Temat: Choinki w Miasteczku
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Choinki w Miasteczku
Przejezdzajac ostatnio przy Swiatyni, zobaczylem stoisko z choinkami.
Wg mnie ciekawa inicjatywa
Czy ktos juz sie tam zaopatrywal? Wiadomo do kiedy bedzie czynne?
Wg mnie ciekawa inicjatywa
Czy ktos juz sie tam zaopatrywal? Wiadomo do kiedy bedzie czynne?
-
rafael
- Osiedle/Inwestycja: Aura Park
Re: Choinki w Miasteczku
@rafael,
kupiłem wczoraj świerczek w doniczce. dałem 60 zł za drzewko 1,20 m wraz z doniczką. czynne chyba 24h na dobę - pan musi pilnować dobytku i chowa się czasem do małej w przyczepki kempingowej obok.
uważaj na jodły - część jest już owinięta w siatkę. są niepewne - jak poprosiłem o rozłożenie, sypnęła się niesamowita ilość igliwia.
kupiłem wczoraj świerczek w doniczce. dałem 60 zł za drzewko 1,20 m wraz z doniczką. czynne chyba 24h na dobę - pan musi pilnować dobytku i chowa się czasem do małej w przyczepki kempingowej obok.
uważaj na jodły - część jest już owinięta w siatkę. są niepewne - jak poprosiłem o rozłożenie, sypnęła się niesamowita ilość igliwia.
-
mefius1
Witam,
W zeszłym roku było drogo.
200-300 pln za jodłę
Mefius1 zainteresował mnie ten świerczek w doniczce
Czy jest on kopany i wkładany do doniczki pro forma?
Czy ma dobrze ukształtowany system korzeniowy i da się może potem nawet przechować i przesadzić?
Niestety np. marketowe choinki wszystkie są świeżo kopane i udają tylko prawdziwie doniczkowe
pozdr
Ja_cek
W zeszłym roku było drogo.
200-300 pln za jodłę
Mefius1 zainteresował mnie ten świerczek w doniczce
Czy jest on kopany i wkładany do doniczki pro forma?
Czy ma dobrze ukształtowany system korzeniowy i da się może potem nawet przechować i przesadzić?
Niestety np. marketowe choinki wszystkie są świeżo kopane i udają tylko prawdziwie doniczkowe
pozdr
Ja_cek
-
Ja_cek
No właśnie miałem podobną myśl
może na wiosnę udało by się je posadzić gdzieś w MW?
-
garneck
Jesli uda mi sie nabyc tam odpowiednia choinke to chetnie przylacze sie to akcji zazieleniania przy jej pomocy :>
-
rafael
- Osiedle/Inwestycja: Aura Park
@Ja_cek & garneck, nie sądzę :/
o ile wiem, system korzeniowy świerków jest dość płytki i rozłożysty (dlatego też świerki padają w pierwszej kolejności przy wichurach). plastikowe wiaderko ma circa 40 cm średnicy i jest głębokie na około 45 cm. myślę, że system korzeniowy został wszerz poważnie orzępolony i w tym stanie zapewnia przeżycie jedynie przez kilka tygodni. tak czy siak, drzewko zamierzam trzymać przynajmniej przez kolejny tydzień na balkonie, gdzie ze 'zielony' trzyma się lepiej ze względu na naturalną temperaturę i wilgotność. dostał też kubek wody. jeśli po świętach wciąż będzie rokował na przyszłość, chętnie zwrócę go naturze, tylko nie wiem, gdzie dołek kopać
o ile wiem, system korzeniowy świerków jest dość płytki i rozłożysty (dlatego też świerki padają w pierwszej kolejności przy wichurach). plastikowe wiaderko ma circa 40 cm średnicy i jest głębokie na około 45 cm. myślę, że system korzeniowy został wszerz poważnie orzępolony i w tym stanie zapewnia przeżycie jedynie przez kilka tygodni. tak czy siak, drzewko zamierzam trzymać przynajmniej przez kolejny tydzień na balkonie, gdzie ze 'zielony' trzyma się lepiej ze względu na naturalną temperaturę i wilgotność. dostał też kubek wody. jeśli po świętach wciąż będzie rokował na przyszłość, chętnie zwrócę go naturze, tylko nie wiem, gdzie dołek kopać
-
mefius1
Żeby świerk w doniczce się utrzymał musi być w niej (w odpowiednich warunkach) wyhodowany - ze względu na system korzeniowy właśnie. Świerk "przekopany" z lasu do doniczki może w skrajnym wypadku nie doczekać do Świąt. Poza tym rzadko zdarza się, że drzewko przeżyje przeprowadzkę "do wiosny" (w mieszkaniu) i z powrotem. Zwykle zdąży w domu puścić młode pędy, które potem wymarzają. W efekcie - jego szanse są mizerne, choć oczywiście wszystkim życzę, aby mogli gdzieś posadzić swojego świerczka na wiosnę... 
