Temat: księga wieczysta
• Strona 1 z 1
księga wieczysta
mam pytanie do osób które starają się o KW (wpis), czy również dostaliście z sądów zawiadomienie z listą wszystkich lokatorów z nr pesel, i czy ktoś się orjętuje czy jest to zgodne z prawem.
- agnes
Re: księga wieczysta
Jeśli mówisz o KW garażu, gdzie sprzedawane są udziały w jednej nieruchomości, to jest to prawda i podobno zgodne z prawem. Pisała o tym Rzepa jakiś czas temu (jak znajdę link to zamieszczę). Dla mnie to skandal, ale jakoś wszystkim dobrze z tym stanem rzeczy. I nie chodzi tylko o PESEL.
- Aga
To standard i poprawne działanie. W końcu wpis do księgi wieczystej jest zapisem o wszystkich właścicielach danej nieruchomości, a w Polsce unikatowym identyfikatorem obywatela jest jego numer PESEL, bo jak się domyślasz samo imię i nazwisko nie wystarczy. Stąd (niestety) jak chcesz być właścielką 1/n garażu, drogi czy jakiejkolwiek innej części wspólnej dla której istnieje jedna KW, to we wniosku muszą się znaleźć dane Twoje i wszystkich pozostałych współwłaścicieli.
Jak już dokonany zostanie wpis do hipoteki to dostaniesz wypis z księgi, w którym będą dane wszystkich n współwłaścicieli. Czego Ci życzę, bo lepiej mieć wpis w hipotece niż go nie mieć. Jak przyjdzie przysłowiowy "Niemiec" albo jakiś potomek właścicieli Wilanowa walczyć o swoje ziemie, to będziecie mieli lepszą pozycję przetargową
PS. A przy okazji sąd i "urzędy" zawsze będą wysyłać korespondencję do wszystkich współwłaścicieli danej nieruchomości.
Jak już dokonany zostanie wpis do hipoteki to dostaniesz wypis z księgi, w którym będą dane wszystkich n współwłaścicieli. Czego Ci życzę, bo lepiej mieć wpis w hipotece niż go nie mieć. Jak przyjdzie przysłowiowy "Niemiec" albo jakiś potomek właścicieli Wilanowa walczyć o swoje ziemie, to będziecie mieli lepszą pozycję przetargową
PS. A przy okazji sąd i "urzędy" zawsze będą wysyłać korespondencję do wszystkich współwłaścicieli danej nieruchomości.
- maik
- Osiedle/Inwestycja: Wilanów Zawady
pyt do maik: jeśli teraz KW dot. garażu otrzymało jakieś 50 osób, a miejsc garażowych jest ok. 200 - czy to oznacza, że jeszcze 150 razy otrzymam nowy wpis (każdy wielkości ryzy papieru) wraz z pojawieniem się nowych współwłaścicieli?
- jacor
Maik, problem w tym, że nie chodzi tylko o PESEL. W "zbiorczej" KW (czyli w jednej księdze zawierającej dane wszystkich, którzy kupili miejsce w garażu) znajdziesz kwotę kredytu, walutę w jakiej go zaciągnąłeś, okres kredytowania i bank, który udzielił kredytu. A, i numer miejsca postojowego! Te informacje dotyczą wszystkich, którzy kupili miejsce w garażu. Tego nie było w KW przed ich zinformatyzowaniem - przyznała to sędzia z wydziału wieczystoksięgowego, do której zadzwoniłam z prośbą o informacje zaskoczona objętością wypisu. Wypis z KW w inwestycji, w której mieszkan zawierał 147 stron.
Nie zapominajmy, że dostęp do wypisu z KW ma każdy, kto poprosi o to dewelopera - mówię o takiej sytuacji, gdy jeszcze nie wszystkie mieszkania zostały sprzedane.
Oczywiście cieszę się, że mam już KW i wypis. Ale sytuację kredytową tych, co mają kredyt zabezpieczony hipoteką kaucyjną łączną, można obejrzeć w KW jak na dłoni. W lepszej sytuacji są ci, który mają hipotekę kaucyjną proporcjonalną. Wtedy w KW garazu widoczna jest tylko część długu. Czy tak być powinno w dobie ochrony danych osobowych?
Nie zapominajmy, że dostęp do wypisu z KW ma każdy, kto poprosi o to dewelopera - mówię o takiej sytuacji, gdy jeszcze nie wszystkie mieszkania zostały sprzedane.
Oczywiście cieszę się, że mam już KW i wypis. Ale sytuację kredytową tych, co mają kredyt zabezpieczony hipoteką kaucyjną łączną, można obejrzeć w KW jak na dłoni. W lepszej sytuacji są ci, który mają hipotekę kaucyjną proporcjonalną. Wtedy w KW garazu widoczna jest tylko część długu. Czy tak być powinno w dobie ochrony danych osobowych?
