Temat: "Decydujmy razem" w Wilanowie

"Decydujmy razem" w Wilanowie

Postautor: Bernard » 05 kwi 2011, 9:27

Zdecydujmy razem
o przyszłości Wilanowa
w Ośrodku Pomocy Społecznej
Dzielnicy Wilanów
przy ul. Przyczółkowej 27 A

Zapraszamy każdego, komu rozwój
społeczności lokalnej nie jest obojętny
na spotkanie informacyjne,
które odbędzie się
8 kwietnia 2011 roku
o godz. 16.00

Przyjdź na nasze spotkanie informacyjne,
na którym dowiesz się:
- czym jest partycypacja społeczna?
- jak możesz decydować o polityce
publicznej swojej dzielnicy?
- jak uczestniczyć w procesie
partycypacji?
Awatar użytkownikaBernard

Re: SPOTKANIE INFORMACYJNE "DECYDUJMY RAZEM" W WILANOWIE !!!

Postautor: Bernard » 05 kwi 2011, 9:28

ZAPRASZAMY WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW WILANOWA !!!

Po spotkaniu pyszny poczęstunek ;)

Postautor: Ja_cek » 05 kwi 2011, 10:28

Witam,
b. cenna inicjatywa do tego jak rozumiem za pieniądze z funduszy społecznych UE :P
postaram się być - TYLKO GODZINA NIE FAJNA-ciekawe ile osób chcących partycypowac w tym co się dzieje w Wilanowie jest w stanie bez urlopu lub zwolnienia się u szefa :?: :mrgreen:
dotrzeć do Powsina na 16?
Może na przyszłość budżetowi urzednicy :lol: pomyślą o bardziej "komercyjnej" godz. spotkania :idea: :?:
czy wymagane jest wcześniejsze zgłoszenie?
pozdr
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: motyl » 05 kwi 2011, 12:55

Ja_cek pisze:TYLKO GODZINA NIE FAJNA[/b]-ciekawe ile osób chcących partycypowac w tym co się dzieje w Wilanowie jest w stanie bez urlopu lub zwolnienia się u szefa :?: :mrgreen:

otóż to, a może ta partycypacja tak właśnie ma wyglądać? Żeby potem móc powiedzieć, że możliwość była tylko nikt nie był zainteresowany?
Awatar użytkownikamotyl

Postautor: Bernard » 05 kwi 2011, 14:59

Informacja dla wszystkich osób, którym godzina spotkania nie odpowiada z przyczyn różnych.

Jako animator procesu dysponuje dla Państwa czasem w celu zaprezentowania działań tego projektu w godz. 8.00-16.00 od poniedziałku do piątku w siedzibie Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Wilanów przy ul. Przyczółkowej 27a.

Pierwsze spotkanie zespołu ds. partycypacji który będzie utworzony na spotkaniu informacyjnym jest planowane na 21 Kwietnia.

Jeśli któs jest zainteresowany przyłączeniem sie do zespołua nie może sie pojawić na spotkaniu, proszę kontakt pod nr tel. 728-762-778

Pozdrawiam,

Animator Partycypacji Społecznej

Postautor: Bernard » 05 kwi 2011, 15:02

Ja_cek pisze:Witam,
b. cenna inicjatywa do tego jak rozumiem za pieniądze z funduszy społecznych UE :P
postaram się być - TYLKO GODZINA NIE FAJNA-ciekawe ile osób chcących partycypowac w tym co się dzieje w Wilanowie jest w stanie bez urlopu lub zwolnienia się u szefa :?: :mrgreen:
Może na przyszłość budżetowi urzednicy :lol: pomyślą o bardziej "komercyjnej" godz. spotkania :idea: :?:
czy wymagane jest wcześniejsze zgłoszenie?
pozdr
Ja_cek

Nie trzeba potwierdzać zgłoszenia!
Pozdrawiam,

Animator Partycypacji Społecznej

Postautor: Tom » 05 kwi 2011, 17:13

A ja zapraszam na spotkania SMMW to poopowiadamy Wam o tym bez funduszy unijnych i bankietu, ale tak prawdziwie a nie podręcznikowo.
Zaproponowana godzina 16.00 wyznacza granice tej dziwnej partycypacji i ukazuje jej fasadowośc, za którą kryje się głównie wola odfajkowania grantów. Ludzie poważnie myślący o włączeniu mieszkańców w procesy decyzyjne nie zaproponowaliby nigdy godziny, w której gro mieszkańców pracuje.
Przepraszam, może się uniosłem niepotrzebnie. Może tylko mi nie pasuje godzina. Może organizator ma dobrą wolę. Tylko mieszkańcy nie mają czasu, albo przyjdą Ci właściwi a Ci mniej właściwi nie przyjdą.
Tomasz Kuszłejko
Animator domowego posiłku i członek SMMW
Tomasz Kuszłejko
www.smmw.org
http://www.facebook.com/#!/StowarzyszenieMieszkancow
Awatar użytkownikaTom

Osiedle/Inwestycja: Nowy Wilanów

Postautor: Bernard » 05 kwi 2011, 17:44

Jako animator procesu dysponuje dla Państwa czasem w celu zaprezentowania działań tego projektu w godz. 8.00-16.00 od poniedziałku do piątku w siedzibie Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Wilanów przy ul. Przyczółkowej 27a.

