Temat: Sasiedzi

Sasiedzi

Postautor: cheatah » 08 wrz 2007, 1:20

Mili Sasiedzi z budynku A1,

mam nadzieje ze chociaz czesc z Was czyta to forum, chociaz niewiele sie dzieje w naszej kategorii od dluzszego czasu.

Niedawno stalem sie posiadaczem apartamentu w budynku A1, dokladniej klatka H, umowa podpisana, kredyt otrzymany, wiec pozostalo mi jedynie czekac na szczesliwe zakonczenie budowy pierwszego z budynkow w Wilanow ONE :).

Chce zapoczatkowac i zachecic Was w ten sposob, do udzielania sie na forum, podnoszenia spraw, ktore Was nurtuja, moze cos Was zaniepokoilo/ucieszylo w kontaktach z deweloperem. Mysle, ze warto absmy zaczeli sie dzielic na forum naszymi doswiadczeniami, spostrzezeniami, w koncu informacja w obecnych czasach jest w cenie :).

Wydaje mi sie to dobrym pomyslem, abysmy sie poznali, poczatkowa na tym forum, a pozniej moze jakis zbiorowy grill, spotkanie, cokolwiek. Moze uda sie zachecic przedstwicielstwo AFI Europe do zorganizowania jakiegos integracyjnego spotkania mieszkancow Wilanow ONE :)

pozdrawiam
Maciej
cheatah

Postautor: stokrotka » 10 wrz 2007, 10:48

witam sąsiada. ja z chęcią dołączę się do rozmów, bo myślę że jest sporo tematów nurtujących klientów Wilanow One.
stokrotka

Postautor: cheatah » 14 wrz 2007, 13:04

hej Stokrotka :)

a jestes takim blizszym sasiadem czy jednak troche dalszym :) ??
cheatah

Postautor: stokrotka » 17 wrz 2007, 9:57

chyba bliższym bo klatka G :)

i cieszę się że się ktoś w końcu znalazł, bo już się bałam że sama w tym budynku będę mieszkać :roll:
stokrotka

Postautor: cheatah » 20 wrz 2007, 19:24

no narazie wyglada na to, ze jestesmy tylko we dwojke :). Mam nadzieje ze inni wkrotce sie znajda, a moze po prostu sie wstydza odezwac :).

To w takim razie zadam konkretne pytanie. Czy ktos juz korzystal z uslug pani architekt, ktora zostala zaproponowana przez BSR w mailu kilka dni temu ? A moze ktos juz wczesniej wprowadzal zmiany do projektu apartamentu i moglby sie podzielic odnosnie procedury, kosztow ... itd ?
cheatah

Postautor: stokrotka » 21 wrz 2007, 10:27

wygląda na to że musimy liczyć tylko na swoją pomoc a ja niestety w tej kwestii nie pomogę. Jakoś się jeszcze nie zebrałam do tego żeby umówić się z Panią architekt.
stokrotka

Postautor: czekoladka » 25 wrz 2007, 0:10

Witam, jestem z bud A1 klatka G.
milo mi poznac Sąsiadów! : :-D
Korzystalam z porad pani architekt. Bardzo mila, ale tak naprawde spotyka sie z nami aby potwierdzic mozliwosci techniczne zmian dokonanych przez waszego architekta lub jesli umiecie sami to waszych.
Jest ona architektem wnetrz i takze mozna skorzystac z jej uslug kompleksowo( ok. 120 zl/m2). Nie wiem tylko jak sie to ma do sytuacji kiedy korzystamy z przygotowywanych wlasnie propozycji wariantów wykonczenie przez BSR( podobno najtansza wersja to bedzie jakies 1200zl/m2)

z najnowszych wiesci z tvn 24 -podobno zaczeli budowe duzego szpitala Medicover.. Czy ktos wie gdzie dokladnie??
pozdrawiam
czekoladka

Postautor: cheatah » 27 wrz 2007, 10:13

Czekoladka: witamy w gronie sasiadow :)

nooo i cos sie zaczelo dziac w koncu :). Powoli bo powoli ale sie dzieje :).

No ja jestem umowiony na wtorek z Pania Architekt. Zobaczymy co mi powie i czy cos doradzi. Szczerze mowiac duzo spodziewam sie po tym spotkaniu, bo nie mam niestety przygotowanego zadnego planu zmian przez innego architekta, wiec mam nadzieje ze bedzie w stanie mi pomoc.

120zl/m2 przy pracy nad wnetrzami to chyba dosc sporo, gdzies slyszalem ze na rynku stawka za m2 to ok 80-100 zl.

Jezeli chodzi o proponowane warianty wykonczen to kiedys myslalem ze to dobry pomysl, ale teraz juz troche zmienilem zdanie, jezeli zatrudnisz dobra ekpie, masz dobrego architekta wnetrz to mozna to zrobic taniej. Tym bardziej jezeli bedzie tak jak mowisz ze najtansza wersja to 1200zl/m2. Takie jest moje zdanie. Swoja droga kiedys byla wersja najtanszy wariant proponowanych wykonczen mieszkan bedzie sie wahal w granicach chyba 600 zl (sic!)

pozdrawiam
Maciej
cheatah

Postautor: stokrotka » 27 wrz 2007, 14:10

Cheatah daj znać jak było na spotkaniu, bo ja też liczę na pomoc Pani architekt.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2008, 20:56 przez stokrotka, łącznie zmieniany 1 raz
stokrotka

Postautor: stokrotka » 03 paź 2007, 11:32

Macieju i jak po spotkaniu z Panią architekt? Pomogła?
stokrotka

Postautor: cheatah » 03 paź 2007, 16:38

po spotkaniu mam niezbyt pozytywne wrazenia. po pierwsze wyszedlem ze spotkania wiedzac niewiele wiecej niz przed, a po drugie chyba moja wyobraznia o funkcjonalnosci mieszkania jest wieksza, chociaz architektem nie jestem i nigdy nie uwazalem sie za eksperta w tej dziedzinie :).

