Temat: SEZON GRZEWCZY

Pisz o czym chcesz - na luzie lub poważnie...

SEZON GRZEWCZY

Postautor: norbert » 05 paź 2011, 7:45

Mam pytanie, czy w innych inwestycjach ogrzewanie "funkcjonuje" podobnie jak w naszej? Zwyczajnie zawsze jest włączane za późno. Zarząd i Administrator tłumaczą to tak:

"Zgodnie z wczesniejszym mailem informujemy, ze ogrzewanie zostalo wlaczone w piatek 30 wrzesnia.

Prosze miec na uwadze, ze wyslanie naszego zapotrzebowania do elektrocieplowni nie skutkuje od razu cieplem w naszych domach i jest uwarunkowane przez szereg innych warunkow od nas niezależnych.
"
Dziś mamy 5 października i nadal zimne grzejniki. Dni ciepłe, ale noce...
Tak, sprawdziłem, są odpowietrzone, woda płynie....
Awatar użytkownikanorbert

Osiedle/Inwestycja: Wilanów ONE

Re: SEZON GRZEWCZY

Postautor: sober » 05 paź 2011, 9:00

Rano są zwykle bardzo ciepłe, ale wyraźnie napisano nam, że ich włączenie jest zależne od średniej dziennej temperatury. Zimno na pewno nie jest :)
sober

Postautor: Ja_cek » 05 paź 2011, 9:09

Witam,
ztego co wiem od co najmniej 2 lat zmieniły się przepisy i w ramach umowy z dostawca ciepła-to odbiorca decyduje czy ogrzewanie ma być cało roczne czy też nie.
W praktyce np. na Osedlu ostoja wyglada to tak, że ciepło jest dostarczaje cały rok i np. w lipcu również można sobie odkecić kakoryfer na full :mrgreen:
Dziwię się, że wasza współnota i administrator nie skorzystali z tej opcji.
pozdr
p.s. masz też coś chyba z oknami lub izolacja ścian (chyba że masz mieszkanie narożne lub parter).
Bo ja w moim nawet w styczniu odkręcam ogrzeanie tylko 1/2 razy w tygodniu, mam w zime temperaturę w granicach 22-24 c.
pozdr
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: pguraj » 05 paź 2011, 9:10

Ogrzewanie od kilku dni działa tak jak powinno - w nocy grzejniki są cieplejsze w dzień chłodniejsze (zgodnie z temp. z zewnątrze)

WilanowOne A2.

pzdr,paw.
pguraj

Postautor: sober » 05 paź 2011, 9:11

U mnie w lecie ciepło nie jest dostarczane i pewnie taka jest decyzja wspólnoty. Uważam, że bardzo słuszna, bo nie jeden by zostawił kaloryfer na 5 i pojechał na pół roku za granicę :-|
sober

Postautor: Ja_cek » 05 paź 2011, 9:21

Witam,
sprawdziłem (korekta) jest u nas na osiedlu faktycznie coś takiego jak zawór zewnętrzny poboru, który warunkowany jest przez temperature na dworze
(bez tego woda do bloku nie pójdzie).
Natomiast na 100% każdy ma swój licznik ciepła i jakby włączył i wyjechał na pół roku to za to słono by zapłacił :mrgreen:
pozdr
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: sober » 05 paź 2011, 9:30

Może i tak być, ale potem rosną długi, wzrastają koszty ich obsługi. No i zwiększamy globalne ocieplenia, a potem zalewa jakąś wysepkę na drugim końcu świata :)

Dobrze jest jak jest :)
sober

Postautor: norbert » 05 paź 2011, 20:05

@all - Dzięki za opinie
@pguraj - Ja jestem z A1 i kolejna doba zimno.

Postautor: norbert » 05 paź 2011, 20:14

Jeszcze dodam, ze w tym roku mamy wyjątkowo ciepły początek jesieni. Zeszły rok był o wiele gorszy. Czekając na nasz kochany zarząd wspólnoty, czy tez Administratora, aż poproszą o włączenie ogrzewania, wydałem ponad 300 zeta na energie elektryczna, którą pochłonęło dogrzewanie mieszkania tylko dwa razy dziennie...

Postautor: prezesowa » 05 paź 2011, 20:40

U mnie jest cieplo a nawet w nocy okna sa uchylone w kazdym pokoju wiec uwazam ze na kaloryfery jest za wczesnie i za cieplo;-)
prezesowa

Osiedle/Inwestycja: Nowy Wilanów

Postautor: norbert » 06 paź 2011, 7:38

@prezesowa - jesli za cieplo, zawsze mozna zakrecic kaloryfer u siebie w mieszkaniu i po klopocie. Natomiast jesli cieplo nie dochodzi do mieszkania, to zebym nie wiem jak krecil, to nic ciepla z tych grzejnikow nie wydobede :)

Oczywiscie rozni sa ludzie i w tej samej temp. jednemu bedzie za cieplo, drugiemy na odwrot. Chodzi jednak o to, zeby miec mozliwosc wyboru...

Postautor: feru » 06 paź 2011, 10:39

U mnie (A1) grzejniki są zimne całe czas, czyli ogrzewanie jeszcze nie funkcjonuje. Jednak w mieszkaniu jest ciepło, prawie ciągle mamy otwarte okno, w nocy również (a dodam, że należę do zmarzluchów :) ).
Jednak owszem, uważam że w pazdzierniku mieszkańcy powinni mieć już możliwość wyboru
feru

Postautor: norbert » 06 paź 2011, 15:31

@pguraj - Jaka firma jest u Was administratorem? tez Lux-Dom ?

Postautor: norbert » 06 paź 2011, 15:38

Administrator uspokaja...

"Tak jak informował Państwa Zarząd Wspólnoty ogrzewanie zostało uruchomione.

Jeśli temperatura spada poniżej 15 stopni, a Państwa grzejniki nadal sa zimne proszę o kontakt z konserwatorem.

Proszę jednak zwrócić uwagę na fakt, iż po spadku temperatury poniżej wspomnianych 15 stopni węzeł rozpoczyna pracę, ale zanim do wszystkich Państwa dotrze ciepła woda trwa to jakiś czas. "

Pytanie ile to jest jakiś czas? :) godzina? doba? dwie?

Postautor: norbert » 06 paź 2011, 22:34

"Nadejszła wiekopomna chwila" :)

GRZEJĄ!!!!!!!!!!!!!!

:):):):):):):):):)

Wróć do Pogadanki