Temat: Larix

Plusy i minusy firm zarządzających naszymi budynkami

Larix

Postautor: M@tteo » 23 sty 2011, 19:54

Ponieważ na forum pojawiło się sporo zarzutów pod kierunkiem Larix, ich szybkości i sprawności działania to chciałbym w kilku słowach opisać mój pierwszy kontakt z naszym administratorem.

Po pierwsze to było bardzo miło, szybko i konkretnie. Dodatkowe piloty czy klucz od rowerowni załatwiłem od ręki. Wszystko w miłej atmosferze i z uśmiechem na ustach. Kiedy 2 godziny po wizycie zadzwoniłem do naszych administratorów/rek z prośbą o pomoc (trzeba było przełączyć bezpiecznik i uruchomić prąd w mieszkaniu) to pomoc otrzymałem wprost natychmiast.

Życzę sobie i nam wszystkim abyśmy mieli tylko takie miłe i fajne doświadczenia bo jak widać może być i miło i sprawnie i konkretnie.

Pozdrawiam przy okazji Larix i jeszcze raz dziękuję za pomoc.

P.S. Długo się zastanawiałem czy pisać tego posta i oficjalnie dziękować na forum ale uznałem że skoro można pisać źle jak coś jest nie tak to też trzeba pisać dobrze jak wszystko jest dobrze - tak dla równowagi :-)
M@tteo
Awatar użytkownikaM@tteo

Osiedle/Inwestycja: Ostoja Wilanów

Re: Larix - pierwsze wrażenia

Postautor: adad » 23 sty 2011, 22:41

Forum chyba z założenia służy do wylewania żali. A może to poprostu ludzka natura by wytykać a nie chwalić. Podobne doświadczenia miałem z Fadesą- gdzie nie czytałem wszędzie fatalne opinie, a tymczasem kontakt i współpraca rewelacyjna.
Wybieram się do Larixa na swoje pierwsze spotkanie. Mam nadzieję, że będzie równie przyjemnie.
Awatar użytkownikaadad

Re: Larix

Postautor: Grycjan » 14 lut 2011, 23:14

M@tteo pisze:P.S. Długo się zastanawiałem czy pisać tego posta i oficjalnie dziękować na forum ale uznałem że skoro można pisać źle jak coś jest nie tak to też trzeba pisać dobrze jak wszystko jest dobrze - tak dla równowagi :-)

Mati nie podlizuj sie ;)
Pozdrawia
znany Ci juz wczesniej sasiad
Awatar użytkownikaGrycjan

Postautor: wawra » 27 maj 2011, 21:35

Dla ciekawych opinii o Larix:
http://www.e-wilanow.pl/forum/106
:-x
Awatar użytkownikawawra

Postautor: al-manar » 27 maj 2011, 21:48

wawra a możesz jakieś konktrety podać, po prostu wylistuj co przemacia "za" a co "przeciw" Larixowi.
Awatar użytkownikaal-manar

Postautor: wawra » 06 cze 2011, 10:14

konkrety "przeciw":
- ponad 3,5-letnie zaniedbania w windykacji należności z tytułu zaliczek - dobijamu jako Wspólnota 1 mln zł długu (niektórzy właściciele nie zapłacili nigdy ani grosza czynszu, mają obecnie zaległości po kilkanascie tys zł i nikt przez długi czas nie interweniował);
- zbyt uległa postawa w stosunku do dewelopera - brak zdecydowanych działań związanych z egzekwowaniem usuwania usterek w ramach rękojmi (napraw nie ma lub się wloką, brak uzgodnionych terminów, zaakceptowanej technologii napraw);
- brak wielu procedur, według których powinny przebiegać procesy w prawidłowo administrowanej Wspólnocie (np. wybór dostawców, działalność lokali usługowych, montaż elementów na elewacjach budynków).
"za":
- pracownicy generalnie sympatyczni i starają się choć nie ze wszystkim sobie radzą ze wzgledu na nawał pracy (Wspólnota ma blisko 1 tys lokali) albo brak doświadczenia. Generalnie najsłabszą stroną jest zarządzanie tym zespołem i brak merytorycznego wsparcia, a to działka szefa, ktorego doświadczenia z innych wspólnot, które pożegnały się z Larix jakoś nic nie uczą. A szkoda...
Awatar użytkownikawawra

Postautor: Ja_cek » 07 cze 2011, 11:56

Do argumentów "przeciw" dorzuciłbym:
nie udzielanie odpowiedzi na pisemne zapytania członków wspólnoty co jest sprzeczne z zapisami przepisów ogólnych oraz umowy larix na zarządzanie.
pozdr
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Jedna z najgorszych firm

