Temat: podatek od nieruchomosci

Mill-Yon

Moderatorzy: -JACO-, Gringo

podatek od nieruchomosci

Postautor: artur » 28 gru 2008, 22:15

Czy ktoś z was wypełniał już informację dla gminy na podatek od nieruchomości? Ja jestem trochę spóźniony, do tego mam problem co zrobić z udziałem w lokalu garażowym i związanym z tym udziałem w nieruchomości wspólnej (wieczyste użytkowanie). Nie wiem gdzie to wpisać - w oddzielnym załączniku? i na który rok - 2008 - kiedy była data aktu czy 2009 - następny po zakończeniu budowy? Z tego co się orientuję ciąży na nas wszystkich (mama na myśli posiadaczy miejsc parkingowych) solidarny obowiązek zapłaty podatku od tego lokalu. A współwłaścicieli prawie tyle ile miejsc (do tego część udziałów wciąż ma MIll-yon). Czy ktoś się pytał w Urzędzie Miasta co z tym zrobić?
artur

Postautor: stefan » 08 sty 2009, 12:28

Wie ktoś, czy my musimy sami zgłosić się o ustalenie wysokości podatku, czy też zrobił to za nas deweloper?
stefan

Postautor: robert_kudelski » 13 sty 2009, 13:29

Slyszalem o fajnym rozwiazaniu ze taki podatek jest dzielony i dolaczany do czynszu. Pozniej do urzedu gminy placi go spoldzielnia. Kwota jest mniej odczuwalna i nie trzeba o niej pamietac...
pozdr
robert_kudelski
Awatar użytkownikarobert_kudelski

Postautor: Kuba1 » 13 sty 2009, 16:41

Witam!

Zgłoszenia nabycia nieruchomości należy dokonać samemu w przeciągu 14 dni od daty podpisania ostatecznego aktu notarialnego, w przeciwnym razie mogą obciążyć jakąś karą. Przemiła pani w urzędzie gminy powiedziała, że o obowiązku opłacenia podatku od nieruchomości oraz o obowiązku opłaty za dzierżawę wieczystą (Agencja Nieruchomości Rolnych) powinien poinformować notariusz, niestety akurat w moim przypadku pani notariusz pamiętała głównie o pobraniu opłaty za Akt.
Oczywiście z powodu niewiedzy nie dokonałem zgłoszenia w 14 dniowym terminie, a dopiero pod koniec grudnia. W urzędzie powiedziano mi, że w przypadku, gdy podatnik zdąży zgłosić się sam nawet długo po terminie, ale przed otrzymaniem wezwania, to po wyrażeniu skruchy :) żadnej kary nie będzie.

W zaszłym tygodniu otrzymałem już z urzędu pismo z wyliczeniem zaległego podatku za zeszły rok (za 6 miesięcy wyszło mi ok. 100,- PLN).

Podatek za ten rok należy zapłacić do 15.03.2009. Można go również uiścić w 4 ratach, których jeśli dobrze pamiętam terminy płatności wypadają 15.03., 15.06, 15.09. i 15.12.

Jeśli chodzi o problemy z wypełnieniem druku zgłoszenia, to w przypadku wątpliwości najlepiej zgłosić się do urzędu na Kostki Potockiego i wypełnić go na miejscu pod okiem urzędnika. Do zgłoszenia potrzebny jest oczywiście oryginał aktu notarialnego na mieszkanie i garaż. Najlepiej zabrać od razu ze sobą jego kserokopię.

P.S. Podatek płaci się nie tylko za powierzchnię mieszkania i garażu, ale również proporcjonalnie (w zależności od udziałów) za części wspólne osiedla. W urzędzie będą się pytać również o wysokość hali garażowej, ponieważ jeśli wysokość jest poniżej 2,2 m, to podatek jest obniżany o 50% (nasz garaż jest wyższy).

Pozdrawiam
Kuba
Kuba1

Postautor: kasia2008 » 14 sty 2009, 18:49

Witam,

Czy możesz podać nr telefonu do urzędu i adres ? Nas również notariusz nie poinformował
o obowiązku podatkowym

