażu spadła do 6,5.
-
Agnieszka Guryn
Hmm ciekawe. Moze to kwestia lokalizacji. Ja mam miejsce przy wyjezdzie i tez mialem czasami wskazanie ponizej 0.
pozdr
robert_kudelski
robert_kudelski
-
robert_kudelski
Miejsce postojowe (B2): woda stoi na moim cały czas, pasażer zawsze ląduje w wodzie, bez względu na pogode za oknem.
Odśnieżanie: moim zdaniem wszystko jest ok.
Sprzątanie: nadal zadziwia mnie czemu Pani która myje nam klatkę schodową nie pokusi się o wytarcie lustra z napisem "brudno" zamieszczonym tam od okolo 2 tygodni
Pozdrawiam sąsiada, który umieścił tam ten subtelny napis 
Odśnieżanie: moim zdaniem wszystko jest ok.
Sprzątanie: nadal zadziwia mnie czemu Pani która myje nam klatkę schodową nie pokusi się o wytarcie lustra z napisem "brudno" zamieszczonym tam od okolo 2 tygodni
- Ka.
1) Nie do konca zwiazane z zima ale zauwazylem, ze oswietlenie wewnetrzne (A2) nie jest kompletne. Kilka swiatel nie dziala, jedno jest chyba nawet wyrwane. Mozne wizyta elektryka raz na jakis czas by sie przydala.
2) Zostalo to juz chyba poruszane gdzie indziej, ale warte przypomnienia. Bardzo wysoka temperatura na klatkach. Cieplej niz w mieszkaniach
Czy potrzebujemy rzeczywiscie wydawac pieniadze na przegrzewanie czesci wspolnych?
2) Zostalo to juz chyba poruszane gdzie indziej, ale warte przypomnienia. Bardzo wysoka temperatura na klatkach. Cieplej niz w mieszkaniach
- wojciech.nowak
w b2 na samym koncu temp 6-8 stopni... na sarmackiej 5 w garazu temp miedzy 17-19 stopni .. moze to glupie ale im dluzej woda stoi w garazu a przy tym bardzo niska temperatura.. to wrozy tylko zle naszym samochodom
-
QQrydziany
- Osiedle/Inwestycja: Królewskie Przedmieście
Dziś rano (8.15) na termonetrze w moim samochodzie bylo - 2.
Wiec zgaduje ze w nocy jest jeszcze gorzej....
Wiec zgaduje ze w nocy jest jeszcze gorzej....
pozdr
robert_kudelski
robert_kudelski
-
robert_kudelski
Znowu zaczyna padac snieg. Jest go coraz wiecej na tarasach i dachach, a administracja osiedla udaje ze to nie jej problem. W aktach notarialnych mamy jasno napisane, ze tarasy i ogrodki sa do wylacznej dyspozycji wlascicieli, ale stanowia forme czesci wspolnej. A zapis ten powstal (na naszym osiedlu i innych) po to, zeby zabezpieczyc budynek przed takimi przypadkami jak duza ilosc sniegu, czy konieczne naprawy. Tak powiedzieli specjalisci ktorych pytalem. Wiec wywieszanie przez administracje informacji zeby usuwac samodzielnie snieg jest zanujace i niezgodne z przepisami. Ale coz mozna zrzucac z 4 pietra snieg nizej. Prosze bardzo. Jak komus stanie sie krzywda to i tak prokuratura upomni sie o kogos z administracji.
Zamiast wiec wziac sie do roboty i zabezpieczyc budynek przed sniegiem, a za chwile roztopami i zalaniami mieszkan, administracja siedzi cicho i udaje ze problemu nie ma. Tak samo jak w przypadku parkowania nieuprawnionych samochodow w garazu podziemnym, ktore uniemozliwiaja mozliwosc korzystania z wlasnych miejsc parkingowych, za ktore administracja ma czelnosc zadac co miesiac kilkadziesiat zlotych.
Jesli administracja nic nie moze i nic ja nie obchodzi to po co placic czynsz? Moze tez powinnismy udawac, ze sprawy nie ma? Nie wiem co o tym myslicie, ale moze jest czas zeby zawiadomic jakies sluzby?
Zamiast wiec wziac sie do roboty i zabezpieczyc budynek przed sniegiem, a za chwile roztopami i zalaniami mieszkan, administracja siedzi cicho i udaje ze problemu nie ma. Tak samo jak w przypadku parkowania nieuprawnionych samochodow w garazu podziemnym, ktore uniemozliwiaja mozliwosc korzystania z wlasnych miejsc parkingowych, za ktore administracja ma czelnosc zadac co miesiac kilkadziesiat zlotych.
Jesli administracja nic nie moze i nic ja nie obchodzi to po co placic czynsz? Moze tez powinnismy udawac, ze sprawy nie ma? Nie wiem co o tym myslicie, ale moze jest czas zeby zawiadomic jakies sluzby?
pozdr
robert_kudelski
robert_kudelski
-
robert_kudelski
A macie jakiś pomysł na usuwanie nadmiaru śniegu z ogródków, żeby wiosną nie powstało jezioro na dziedzińcu? Etap A ma przynajmniej wewnętrzne jeziorko, do którego spłynie woda. Mam nosić śnieg do wanny czy jak?
- elka
Dobre pytanie dołączam się też, ja mam od strony budowy ogródek, więc może tam go będę zwalać
, bo zaczyna sięgo robić naprawdę sporo ... a wiem, że po ulewach zawsze stała woda więc teraz to pewnie zrobi mi się niezłe bagno
(((
-
deps
..............zarty zartami ale ze sniegiem trzeba cos zrobic.Mam nadzieje, iz nie zostanie on po prostu zrzucony z dachow i tarasow w taki sposob, iz spowodowalby wypadek za ktory wspolnota moglaby odpowiadac. Nie chcialabym tez aby snieg polamal lub zniszczyk krzewy i drzewka w ogrodkach. Tak na marginesie to zagospodarowanie ogrodkow kosztowalo mnie kilkanascie tysiecy zlotych.Mam nadzieje, iz na dachach i tarasach deweloper umiescil stosownej wielkosci rynny zabepieczone przed gromadzeniem sie na nich lisci czy sniegu, tak jak to sie robi na swiecie, ktorymi woda bedzie splywac w dol i nie koniecznie do ogrodkow tylko do kanalizacji miejskiej. Byc moze to tylko moje pobozne zyczenie.....Tak czy inaczej chcialabym wierzyc ,iz ktos z sasiadow znajacych sie na rzeczy podsunie jakies madre rozwizanie.
EH
EH
- eheh48
A propo zrzucania śniegu... Uważam, że zrzucanie śniegu przez mieszkańców z balkonów i tarasów niżej do ogródków to zwykłe chamstwo i wieśniactwo (my swojego śniegu sie pozbylismy, teraz niech sie sasiad z dolu martwi). Z góry zaznaczam, że jeżeli osobiście zobaczę że ktoś zrzuca mi śnieg do ogródka to mu go odniose w torbach do góry z powrotem i wysypie pod drzwiami. Inaczej sie nie da. Czasami mieszkańcy zachowuja się naprawde jakby byli ze wsi. Najpierw papierosy, teraz śnieg jutro śmieci? Zastanówcie sie ludzie co robicie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
- Michu
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3