Temat: Powodzie, podtopienia i zalane garaże....

Mill-Yon

Moderatorzy: -JACO-, Gringo

Powodzie, podtopienia i zalane garaże....

Postautor: Gringo » 02 lut 2010, 0:58

Nieco kasandryznie (i przekornie) zakładam za wczasu wątek, żey był pod ręką... Nie wiem czy wszyscy są śwadomi, ale przed powstaniem miasteczka obszar ten stanowił taras (nad)zalewowy Wisły... Nie pociesza też fakt, że ewentualnie szybkotopniejący śnieg będzie spływał zgodnie z prawami grawitacji do najniżej położnych miejsc... czyli w dużej mierze do garaży podziemnych, które mogą nie dać rady odprowadzić tej wody...
Gringo

Re: Powodzie, podtopienia i zalane garaże....

Postautor: QQrydziany » 03 lut 2010, 12:49

zdaje sobie wlasnie sprawe...jak administracja nie moze normalnie posprzatac jak jest mokro to co dopiero jak ten snieg splynie .. zastanawiam sie czy nie wystawic samochod na zewnatrz jak bedzie wszystko topnialo... niejeden raz widzialem jak garaz zalewalo a z samochodow porobily sie łodzie podwodne ;]
Awatar użytkownikaQQrydziany

Osiedle/Inwestycja: Królewskie Przedmieście

Postautor: Gringo » 26 lut 2010, 21:31

Sezon powodziowy rozpoczęty... od dwóch dni (od środy, 24.II) w garażu pod A1 (ściana południowa) kilkoma strumienimi regularnie leje się po ścianach woda... grzyb chyba jest więc raczej murowany...

film #1 - cieknąca woda w garażu A1
film #2 - cieknąca woda w garażu A1
film #3 - cieknąca woda w garażu A1

Obrazek
Obrazek
Obrazek

... podziękowania wypada chyba kierować na adres korespondencyjny PBM Południe i Mill-Yon'a

Warto też za wczasu pomyśleć o zmianie nazwy osiedla... może na Aqua Park ... albo Water World... ;)

Obrazek
Gringo

Postautor: zmijka » 12 mar 2010, 12:43

;-) Tez uważam że Aqua Park byłoby trafną nazwą...Ja miałam wyznaczony termin na odwadnianie ogródka, ale odwadnianie się nie odbyło...Ma być wyznaczony nowy termin, ale aż nie chce zapeszać..Jedna moja sąsiadka miała zrobiony odpływ - trawkę pocięto na kwadraty, wyjęto darń na bok. Wykopano dół, wsadzono tam rurę odpływową, zakopano, odłożono trawkę, nawet nie było dużych zniszczeń. I jak śnieg topniał to u niej w ogródku było suchutko, a u mnie breja. Tyle że u niej łatwo było doprowadzić tą rurę do odpływu, niestety taka możliwość nie istnieje we wszystkich ogródkach...
zmijka

Postautor: rrr » 18 maj 2010, 15:19

Czy któryś z sąsiadów mieszkających na parterze ma problem z wilgocią na ścianach łączących się z tarasem/ogródkiem?
Ja od 3 dni mam podmoknięte ściany, widać wyraźnie ciemniejszą farbę w tych miejscach. Utrzymywanie się takiego stanu przez dłuższy czas może grozić zagrzybieniem.
Panowie z administracji jutro będą badać przyczynę, ale z tego co mówili mieli kilka przypadków złej izolacji ściany od ogródków, stąd podchodziła ona wodą. Podobno usunęli kilka takich usterek. Chciałbym wiedzieć czy któryś z sąsiadów miał podobny problem i w jaki sposób to zostało naprawione.
Pozdrawiam,
Awatar użytkownikarrr

Postautor: Michu » 19 maj 2010, 23:08

Dokładnie godzinę temu udałem się do samochodu w garażu w budynku a1. Moim oczom ukazał się jednak niezwykle smutny widok. Ze ścian ciurkiem leje się woda, a sufit dosłownie sypie się na głowę i przejeżdżające samochody, o sporych kałużach nie wspominając (apeluję więc do Was Drodzy Sąsiedzi - uważajcie na głowy i kochane samochody bo można je uszkodzić!!!) Dochodzę do wniosku, że jeszcze kilka dni i bezpieczniej będzie trzymać samochód na zewnątrz. Aż strach pomyśleć co by było gdyby Wisła wylała w okolicach naszego miasteczka. :-?
Michu

