Temat: UWAGA! Kradzieże!
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
UWAGA! Kradzieże!
Chciałabym wszystkich ostrzec, aby uważali gdzie parkują swoje samochody. Niestety 2 dni przed świętami spod naszego bloku (28B) została mi ukradziona nowa Honda Civic. Złodzieje już chyba nie boją się niczego, skoro kradną samochód spod okna o godzinie 21! Wiem, ze na naszym osiedlu jest wielu posiadaczy owych Hond, dlatego ostrzegam, abyście nie mieli takiej niespodzianki jak ja... Wg policji Hondy civic są w tej chwili najbardziej kradzionymi samochodami.
Warto też zwrócić uwagę na nasz monitoring, kamery są tak ustawionione, że pilnują elewacji budynku,a żadna kamera nie jest skierowana na parkingi koło bloku. W efekcie nie ma zadnego nagrania z momentu kradzieży. Jedna kamera ,mogla uchwycić chociaż szczątkowo odjeżdżający samochód, aczkolwiek nasza ochrona nie udostępnia nikomu nagrania z monitoringu ( tylko policja) Jak wiemy, nasza policja jest kiepsko zainteresowana aby szukać złodziei, bo juz na komendzie poinformowano mnie, że nie ma szans na znalezienie czarnej hondy civic, bo za dużo ich kradną.... Myślałam, że chociaż będę mogła na własna reke zobaczyc nagranie z monitoringu, ale w efekcie zostałam zwyzywana przez ochorniarza, ze nie mam zadnego prawa zobaczyc nagrań z monitoringu.... Ja rozumiem, ze nie powinno byc tak, że każdy oglada monitoring, bo ludzie by wykorzystywali to nagminnie, ale są czasami wyjątkowe sytuacje i trzeba byc czlowiekiem. W koncu każdy z nas płaci za tą ochronę i po to jest ten monitoring, aby się do czegoś przydał, a nie był tylko fikcyjnym systemem, który w niczym nie pomaga.
pozdrawiam
Warto też zwrócić uwagę na nasz monitoring, kamery są tak ustawionione, że pilnują elewacji budynku,a żadna kamera nie jest skierowana na parkingi koło bloku. W efekcie nie ma zadnego nagrania z momentu kradzieży. Jedna kamera ,mogla uchwycić chociaż szczątkowo odjeżdżający samochód, aczkolwiek nasza ochrona nie udostępnia nikomu nagrania z monitoringu ( tylko policja) Jak wiemy, nasza policja jest kiepsko zainteresowana aby szukać złodziei, bo juz na komendzie poinformowano mnie, że nie ma szans na znalezienie czarnej hondy civic, bo za dużo ich kradną.... Myślałam, że chociaż będę mogła na własna reke zobaczyc nagranie z monitoringu, ale w efekcie zostałam zwyzywana przez ochorniarza, ze nie mam zadnego prawa zobaczyc nagrań z monitoringu.... Ja rozumiem, ze nie powinno byc tak, że każdy oglada monitoring, bo ludzie by wykorzystywali to nagminnie, ale są czasami wyjątkowe sytuacje i trzeba byc czlowiekiem. W koncu każdy z nas płaci za tą ochronę i po to jest ten monitoring, aby się do czegoś przydał, a nie był tylko fikcyjnym systemem, który w niczym nie pomaga.
pozdrawiam
- jola11
Re: UWAGA! Kradzieże!
Przykro mi, że ukradli Ci auto. ale moim zdaniem, ochrony w tej sytuacji ma obowiązek udostepnić nagranie z monitoringu do wglądu. W końcu oni pracują dla nas a nie odwrotnie. Moim zdaniem trzeba porozmawiać z Panią Agnieszką administratorką albo uderzyć bezpośrednio do zarządu firmy Lux-dom która jest zarządcą nieruchomości i poprosić ich o udostępnienie nagrania monitoringu. W zasadzie to chyba monitoring ma nam pomagać w takich sytuacjach. Daj znać jak postępy w tej sprawie. Powodzenia.
- Sebi210
... i nadal będziemy płacić po 100 zł miesięcznie za "ochronę".
A ja nieustannie pytam: PO CO NAM OCHRONA??? Skoro nie zauważa kradzieży samochodu, to tym bardziej nie zauważy okradania mieszkania. Chuliganów też nie uciszy (bo co zrobi rencista wypasionemu dresiarzowi?).
A ja nieustannie pytam: PO CO NAM OCHRONA??? Skoro nie zauważa kradzieży samochodu, to tym bardziej nie zauważy okradania mieszkania. Chuliganów też nie uciszy (bo co zrobi rencista wypasionemu dresiarzowi?).