- Aga
jacor pisze:pyt do maik: jeśli teraz KW dot. garażu otrzymało jakieś 50 osób, a miejsc garażowych jest ok. 200 - czy to oznacza, że jeszcze 150 razy otrzymam nowy wpis (każdy wielkości ryzy papieru) wraz z pojawieniem się nowych współwłaścicieli?
Z tego co pamiętam to nie. Dostajesz korespondencję, która dotyczy tylko Ciebie. Powinieneś dostać korespondencję z sądu dwa razy: pierwszy raz z informacją o rozpoczęciu postępowania (2 oddzielne jak jesteście małżeństwem, bo każdy ze współwłaścicieli dostaje oddzielnie) i drugi raz po dokonaniu wpisu do KW (znowu x2). Czyli na początku tak jak piszesz każdy z 50 lokatorów wnioskuje o wpis 1/200 nieruchomości, a pozostałe 150/200 zostaje przy developerze. Powinniście dostać info o wniosku o wpis tych 50 osób (o ile zostanie to zrobione jednym rzutem, a nie w postaci oddzielnych 50 wniosków). Potem developer jak będzie sprzedawał kolejne miejsca to będzie wysyłał wnioski (a w zasadzie notariusz, u którego zawierany jest akt notarialny) o kolejne 1/200 działki, aż sprzeda wszystko. Oczywiście w dowolnym momencie możesz się udać do Hipoteki na Al.Solidarności i dostać aktualny wypis z KW z danymi wszystkich współwłaścicieli. Czyli jak już zobaczysz, że blok się zapełnił możesz dostać listę wszystkich właścicieli (i ich współmałżonków) z danymi PESEL. I wtedy spokojnie będziesz wiedział, kto kiedy ma urodziny i gdzie będzie impreza
Natomiast jak będzie jakaś korespondencja związana z Waszą nieruchomością (np. na sąsiadującej działce MPWiK będzie chciało położyć dodatkową rurę), to info idzie do Wszystkich aktualnych właścicieli (tylko imiona i nazwiska, bez szczegółowych danych).
@ Aga,
To prawda. KW ma podawać pełną informację o nieruchomości, w tym dane o obciążeniach. W końcu jak kupujesz jakąś nieruchomość to jedną z rzeczy, którą powinnaś sprawdzić jest dział IV z informacją o tym czy nie jest obciążona "hipoteką". I dane te są jawne, żeby nie było później niespodzianek.
Pewnie twórcy prawa lata temu nie przewidzieli sytuacji, że działka wielkości przysłowiowej "chustki do nosa" będzie dzielona na 200 współwłaścicieli, gdzie każdy ma jakiś kredyt zabezpieczony hipoteką.
PS. Gwoli wyjaśnienia. Nie jestem prawnikiem. Powyższe informacje bazują na własnych doświadczeniach. W naszym przypadku chodziło o wspólną drogę podzieloną na mieszkańców naszego mini osiedla (tylko chodzi o -naście, a nie 200 osób).
- maik
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Bardzo dziękuję za wszystkie odp., zgadzam się na tzw. "niemca" , ale czy aż tak sądy muszą wyszczególniać (nr pesel )
Pozdrawiam
Bardzo dziękuję za wszystkie odp., zgadzam się na tzw. "niemca" , ale czy aż tak sądy muszą wyszczególniać (nr pesel )
Pozdrawiam
- agnes
agnes pisze:(...), ale czy aż tak sądy muszą wyszczególniać (nr pesel )
No niestety muszą. I to dla naszego dobra
PESEL jednoznacznie identyfikuje osobę w Polsce. Możesz wielokrotnie zmienić adres, nazwisko, a w KW dalej będzie Twój numer i będzie Ciebie wskazywał jako właścicielkę.
I za dwadzieścia lat jak się zgłosi jakaś niemiecka Agnes X, to nie będzie się mogła powołać, że jest tą Agnieszką Y, która kupiła 1/200 garażu w 2010 roku.
PS. Nie mam nic do Niemców i Twojego nicka
Aga pisze:(...) Ale sytuację kredytową tych, co mają kredyt zabezpieczony hipoteką kaucyjną łączną, można obejrzeć w KW jak na dłoni. W lepszej sytuacji są ci, który mają hipotekę kaucyjną proporcjonalną. Wtedy w KW garazu widoczna jest tylko część długu
Aż spojrzałem w swoje KW. W KW części wspólnej nie mam wpisu o kredycie i obciążeniu hipoteki mojego kawałka drogi. Całość obciążenia jest w KW domu. Nie przypominam sobie, żebym zabiegał specjalnie o taki wpis u notariusza i w banku. Chyba dla wszystkich stron było wtedy oczywiste, że biorę kredyt na dom i wniosek o hipotekę dotyczył tylko mojej własnej nieruchomości.
