Temat: Błoto na drogach
• Strona 1 z 1
Błoto na drogach
Witam,
mam prośbę do naszych radnych o zajęcie się sprawą ubłoconych ulic Sejmu Czteroletniego, Rzeczypospolitej i Ledówchowskiej. Cięzarówki z budowy przy Al. Rzeczypospolitej (z tyłu świątyni) wyjeżdżają na drogi nanosząc błoto. Koła samochodów wyjeżdzających z budowy nie są myte. Na ul. Sejmu Czteroletniego nie widac już asfaltu, a błoto rozjeżdżane jest na sąsiednie ulice. Czy mogę prosić o interwencję w tej sprawie? Lub o podanie namiarów do właściwego urzędu, to sama się tym zajmę?
Dziękuję z góry
Pozdrawiam
Aga
mam prośbę do naszych radnych o zajęcie się sprawą ubłoconych ulic Sejmu Czteroletniego, Rzeczypospolitej i Ledówchowskiej. Cięzarówki z budowy przy Al. Rzeczypospolitej (z tyłu świątyni) wyjeżdżają na drogi nanosząc błoto. Koła samochodów wyjeżdzających z budowy nie są myte. Na ul. Sejmu Czteroletniego nie widac już asfaltu, a błoto rozjeżdżane jest na sąsiednie ulice. Czy mogę prosić o interwencję w tej sprawie? Lub o podanie namiarów do właściwego urzędu, to sama się tym zajmę?
Dziękuję z góry
Aga
- Aga
Re: Błoto na drogach
Bardzo fajny temat. Czy wg polskiego prawa dozwolone jest wyjeżdżanie brudna ciężarówa z budowy? Z tego co się orientuje to chyba nie. Przynajmniej w NIemczech i Austrii sa za to duże kary. Podobna sytuacja jest na końcu al.RP, tam gdzie zaczynają budowę chyba nowego biurowca (za barakiem Polnordu) - przez to błoto jest na prawdę ślisko!
C-5
- bierute
Nie wolno ciężarówkom wyjeżdżać z błotem z ulicę.
DZWOŃ NA STRAŻ MIEJSKĄ. Zgłoszenie przyjąć muszą
DZWOŃ NA STRAŻ MIEJSKĄ. Zgłoszenie przyjąć muszą
Fejsbuk mój wróg!
-
Pohor
- admin
Dzięki, Pohor. W SM powiedzieli, że sprawdzą w jakim stanie są drogi.
Ale ich posprzatanie to juz należy do ZDM. Czy ktoś wie, do kogo konkretnego nalezy się zwrócić w tej sprawie? Zdaje się, że ten temat był juz poruszany przy okazji innej ulicy i wypowiadała się p. Kasia Radzikowska, ale nie moge znaleźć tego posta...
Pozdrawiam
Aga
Ale ich posprzatanie to juz należy do ZDM. Czy ktoś wie, do kogo konkretnego nalezy się zwrócić w tej sprawie? Zdaje się, że ten temat był juz poruszany przy okazji innej ulicy i wypowiadała się p. Kasia Radzikowska, ale nie moge znaleźć tego posta...
Pozdrawiam
Aga
- Aga
pracuję niedaleko budowy http://www.placunii.pl/ gdy warbud wywoził setki m3 ziemi w ostatnich miesiacach, to przy bramie od ul. Boya była taka metalowa rampa i pan z karcherkiem który ładnie mył koła ciężarówek. Rampa po to aby woda z błotem ładnie spłynęła... oczywiscie nawet to nie gwarantowała 100% skuteczności, dlatego od czasu do czasu panowie z łopatami wychodzili na asfalt i "zamiatali" ... nie wiem czy to z dobrej woli warbudu, czy faktu, że budowa odbywa się na styku śródmieścia, ale uważam, że nie możemy godzić się na podwójne standardy...
chętnie się zaangazuję, choć oprócz strażaków nie mam pomysłu na chwilę obecną...
chętnie się zaangazuję, choć oprócz strażaków nie mam pomysłu na chwilę obecną...
