Temat: Czystość na osiedlu

Mill-Yon

Moderatorzy: -JACO-, Gringo

Czystość na osiedlu

Postautor: robert_kudelski » 11 lis 2008, 17:05

Ponieważ to już kolejny tego typu przypadek braku troski o czystość na osiedlu (co robi ochrona?) postanowiłem założyć nowy wątek. Jak to się stało, że 50 m od recepcji niemalże na środku chodnika pojawiło się to COŚ?!
Mam nadzieję, że już nikt nie ma wątpliwości w sprawie zmiany zarządcy?
Załączniki
IMG_0300.JPG
Zdjęcie "świąteczne" - 11 listopada 2008
Ostatnio zmieniony 16 cze 2010, 8:39 przez Gringo, łącznie zmieniany 2 razy
Powód: Zmiana typu tematu z 'ogłoszenie' na 'normalny' - brak nowych wpisów od 2 miesięcy
pozdr
robert_kudelski
Awatar użytkownikarobert_kudelski

Postautor: fryzjer » 11 lis 2008, 21:05

Witam,

Zarejestrowałem się dopiero wczoraj ale będę miał co robić wieczorami, jak widzę.

Z tym kontenerem to jest jakaś masakra. Śmieci wywalające się na wzór tego co widać na zdjęciu to norma. Co chwila po ulicy latają jakieś kartony. Brud i syf , a przecież to miało być osiedle na naprawdę wysokim poziomie. Panowie, którzy te kontenery czyszczą za każdym razem zostawiają wokół jakieś rzeczy. Zarządca to facet, który o niczym nie ma kompletnego pojęcia. Co on tam w ogóle robi ?

Gdy patrzę na osiedle naprzeciw nas to mnie krew zalewa. Wszystko tam wygląda lepiej. nawet cholerne flagi na święto niepodległości. Za każdym razem zwalam winę na to, że powstało wcześniej i u nas też będzie dobrze. Powoli jednak sam przestaję w to wierzyć.

Brak mi już słów.

Pozdrawiam.
fryzjer

Postautor: Pohor » 11 lis 2008, 21:39

A czy nie ma możliwości, aby taki kontener stał z tyłu budynku? Bo tak to wszyscy z okolicy na pewno podrzucają Wam swoje odpadki.
Awatar użytkownikaPohor
admin

Postautor: fryzjer » 11 lis 2008, 21:44

Witam,

Nie wiem czy to najlepszy pomysł. W sumie nikt nie będzie biegał z gruzem tak daleko. Sprawę załatwiłoby częstsze wywożenie nieczystości.

Pozdrawiam,
Paula
fryzjer

Postautor: Pohor » 11 lis 2008, 21:47

fryzjer pisze:Nie wiem czy to najlepszy pomysł.
też nie wiem. Tylko rozmyślam ;)
fryzjer pisze:W sumie nikt nie będzie biegał z gruzem tak daleko

Będzie biegał tam, gdzie będzie najbliższy kontener. I pewnie i tak będzie zadowolony, że w ogóle jest w okolicy.
Ale znów oczywiście tylko rozmyślam.

"Ja tylko niosę pomoc" :lol:
Awatar użytkownikaPohor
admin

Postautor: Woytek » 11 lis 2008, 22:28

Pohor pisze:A czy nie ma możliwości, aby taki kontener stał z tyłu budynku? Bo tak to wszyscy z okolicy na pewno podrzucają Wam swoje odpadki.

To fakt. Sam wielokrotnie widziałem zatrzymujące sie auta przy kontenerze i podrzucajacych swoje smieci burakow. Chyba w zyciu bym nie wpadl na pomysl na podjerzanie autem ze smieciami i podrzucanie im sąsiadom. Skad u ludzi takie pomysly? Czy na wsiach jest taka praktyka?
Woytek

Postautor: stalmi » 13 lis 2008, 22:57

Z tego co wiem to we wsi Warszawa to częsta praktyka :)
stalmi

Postautor: -JACO- » 23 lis 2008, 17:32

Dobija mnie spryciarz, który wyrzuca śmieci do kontenera na recycyling :roll:

Proszę spryciarza o oszczędzanie tego jednego kontenera :idea:
Awatar użytkownika-JACO-

Postautor: pola i kamyk » 25 lis 2008, 20:26

...a dziś mamy od rana kolejny kontener, nie wiem czyj, ale jest już PRAWIE PEŁNY, ciekawe czy jutro go zabiorą, czy zrobi się kolejny raz wysypisko śmieci.