Ogolnie mowiac, koncepcji na zmiany wciaz nie mam :(. A pani architekt powiedziala mi zebym jej narysowal sam, w ktorych miejscach chce miec rozne przylacza w lazience i ona to przekaze do wykonawcy i zobaczymy czy sie da zrobic. Czyli tak naprawde jej rola sprowadza sie do przyjmowania rysunkow z proponowanymi zmianami i przekazywaniu do wykonawcy. Z jej pomyslow tez nie jestem zadowolony, przechodzenie z pokoju do innego pomieszania przez szafe i jeszcze jeden z pralka, do ktorej zeby sie dostac musialbym wchodzic na kolanach pod blat (ale to juz trzeba narysowac).

Tak wiec szukam dobrego architekta z glowa pelna pomyslow :). Moze polecacie kogos znajomego :) ?

Jedynym konkretem o ktorym sie dowiedzialem, ze w momencie kiedy nie dodajemy zadnego materialu (dodatkowa sciana, dodatkowe przylacze wod-kan), tylko proponujemy zmiane w inne miejsce do nie placi sie nic. Przynajmniej tak mi powiedziano i tak ma byc mniej wiecej do grudnia (tylko nie wiem czy poczatku czy konca :), poki jeszcze nic nie jest w srodku wybudowane, bo pozniej juz beda koszty wieksze.

Na pewno nie oplaca sie teraz zmieniac elektryki, dodatkowe gniazko u developera kosztuje ok 180 zl, to sobie mozna zmienic pozniej po oddaniu mieszkania.

mam nadzieje ze pomoglem :)

p.s. sorki za byc moze niezbyt spojna wypowiedz, ale troche malo spalem ostatnio :(

pozdr
m
cheatah

Postautor: cheatah » 03 paź 2007, 16:42

stokrotko: co znaczy mocno przesuniety termin mieszkan :) ??? Czyzbym o czyms nie wiedzial ?
cheatah

Postautor: stokrotka » 03 paź 2007, 16:55

cheatah pisze:Tak wiec szukam dobrego architekta z glowa pelna pomyslow :). Moze polecacie kogos znajomego :) ?
Dzięki za relację, niestety niezbyt pocieszającą.. Na szczęście mam u siebie w pracy koleżankę, która zna się na tym i ma fajne pomysły, więc posiedzę z nią nad moim planem.
Podrzuć i swój to może też pomożemy :)

cheatah pisze:stokrotko: co znaczy mocno przesuniety termin mieszkan :) ??? Czyzbym o czyms nie wiedzial ?
otóż jak podpisywałam umowę rezerwacyjną mówili o drugim kwartale 2008 roku. Po kilku miesiącach dowiedziałam się, że budowa ma się zakończyć w IV kwartale, a mieszkania będą oddawane po uzyskaniu wszystkich pozwoleń.
Ostatnio zmieniony 03 paź 2007, 17:04 przez stokrotka, łącznie zmieniany 2 razy
stokrotka

Postautor: cheatah » 14 paź 2007, 21:29

dzieki Strokrotka za zaoferowanie pomocy przy projekcie mieszkania :). Znalazlem juz "swojego" architekta :) Praca wre i za jakies 2 mies powinienem miec calosciowy plan mieszkania, a za pare dni licze na doskonale zwymiarowana lazienke, co bym mogl przekazac deweoperowi pierwsze zmiany.

Z tego co piszesz wynika ze umowe rezrerwacyna podpisywalas chyba jako jedna z pierwszych skoro jeszcze zalapalas sie na II kw. 2008. Ja podpisujac umowe przedwstepna (umowy rezerwacyjnej nie mialem) wiedzialem juz ze bedzie to listopad 2008. Problem z oddaniem mieszkan jest taki ze najwpierw caly budynek musi dostac kwit ze moze byc zamieszkany, dopiero wtedy moze zaczac sie podpisywanie umow finalnych i odbior mieszkan. Takze jest to raczej problem formalno-prawny a nie wynikajacy z opoznien dewelopera. Z tego co wiem postep budowy jest kilka tygodni przed czasem.

Ja podchodze do tego w ten sposob, ze jest to pierwsza inwestycja tego dewelopera w warszawie (nawet pierwzszy budynek) w zwiazku z tym bedzie on pewnego rodzaju wizytowka, a co za tym idzie beda sie starac zeby wyszlo jak najlepiej. Ja sobie tak tlumacze :).

A juz w 2010 bedziemy mieli centrum handlowe :). BtW ktos w biurze sprzedazy mowil ze mieszakancy wilanow one beda mieli znizki w tym centrum, wiecie cos na ten temat dziewczyny ;)

pzdr
Maciej
cheatah

Postautor: stokrotka » 15 paź 2007, 11:27

cheatah pisze:BtW ktos w biurze sprzedazy mowil ze mieszakancy wilanow one beda mieli znizki w tym centrum, wiecie cos na ten temat dziewczyny ;)

Ja nic o zniżkach nie słyszałam, myślę że to kolejny kit wciskany przez panienki z biura sprzedaży..
stokrotka

Wróć do Wilanów ONE