Temat: Siejemy trawę wokół Świątyni – sobota, godz. 11:00

Siejemy trawę wokół Świątyni – sobota, godz. 11:00

Postautor: staszek75 » 11 kwi 2011, 20:49

Siejemy trawę wokół Świątyni – sobota, godz. 11:00

W imieniu proboszcza parafii Opatrzności Bożej w Wilanowie ks. Krzysztofa Mindewicza serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w akcji porządkowania terenu wokół Świątyni, która odbędzie się w najbliższa sobotę 16 kwietnia. Spotykamy się o godz. 11:00 pod kaplicą. W planie mamy przygotowanie terenu oraz zasiew trawy. Mile widziane własne rękawiczki, grabie, łopaty lub szpadle. Do zobaczenia!

Staszek Orzeł
SMMW

ps.: przy okazji garść dobrych informacji z parafii:
- na terenie ŚOB planowany jest parking dla autokarów
- na terenie ŚOB planowany jest teren zielony / park, w tej chwili trwają rozmowy co do sfinansowania jego powstania
- ksiądz zwrócił ostatnio uwagę wiernym parkującym wbrew przepisom na ulicy Hlonda
staszek75
Radny

Re: Siejemy trawę wokół Świątyni – sobota, godz. 11:00

Postautor: Zdrowy » 11 kwi 2011, 21:07

Brawo ks. Mindewicz - za podjęcie JEDYNEJ słusznej decyzji!
Brawo Staszek75 i SMMW za skuteczne rozmowy - nie wiem, ale zgaduję, że maczaliście w tym swoje ręce ;) !

Czekamy na kolejne doniesienia - zwłaszcza w sprawie parku(!!!)
Awatar użytkownikaZdrowy

Postautor: karadzi » 11 kwi 2011, 21:23

Uznanie nalezy się tym razem niezastąpionej Agnieszce z SMMW :-)))

Kasia
Awatar użytkownikakaradzi
Radny

Postautor: bzuza » 11 kwi 2011, 22:17

Dzięki za dobre wieści!
Zuza
bzuza
Awatar użytkownikabzuza

Postautor: AgresywnaZszywka » 12 kwi 2011, 6:49

Bardzo fajnie. Osobiście najbardziej bym się cieszyła jakby szanowni wierni posłuchali uwag księdza, bo to naprawdę uciążliwe.
Parking dla autokarów to faktycznie rewelacyjna wiadomość. Miejmy nadzieję, że szybko dojdzie do jego powstania :-)
Awatar użytkownikaAgresywnaZszywka

Postautor: Camillo » 13 kwi 2011, 7:18

W dniu wczorajszym cała ulica Hlonda obok świątyni była znowu zastawiona samochodami, wiec chyba wierni nie posłuchali...
Awatar użytkownikaCamillo

Postautor: maguś » 13 kwi 2011, 8:36

Tam chyba nie ma znaku zakazu zatrzymywania się i postoju :( . Nie pamiętam, czy jest cięgła linia.
maguś

Postautor: mruw77 » 13 kwi 2011, 10:09

ostatnio tam odbyło się kilka zebrań z okolicznych wspólnot (auta stały dłużej niż trwa popołudniowa msza) i parkujący pewnie nie zostali uprzedzeni o możliwości parkowania pod przedszkolem i na "płytach" obok Instytutu ... a więc w tym przypadku administratorzy mogli się bardziej wykazać :roll:
Awatar użytkownikamruw77

Postautor: klientwkrawacie » 13 kwi 2011, 20:06

Znowu sianie trawy?

Czyli tamta, posiana na jesieni była za mało "podsypana pieniędzmi" i nie urosła?

Tu widać, że wykiełkowała (i nawet ekipa dbająca o drzewa "zadbała" o trawnik) :
Obrazek

A tu widać na czym wykiełkowała:
Obrazek

to chyba nie kasa z tacy?
:)
facebook.com/pantunieszczal
Awatar użytkownikaklientwkrawacie

Osiedle/Inwestycja: Ostoja Wilanów

Postautor: mruw77 » 13 kwi 2011, 22:00

"klientwkrawacie" teraz jak zrozumiałem proboszcza (był na spotkaniu z radą OW) zdejmują fragment ogrodzenia ŚOB od skrzyżowania Hlonda/Al.RP (dostali zgodę na wyłączenie z budowy), porządkują teren i to tam pewnie zasiejemy nową trawę. To już teren ŚOB więc banknotów nie żałuj, a na zdjęciach widać jak jałowa jest ziemia Polnordu (a była raczej wtedy jeszcze, a teraz już chyba jest w zarządzie dzielnicy). Trzeba było tam "żółtych" wysypać, to by się chociaż utwardziło ... ;)