Postautor: dzoana999 » 03 sie 2011, 21:27

Uwazam, ze wybor Larix-u byl tutaj duzą pomylką lub ktos po prostu sie "dogadał". Mieszkalismy w inwestycji, którą zarządzał Larix i za absolutna niegospodarnośc, ignorowanie wielu rzeczy, NIEDOPILNOWANIE TEMATÓW musieliśmy im "podziękować". Tak samo rozstała sie z Larixem inna Wspolnota. Teren nie byl odsniezany, zielen zaniedbana itd. Zupelnie jak obecnie w OStoja Wilanow. Zielen wola o pomste do nieba (a tak blisko Świątynia), panie sprzatające teren siedza na ławeczkach i pala papieroski oddając się wspaniałej pogawędce (chciałabym, żeby mi za taka prace placili), te same panie oddawaly sie pogawedce, stojac nad jedna pania , która pielila nasze biedne juz rabatki i krzaczki, po czym i ta aktywna w koncu porzucila swoje miejsce pracy i zostal po niej na kilka dni tylko czarny worek z chwastami (lezal wsrod krzaczkow okolo tygodnia). Pan opryskujący teren przeciw komarom chodzil zupelnie bez pomyslu, gdzie ma psikac i finalnie omijal okolice rzeczki - efekt komary dalej buszują.
Park wygląda tragicznie - od dawna leżące obciete konary, nie scieta trawa, boisko z niedosiana trwa...alejki parkowe dramatyczne, choc jakis czas temu wydawalo się, ze ktos je zechce jakos wyrownac itd - TO JEST SKANDAL.. MY ZA TO PLACIMY, a oni sie swietnie bawią. Zwracalam uwage naszej p. administratorce, ale generalnie przez cala rozmowe tlumaczyla i wybielala Larix. Okolo 2 tygodnie temu obiecala, ze zostanie usuniety nadlamany konar w okolicy rzeczki, bo juz dzisiaj ma przyjechac specjalny wysiegnik - konar nadal wisi i zagraza mieszkancom. Czy nie nalezy zabrac sie za temat powaznie??
dzoana999

Postautor: Ja_cek » 04 sie 2011, 7:43

Szanowna Dzoana999
wielkie dzięki za zainteresowanie problemami naszej młodej współnoty :)
i uzupełnienie ww. uwag co do jakości pracy admin. Larix.
Czy możesz napisać jeszcze coś więcej na temat doświadczeń w tym zakresie
w Twojej dotychczasowej wspólnocie oraz tych poz. wspólnot wspomnianych powyżej, które miały do czynienia z firmą Larix?
Może masz jakieś namiary tel. e-mail na ww. wspólnoty?
Warto poprosić ich o pomoc dla naszej wspólnoty - niech opiszą co działo się u nich i umieścić na naszym forum do wiadomości mieszkańców.
pozdr serdecznie
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: dzoana999 » 21 mar 2012, 16:15

Dla mnie ważniejsze od tego o czym Pan pisze jest jednak to jak firma administrujaca naszym osiedlem dba o jego "kondycję". Dla mnie elektryzujace i nie do przyjęcia jest to, że: zieleń i staw z roku na rok podupadaja (staw w zeszłym roku pokazowo zarósł, a kamienie zzieleniały (mimo uwag dotyczacych zarośniećia nikt tego nie wziął sobie do serca), osoby odpowiedzialne za koszenie traw przejezdzaja wybiórczo traktorkiem tam gdzie łatwiej się dostac, trawa nie jest podlewana i juz czerwcu wygląda jakby był koniec lata (o dziwo na całym swiecie, m.in. tam skąd pochodzi wzór naszego osiedla, wyglada to zupełnie inaczej, o trawe sie dba, to priorytet), ekipa przyjezdzająca do ścięcia jednej nadłamanej gałęzi drzewa, nie mogac sie do niej dostać, ścina cały konar, który swoja podstawe ma w zasięgu piły elektrycznej (drzewo objete ochroną), latem osoby sprzatające przesiaduja na ławkach i pala papierosy zamiast spojrzec co się wokół dzieje, do klatek wkracza ekipa LArix i na drewnianej scianie niespodziewanie montuje wielkie tablice ogłoszeniowe, które wcześniej wisialy w miejscu pierwotnie zaplanowanym nad skrzynkami (w ten sposob sciana zniszczona, widok klatki rowniez, po projekcie budynku apartamentowego z piekna klatka pozostaly tylko wspomnienia (moze ktos , kto teraz sie wprowadzi bedzie mial latwiej, bo juz nie bedzie mial swiadomosci jak bylo lepiej). A tak swoja droga, na nasze reklamacje a propos tablic otrzymalismy informację, że musiały zawisnąć większe , bo sie ogloszenia nie miescily, wiec trzeba bylo powiesic w środku na klatce. Większośc ogloszen to reklamy Aster i UPC oraz innych dostawco;-) itd. Wszystko to co powyzej to tlko drobne przyklady widoczne "gołym" okiem, o przykładach niegospodarnosci pisac nie moge, nie jestem upowazniona, nie znam sparwy od środka, ale podobno jest to dość poważny temat (patrz inne posty)
dzoana999

Postautor: wawra » 23 mar 2012, 9:42

To zastanawiające, że jest jednak ktoś oprócz członków Rady Osiedla Ostoja ma negatywną opinię o Larix. W swoim stanowisku do sprawozdania Rady Larix twierdzi, ze wszyscy są zadowoleni - potwierdza to ankieta, którą przeprowadzili - dostałeś tę ankietę? A zarzuty Rady to pomówienia i stek niczym nie popartych wymysłów...
Fadesa twierdzi, że będzie głosować tak zechce większość mieszkańców. Pytanie czy ta większość ma opinię taką jak Ty i Rada czy raczej taką jak Larix...
A głosować mamy uchwałę o zobowiazaniu zarządu do nałożenia na Larix kar umownych i rozwiązania umowy...
Awatar użytkownikawawra

Wróć do Opinie o Zarządcach Nieruchomościami