! Demostenes: Nie mów 'inni tak robią', ale pomyśl, czy przystoi aby tak robili.
! Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie chcesz - znajdziesz powód.
! Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie chcesz - znajdziesz powód.
-
YOGItheBEAR
- Osiedle/Inwestycja: Royal Axis
Panowie są niechętni do pokazywania choinek jak są w siatce a niestety to kupowanie kota w worku także to jest minus, ale blisko i to plus
Ktosik
- Ktosik
Wczoraj pytałem o tej chojaczki w doniczce.
Niestety są to zwykłe kopane drzewka wkładane następnie do doniczki z piachem. Nie mają niestety szans na przertwanie i przesadzenie na wiosnę
pozdr
Ja_cek
Niestety są to zwykłe kopane drzewka wkładane następnie do doniczki z piachem. Nie mają niestety szans na przertwanie i przesadzenie na wiosnę
pozdr
Ja_cek
-
Ja_cek
Kupiłam choinkę przy samym wjeździe do miasteczka od strony Kościoła Św. Anny. fajne życzliwe chłopaki, nawet jeśli choinka jest zapakowana chętnie rozcinają siatkę i pokazują- wielka cierpliwość.
Ktosik
- Ktosik
Duży wybór choinek w kilku punktach na ul. Bonifacego.
We wtorek w pierwszym pkt za budką z pieczywem obok przystanku autobusowego na Sobieskiego ma być nowa dostawa świeżych drzewek.
Ceny świerka zwykłe i srebrne ok 50-70-80 w zależności od wielkości.
jodły od 100 w wzwyż.
pozdr
Ja_cek
We wtorek w pierwszym pkt za budką z pieczywem obok przystanku autobusowego na Sobieskiego ma być nowa dostawa świeżych drzewek.
Ceny świerka zwykłe i srebrne ok 50-70-80 w zależności od wielkości.
jodły od 100 w wzwyż.
pozdr
Ja_cek
-
Ja_cek
Ja tam uwielbiam kupować choinki w wigilię. Ewentualnie dzień przed.
-
adad
- Osiedle/Inwestycja: Ostoja Wilanów
uwolnić choinkę!
wracam do tematu zaczętego przed świętami. szukam pomysłu na drugie życie dla mojej choinki. bardzo dzielnie zniosła ostatnie 4,5 tygodnia (2 balkon + 2,5 mieszkanie), nie sypie się wcale i codziennie daje mi do zrozumienia, że ma ochotę jeszcze pożyć. nie mam serca wyrzucać żywego drzewa na śmieci. świerk jest w doniczce, podlewałem go co parę dni niewielką ilością wody.
czy ktoś z Was ma podobny dylemat?
wracam do tematu zaczętego przed świętami. szukam pomysłu na drugie życie dla mojej choinki. bardzo dzielnie zniosła ostatnie 4,5 tygodnia (2 balkon + 2,5 mieszkanie), nie sypie się wcale i codziennie daje mi do zrozumienia, że ma ochotę jeszcze pożyć. nie mam serca wyrzucać żywego drzewa na śmieci. świerk jest w doniczce, podlewałem go co parę dni niewielką ilością wody.
czy ktoś z Was ma podobny dylemat?
-
mefius1
Taką choinkę w doniczce można na wiosnę gdzieś wkopać, jeśli przeżyje. Jeśli stała w ciepełku w domu, to nie wolno jej tylko teraz wystawiać na balkon. Wtedy uschnie, bo jest "odzwyczajona" od zewnętrznej temperatury. Trzeba przyzwyczajać ją stopniowo do chłodu albo poczekać do wiosny.
- kaplany
@kaplany,
dzięki ale że choinkę trzeba przyzwyczajać do warunków zewn. i można ją gdzieś na wiosnę wkopać to ja wiem
liczyłem raczej na info dot. zorganizowanej akcji zazieleniania MW czy coś w tym rodzaju. trochę nadprogramowych świerków tu i ówdzie dodałoby osiedlu uroku.
dzięki ale że choinkę trzeba przyzwyczajać do warunków zewn. i można ją gdzieś na wiosnę wkopać to ja wiem
liczyłem raczej na info dot. zorganizowanej akcji zazieleniania MW czy coś w tym rodzaju. trochę nadprogramowych świerków tu i ówdzie dodałoby osiedlu uroku.
-
mefius1
• Strona 1 z 2 • 1, 2