- konkus
Ja też postawiłbym na zmniejszenie ochrony, tzn. utrzymanie jednego ochroniarza w godzinach nocnych plus zainwestowanie w ulepszenie systemu kamer za zaoszczędzone pieniądze.
btw: według mojego załącznika do umowy m.in. w windach powinny być kamery. Jak wiemy nie ma ich. Może Zarząd wyegzekwuje od developera to co wynika z dokumentacji?. W razie czego służę tym dokumentem, choć zapewne każdy go dostał.
btw: według mojego załącznika do umowy m.in. w windach powinny być kamery. Jak wiemy nie ma ich. Może Zarząd wyegzekwuje od developera to co wynika z dokumentacji?. W razie czego służę tym dokumentem, choć zapewne każdy go dostał.
- ar156
ar156 pisze:btw: według mojego załącznika do umowy m.in. w windach powinny być kamery. Jak wiemy nie ma ich.
PO CO???
- konkus
Jak to po co? żeby nie korciło 
Może jednak po to, że jak Ci się dzieciak zatnie w windzie to ochrona będzie o tym wiedziała.
A na poważnie, to nie interesuje mnie po co. Miały być, a ich nie ma więc należy je wyegzekwować lub ekwiwalent za nie
Może jednak po to, że jak Ci się dzieciak zatnie w windzie to ochrona będzie o tym wiedziała.
A na poważnie, to nie interesuje mnie po co. Miały być, a ich nie ma więc należy je wyegzekwować lub ekwiwalent za nie
- ar156
Mam pytanie , gdzie na osiedlu krolewskie przedmiescie znajduja sie kamery ? mam na mysli czy np w klatkach przed klatkami itp , z gory dzieki za odp
- malakos
ar156 pisze:Jak to po co? żeby nie korciło
A pomyślałeś o drugiej stronie medalu? Jeżeli każdy Twój (nie przestępcy, ale właśnie Twój) krok będzie śledzony przez kiepsko opłacanego ochroniarza, to... nie wiem, jak Tobie, ale mi tutaj otwiera się perspektywa świetnego biznesu. Kiepsko opłacany ochroniarz będzie dysponował kompletną bazą wiedzy na temat liczby mieszkańców aktualnie przebywających w Twoim domu, w jakich godzinach mieszkanie zawsze stoi puste itd.
A teraz pomyśl, kto chętnie kupi takie dane od kiepsko opłacanego ochroniarza?...
- konkus
To już są teorie spiskowe niczym sztuczna mgła i wielki magnes, jak wiadomo mamy wielu kiepsko opłacanych policjantów i co z tym zrobić? Aż strach się bać?
- ar156
Teoria czy nie, coś jest w tym, co napisał Konkus.
Poniżej nieco żartobliwie o zamkniętych osiedlach. Oczywiście z monitoringiem:
http://wyborcza.pl/1,76842,8887051,Ladn ... sobie.html

Poniżej nieco żartobliwie o zamkniętych osiedlach. Oczywiście z monitoringiem:
http://wyborcza.pl/1,76842,8887051,Ladn ... sobie.html
- Aga
akurat krakowskie przdmiescie jest jednym z najbardziej strzezonych na wilanowie, nie wiedziec czemu bo mieszkania nie byly tam najdrozsze. z tego co wiem kamer jest bardzo duzo na klatkach, przed klatkami , na dachach, w garazu. niektóre widac bardziej niektore mniej
- cocalola
masz prawo zobaczyć nagranie - ja jak mi ucieka kot zawsze mam dostep i śledzę albo na żywo jego wędrówki i namierzam gdzieś w krzaczorach, albo odtwarzamy. Zgłoś to do wspólnoty to poważna sprawa - kradzież samochodu w końcu
nowa_niedoszła
- nowa_niedoszła
- Osiedle/Inwestycja: nie w Wilanowie
Kradzież
Drodzy Sąsiedzi,
Dzisiejszej nocy tj. 20/21.02.2012 na miejscu parkingowym w garażu podziemnym został rozmontowany przód mojego samochodu na części, tj.:
- elektryczne lusterka boczne, kierunkowskazy, grill, emblemat i to co dalo sie wymontować z zewnątrz.
Ewidentnie złodziej się czymś spłoszył ponieważ wszystkie wymontowane części znalazłem ukryte w torbie plastikowej za samochodem parkującym obok łacznie z wsuniętym pod niego grillem - przygotowane do zabrania później. Dodam tylko, że wszystko zostało wymontowane dosyć profesjonalnie choć wyłamania plastików i podrapania lakieru samochód sie nie ustrzegł... Nie wiem czy ten ch...j chciał to zabrać wczesnie rano korzystając z ruchu w garażu, ale fart fartem, że postanowiłem dziś wybrać się do pracy wcześniej skutkiem czego zjechałem na miejsce parkingowe 40 minut wcześniej.
