Temat: Mieszkańcy Wilanowa pamiętają o poległych powstańcach

Mieszkańcy Wilanowa pamiętają o poległych powstańcach

Postautor: Ja_cek » 01 sie 2011, 23:02

W 67 rocznicę Powstania Warszawskiego mieszkańcy Wilanowa uczcili pamięć poległych powstańców pochwanych na wilanowskich nekropoliach.
Zdjęcie0055.jpg

Zdjęcie0053.jpg

W kwaterze powstańczej (przy pętli autobusowej w Wilanowie) pogrzebano łącznie 186 poległych i pomordowanych Powstańców Warszawy oraz zastrzelonych przez Niemców w pobliskich miejscowościach i przywiezionych do Wilanowa, a także poległych lub rozstrzelanych oficerów i żołnierzy Armii Krajowej.
Poochowani to: Powstańcy z Baonu „Zośka”, ze Zgrupowania żołnierzy „Oaza”, „Baszta”, „Granat”, zKompanii „Gustaw”, „Krawiec”, „Legun”, a następnie harcerze z 36 p.p.Legii Akademickiej AK, żołnierze Dywizjonu „Jeleń”, wielu odznaczonych „Virtuti-Militari” pod Dunkierką oraz rozstrzelani w parku wilanowskim i na Sadybie. Pamiętać należy, że w kwaterze są pogrzebane Harcerki i Łączniczki biorące udział w Powstaniu Warszawskim.
Drugą mogiłą wartą odwiedzenia jest grób powstańczy przy ul. Rzodkiewki na polach wilanowskich obok osiedla Ostoja.
mogiła.jpg

W grobie pochowani są żołnierze Armii Krajowej z grupy harcerskiej "Parasol", którzy drugiego dnia powstania warszawskiego zginęli w tym miejscu podczas walk z Niemcami. Byli to Ludwik Michałowski, Andrzej Klawer i trzech innych, nieznanych powstańców.
W miejscu pochówku powstańców znajduje się pamiątkowy kamień i dwa krzyże. Jeden z nich znajduje się wewnątrz pnia rosnącej na mogile 200-letniej wierzby. W pniu owym wisi również proporczyk harcerski. Całość otoczona jest białą balustradą.
http://warszawa.wikia.com/wiki/Mogi%C5% ... lanowskich
Cześć ich Pamięci!
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Re: Mieszkańcy Wilanowa pamiętają o poległych powstańcach

Postautor: Camillo » 02 sie 2011, 7:17

Szacunek!
Awatar użytkownikaCamillo

Postautor: klientwkrawacie » 02 sie 2011, 13:24

to i ja dodam od siebie foto samolotów TS-11 Iskra, które właśnie mniej więcej nad MW odpaliły biało-czerwone smugi w ramach projektu "Godzina W - Lot Pamięci":
IMG_6960.JPG
facebook.com/pantunieszczal
Awatar użytkownikaklientwkrawacie

Osiedle/Inwestycja: Ostoja Wilanów

Postautor: marczello » 06 sie 2011, 23:42

Mnie w tym czasie nie było w Warszawie ale z ciekawości otworzyłem kamerę internetową na MW. Gdy w telewizji słychać było, że o 17:00 zawyły syreny NIKT z widocznych w podglądzie się nie zatrzymał! Żaden samochód, żaden przechodzeń. Nawet przeciwnie - w tym właśnie momencie kierowca miejskiego autobusu ruszył z końcowego przystanku spod ŚOB. WSTYD!!!
marczello

Osiedle/Inwestycja: Ostoja Wilanów

Postautor: tygrys » 19 sie 2011, 22:14

Nie mam pewnosci, ale wydaje mi sie, ze w MW o 17 syreny nie zawyly wcale ...
Czy ktos je slyszal ?
Ostatnio zmieniony 19 sie 2011, 22:16 przez tygrys, łącznie zmieniany 1 raz
tygrys