...potem i tak zabiorą to co zostanie śmieciarki, ALE NA NASZ KOSZT!!!

pomyślcie o tym...

pozdr
Kamil#
Awatar użytkownikapola i kamyk

Postautor: robert_kudelski » 01 gru 2008, 17:14

No wiec Kamil dobrze przewidziales. Kontener zostal zabrany a stos smieci lezal na chodniku. Panom od kontenera nawet nie chcialo sie schylic po smieciu ktore upadly przy zaladunku. Pieknie. Nasza ochrona nie reaguje, osoby wynajmujace kontener nie maja swiadomosci jak firmy wykonuja zamowione uslugi.
Swoja droga czy mi sie wydawalo, czy administracja zamawiala na poczatku kontener dla mieszkancow ktorzy prowadza prace wykonczeniowe?
pozdr
robert_kudelski

Postautor: robert_kudelski » 18 gru 2008, 11:08

Kolejna ciekawa sprawa
byc moze zauwazyliscie wczoraj w garazu kaluze wody?
Tak jak przypuszczalem nasza administracja, zbierajaca od nas (mimo ze niewiele osob placi bo wszyscy uwazaja ze to bezczelnosc i samowola) prawie 17 000 zl miesiecznie (!) postanowila wreszcie umyc garaz. Dzis widzialem w akcji te specekipe. 2 panow. Jeden z recznym Karcherem (lub czyms podobnym przypominajacym odkurzacz), drugi obserwator (standardowo). A bramy wjazdowe otwarte. Kto chce moze wchodzic, zapraszamy. Wszyscy pewnie wyobrazalismy sobie ze jak to w cywilizowanym swiecie wejdzie ekipa na wozkach siodlowych ze specjalnymi szczotkami i wciagu jednego dnia garaze beda czyste. No ale nasz administrator reprezentuje nowoczesny biznes i dzialajac w "naszym" imieniu szuka oszczednosci. Wiec lepiej dac panom z odkurzaczem po kilaset zlotych dziennie i zamknac sie z cala operacja w kilku tysiacach. Co sie stanie z ..... zaraz policzmy... 17 000 razy no powiedzmy 5 miesiecy, minus "ciezka" praca nad czyszczeniem grazy, czyli zostanie okolo 80 000 zlotych? No co sie stanie? W dokumentach wszysko bedzie pasowac.
A garaze wciaz sa brudne mimo zastosowania tej znakomitej technologii. Woda wysycha i wciaz na powierzchni widac szare plamy brudu.
I kto za to placi? No wiadomo, pan, pani, spoleczenstwo czyli my.
pozdr
robert_kudelski

Postautor: stalmi » 18 gru 2008, 18:21

Robert, szkoda nerwów już chyba nikt z mieszkańców nie ma złudzeń, że PBM to dno zarówno pod względem jakości robót budowlanych jak i usług zarządzania nieruchomościami.

Ich dni są policzone, niestety ze względu na rozmiar wspólnoty i małą liczbę zasiedlonych mieszkań jeszcze trochę nas będą doić.
stalmi

Postautor: Gringo » 18 gru 2008, 22:03

Przepraszam za naiwne (??) pytanie... ale jakie są fizyczne i prawne konsekwencje niepłacenia czynszu do czasu zwołania zebrania Wspólnoty Mieszkaniowej (i miejmy nadzieję powałaia nowego zarządu)? ... PBM odetnie mi wodę? Naliczy odsetki (to chyba wymaga nowej uchwały)? Postraszy sądem (tam akurat nietrudno dowieść: "jaka praca taka płaca")?
Gringo

Postautor: stalmi » 18 gru 2008, 23:12

UOWL mówi wyraźnie każdy z właścicieli ma obowiązek ponosić koszty proporcjonalnie do udziału, niezależnie od tego czy mu się podoba zarządca czy nie. Konsekwencje są takie, że wspólnota może Ci naliczyć odsetki, nie potrzeba na to uchwały. Uchwała ma tylko znaczenie psychologiczne, tak żeby wszyscy mieszkańcy wiedzieli, że jak nie zapłacą w terminie to będą naliczane odsetki.

Podstawą do płacenia jest uchwała o wysokości zaliczki. Kto podejmował tą uchwałę to na pewno wiecie.
stalmi

Postautor: Gringo » 20 gru 2008, 10:52

Jak widać zarządca AP wziął sobie uwagi do serca i nieustannie podnosi czsytość na ulicy Sarmackiej (poniżej widok od Klimczaka)

Obrazek
Gringo

Wróć do Aura Park