Pozdrawiam
Kasia
kasia2008
kasia2008

Postautor: jcyrul » 15 sty 2009, 9:12

do generalnie wszystkich, nie tylko do Kasi;
nabycie nieruchomosci, w celu opodatkownia sie, nalezy zglaszac w urzedzie Wilanowa na Kostki Potockiego (stary zolty budynek mniej wiecej pomiedzy palacem a fitness klubem Golds Gym. Wszystkie namiary i informacje oczywiscie na stronie internetowej urzedu - http://www.wilanow.pl/ )
Nalezy sie wybrac z oryginalem aktu notarialnego i kserem tego aktu (w urzedzie tez jest ksero). Pani w informacji przy wejsciu wszystko wam powie (gdzie isc, co robic itp.).
Dadza formularz, pomoga wypelnic, pokieruja jak niedorozwoja na kazdym etapie, spoko.
Podatek placimy po otrzymaniu pisma (listem poleconym) z urzedu wzywajacego do zaplaty.
Tak sie powinno zrobic. W praktyce nie spotkalam sie z przypadkiem, zeby osoba ktora nie zglosila sie sama do urzedu nie dostala i tak poleconego z wezwaniem do zaplaty. Developer nie bedzie placil podatku za nie swoje mieszkania, wiec czym predzej zakapuje na was, ze to wasze i wy powinniscie placic.
Nie slyszalam tez nigdy o jakiejkolwiek karze za niezgloszenie sie samemu (nikt z ludzi, ktorych znam nie placil zadnej kary - po prostu uiszczal podatek i tyle, urzad nie mial watow). Ale lepiej nie kusic losu, bo oni nie karza za to, nie robia ludziom problemow, ale maja prawo ukarac.
Polecalabym wybrac sie do naszego urzedu, dopilnujemy, ze wszystkie cyferki sie zgadzaja w naszym zeznaniu podatkowym, zapoznamy sie z urzedem, bedzie mozna sie od razu zameldowac, jesli ktos ma takie plany (ale trzeba miec ze soba papier o wymeldowaniu z poprzedniego miejsca). To za dwa lata na wybory pojdzie sie tu, a nie trzeba bedzie gdzies daleko jezdzic.
Podobnie z oplata za uzytkowanie wieczyste - teoretycznie moznaby sie wybierac cos zglaszac na plac Bankowy 2 (ANR Skarbu Panstwa), ale nie matrwcie sie, jeszcze sie nie zdarzylo, zeby developer nie zadbal o zdjecie z siebie tego kosztu :). Nalezy czekac, pismo samo przyjdzie.
Awatar użytkownikajcyrul

Re: podatek od nieruchomosci

Postautor: elka » 27 sie 2009, 19:10

Czy ktoś z etapu B zapłacił już podatek od nieruchomości? UM Wilanów chce naliczyć nam podatek już od czerwca br. A przecież budynek oddano do użytkowania w połowie kwietnia, więc zgodnie z ustawą obowiązek podatkowy powinien powstać dopiero od stycznia 2010 r.
"art. 6 ust. 2 ustawy o podatkach i opłatach lokalnych: jeżeli okolicznością, od której jest uzależniony obowiązek podatkowy, jest istnienie budowli albo budynku lub ich części, obowiązek podatkowy powstaje z 1 stycznia roku następującego po roku, w którym budowa została zakończona albo w którym rozpoczęto użytkowanie budowli albo budynku lub ich części przed ich ostatecznym wykończeniem. Podatnik, który wybudował lub nabył nową nieruchomość w ciągu 2009 roku zapłaci podatek od nieruchomości dopiero od 1 stycznia 2010 roku."
Chyba że Mill-Yon zaczął użytkować budynek w 2008 r.?
elka

Postautor: Veegoo » 29 sie 2009, 10:34

Ja nic takiego nie placilem, nawet nie dostalem zadnego wezwania do zaplacenia czynszu.
Veegoo

Postautor: robert_kudelski » 09 paź 2009, 7:58

Jesli chodzi o ten podatek placony w urzedzie gminy to zgodnie z przepisami sam musisz sie tam zglosic zaraz po tym jak podpiszesz akt notarialny i Twoje mieszkanie otrzyma wpis do hipoteki. To obowiazek i nie ma co czekac ze urzad przysle Ci jakies pismo.
Jednak w MW placimy jeszcze podatek od gruntow ktore sa w zasadzie wlasnoscia jednej Agencji panstwowych ktorej grunty dzierzawimy (nie pamietam w tej chwili nazwy). Tu rowniez placimy roczny podatek.
pozdr
robert_kudelski
Awatar użytkownikarobert_kudelski

Postautor: barosg » 12 paź 2009, 11:16

ja dostałem za B1 20 zł podatku za II półrocze, w tym celu każdy ma ustawowy obowiązek z aktu notarialnego wypełnić jakiś druczek dla Urzędu dzielnicy Wilanów. Mnie przypomniano o tym wezwaniem pod odpowiedzialnością karno skarbową (jest na to chyba 7 dni po akcie) i pojechałem do nich na kostki potockiego. jeśli chodzi o zapłatę do agencji nieruchomości rolnych za grunty to płaci sie do do końca marca. Powiedzieli mi że MY zapłacił za ten rok my płacimy w przyszłym. Przyślą zawiadomienia
barosg

Postautor: Chris » 08 mar 2012, 13:06

Czy ktoś z posiadaczy miejsc parkingowych w garażu lub komórek lokatorskich w garażu może powiedzieć w jakiej wysokości naliczono mu podatek za te nieruchomości?
W moim akcie pomimo wyszczególnionej powierzchni za komórkę i miejsce parkingowe to podatek nie jest naliczony stosownie do ich powierzchni.
Osoba z dzielnicy zauważyła w akcie zapis, że zarówno posiadacz miejsca parkingowego jak i komórki ma identyczne prawa do garażu w wysokości zdaje się 1/122 (tyle jest komórek i miejsc parkingowych) w związku z czym podatek za komórkę mam w takiej wysokości jakby miała 40m2.
Czy Wam tak samo zostały zinterpretowane akty notarialne?
Awatar użytkownikaChris

Wróć do Aura Park