Temat: Wentylacja mechaniczna - szumi

Wentylacja mechaniczna - szumi

Postautor: Maciek777 » 22 paź 2009, 12:22

Witam sąsiadów.

W swoim mieszkaniu mam wentylacje mechaniczną i pracujące non-stop wentylatory. Wentylatorów nie da się wyłączyć, można tylko zmieniać prędkość (dwa biegi). Hałas dobiegający z wentylatorów jest słyszalny nawet na najniższym biegu :(

Pytanie do sąsiadów czy u was też słychać pracujące wentylatory czy warto je wymienić na jakieś inne?
Albo może zrobić wyłącznik?

Mam również wrażenie, że przy pracujących wentylatorach mieszkanie się znacznie wychładza.
Czy u was też tak jest?

pozdrawiam
Maciek
Maciek777

Re: Wentylacja mechaniczna - szumi

Postautor: cheatah » 22 paź 2009, 12:50

hej,

tez tak mialem, ale rozwiazanie jest banalnie proste. Wystarczy odkrecic plastikowa oslone, i pobawic sie kabelkami. Niestety nie wiem ktorymi i w jakim schemacie je podlaczyc, ale na pewno sie da.

Ja mam zrobione teraz tak, ze normalnie sa wylaczone i oryginalnym wlacznikiem wlacza sie tylko na 1 bieg, drugi wyzszy jest nieaktywny. Wentylatory sa oryginale.

Wprawnemu elektrykowi zajmuje to ok 5 min roboty.

pozdrawiam
Maciej
cheatah

Postautor: artur » 22 paź 2009, 12:56

Przyzwyczaisz sie,zapewniam cię :lol: .Z tym wyłaczeniem 2 biegu to prawda,ale pamiętaj,że jak wentylator nie chodzi to wentylacji brak,szybko ci sie odechce życ w smrodku.
artur

Postautor: Sebol » 22 paź 2009, 13:04

Witam Sąsiada,

rozumiem że masz wentylator elektryczny w mieszkaniu. Zazwyczaj wentylacja mechaniczna zawsze szumi, wentylator wyciągowy standardowo umieszczony jest na dachu budynku i jeśli masz możliwość ustawienia tylko 2 biegów przepływu w mieszkaniu to raczej nic innego nie wymyślisz, można zastosować anemostat wyciągowy talerzowy wtedy ustawić minimalny przepływ powietrza, ale pod warunkiem że wentylator wyciągowy jest na dachu.

Niestety mam inny problem z wentylacją w Ostoi Wilanów, przesłuchy przez piony wentylacyjne np.: głośne rozmowy z sąsiadujących mieszkań podłączonych pod ten sam pion wentylacyjny. Mam zamiar rozwiązać ten problem stosując tłumiki hałasu firmy Helios ETS. http://www.istpol.pl/helios/k.rozdzialy ... erzowe.pdf

Niestety deweloperzy stosują spore oszczędności typu kilka mieszkań podłączonych pod jeden pion wentylacji bytowej. OK może tak być, ale dobrze byłoby gdyby pomiędzy kondygnacjami zastosowali tłumiki, wtedy komfort mieszkania byłby większy. A koszt takiego tłumika ok. 100 euro, czyli na jeden pion 4 tłumiki. Śmieszny koszt przy całej inwestycji, a komfort mieszkańców zdecydowanie wyższy.

Ale nie oszukujmy się, który deweloper myśli o komforcie mieszkańców.
Sebol

Postautor: buba » 22 paź 2009, 13:37

Sebol pisze:Niestety mam inny problem z wentylacją w Ostoi Wilanów, przesłuchy przez piony wentylacyjne np.: głośne rozmowy z sąsiadujących mieszkań podłączonych pod ten sam pion wentylacyjny.

W Ostoi, w budynku A3, każde piętro ma osobne kominy wentylacyjne (murowane, nie rura).

Sebol pisze:Niestety deweloperzy stosują spore oszczędności typu kilka mieszkań podłączonych pod jeden pion wentylacji bytowej. OK może tak być, ale dobrze byłoby gdyby pomiędzy kondygnacjami zastosowali tłumiki, wtedy komfort mieszkania byłby większy. A koszt takiego tłumika ok. 100 euro, czyli na jeden pion 4 tłumiki. Śmieszny koszt przy całej inwestycji, a komfort mieszkańców zdecydowanie wyższy.

Ale nie oszukujmy się, który deweloper myśli o komforcie mieszkańców.

Ja wiem czy to deweloperzy? Obstawiałbym jednak błąd projektanta... Bo koszt jak piszesz - śmieszny.
No i jak wspomniałem wyżej - u tego samego dewelopera, a sposób wentylacji inny.
Awatar użytkownikabuba

Postautor: Sebol » 22 paź 2009, 15:08

buba pisze:W Ostoi, w budynku A3, każde piętro ma osobne kominy wentylacyjne (murowane, nie rura).

Zaskakuje mnie ta informacja, widocznie na budynku A1 Fadesa dopiero uczyła się sztuki budowlanej.
W bud. A1 Ostoi Wilanów Wszystkie mieszkania w jednej klatce są podłączone do jednego pionu wykonanego z rury Spiro, bez żadnych tłumików co powoduje uciążliwe przesłuchy przenoszone wentylacją.
Sebol

Postautor: buba » 22 paź 2009, 15:41

Sebol pisze:
buba pisze:W Ostoi, w budynku A3, każde piętro ma osobne kominy wentylacyjne (murowane, nie rura).

Zaskakuje mnie ta informacja, widocznie na budynku A1 Fadesa dopiero uczyła się sztuki budowlanej.
W bud. A1 Ostoi Wilanów Wszystkie mieszkania w jednej klatce są podłączone do jednego pionu wykonanego z rury Spiro, bez żadnych tłumików co powoduje uciążliwe przesłuchy przenoszone wentylacją.

Nie wiem kiedy, jak i gdzie Fadesa uczyła się sztuki budowlanej, ale już z planów mieszkań budynku A3 wynikało, że każde mieszkanie ma osoby komin - w szczególności w łazienkach szerokość "pionu" zwiększała się wraz z piętrem. Tak więc nie sądze, żeby było to spowodowane doświadczeniem wyniesionym z poprzedniego budynku. Zresztą kominy wykonane są niechlujnie, i są stawiane od podłogi (po co mi komin od podłogi, jak wlot jest u góry? można było zyskać niezły kawałek powierzchni...), ale to inna historia.
Aha, podejrzewam też, że to w związku ze sposobem budowy A1 w "regulaminie prac adaptacyjnych" zawarty jest zakaz podłączania własnych wentylatorów do wentylacji?

Przepraszam mieszkańców Wilanów ONE za zejście z tematu :)
Awatar użytkownikabuba

Wróć do Wilanów ONE