Temat: Uchwała w sprawie zmiany przeznaczenia lokalu

ul. Sarmacka 6, 8

Uchwała w sprawie zmiany przeznaczenia lokalu

Postautor: marewi » 06 lut 2012, 21:24

Dzisiaj otrzymaliśmy korespondencję w sprawie zmiany przeznaczenia lokalu nr 18j z mieszkalnego na użytkowy.

Mam pytanie, czy jest to lokal na parterze z wyjściem na zewnątrz budynku, czy jest to zwyczajne mieszkanie. Jeśli to drugie, to jestem ciakaw Waszych opinii.

Dla mnie jest to nieporozumienie. Nie wyobrażam sobie prowadzania działalności związanej z przyjmowaniem pacjentów w zwykłym mieszkaniu. To oznacza pielgrzymki ludzi na korytarzu, błądzących i ciągle szukających gabinetu (bo niełatwo jest się poruszać po naszym budynku z kuriozalną numeracją lokali). W zasadzie to uważam to za skandal, że w ogóle taki pomysł się pojawił. Do tego ten tryb podjęcia uchwały, z dnia na dzień... Może jeszcze reklamy i drogowskazy jak dotrzeć do Pana Doktora... Albo podświetlanie LED-owe...

Mam nadzieję, że to jednak jest pomyłka i coś po prostu przeoczyłem.
marewi

Osiedle/Inwestycja: AvanGarden

Re: Uchwała w sprawie zmiany przeznaczenia lokalu

Postautor: TomekM » 07 lut 2012, 0:52

Z tego co ja sie orientuje, to ani w naszych budynkach ani tym bardziej w MW nie ma deficytu wolnych lokali użytkowych. Tym bardziej nie bardzo rozumiem po co???? Bo taniej??? Czyim kosztem???
TomekM

Postautor: Antek » 07 lut 2012, 9:35

Jeżeli brak wejścia z zewnątrz osiedla bezpośrednio do lokalu to mam nadzieję że mieszkańcy nie zgodzą się na zmianę przeznaczenia...
Ponadto o ile dobrze kojarzę to jeśli już lokal uzyska pozwolenie na zmianę przeznaczenia z mieszkalnego na usługowy to potem już nikt nie będzie nas pytał czy zgadzamy się aby z gabinetu lekarskiego powstał np gabinet dentystyczny itp.... jeśli się mylę proszę o sprostowanie
Antek

Postautor: Antek » 07 lut 2012, 9:41

A w przyszłości byłoby miło gdyby Administracja wysyłając do nas podobne maile umieściła informacje, które NAS najbardziej interesują - jakiś opis, czy plan....
Antek

Postautor: krzysztofS » 08 lut 2012, 1:26

NIe mieszkam jeszcze w AG, ale gdybym mieszkal to bym byl zdecydowanie przeciwny. Maja przeciez jeszcze gotowe lokale uslugowe do sprzedania, mozna to zaproponowac!
krzysztofS

Postautor: krzysztofS » 08 lut 2012, 22:02

Zgodnie z planem do lokalu jest tylko wejscie od wewnatrz, czy to juz pewne ze zmiana nastapi czy wspolnota moze to zablokowac?
krzysztofS

Postautor: zigzag » 08 lut 2012, 22:49

Wejście do lokalu miałoby być od Osi. Trzeba dobudować dojście. Pytanie - na czyj koszt - jeżeli już, to wyłącznie osoby zainteresowanej albo dewelopera, Wspólnota za to płacic nie będzie. Na wejście przez klatkę nikt się nie zgodzi - do żadnego lokalu użytkowego w AV nie ma wejścia dla klientów przez klatkę. W każdym razie proszę o wyrażenie swojej opinii do Administracji.
zigzag

Postautor: krzysztofS » 09 lut 2012, 0:18

Ale chyba na takie zmiany zgode wyrazic musi architekt czyli Jems?
krzysztofS

Postautor: TomekM » 09 lut 2012, 0:26

Poniewaz do mnie zadna korespondencja nie dotarla mam pytanie. Czy Uchwała jest podjęta i zostaliśmy jedynie poinformowani o fakcie zmiany przeznaczenia tego lokalu, czy mamy jednak możliwość wyrażenia swojej opinii i głos w tej sprawie?
Dzieki za info.

pozdr, Tomek
TomekM

Postautor: majkel » 09 lut 2012, 11:32

1) Stanowisko Zarządu po krótce jest mniej więcej takie, że niech będzie lokal usługowy, ale:
- bez przejścia z klatki
- bez dokładania betonu (nowych płyt z chodnika głównego pod budynek).
Wysłaliśmy pytanie o projekt kilka dni temu - jeszcze nie otrzymaliśmy nic w odpowiedzi.

2) co do zmian później o których pisał Antek - nie bardzo mamy jak ograniczać takie ruchy. przetarliśmy szlak przy okazji sklepu Sarmata - UM odrzucił wniosek gdzie były klauzule warunkowe. Zatem jedyne co w zasadzie możemy zrobić to wierzyć na słowo, bo jak już wyrazimy zgode na lokal usługowy to może być w zasadzie cokolwiek oprócz sklepu z alkoholem i gastronomii bo na to chyba trzeba dodatkowe zgody - możemy prosić o list intencyjny z opisem jaką działalność przewiduje przynajmniej ten pierwszy właściciel pod którego to robią.