Pierwsze spotkanie zespołu ds. partycypacji który będzie utworzony na spotkaniu informacyjnym jest planowane na 21 Kwietnia.

Jeśli któs jest zainteresowany przyłączeniem sie do zespołu a nie może sie pojawić na spotkaniu, proszę kontakt pod nr tel. 728-762-778

Bardzo proszę o nie sugerowanie przejadania pieniędzy unijnych ani spiskowych teorii manipulowania czasem spotkania, to wpływa destruktywnie na oddolny proces tworzenia partycypacji społecznej.

Odsyłam do bardzo ciekawej lektury i czekam na propozycję spotkania w czasie pasującym Państwu. Istnieje mozliwość dodatkowych spotkań, spotkań indywidualnych z ekspertami, innego terminu spotkania dla grupy osób zainteresownaych przyłączeniem się do procesu.

http://decydujmyrazem.pl/pl/dobre-praktyki
do pobrania publikacja o tytule
"Udział obywateli w tworzeniu polityk publicznych. Wybór dobrych praktyk zagranicznych. Wydanie I"

Postautor: Bernard » 05 kwi 2011, 17:49

Tom pisze:A ja zapraszam na spotkania SMMW to poopowiadamy Wam o tym bez funduszy unijnych i bankietu, ale tak prawdziwie a nie podręcznikowo.
Zaproponowana godzina 16.00 wyznacza granice tej dziwnej partycypacji i ukazuje jej fasadowośc, za którą kryje się głównie wola odfajkowania grantów. Ludzie poważnie myślący o włączeniu mieszkańców w procesy decyzyjne nie zaproponowaliby nigdy godziny, w której gro mieszkańców pracuje.
Przepraszam, może się uniosłem niepotrzebnie. Może tylko mi nie pasuje godzina. Może organizator ma dobrą wolę. Tylko mieszkańcy nie mają czasu, albo przyjdą Ci właściwi a Ci mniej właściwi nie przyjdą.
Tomasz Kuszłejko
Animator domowego posiłku i członek SMMW

Na spotkaniu przewidziany jest poczęstunek, nie bankiet. Podręczniki wszyscy chowamy do szafek, będziemy poddani ciekawemu ćwiczeniu w grupie prowadzonemu w "miękki" sposób, gdzie każdy z Państwa będzie miał możliwość "wykrzyczenia" swoich opinii, nie urażając jednak osób uczestniczących, szanując zasady wolnej wypowiedzi i ogólnie przyjętej przyzwoitości.

Postautor: Ja_cek » 05 kwi 2011, 17:58

Witam,
materiał do poczytania uprzejmie proszę wrzucić ponownie gdyż:
[404] File Not Found : Plik nie istnieje
Podany w zapytaniu URL /pl/dobre-praktyki nie został odnaleziony na tym serwerze.

The requested URL /pl/dobre-praktyki was not found on this server.

pozdr
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: buba » 05 kwi 2011, 18:00

Bernard pisze:Animator Partycypacji Społecznej

Bardzo fajna nazwa! "Animator Partycypacji Społecznej"

Za PRL, na wakacjach, nie jadałem na stołówce, a w Pawilonie Gastronomicznym.

Znacie jakieś inne tego typu fajne określenia? :)

W czasie, gdy pisałem powyższe, pojawiło się: "to wpływa destruktywnie na oddolny proces tworzenia partycypacji społecznej". Też dobre! W klimacie poniższego:

"Koleżanki i koledzy! Stały wzrost ilości i zakres naszej aktywności spełnia istotną rolę w kształtowaniu systemu powszechnego uczestnictwa."

Wróć! Trzeba iść z postępem najsamprzód! Powinno być:

"Koleżanki i koledzy! Stały wzrost ilości i zakres naszej aktywności spełnia istotną rolę w kształtowaniu systemu społecznej partycypacji."