Piszę to tylko jako OSTRZEŻENIE że nawet na strzeżonym garażu podziemnym można stracić swoją własność. Drodzy Sąsiedzi, zdarzenie miało miejsce na kondygnacji klatki VIII Al. Rzeczypospolitej 2.
Zwracajcie uwagę na swoje samochody ponieważ znając życie sytuacja się powtórzy skoro ktoś raz się dostał bez problemu i miał na tyle czasu by wszystkie te częsci wymontować nie uszkadzając przy tym za bardzo elektroniki i matryc grzewczych od wkładów lusterkowych.
Pozdrawiam
Dzisiejszej nocy tj. 20/21.02.2012 na miejscu parkingowym w garażu podziemnym został rozmontowany przód mojego samochodu na części, tj.:
- elektryczne lusterka boczne, kierunkowskazy, grill, emblemat i to co dalo sie wymontować z zewnątrz.
Ewidentnie złodziej się czymś spłoszył ponieważ wszystkie wymontowane części znalazłem ukryte w torbie plastikowej za samochodem parkującym obok łacznie z wsuniętym pod niego grillem - przygotowane do zabrania później. Dodam tylko, że wszystko zostało wymontowane dosyć profesjonalnie choć wyłamania plastików i podrapania lakieru samochód sie nie ustrzegł... Nie wiem czy ten ch...j chciał to zabrać wczesnie rano korzystając z ruchu w garażu, ale fart fartem, że postanowiłem dziś wybrać się do pracy wcześniej skutkiem czego zjechałem na miejsce parkingowe 40 minut wcześniej.
Piszę to tylko jako OSTRZEŻENIE że nawet na strzeżonym garażu podziemnym można stracić swoją własność. Drodzy Sąsiedzi, zdarzenie miało miejsce na kondygnacji klatki VIII Al. Rzeczypospolitej 2.
Zwracajcie uwagę na swoje samochody ponieważ znając życie sytuacja się powtórzy skoro ktoś raz się dostał bez problemu i miał na tyle czasu by wszystkie te częsci wymontować nie uszkadzając przy tym za bardzo elektroniki i matryc grzewczych od wkładów lusterkowych.
Pozdrawiam
-
Morris
- Osiedle/Inwestycja: Królewskie Przedmieście
Re: Kradzież
Trzeba natychmiast zainstalować kamery w garażu i na klatkach schodowych, Pani Agnieszka miała wymóc na nowej firmie ochroniarskiej żeby takowe zainstalowali. Jeśli giną samochody to jest to konieczne.
Ps. W styczniu miały zostać zmienione kody pilotów do bram wjazdowych do garażu, pytanie co z tym tematem???
Ps. W styczniu miały zostać zmienione kody pilotów do bram wjazdowych do garażu, pytanie co z tym tematem???
- Sebi210
Re: Kradzież
Siemanko,
szkoda, że Cię trafił taki pech Sąsiedzie, mam nadzieję, że da się jakoś przeciwdziałać takim zdarzeniom. Najbardziej mnie jednak rozbawiła dzisiaj nowa karteczka przyklejona do drzwi wejściowych (rano nie było, wracam z pracy i jest:-) )z informacją, że administracja nie ponosi odpowiedzialności za kradzieże. Ok, fajnie, to po co my płacimy ochronie? Mili panowie, nie powiem, ale chyba po coś są zatrudniani - jeśli nie po to, aby przeciwdziałać kradzieżom i - w razie nieskuteczności - odpowiadać za kradzieże, to mi się chyba definicja ochrony popierniczyła...
szkoda, że Cię trafił taki pech Sąsiedzie, mam nadzieję, że da się jakoś przeciwdziałać takim zdarzeniom. Najbardziej mnie jednak rozbawiła dzisiaj nowa karteczka przyklejona do drzwi wejściowych (rano nie było, wracam z pracy i jest:-) )z informacją, że administracja nie ponosi odpowiedzialności za kradzieże. Ok, fajnie, to po co my płacimy ochronie? Mili panowie, nie powiem, ale chyba po coś są zatrudniani - jeśli nie po to, aby przeciwdziałać kradzieżom i - w razie nieskuteczności - odpowiadać za kradzieże, to mi się chyba definicja ochrony popierniczyła...
- leszek.d
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3