Temat: Tereny zagrożone podtopieniami

Wszystko co dotyczy całego Miasteczka Wilanów, niezależnie od osiedla

Tereny zagrożone podtopieniami

Postautor: SlawekSlawek » 21 lip 2011, 8:25

Witam wszystkich bardzo proszę o wpisywanie nazw i numerów ulic gdzie wystepują podtopienia, zalania wodą.
ul. xxxx nr xxx
Stan
Awatar użytkownikaSlawekSlawek

Osiedle/Inwestycja: ADMINIE dodaj MOJĄ!

Re: Tereny zagrożone podtopieniami

Postautor: DEROBSON » 25 lip 2011, 20:28

wszędzie mogą wystąpić podtopienia , nie sądzę żeby warunki jakoś różniły się znacząco w ramach MW ,

a co do ewentualnej powodzi , to MW jest na obszarze wody stuletniej
DEROBSON

Postautor: adad » 25 lip 2011, 21:02

A poza tym leży w pradolinie wisły.
Celowo kupiłem mieszkanie na 3 piętrze. Mam nadzieję, że w skrajnych sytuacjach przy odpowiednim zpasie jedzenia i wody pitnej przetrwam :hevil:
Awatar użytkownikaadad

Osiedle/Inwestycja: Ostoja Wilanów

Postautor: YOGItheBEAR » 25 lip 2011, 21:40

Polecam spojrzeć tu i tu.

Niemniej jednak widziałem też inną mapę wykreśloną jako zalew w przypadku przelania korony wałów, których wysokość uznano ewentualny za zasięg wody (tereny poniżej korony wału znajdą się pod wodą, tereny powyżej - ocaleją). Wtedy zasięg wody oznaczono do wschodnich schodów Roxal Axis :mrgreen: (Kieślowskiego). Raczej więc Wisła nam nie grozi. Zwłaszcza, że po drodze jest taki jeden pałacyk, którego będą bronić jak niepodległości, a Wał Miedzyszyński jest niższy niż Zawadowski.

Czym innym są jednak lokalne podtopienia. Potok Służewiecki, wody gruntowe na Zawadach... To bardziej realne zagrożenia niż Królowa Polskich Rzek. Zastrzegam jednak od razu, że hydrologiem nie jestem...
! Demostenes: Nie mów 'inni tak robią', ale pomyśl, czy przystoi aby tak robili.
! Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie chcesz - znajdziesz powód.
Awatar użytkownikaYOGItheBEAR

Osiedle/Inwestycja: Royal Axis

Wróć do Miasteczko Wilanów