Temat: uwagi n/t zarządców

Plusy i minusy firm zarządzających naszymi budynkami

uwagi n/t zarządców

Postautor: al-manar » 03 paź 2009, 15:17

Drodzy sąsiedzi, napiszcie proszę jakie firmy zarządzają u Was i jak się sprawują.

U nas całkiem niedawno zarząd wspólnoty zmienił firmę administrującą tłumacząc, że poprzednia (Atrium21) nie sprawdziła się i wybrał nową (Status Sp. z o.o.). Przeglądając w internecie opinie o naszym obecnym zarządcy trudno natrafić na pozytywne wrażenia, mimo, że - jak twierdzi nasz zarząd - firma wykazała się dobrymi referencjami. Pytanie tylko czy kilka kartek papieru z czyimś uznaniem jest wystarczającą motywacją do podjęcia dość ryzykownej (moim zdaniem) decyzji. Może warto więc wymienić uwagi n/t zarządców by wyeliminować tych, którzy zawiedli naszych sąsiadów.
Swoja drogą myślę, że taki publiczny pręgierz (z negatywnymi opiniami) lub piedestał (z aplauzem dla najlepszych) pozwoli nam bez obaw wybierać dobre i sprawdzone firmy.
Awatar użytkownikaal-manar

Re: uwagi n/t zarządców

Postautor: Emerhouse » 01 gru 2009, 11:43

Działam od 5 lat w firmie zajmującej się zarządzaniem nieruchomościami wpólnot oraz obiektami ambasad. Patrząc przez pryzmat mojego doświadczenie bardzo często jest tak, że firmy, które posiadają dużą ilość zarządzanych metrów nie wywiązują się z warunków umowy. Osobiście uważam, że firmy mniejsze(lecz posiadające kilku letnie doświadczenie) sa znacznie bardziej opłacalnym rozwiązaniem dla mieszkańców. Zdecydowanie bardziej im zależy na podtrzymaniu pozytywnych relacji z mieszkańcami. Jednym słowem w mniejszych firmach relację między administratorami a mieszkańcami z reguły są bardzo dobre.
Jeszcze jedną ważną sprawą jest to, że firmy o których piszę przeważnie nie mają powiązań z developer - a jest to bardzo ważne! Firma zarządzająca powinna chociażby wspierać mieszkańców nowych budynków w wyegzekwowaniu uchybień w wykonaniu developera a nie działać na jego korzyść. W końcu to mieszkańcy zapłacili grube sumy za swoje mieszkanka i mają prawo do tego aby nie posiadały żadnych usterek.

Pozdrawiam sedecznie mieszkańców.
Emerhouse

Wróć do Opinie o Zarządcach Nieruchomościami