Swoją drogą na takiej ziemi to nic tylko ślub brać i potem zbierać na kolanach ... do samego rana :P
Awatar użytkownikamruw77

Postautor: Ja_cek » 14 kwi 2011, 7:56

Witam,
ad vocem:
1.tak jak pisałem już kiedyś na forum (i również na spotkaniu Rady Mieszkańców Ostoja) rozmawiałem z ks. Mindewiczem - omawiany problem rozwiązać może postawienie znaku zakazu zatrzymywania się i postoju oraz estetyczne opalikowanie tego odcinka ulicy.
Samo posianie trawy (mam nadzieję, że trawę w ramach ekspiacji posieją w sobotę parafianie-kierowcy, którzy dokonali pokazanych na zdjęciach zniszczeń) nic nie da - jak nie będzie palików i znaku zakazu to zmotoryzowani parafianie (chociażby z zapomnienia postawią znowu samochody, bo bliżej :mrgreen: i przejdą przez trawnik do kaplicy jak robią cały czas :oops: ).
Ks. Proboszcz poparł pomysł postawienia znaku zakazu.(Ponownie bardzo proszę Radnych o podjęcie tego tematu w tym zakresie :!: :!: ).
Podczas rozmowy proboszcz poinformował również, że otwaty dla wiernych będzie najpierw mini. parking V.I.P. juz funkcjonujący przy Centrum O.B. a w planach jest też budowa dużego parkingu.

pozdr
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: staszek75 » 14 kwi 2011, 10:04

> Brawo Staszek75 i SMMW za skuteczne rozmowy
> - nie wiem, ale zgaduję, że maczaliście w tym swoje ręce !

> Uznanie nalezy się tym razem niezastąpionej Agnieszce
> z SMMW :-)))

Gratulacje należą się przede wszystkim księdzu za podjęcie tych inicjatyw. Nie utopmy tych pomysłów, nawet jeżeli uważamy że to powinno być dawno zrobione.

A jeżeli chodzi o Stowarzyszenie, to różne działania podejmuje co najmniej kilkanaście osób ze Stowarzyszenia - w tym przypadku akurat najskuteczniej Agnieszka, ja mam przywilej (i obowiązek) informować o tym na forum. Pewnie dlatego, że najszybciej piszę na klawiaturze, ot cała zasługa ;)

Pozdrawiam,
S.
staszek75
Radny

Postautor: mruw77 » 14 kwi 2011, 11:49

Obecnie jak jest już alternatywa dla parkujących jestem BEZWZGLĘDNIE ZA zakazem zatrzymywania na ul. Hlonda od ronda do Al.RP :!:

Wczoraj ostatecznie utwierdziło mnie w tym 2 kierowców, którym "nieopatrznie" zwróciłem uwagę, aby przeparkowali 50m dalej na parking pod przedszkolem. Od obu mocno zirytowanych tą interwencją usłyszałem, że w sumie to stosują się do oznakowania na tym odcinku ... :idea:

Dodam, że na parkingu stały 3 auta, a od strony Al.RP zrobił się korek, bo kilka kolejnych aut robiło lewoskręt, czekając aż poprzednik zakończy manewr parkowania wzdłuż ulicy. Oczywiście kolejne 3 auta jadące od strony ronda, mogły tylko czekać i przez 5 min. bezradnie przyglądać się kompletnie zablokowanej ulicy .... :evil:
Awatar użytkownikamruw77

Postautor: Camillo » 14 kwi 2011, 12:03

Sadze ze nawet postawienie znaku B-36 nic nie zmieni. Pod moim budynkiem przy ul.Hlonda 10(od strony skarpy) zakaz stoi , a robotnicy od rana do wieczora parkuja tam mimo zakazu, zastawiajac wjazdy garazowe i nie zwazajac na to jak ciezko poruszac sie po ulicy....
Awatar użytkownikaCamillo

Postautor: Aania » 14 kwi 2011, 12:57

Wystarczy kilka wizyt straży miejskiej i przestaną :)
Aania

Wróć do Akcje społeczne