Postautor: Gringo » 25 maj 2010, 20:53

Szybkie rozwiązanie dla osób z platformami w garażu:

* jeśli przewidujemy na następną noc podtopienie od Wisły (przez bramę garażową) lub z ogródków (po ścianach garażu) --> stawiamy auto NA platformie i podnosimy ją jak najwyżej

* jeśli zaś nie przewidujemy powodzi a chcemy zabezpieczyć auto przed obrywającym się tynkiem z sufitu --> stawiamy auto POD podniesioną platformą (która wtedy służy za parasol)

* jeśli zaś nie chcemy złapać gumy na głębokich dzurach (sic!) w posadzce garażu (lub na ostrych wykończeniach stojaków dla platform) --> nie wjeżdżamy w ogóle do garażu

;)

Inne, kreatywe pomysły - mile widziane... dla najepszego pomysłu firmy Mill-Yon oraz PBM przygotowały atrakcyjną nagrodę-niespodziankę... :D
Gringo

Postautor: rrr » 10 cze 2010, 13:05

Czy ktoś posiada informację na temat planowanego odwadniania patio?
Awatar użytkownikarrr

Postautor: elka » 10 cze 2010, 22:31

Po zebraniu zwracałam się do PBM z prośbą o wywieszenie takiej informacji (o zakresie i terminie robót) w gablotkach, ale jak widać, bez rezultatu.
A w garażu B2 od strony etapu C coraz bardziej mokro, kamień na klatce schodowej jakby podchodził wodą. Na ścianach mieszkania coraz więcej pęknięć.
elka

Postautor: GOSIA » 12 cze 2010, 20:07

Jeżeli nie zostanie przeprowadzona kompleksowa naprawa izolacji i budowa odwodnień patio,to nasze mieszkania po prostu zgniją.Moje mieszkanie jest zawilgocone już po raz trzeci.Administracja już dwukrotnie poprawiała izolacje i suszyła ściany, ale takie łatanie nie przynosi żadnego efektu.Teraz podnoszą się panele,odłazi tynk do wysokości 1m.,a zapach -jak w slamsach. Nie dajcie się Państwo mamic pozorowanymi remontami-to nic nie daje,po miesiącu wyłazi od nowa.
GOSIA
GOSIA

Postautor: JacekB2 » 13 cze 2010, 18:09

Gosiu to nie wina Administracji tylko Generalnego Wykonawcy. To są dwie różne firmy :) ale fakt wody jest mnóstwo :/
w załączeniu zdjęcia
Załączniki
DSC_3237.JPG
DSC_3240.JPG
Pozdrawiam,
Jacek
JacekB2

Postautor: Chris » 13 cze 2010, 21:49

A może fundniemy sobie basen w patio?
Jak w hotelach.
Awatar użytkownikaChris

Postautor: JacekB2 » 13 cze 2010, 22:10

tez o tym sobei pomyslalem jak robilem te zdjecia, generalnie cały pierwszy rząd gresu na tarasie był zalany.

już miałem lecieć do ochrony po jakies worki z piaskiem, ale ktos z adminsitracji ostatecznie otworzył włazy na chodniku i woda opadła.
Pozdrawiam,
Jacek
JacekB2

Postautor: GOSIA » 14 cze 2010, 22:32

Przepraszam Was-oczywiście ,że usterki nieudolnie poprawia PBM,ale miałam na myśli ,że zgłaszałam je do administracji i że problem jest jej doskonale znany. Wszak na administracji ciąży obowiązek napraw części wspólnych.
GOSIA
GOSIA

Postautor: JacekB2 » 15 cze 2010, 7:48

GOSIA pisze:Przepraszam Was-oczywiście ,że usterki nieudolnie poprawia PBM,ale miałam na myśli ,że zgłaszałam je do administracji i że problem jest jej doskonale znany. Wszak na administracji ciąży obowiązek napraw części wspólnych.

Gosiu jeżeli są to usterki związane z "mechanicznym" działaniem tzn, jeżeli ktoś uszkodzi to przypadkowo czy specjalnie to się z Toba zgadzam, natomiast jeżeli są to usterki związane z wadą budynku to nie :) Tak czy owak zgłaszać trzeba wszystko :)
Pozdrawiam,
Jacek
JacekB2

Wróć do Aura Park