Idziemy z duchem czasu, ale generator przemówień się nie starzeje :)
Awatar użytkownikabuba

Postautor: Ja_cek » 05 kwi 2011, 18:35

Witam,
ad vocem wypowiedzi p. Animatora Partycypacji Społecznej :mrgreen:
"będziemy poddani ciekawemu ćwiczeniu w grupie prowadzonemu w "miękki" sposób, gdzie każdy z Państwa będzie miał możliwość "wykrzyczenia" swoich opinii"
to ww. pachnie mi właśnie wspomnianą przez Pana psycho/socjo/manipulacją w duchu eksperymentów Miligrama :shock:
chyba, że np. bedzie ustawiony manekin przedstawiający kogoś znacznego z władz dzielnicy Wilanów i będziemy rzucać np. lotkami w ramach odreagowania to ja się piszę :lol: :mrgreen: :mrgreen:
Ale nie wiem jak to ma się do poważnych i na serio konsultacji społecznych, którym b. wielu mieszkanców jest zainteresowanych??
pozdr
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: Ja_cek » 05 kwi 2011, 18:40

W gwoli przypomniena już na serio:
Co to są konsultacje społeczne?

Konsultacje społeczne to proces, w którym przedstawiciele władz (każdego szczebla: od lokalnych po centralne) przedstawiają obywatelom swoje plany dotyczące np. aktów prawnych (ich zmiany lub uchwalania nowych), inwestycji lub innych przedsięwzięć, które będą miały wpływ na życie codzienne i pracę obywateli. Konsultacje nie ograniczają się jednak tylko do przedstawienia tych planów, ale także do wysłuchania opinii na ich temat, ich modyfikowania i informowania o ostatecznej decyzji.
Konsultacje społeczne to sposób uzyskiwania opinii, stanowisk, propozycji itp. od instytucji i osób, których w pewien sposób dotkną, bezpośrednio lub pośrednio, skutki proponowanych przez administrację działań.

Etapy procesu konsultacji społecznych:
informowanie o zamierzenia/planach, prezentacja poglądów na sposoby rozwiązania problemu, wymiana opinii, znajdowanie rozwiązań, informowanie o finalnej decyzji.
Podstawą do przeprowadzenia konsultacji społecznych w samorządzie są przepisy ustaw o:
samorządzie gminnym z 8 marca 1990 roku samorządzie powiatowym z 5 czerwca 1998 roku samorządzie wojewódzkim z 5 czerwca 1998 roku. działalności pożytku publicznego i o wolontariacie z 24 kwietnia 2003 roku.
Zgodnie z tymi przepisami rząd i samorządy mogą przeprowadzić konsultacje społeczne w wypadkach przewidzianych ustawą (wtedy często są one obowiązkowe) oraz w innych sprawach ważnych dla wspólnot samorządowych.

Zasady i tryb przeprowadzania konsultacji z mieszkańcami określają uchwały rad odpowiednich jednostek samorządu terytorialnego (gmin, miast, powiatów, województw). Zasady konsultowania projektów aktów prawa lokalnego z organizacjami pozarządowymi muszą być obligatoryjnie zawarte w stosownej uchwale organu stanowiącego jednostki samorządu terytorialnego (art. 5 ust 5). Wymóg ten może być zrealizowany przez zawarcie tych zasad w rocznym lub – jeszcze lepiej – w wieloletnim programie współpracy.
http://administracja.ngo.pl/x/340786
pozdr
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: Bernard » 05 kwi 2011, 18:57

http://decydujmyrazem.pl/media/filemana ... calosc.pdf

link do dobrych praktyk zagranicznych

Wyjaśnijmy sobie może pewną istotną różnićę:

Informowanie - najprostsza forma partycypacji, angażująca obywateli w najmniejszym stopniu. Działania władz sprowadzają się do poinformowania obywateli o decyzjach ich dotyczących. Obywateli sprowadza się jedynie do roli biernych odbiorców.

Konsultowanie -władza daje obywatelom możliwość wypowiedzenia się na temat planowanych działań. Osoby uczestniczące w konsultacjach występują niejako w roli „doradców”, których pyta się o zdanie i opinie. Głosy obywateli są rozważane, choć nie ma gwarancji, że zostaną wzięte pod uwagę. Obecnie, ze względu na regulacje prawne, jest to jedna z najpopularniejszych form partycypacji w Polsce.

Współdecydowanie to partnerstwo pomiędzy władzą a obywatelami polegające na przekazaniu obywatelom części kompetencji (ale i tym samym odpowiedzialności) dotyczących podejmowanych działań i decyzji. To wprowadzenie przez władzę w życie prostego założenia, że „ludzie wiedzą lepiej, czego im potrzeba”. Tym samym, obywatele mają realny wpływ na planowane, dotyczące ich (bezpośrednio lub pośrednio) działania.

Postautor: Ja_cek » 05 kwi 2011, 19:04

Witam,
link (przynajmniej u mnie znowu nie działa).
ad vocem lektur o partcypacji na gruncie stricte polskiego samorządu i nie tylko,to przejrzałem właśnie otwierający się bez problemu :mrgreen:
poradnik-komunikacja i partycypacja społeczna pod red.min.jerzego hausnera,kraków,1999 r.
http://www.msap.uek.krakow.pl/doki/publ/komunikacja.pdf
pozdr
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Wróć do Akcje społeczne