- loki2000
Codziennie ok 8.30 z Przyczółkowej, po błotach Branickiego a następnie Al. RP i Sejmu Czteroletniego jedzie ok. 9-10 niebieskich cieżarówek (liczyłam
) pewnej firmy budowlanej, mającej od niedawna siedzibę w Miasteczku. Na Al. RP i dalej jest więc nanoszone błoto z "ulicy" Branickiego. Też mnie to irytuję, bo jest tyle błota na przejściu prowadzącym do przystanku na Branckiego, że pasów wcale nie widać. Trudno jednak firmę budowlaną, że nanosi błoto z innej "ulicy". Taka sytuacja była do przewidzenia w momenicie gdy wokół się nadal budują deweloperzy a drogi są, jakie są, tzn takie jak Al. RP i taki jak Branickiego. Trudno, żeby mieli ustawić "myjkę" przy skrzyżowaniu. Jedynym rozwiązaniem byłobym zamknięcie skrętu w Branickiego z Al. RP. Ale już widzę krzyki tych co katują służbowe samochody skracając sobie w ten sposób drogę. Widziałam dziś jednak, że któryś z Radnych złożył interpelację w tej sprawie do Burmistrza. Ciekawe jakie rozwiązanie zostanie zaproponowane...
-
Gaduła
Wystarczy że postawią człowieka z szuflą, który będzie błoto pozostawione zbierał. Tak robili koło mojej pracy i nikt w tym nie widział nic dziwnego. Da się, da się...
- sober
Tyle, że - zdaje się - mówimy o dwóch różnych sprawach. Po pierwsze wyjazd z budowy. Tu zgodnie z prawem nie ma takiej opcji, żeby podatnik musiał płacić za to, co firma budowlana ugnoi. Koła pojazdów wjeżdżających na ulicę muszą zostać umyte. Jeśli nie jest to robione, to Straż Miejska dysponuje uprawnieniami do wyegzekwowania porządku.
Odrębnym problemem jest jednak nasza Branickiego. Bo w sumie nie wiadomo czy należy ją traktować jako wyjazd z budowy, czy jako ulicę. Jeśli jest to bowiem "wyjazd z budowy", to należy go zamknąć dla ruchu nie związanego z tą budową, zaś prowadzącego prace budowlane zobowiązać do oczyszczania kół pojazdów, które wyjeżdżają z jego budowy. To kompletnie rozwiązuje problem nawożenia błota. Gorzej jednak jeśli uznamy Branickiego za "ulicę". Wtedy w zasadzie nic nie można robić, bo niby kto i dlaczego ma myć samochody na końcach "drogi publicznej"? I które samochody? Przecież wspomniane "służbowe osobówki" też wwożą błoto...
Odrębnym problemem jest jednak nasza Branickiego. Bo w sumie nie wiadomo czy należy ją traktować jako wyjazd z budowy, czy jako ulicę. Jeśli jest to bowiem "wyjazd z budowy", to należy go zamknąć dla ruchu nie związanego z tą budową, zaś prowadzącego prace budowlane zobowiązać do oczyszczania kół pojazdów, które wyjeżdżają z jego budowy. To kompletnie rozwiązuje problem nawożenia błota. Gorzej jednak jeśli uznamy Branickiego za "ulicę". Wtedy w zasadzie nic nie można robić, bo niby kto i dlaczego ma myć samochody na końcach "drogi publicznej"? I które samochody? Przecież wspomniane "służbowe osobówki" też wwożą błoto...
! Demostenes: Nie mów 'inni tak robią', ale pomyśl, czy przystoi aby tak robili.
! Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie chcesz - znajdziesz powód.
! Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie chcesz - znajdziesz powód.
-
YOGItheBEAR
- Osiedle/Inwestycja: Royal Axis
• Strona 1 z 1