Temat: Duże drzewa - dlaczego ich nie przenieść?

Pisz o czym chcesz - na luzie lub poważnie...

Duże drzewa - dlaczego ich nie przenieść?

Postautor: Jacek_Stach » 03 lis 2011, 0:05

Witajcie,

pewnie nie jestem ekspertem w dziedzinie dendrologii/botaniki (i może w związku z tym robię błąd w myśleniu) ale spacerując po szeroko pojętym terenie MW zaintrygowała mnie pewna myśl.

Na terenach jeszcze nie zabudowanych (puste tereny wokół szpitala Medicover, miejsca planowanej trasy A2, innych inwestycji) sporo jest ładnych, dorodnych już drzew (głównie to brzozy). Z tego co mi się wydaje w momencie prowadzenia kolejnych etapów budowy są po prostu wycinane i niszczone. Dlaczego nie powalczyć o to, by w całości przenosić je i sadzić w inne miejsca, przestrzenie wspólne już zagospodarowane. Przy odrobinie chęci (o ile to technicznie wykonalne) mielibyśmy pod oknami duże już i zakorzenione drzewka, które cieszyłyby oko dużo bardziej niż młode kikuty, które zanim się rozwiną (o ile) minie sporo lat. Może to pomysł na kolejną (pewnie już na wiosnę) akcję Move&Plant?

Czy ktoś mający większą wiedzę ode mnie w takich kwestiach może się wypowiedzieć?
Jacek_Stach

Re: Duże drzewa - dlaczego ich nie przenieść?

Postautor: YOGItheBEAR » 07 lis 2011, 12:35

To sporo kosztuje, a brzoza to dość kłopotliwe drzewo w mieście. Jest stosunkowo krucha, "przewrotna" i straszliwie śmieci. Poza tym sporo ich zostało na wylocie Osi Królewskiej na Al. RP. Gdyby to były drzewa wolno rosnące - jakieś dęby, klony albo platany. Ale brzozy, jakkolwiek ślicznie wyglądające w zagajnikach, nie sądzę aby były warte ratowania na siłę za ciężkie pieniądze.
! Demostenes: Nie mów 'inni tak robią', ale pomyśl, czy przystoi aby tak robili.
! Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie chcesz - znajdziesz powód.
Awatar użytkownikaYOGItheBEAR

Osiedle/Inwestycja: Royal Axis

Wróć do Pogadanki