- maik
[quote="maik
Aż spojrzałem w swoje KW. W KW części wspólnej nie mam wpisu o kredycie i obciążeniu hipoteki mojego kawałka drogi. Całość obciążenia jest w KW domu. Nie przypominam sobie, żebym zabiegał specjalnie o taki wpis u notariusza i w banku. Chyba dla wszystkich stron było wtedy oczywiste, że biorę kredyt na dom i wniosek o hipotekę dotyczył tylko mojej własnej nieruchomości.[/quote]
Szczerze mówiąc już się trochę pogubiłam. Ja pisałam o KW garażu. Miejsca postojowego w parkingu podziemnym. Wszystkie dane, o których pisałam powyżej tam widnieją. Poniżej link do tekstu w Rzepie. Inspirowanym podobnym przypadkiem
http://www.rp.pl/artykul/56682,400595_K ... kryte.html
Aż spojrzałem w swoje KW. W KW części wspólnej nie mam wpisu o kredycie i obciążeniu hipoteki mojego kawałka drogi. Całość obciążenia jest w KW domu. Nie przypominam sobie, żebym zabiegał specjalnie o taki wpis u notariusza i w banku. Chyba dla wszystkich stron było wtedy oczywiste, że biorę kredyt na dom i wniosek o hipotekę dotyczył tylko mojej własnej nieruchomości.[/quote]
Szczerze mówiąc już się trochę pogubiłam. Ja pisałam o KW garażu. Miejsca postojowego w parkingu podziemnym. Wszystkie dane, o których pisałam powyżej tam widnieją. Poniżej link do tekstu w Rzepie. Inspirowanym podobnym przypadkiem
http://www.rp.pl/artykul/56682,400595_K ... kryte.html
- Aga
Z tego artykułu, który podałaś kluczowe jest zdanie:
Rozumiem, że masz oddzielną KW na mieszkanie i oddzielną na miejsce garażowe, które jest nieruchomością wspólną wszystkich lokatorów.
Odnosząc się do naszego przypadku - kredytem jest obciążona hipoteka mojego domu (odpowiednio w Twoim przypadku mieszkania), a hipoteka mojego kawałka drogi (Twojego garażu) jest czysta. Czyli moi sąsiedzi jak wezmą wypis KW naszej nieruchomości wspólnej to nie mają informacji o moim kredycie na dom (mieszkanie).
Ale tak jak pisałem, nie zabiegałem specjalnie o takie wpisy do KW przy kupnie i załawianiu kredytu. Zarówno kwity o obciążeniu hipoteki u notariusza jak i dokumenty z banku odnosiły się tylko do działki z domem. Może co bank to obyczaj, a doradcy nie informują o takim "haczyku"
(...) Osoba, która zaciągnęła kredyt i zgodziła się, by została nim obciążona hipoteka jej udziału w garażu, powinna mieć świadomość, że każdy będzie mógł uzyskać wypis z księgi i pozna jej dane oraz informacje na temat wysokości kredytu. (...)
Rozumiem, że masz oddzielną KW na mieszkanie i oddzielną na miejsce garażowe, które jest nieruchomością wspólną wszystkich lokatorów.
Odnosząc się do naszego przypadku - kredytem jest obciążona hipoteka mojego domu (odpowiednio w Twoim przypadku mieszkania), a hipoteka mojego kawałka drogi (Twojego garażu) jest czysta. Czyli moi sąsiedzi jak wezmą wypis KW naszej nieruchomości wspólnej to nie mają informacji o moim kredycie na dom (mieszkanie).
Ale tak jak pisałem, nie zabiegałem specjalnie o takie wpisy do KW przy kupnie i załawianiu kredytu. Zarówno kwity o obciążeniu hipoteki u notariusza jak i dokumenty z banku odnosiły się tylko do działki z domem. Może co bank to obyczaj, a doradcy nie informują o takim "haczyku"
- maik
http://www.warszawa.so.gov.pl/sad-rejonowy-dla-warszawy-mokotowa.html
VII Wydział Ksiąg Wieczystych obejmujący sprawy z zakresu postępowania wieczysto – księgowego z obszaru części m.st. Warszawy w granicach ustalonych dla dzielnic Mokotów i Wilanów.
informacja telefoniczna pod numerami: (22)531 42 31 (22)531 42 32
-
JollyRoger
• Strona 1 z 1