Postautor: tygrys » 19 sie 2011, 22:14

Przepraszam za balagan. Komputer plata figle :-)
tygrys

Postautor: ruda_57 » 21 sie 2011, 11:45

Syreny zawyły tygrysie. W Wilanowie syrenę posiada chyba tylko Straż Pożarna i ta wyje o 17.00 w każdą rocznicę PW. Jedni ludzie zatrzymują się inni nie...
Życie...Ja zatrzymuję się, pomyślę o tych dzieciakach, które wówczas walczyły...
Te kilka minut pamięci należy im się.
Marczello Polacy jeszcze tacy są. Ukrywają emocje, uczucia bo czyż nie "obciachem" jest śpiewanie hymnu, wywieszenie flagi lub minuta szacunku dla powstańców....Ale -dobra wiadomość- to się zmienia.
ruda_57

Postautor: sober » 22 sie 2011, 8:49

Mnie osobiście trochę razi, że w wielu przypadkach pamięć o powstaniu kończy się o godzinie W.

od 1. sierpnia w samochodzie gra mi Lao Che - Powstanie Warszawskie :->
sober

Postautor: Ja_cek » 22 sie 2011, 9:11

Sober masz rację, choć sporo w tym zakresie zmieniło zorganizowanie po wielu, wielu latach starań- muzeum powstania warszawskiego, z prawdziwego zdarzenia, który w zakresie technik prezentacji historii, czerpie ze wzorów najlepszych muzeów na świecie- np. niezwykłego muzueum apartheidu w RPA.
Muzueum Powstania odniosło bezdyskusyjny ogromny sukces frekwencyjny
- odwiedzają go cały rok- non stop- wycieczki dzieci i młodzieży.
Natomiast na poziomie lokalnym, naszym wilanowskim jest bardzo kiepsko.
Mogiła na polach wilanowskich jest zaniedbana :oops: .
Troche lepiej wygląda kwatera powstańcza w Wilanowie oraz w Powsinie ale i tam trawa mogłaby być koszona częściej.
Uważam, że wyzwaniem dla naszych samorządowców jest wciągnięcie w tą sprawę okolicznych szkół.
Za czasów komuny - dobrym zwyczajem były prace społeczne harcerzy i uczniów w takich miejscach oraz przygotowanie lokalnego projektu edukacyjnego i praca nad utrwaleniem pamięci o ludziach, których te miejsca dotyczą (np historia akcji Wilanów-na ścianie restauracji Wilanów przy ul. Wiertniczej 27 w Wilanowie widnieje tablica pamiątkowa, przypominająca wydarzenia z 26 września 1943 roku).
http://pl.wikipedia.org/wiki/Akcja_Wilan%C3%B3w
Podobnie jak w przypadku rodziny Branickich oraz Olendrów, którym Wilanów i Zawady tyle zawdzięczają- szkoły wilanowskie nie uczą dzieci o ww. wydarzeniach. Podobnie władze Wilanowa z okazji dni Wilanowa i innych rozlicznych świąt nawet nie zająkną się na ten temat :oops:
Już wiele miesięcy temu pisałem do p.Burmistrza Buczyńskiego, że niewielkim kosztem można postawić w Wilanowie tablicę informacyjną oraz wytyczyć ścieżkę rowerową poświęconą osadnikom flamandzkim w Polsce, którzy mieszkali kilkaset lat w Wilanowe i chronili te tereny przed zalaniem.
Pamięć tym ludziom po prostu się należy.
pozdr
Ja_cek
Awatar użytkownikaJa_cek

Postautor: sober » 22 sie 2011, 9:34

Nie wiem jak jest teraz, ale kiedy ja byłem w podstawówce, program był bardzo sztywny i poza konkursami "okołoszkolnymi" nie było okazji do zwiększenia świadomości historii regionu. Oby teraz było "luźniej", bo bardzo żałuję czasu straconego na pozytywistów, chłopów, lalki i inne dzieła wielotomowe. A brakuje mi najnowszej historii świata czy też science-fiction, które pomogłoby nieco rozszerzyć horyzonty.

Wracając do meritum, Muzeum Powstania również uważam jako wielki sukces Warszawy i pewnego człowieka, którego poglądy polityczne są mi bardzo dalekie :) Muszę też przyznać, że (nie zagłębiając się w szczegóły walk powstańczych) nigdy nie słyszałem o powstańcach w Wilanowie :-|
sober

Wróć do Akcje społeczne