3) Generalnie już moim prywatnym zdaniem, można to przecież było rozwiązać na samym początku, robiąc 2 dojścia rozchodzące się dopiero przy samym budynku a nie 15 niezależnych, skoro tak projektanci wymyślili, to niech teraz proponują coś rozsądnego - tymbardziej że jestem prawie pewien że jest jakiś współczynnik beton vs. zieleń obligatoryjny do spełnienia. Wystarczy spojrzeć rozwiązanie dojść do lokali w Impresji.

4) Jeszcze innym wątkiem jest w ogóle zmiana przeznaczenia takich lokali - bo moim zdaniem, jeśli któryś lokal oryginalnie będący mieszkaniem, ma stać się lokalem uslugowym, to z automatu powinny zostać dosłownie zamurowane drzwi łączące z prywatną częścią osiedla (klatką schodową) - lokale oryginalnie przeznaczone jako usługowe nie mają takiego połączenia (a przynajmniej ja nie zauważyłem żeby miały).
majkel

Postautor: TomekM » 09 lut 2012, 11:37

Osobiście nie mam problemu ze zmiana przeznaczenia tego lokalu, pod jednym warunkiem. Projekt dobudowania wejścia od Osi zrobi JEMS. Projekt powinien też uwzgledniać wygospodarowanie miejsca na szyldy reklamowe i koncepcje oświetlenia od zewnątrz. Tak aby mieć pewność, że nie powstanie kolejny "koszmarek architektoniczny" jak w lokalu z kosmetyką.

Myślę, że wejście może byc tylko i wyłącznie od zwenątrz. Rozp. Ministra Zdrowia w tej sprawie, mówi o "całkowitej izolacji przychodni od użytkowników w budynku mieszkalnym". Tak wiec formalnie nie ma opcji na pielgrzymki pacjentów po wewnętrznym terenie osiedla, w tym po klatchach schodowych.
TomekM

Postautor: Antek » 09 lut 2012, 13:26

Bardzo proszę o wyjaśnienie o który dokładnie lokal chodzi...ten obok planowanego gabinetu stomatologicznego? Czy w sąsiednim budynku?
Antek

Postautor: krzysztofS » 09 lut 2012, 15:01

majkel pisze:1) Stanowisko Zarządu po krótce jest mniej więcej takie, że niech będzie lokal usługowy, ale:
- bez przejścia z klatki
- bez dokładania betonu (nowych płyt z chodnika głównego pod budynek).
Wysłaliśmy pytanie o projekt kilka dni temu - jeszcze nie otrzymaliśmy nic w odpowiedzi.

2) co do zmian później o których pisał Antek - nie bardzo mamy jak ograniczać takie ruchy. przetarliśmy szlak przy okazji sklepu Sarmata - UM odrzucił wniosek gdzie były klauzule warunkowe. Zatem jedyne co w zasadzie możemy zrobić to wierzyć na słowo, bo jak już wyrazimy zgode na lokal usługowy to może być w zasadzie cokolwiek oprócz sklepu z alkoholem i gastronomii bo na to chyba trzeba dodatkowe zgody - możemy prosić o list intencyjny z opisem jaką działalność przewiduje przynajmniej ten pierwszy właściciel pod którego to robią.

3) Generalnie już moim prywatnym zdaniem, można to przecież było rozwiązać na samym początku, robiąc 2 dojścia rozchodzące się dopiero przy samym budynku a nie 15 niezależnych, skoro tak projektanci wymyślili, to niech teraz proponują coś rozsądnego - tymbardziej że jestem prawie pewien że jest jakiś współczynnik beton vs. zieleń obligatoryjny do spełnienia. Wystarczy spojrzeć rozwiązanie dojść do lokali w Impresji.

4) Jeszcze innym wątkiem jest w ogóle zmiana przeznaczenia takich lokali - bo moim zdaniem, jeśli któryś lokal oryginalnie będący mieszkaniem, ma stać się lokalem uslugowym, to z automatu powinny zostać dosłownie zamurowane drzwi łączące z prywatną częścią osiedla (klatką schodową) - lokale oryginalnie przeznaczone jako usługowe nie mają takiego połączenia (a przynajmniej ja nie zauważyłem żeby miały).

A czy Zarzad nie moze tego zablokowac? Czemu zostala wyrazona zgoda?
krzysztofS

Postautor: majkel » 09 lut 2012, 16:01

z naszej strony żadna taka zgoda nie została wyrażona - jak napisałem, czekamy na propozycje zaadresowania wspomnianych kwestii.
majkel

Postautor: krzysztofS » 09 lut 2012, 16:40

A czemu nie mozna im odpowiedziec ze zgody nie ma? Przeciez jest jeszcze kilka lokali uzytkowych wolnych
krzysztofS

Wróć do AvanGarden